Varför faller vi mer i Västerbotten?

I dag hade vi AC-konsensus på förmiddan. Det är länets politiska samordningsorgan där vi sitter politiker från både kommun och landsting och namnet antyder att vi ska vara så överens som möjligt mellan våra huvudmän till förmån för de vi är till för: medborgarna.

Sen kommer vi förstås även i förhandlingssituationer och inte minst i frågan hemsjukvården där det fortfarande råder en hel del oklarheter. Vi fick föredragning av arbetsgruppen ”Bättre liv för sjuka äldre”. Här arbetar man med allt från förskrivningen av mediciner till att ordna till alla processer runt den äldre inom slutenvården, primärvården, hemsjukvården och all övrig omsorg.

Arbetsgruppen har fått 32,5 miljoner till förbättringsarbeten. Arbetet är verkligen inget ”quick fix” utan det gäller att hålla i alla processer och det är inte minst viktigt att vi håller i detta nu när detta projekt avslutas under 2014. Samarbetet måste fortsätta.

En intressant information som denna arbetsgrupp framkommit till är att vi i Västerbotten har störst antal av fallolyckor i hela Sverige. Det är betydligt vanligare och statistiskt större risk att man faller o dör hemma än att det sker olyckor i trafiken.

Men kan fundera varför man faller mer i Västerbotten än alla andra län. Man kan tolka det som att vi har vinter o snö. Men det har även våra tre andra länsgrannar och t ex Västernorrland har inte alls lika mycket fallolyckor som vi har i Västerbotten.

Arbetet i ”bättre liv för sjuka äldre” har framkommit till att vi i Västerbotten har förskrivning av 5 läkemedel i större utsträckning än andra län. Dessa 5 läkemedel är alla sådana som påverkar vår stabiliteten så möjligen är detta en av orsakerna varför vi har flest fallolyckor för äldre i Västerbotten i hela Sverige. Så nu tittar man på att försöka minska förskrivning av dessa läkemedel för att se om fallolyckorna minskar.

Etiketter: , , , ,

4 kommentarer

  1. Sven Ederlöf

    Många tar mer läkemedel än vad som är bra. När man bedömer att det är orsak till fallrisk eller kan ha andra negativa effekter, ska vi ofta hantera 4 stora IT-system: Sjukvårdens, kommunens, för-förpackade läkemedel och apotekens. Av sekretesskäl går det ju inte att samköra dem.
    Jag önskar oss ett nationellt journalsystem som troligen blir väl förenligt med nuvarande för för-förpackade läkemedel. Sven Ederlöf

    • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

      Jo helt rätt! Det är inte bra med vattentäta skott mellan vårdgivares journaler. Det borgar inte för god o säker vård. Håller med att ett nationellt system vore det optimala.

  2. barbroannika

    Jag tror att statistiken är mycket otillförlitlig.
    De flesta fallolyckorna i hemmet registreras inte.
    Nu har bland annat geriatriken i Umeå arbetat för att förebygga skador vid fall i hemmet, (och på sjukhuset).Kanske har detta och andra faktorer gjort att intresset för att registrera varit större i Västerbotten.

    • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

      Visst det finns nog stora mörkertal. Men att det är en viktig fråga råder inget tvivel om. Geriatriken har gjort och gör ett bra jobb men de når inte till alla utan till de patienter som där är inskrivna. Men det finns många äldre som inte är inskrivna i sjukvården alls. Dessa är svårare att nå.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.