Hur kunde det hända?

VK-reportern Stefan Åbergs stora artikel i fredagens VK om Angelica, 15, har berört många läsare. Angelica som sedan elva års ålder misstänks ha utnyttjats sexuellt av en 44-årig man.

Brottsrubriceringen gäller våldtäkt mot barn, sexuellt utnyttjande av barn, ofredande och egenmäktighet mot barn. Orden är fula. Handlingarna mycket värre.Hur kunde det få ske? undrar våra läsare.

När sociala myndigheter skolan, ungdomsvård och grannar alla fick indikationer på att allt inte stod rätt till. Hur var det möjligt att det fick fortsätta?
I polisutredningen finns bilder på hur 44-åringen murat igen fönster och byggt gömslen till flickan för att hon inte skulle bli upptäckt.

En granne såg henne halvnaken hos 44-åringen. Kärleksbrev mellan de två har kommit. Långa resor tillsammans. Umgänge med missbrukare och psykiskt sjuka.

En läsare skriver:
”Ett flertal anmälningar har man struntat i, VARFÖR???” skriver Kurt Björk. Signaturen “Jepp” skriver:
“Lagstiftningen måste markera att detta inte accepteras. Om inte vuxenvärlden duger till att skydda dessa utsatta barn på hemmaplan ringar det illa då vi ska utge oss vara  samvete åt världens barn. “

Frågorna är relevanta och under rättegången i Lycksele tingsrätt får vi förhoppningsvis svar. Oavsett är det en tragedi. Att den utspelats här mitt ibland oss gör det hela ännu svårare att ta till sig.

Tragiska och mörka händelser är viktiga att rapportera om. Vi får inte väja för dem.
Snarare bör journalistiken oftare gå till botten och granska hur samhället agerar, exempelvis för att stötta 15-åriga Angelica. I själva verket är det en av vår redaktions viktigaste uppgifter, att med bra journalistik påverka samhällsutvecklingen i en mänskligare riktning.

Häromveckan berättade vi om utvisningshotade 14-åriga Rosel från Irak. Hennes liv var i fara. Efter våra artiklar och andras påtryckningar beslutades att hon skulle få ny asylprövning.

Det visar att journalistik kan göra skillnad. Även Angelica, 15, har ett liv framför sig. Hennes fyra senaste år har sannolikt satt djupa spår. Låt oss se till att även hon får den uppbackning varje barn har rätt till.

I går var det premiär för VK Weekend. Bakom denna offensiva satsning finns inte minst våra läsare.  I de läsarundersökningar vi regelbundet genomför är en tjockare och mer innehållsrik tidning något av det mest efterfrågade, både från prenumeranter och från som funderar på att bli det.

Resultatet är vi både stolta och glada över. Med redaktör Anna Lundström och hennes medarbetare får VK!-läsarna 30 nya sidor med VK Weekend. Missa inte heller kulturredaktör Sara Mediells fredagskrönika och ett stort paket om författare och böcker på lördagar.

Den observante VK-läsaren noterade också att vi i går förnyat vår förstasida. VK:s layoutansvarige Gunilla Höglund har snyggat till den och gjort den mer överskådlig och enklare att ta till sig.

Trevlig helg!

Ingvar Näslund

 

2 kommentarer

  1. Louise Krönell

    Hoppas och tror att ni fortsätter belysa och gräva i detta fruktansvärda som hänt detta stackars barn. Vi får inte blunda för det som hänt. Ett nytt ”Louise-fall” som måste granskas…önskar också att ”Uppdrag granskning” tar upp fallet. Tack för att ni engagerar er och GE INTE UPP utan gräv vidare mot dom som har medverkat till att det fått gå så långt mot denna stackars flicka.

  2. Peter

    Om VK nu ska försöka leka hjälte så är det dags att öppna ögonen för demokratin också. Mycket smutskastning mot SD, precis som överiga medier, ni på vk är inga hjältar. sluta utmåla er som det! Partiska, odemokratiska och otroligt mycket personliga åsikter i nyheter… men kul att ni hittade något bra som ni kan spela på, det är väl så man spelar det mediala spelet? http://politisktinkorrekt.info/

    tråkigt, men så är det!

    ha en bra helg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.