Ekergårds mat & biologi

Lyxfällan och sjukskrivning

Något jag har funderat på om Lyxfällan är seriens budskap om sjukskrivning? Några av deltagarna, inte alla men några, i serien presenteras som – förutom slarviga och besatta av överflöd – ha en sjukdom eller funktionshinder. Det kan vara ångest, ADHD, utbrändhet eller, faktisk vanligt, alkoholism, men programledarna kräver ändå att deltagarna ska jobba 40 h i veckan. Förutsägbart kommer deltagaren, tidigare beskriven som sjuk, att börja jobba heltid och när programledarna kommer tillbaka en månad senare kommer deltagaren att vara lyckligare än tidigare. Det passar deras dramaturgi, men budskapet blir att vilket problem de än hade var tydligen lösningen att jobba heltid. Den lutherska arbetsmoralen övervinner sjukdomar.

I verkligheten fungerar det inte så. Ska jag behöva förklara att personer med sjukdomar eller funktionshinder, kanske inte kan jobba heltid? Detta oberoende av vad programledarna av Lyxfällan tror.

Etiketter: ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>