Missförstånd

Det tycks råda en djup oklarhet hos somliga kommentatorer beträffande hur kommunens ledningaorganisation ser ut.

Ska vi slippa slösa kraft på diskussioner som i sin upprinnelse bygger på missförstånd, kan det nog vara lämpligt att vi först enas kring hur ansvarsfördelningen ser ut med förefintlig organisation.

Först har vi de folkvalda politikerna som har sitt högsta organ i form av kommunalfullmäktige (Kfm)

Kfm delegerar sedan ut uppgifter till nämnder och styrelser, bemannade av utvalda politiska representanter även där.

I nämnder och styrelser fattas beslut inom givna beslutsramar, eller rekeommenderas beslut vidare uppåt att tas i Kfm. Nämnder och styrelser har även att se till att beslut tagna i Kfm verkställes.

När beslut ska verkställas i nämnder eller styrelser har politikerna tillgång till förvaltningens tjänstemannaorganisation, vilken är en linjeorganisation med kommunchefen i toppen.

 

Det skulle dock bli alltför rörigt om alla verkställighetsuppdrag skulle föredragas kommunchefen, varför till varje nämnd eller styrelse finns en eller flera förvaltningschefer destinerade.

Om vi tar förskolan som exempel så överlämnas Utbildningsnämndens beslut till deras förvaltningschef som under sig har anställda rektorer och verksamhetschefer.

Men politikerna ska inte vara med och rota i verkställandet, då detta skulle sudda ut ansvarsgränserna och göra det svårt att följa upp ansvaret.

Politikernas uppdrag är således begränsade till att fatta beslut, som sedan verkställes av förvaltningen via förvaltningscheferna.

Kanske jag missat någon väsentlig punkt i sammanhanget, men i stora drag tror jag att det kan vara bra att ha bilden klart för sig innan man kastar sig in i debatterna om ansvarsutkrävandet.

Att kräva att politiker ska veta vad varje anställd i linjeorganisationen företar sig, blir därför helt orimligt ! De skulle inte hinna göra mer än att springa runt som yra höns och försöka vara med överallt, vilket inte skulle ge något som helst utrymme till strukturerat arbete.

Vidare ska inte enskilda anställda svara upp ansvarsmässigt direkt till politiska nämnderna eller styrelser, utan givetvis uppåt mot närmaste överordnad chef i förvaltningens linjeorganisation.

En rektor eller verksamhetschef ska således inte avrapportera sina förehavanden till nämndsordförande utan till sin överordnade inom förvaltningen. Ibland får jag för mig att det finns politiker som inte heller har bilden helt klar för sig.

 

2 kommentarer

  1. Östen Stenlund

    Ja, det är bra Göran. Jag tror det är nödvändigt att förtroendevalda börjar inse vad man har tagit på sig som representant för sin valmanskår. Man får känslan av, då man försöker följa med, att många fullmäktigeledamöter inte vet vad man tar beslut om. Har jag rätt är det en fara för demokratin och finns risker för maktmissbruk.

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack Östen Stenlund för din kommenatar !
      Ett jättestort problem du vidrör här i din kommentar, enligt min åsikt.
      Demopkratin är en organism som fordrar dynamik och engagemang utifrån ideal och vädreringar. Min upplevelse av våra lokala fullmäktigemöten är precis så som du beskriver det här.
      Jag vill inte använda ordet ”röstboskap” då jag tycker det inrymmer förrakt för den enskilde individen, men däremot domineras ena blocket av ett fåtal som verkar ha något att säga under debatterna. Det är bara när det kommer till acklamationer som de andras stämmor hörs och då i form av ett JA eller NEJ.
      När politikens frågor hanteras utan att ordentligt genomlysas eller att problematiseringar stympas och saken förenklas till stupid blockpolitik, då blir det altid demokratins yttersta mål som blir lidande.

      För mig betyder demokratisk beslutsorganisation att man ska ha som mål att skapa minsta möjliga totala missnöje.
      Det fordrar att man lyssnar noga på alla argument och vrider och vänder på fakta och utsagor för att gemensamt kunna utvärdera och vikta olika ståndpunkter.
      Först när alla tilldelas lika värde, vågar sig de tveksamma och blyga fram i talarstolen.
      De som inte har något att säga har heller inget vid fullmöäktige att göra, anser jag.
      I kommunens högsta beslutande församling är det de mest allmänbildade och engagerade som ska mötas i respekt och utan alltför tydliga politiska etiketter på vad som får yttras.
      Transparens och ödmjukhet i kombination med tydlig beslutsamhet är ledstjärnan jag tycker ska råda.
      Mygel och nepotism bör sopas ut på gatan tillsammans med narcissistiska självhävdelsebehov.

      Så Östen Stenlund, det är tid för sådana som du att sluta titta på och kliva in för att ta din del av ansvaret för allas gemensamma bästa !
      Vi måste få till stånd en total förändring av rådande politiska paradigm.
      Då spelar det mindre roll vilket parti man ansluter sig till, så länge man avser att bibehålla sin högst personliga integritet.
      Du behövs där du gör mest nytta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.