Hela sin rösträttt.

En matpaus innan räkningen ikväll är behövlig så hjärnan klarnar. Har just inmundigat lite mat och ska kolla mejlen.

Har varit i röstlokalen sedan 12 och det har rullat på. Som ordförande får man ta beslut om ett o annat men det mesta är tydligt reglerat. Men det är ett o annat att ta tag i. Förtidsröster ska sprättas och kollas och budröster ska stämmas av och bokföras på ett visst sätt för att sedan läggas på ett visst sätt i en viss sort påse etc etc…

 

Ja som ni förstår så är det rigorösa bestämmelser runt hur valet ska hanteras. Och det är väl riktigt att man är noggrann. Men nästan in absurdum noggrann gillar jag inte. Blir liksom för mycket…Men ingen ska sen komma och klaga att det inte gjorts på rätt sätt.
 
Men jag noterade några saker i vallokalen. Dels det vanliga att det alltid är lite tjafs innan alla partier vet och har accepterat var valsedlarna ska ligga. Men vi hade i vår liggare väldigt många unga som inte röstat. Så kom det en hel del ungdomar som skulle rösta. Och många av dem använde inte sin fulla rösträtt.
 
Många ungdomar gjorde bara ett gult val. Andra valde att göra ett gult och ett vitt val. Förvånansvärt många glömde det blå valet. Som valförrättare upplyste jag om möjligheten att använda sin fulla rösträtt men man var inte intresserad.
 
Just landstingsvalet brukar man prata om det glömda valet. Och nog är det lite så. Detta bekräftar bara den erfarenhet jag har av nomineringsarbetet inför detta val. Jag har varit nomineringskommitténs ordförande i länet så har jag tydligt sett att det är betydligt lättar att få med ungdomar på riksdagslistan och på kommunlistan men svårast på landstingslistan.
 
Och helt plötsligt blev jag moderat. Vi lägger ner landstinget. Nu är det spännande.Om 3-4 timmar vet vi vem som ska styra i vårt land, landsting samt kommun.
 
Etiketter: , ,

2 kommentarer

  1. Johannes Forsblom

    Grattis KD, ni är Sveriges lataste parti!

    Svenska Dagbladet publicerade under valdagen en intressant artikel om de sju dödssynderna i förhållande till riksdagspartierna.

    Enligt den träffsäkra analysen ryms KD i dödsynden: Lättja! Eftersom KD lutar sig tillbaka och nöjer sig med att räkna till en, två, tre, fyra, fem procent, och att talet om verklighetens folk mest handlar om att
    politiken ska dra sig tillbaka från det offentliga livet.

    Jag menar att den attityden passar bättre för folk som vill predika eller filosofera. Inte för människor som tycker att politik är handling och vilja att ta ledning för ett land!

    Den kloke författaren och konvertiten, G K Chesterton, sa en gång att ”Den tolerante är en människa utan övertygelse”.

    För att sätta dessa ord i ett sammanhang, betyder det att KD tolererar att Alliansen vill korsfästa tio tusentals svenskar och utförsäkra 40 000 under kommande mandatperiod!

    Var det inte Göran Hägglund som en gång talade om civilcurage? Och om en lagstiftning att det är en skyldighet att ingripa, om man bevittnar när en människa far illa?

  2. Hans-Inge Smetana

    Svar till Johannes Forsblom (2010-09-20 22:22)
    Jo jo. Det parti som fått igenom eller är på gång 93% av vallöftena kallar du lataste partiet. Logik??? men sen har du läst på ang vårt förslag med civilkuragelagen. Jo det vill vi få till och den saken arbetas också med. Så hur mycker jag än övertygar dej så tror jag inte du ändrar din åsikt. Men ett är säkert du har fel!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.