Vad vill KD i Vilhelmina – handlingsprogram del 5

Mitt hjärta klappar varmt för alla de individer som har modet och kunskaperna att försöka ordna sin egen  (och andras) försörjning.

Inom KD i Vilhelmina har tankarna om hur fundamentalt viktiga de företagsamma är för samhällets välfärd grott och i arbetsgrupp tagit formen av ett politiskt handlingsprogram.

Delar av detta program har jag tidigare redogjort för och här följer ytterligare några punkter, som jag ska försöka ge en fördjupad bild av.

  • · Tillsynsavgifter betalas av beställaren.

Det finns en grundläggande princip inom den sociala samvaron, att den som beställer en vara eller en tjänst också är den som ska betala priset.  Men när det gäller företagare och företag så har politiker anammat en bisarr syn att det är företagaren som ska betala samhällets kontroller.

Skulle vi omsätta detta till privata förutsättningar så skulle du få en saftig faktura varje gång polisen stoppar dig för en alkoholkontroll och det oavsett om du aldrig kör påverkad !

Om samhällsorganen beslutar att man ska utöva tillsyn, så anser vi att det enda rimliga är att det då är beställaren av tillsynen som också ska betala intill dess att man kan visa på regelbrott som kan leda till vite. Den som inte begått några fel ska heller inte straffas !

  • · Lokaler för företagskuvöser anskaffas.

·Kommunen har en del lokaler som skulle kunna användas för att ge nya företagare tak över huvudet under själva uppstartfasen om högst 3 år.

  • Hyrestrappa för företag som nyetablerats. Likabehandling krävs.

En succesiv upptrappning av hyran under de 3 första åren kan hjälpa nyetalerade företag över den kritiska första fasen . Öppenhet och likabehandling är mer än bara honnörsord. Mygel och kamratnepotism ska aktivt motverkas.

  • · Förenklat uttag av naturgrus

Det generella motståndet från Länsstyrelser mot att tillåta grustäkter ur våra många grusåsar saknar rimlig logik. När inlandsisen skrapade och malde ned urberget så landade det grövre grusmaterialet närmast isälvarnas mynningar, medan finpartiklarna som mjäla och ler följde med det strömmande vattnet närmare kusten. Här förefaller myndighetens placering i städerna ha avtrubbat omdömet, till att avge generella regler oaktat tillgången. I våra bygder finns enorma mängder naturgrus i form av väldiga grusåsar lite överallt. Att tillåta fler naturgrustäkter  istället för att den dyra bergkrossen, skulle hjälpa många areella näringsgrenar.

  • Verka för dubblering av grundavdrag för företag i glesbygder

Många små avgifter och kostnader som följer med en företagsetablering i glesbygder skulle enklast kunna kompenseras genom dubblerat grundavdrag. Det medför ingen extra byråkrati och skulle underlätta för byautvecklingen.

 

Tycker du, liksom de som aktivt deltagit i grupparbetena bakom dessa förslag, att det låter rimligt och önskvärt, så kan du komma med oss i vår strävan genom att ge din röst till KD i kommunvalet.

2 kommentarer

  1. Ronny Thellbro

    En trygghet i samhället är de gemensamma tjänsterna som vi alla har tillgång till via gemensam skattefinansiering. Men helt grundläggande för skatteintäkter är alla de företag som verkar runt om i vårt land. Vi har alla anledning att uppskatta de goda insatser som dagligen görs i den gemensamma sektorn; vården av sjuka, skolan, polisen osv.
    Men, ska det finnas skattemedel att bekosta den gemensamma sektorn är vi alla beroende av företagaren. Jag är glad för de ambitioner till ett bättre företagsklimat som vår valplattform andas. Jag kan inte annat än se att vi har förutsättningarna att bli lika framgångsrika i detta avseende som tex Markaryd och Gnosjö. Markaryd arbetar tydligen med prioriteringen att stötta och uppmuntra de egna och redan etablerade företagen. Ger väljarna oss ett så kraftfullt förtroende att vi får ange vägen i detta fall så ska vi också göra allt vad vi kan för att uppfylla punkterna i vår valplattform.

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Ronny Thellbro !
      Så sant som det är sagt!
      Det är så dumt att låta sig dras med i det antipatiska resonemanget där alternativen ställs ut som motsatsförhållanden.
      Det handlar ju inte om antingen eller utan både och…
      Men vi behöver få till stånd regionala satsningar för att vända den nedåtgående spiralen.
      För de flesta småföretag räcker inte det lokala kundunderlaget till för expansion.
      Men en liten basbeläggning från den offentliga sektorn där denna har svårt att fylla hela tjänster, kan utgöra skillnaden mellan att kunna driva verksamheten vidare eller att tvingas slå igen.
      KKunde vi exempelvis skapa enighet bakom kravet att bygga fria vandringsvägar för bl.a. lax och öring förbi alla dammar i Ångermanälven, skulle det kunna bli den ekonomiska puff framåt som vi så väl behöver. Samtidigt skulle detta kunna lägga grunden till en helt ny näringsgren inom sportfisket, vilket numera är landets största fritidssysselsättning och omsätter miljarder.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.