Ekergårds mat & biologi

Kort om bakterieflora och autism

Det har varit tal om att bakteriefloran, den så kallade mikrobiotan, i våra magar ska påverka oss mycket mer än tidigare känt. Att störningar i bakteriefloran kan orsaka t.ex. autism. Eftersom jag har en systerson som fick genomgå en antibiotikakur som spädbarn, försökte jag ta reda på vad man egentligen vet om mikrobiota, antibiotika och autism. Det visade sig att det är svårt att som lekman ta reda på vad forskningen egentligen säger. Om man försöker googla på det finns risken man kommer till skumma alternativmedicinska bloggar. Den typen av bloggar som sprider konspirationsteorier och tror på autismepidemier. Man kan inte vänta sig mer av google.

Om jag istället söker på pubmed har jag problemet att det är en databas för forskare inte för amatörer. Plus att jag mest hittar studier på försöksdjur. Jag vägrar oroa mig över något som kanske, eller kanske inte, händer med gnagare i forskningslaboratorium som får antibiotika.

Googles uppgift är att tjäna pengar, inte att informera (jag använde ofta ecosia.org istället för google, men det är nog ingen större skillnad). Pubmeds uppgift är att vara ett verktyg för forskare. Som sagt var, det är svårt att hitta bra information. I slutändan får jag fråga någon professionell inom området, om jag verkligen vill veta hur antibiotikakuren eventuellt skulle påverka min systerson. Ja det är min poäng, läkare vet fortfarande bäst.

Etiketter: , , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>