Dagens kommunstyrelse

Dagens kommunstyrelse var som vanligt intensiv. Först var det som brukligt ett antal informationsärenden. Bl. a om risk o sårbarhet som vi jobbar med noggrannhet i vår kommun tillsammans med Myndigheten för social beredskap (MSB). Detta är ett viktigt område och fort kan samhället slås ut, vi såg vad bara två timmars strömavbrott gjorde för nån månad sen. Så det är viktigt att följa alla möjliga scenarier så vi kan säkerställa beredskap.

En annan viktig information var runt Umeregion samarbetet. Det har vi också varje gång på KS. Det är ett viktigt område att hitta många sätt att samarbeta istället för att slå ihop kommunerna. Sedan hade vi också info om den ekonomisk information. Där har vi förändrat arbetssättet så det går ut ännu tydligare material till alla ledamöter och inte enbart till oss som sitter i arbetsutskottet.
 
När det gäller förskoleavdelningar så håller det på vara en infekterad fråga. Tillsammans med Ulf Eriksson skrev jag en reservation i frågan i arbetsutskottet. Vi anser att majoriteten har valt ett dyrare alternativ än vad verksamheten har önskat så samhällsbyggnadsförvaltningen föreslår ett alternativ som har en ökad driftskostnad på ca 250 tusen/år. En kostnad som verksamheten får plocka från någon annan del inom verksamhet. Vi reserverade oss mot detta beslut. Jag måste fortfarande säga att jag inte gillar att allt måste vara på två ställen. Vi måste bygga avdelningar i Vännäs och sen funderar man på att minska nån avdelning i Vännäsby. Varför kan man inte som Vännäsbo vara på förskola i Vännäsby? Ska vi måsta fylla igen Tvärån. I så fall är jag den förste som vill ta spadtagen. Andra kommuner i vårt län skrattar ju åt oss när vi pratar om en sträcka på ca 5 km.
 
Budgetdiskussionen var intressant. Vi har ju alla partier suttit med i budgetutskottet och arbetat sida vid sida och vi har också som opposition fått med ett antal konkreta funderingar och förslag till det första förslaget budgetutskottet. V har i elfte timmen kommit med ett oansvarigt förslag där man delar ut pengar till både höger o vänster. Det har också gjorts på riksplanet i många sammanhang så det är ingen ny situation för vår kommun. Men även S har nu tagit på sig tomtemössan och var beredd att köpa en del av V:s förslag.. Så helt plötsligt öppnar man börsen ja man tömmar allt o lovar ändå mer. Och enligt kommunallagen är vi skyldiga att ha en god ekonomisk hushållning. Detta är så långt ifrån god ekonomisk hushållning som möjligt. Ända sedan förra krisen har vi haft en gemensam syn att hålla god ekonomisk hushållning. Jag begärde ajournering och efter ajournering så föreslog majoriteten lyckligtvis en återremiss till budgetutskottet.
 
Majoriteten vill också minska antalet ledamöter i nämnderna. Där tycker vi i oppositionen att om majoriteten har problem att fylla platserna så ska det inte gå ut över demokratin. Vi föreslog ingen minskning i nämndsammansättningen.  Så olyckligtvis är vi inte överens i denna fråga som vi brukar vara. Sen har vi KD ett nytt sätt att tänka när det gäller förtroendetid från partierna. Detta har biträtts av Moderaterna och Folkpartiet.
 
Kommunalråd 2 vill man införa där tiden ska vara 75%. Det är knepigt hur man liksom bara kan öka tiden hur som helst utan att säga vad man ska göra. Så därför föreslog jag att en grupp utses som lägger förslag till fullmäktige. Vad ordförande o v ordf ska göra. Och det bifölls av majoriteten.
 
Vi hade fler reglementen även utdelande av särskilda bidrag och riktade bidrag samt bygdeavgiftsmedlen. Så vi hade en spännande kommunstyrelse som höll på nästan ända till 7 på kvällen.
Etiketter: ,

4 kommentarer

  1. Rune

    då tycker jag att du och din kompanjon i centern får ta på er tomtemössan för visst var ni positiva till att ha kvar den gamla utslitna brånsskolan istället för att fylla lokalerna i Vännäsby! det är väl inte mer än 5km mellan dessa skolor! lägg därtill vilka besparingar det skulle ha givit…..GOD JUL
    P.S du kan ju börja ta fram spaden till det också och skratten till att utses som VVP (Vännäs Vansinniga Politiker) vore väl på plats! lika vansinnigt som att sälja ut kraftbolaget och efter att ha hört på radion tidigt denna morgon så kommer mera!…TOMTAR

  2. Monica Wahlström

    Ja, att verkligen hålla fast vid helheten, det är utmaningen för kommunalpolitikerna! Man kan nog bli lättad på nämndsnivå om det skulle fördelas pengar istället för att sparas – men, att vara ansvarsfull, ja, det är nog att kunna hålla ihop allt och hålla ordning på allt. Inte det lättaste!

  3. johan Söderling

    Att vi i majoriteten lyssnar till alla partier i kommunstyrelsen så även vänstern kan tydligen tyckas som underligt. Budgetförslaget hade gått ut på remiss och där hade V lagt en del förslag som vi ansåg vara fog för att ta en diskussion kring. Att vi inför stora konsekvenser om nedskärningar vill göra ett omtag efter sommaren kan väl inte betecknas som annat än ansvarsfullt. Vad resultatet blir kan vi inte veta idag. Det kommer budgetförhandlingarna lägga fram till fullmäktige i september. Kristdemokraterna har varnat för att kanske inte delta, det är väldigt ansvarsfullt, eller?

  4. johan Söderling

    Det blir lite fånigt att hänvisa majoritetens förslag kring antal ledamöter i nämnderna(som egentligen är personalutskottets)till att vi i S inte lyckas fylla platserna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.