Ekergårds mat & biologi

Närodlade bananer

Detta är inlägget där jag frågar om den välmående medelklassen i Umeå vill äta närodlad Frankenstein-mat (frankenfood)? Ni förstår, min yngsta syster och hennes familj har en stuga på västkusten. Jag var där nere i mellandagarna och över nyår. Jag blir så inspirerad till att också ha ett hus på landet och att odla min trädgård. Eller för att vara mer ambitiös odla min åker.

IMG_20181031_102156474_HDR

Bild: Deras växthus.

Men vad skulle jag odla på åkern? Naturligtvis vill man vara klimatsmart, även om det inte är mer än en dagdröm vill man ha en klimatsmart dagdröm. Det anses bättre att odla fleråriga växter än ettåriga växter. Fleråriga växter binder kol över mycket längre tid än bara en säsong. Vilket fick mig att tänka att jag skulle vara en omvänd Karl-Oskar. Istället för att som Karl-Oskar gå in i skogen och röja upp åkrar vid sjön Chisago, med andra ord ersätta fleråriga växter (träd) med ettåriga växter (spannmål, potatis) skulle jag ta över en åker och plantera fleråriga växter på den.

Hänger ni med? Fleråriga växter som passar vårt norrländska klimat är väl bara några enstaka fruktträd och bärbuskar. Men den drömmande, flamboyanta delen av mig vill odla subtropiska fruktträd. t.ex. dadlar, citrus och mandel. Med modern genteknik kan vi åtminstone börja leka med sådana tankar. Främmande växter kan anpassas till vårt klimat. En början skulle vara att sätta in gener som producerar anti-frys-protein i subtropiska fruktträd och se vad som händer. I sin bok The taste of tomorrow nämner Josh Schonwald i förbifarten tanken på att sälja lokalodlade bananer i New England. Nu är bananer kanske lite överkurs. Men det finns ju andra exotiska frukter som vi eventuellt skulle kunna geneditera och odla på en åker utanför Umeå.

Sedan kan man, som omvänd Karl-Oskar, en dag ställa sig på stadens torg och förkunna: ”Kära medlemmar i den akademiska medelklassen, ni ska stereotypt tycka att ‘närodlat’ alltid är bra och att sk gmo alltid är dåligt. Vad säger ni om närodlad gmo-grapefrukt? Grapefrukts om dessutom är bra för klimatet eftersom träden binder koldioxid.” Nu, ifall jag inspirerade någon måste jag lägga till att det finns lagar om sådant här. Om du vill syssla med det är första steget kanske att flytta till Kina, där lagarna inte är så hårda. Dessutom jag kan nästan garantera att växtförädling kräver en hel del metodiskt arbete och tålamod.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>