Ett betydelsefullt etappmål uppnått !

Suveränt jobbat:

Ronny Thellbro, Mikael Strömberg, Lennart Norström, Jani Ahonen, Leif Jougda,

Anders Sällström, Hans-Inge Smetana och inte minst Christer Borg

Följande pressmeddelande har nämligen överlämnats den 22 nov. till press och media:

Lycksele 2014-11-22

Pressmeddelande

Uttalande från (KD)  Västerbotten

Nya steg till att förverkliga fisketurismen i länet.

 

Nu måste ägarna till vattenkraftverken i de utbyggda älvarna på allvar se sitt ansvar i att möjjliggöra hela vandringsleder för fisken från kust till fjäll. Där Stornorrfors kraftverk utgör ett föredöme, ligger i stort sett alla andra vattenkraftverk i länet och övriga landet långt efter. Genom att öppna upp för fungerande vandringsleder förbi varje kraftverk i exempelvis Umeälven och Ångermanälven, kan drömmen om ett rikt fritidsfiske med en starkt växande fisketurism i länet förverkligas.

Det uttalade Kristdemokraterna i Västerbotten som på lördagen var samlad till höststämma i Lycksele.

Det skapar arbetstillfällen i framförallt inlandet och vi återger naturen sin kraft att själv generera ett flöde av fisk. Vi ser även till att möjliggöra en ökad biologisk mångfald i älvar och insjöar, som under årtionden succesivt fallerat, säger Kristdemokraternas distriksordförande Anders Sällström, i samband med stämmobeslutet.

Det bästa är att ägarna till vattenkraftverken själva tar tag i denna miljöviktiga fråga och kommer framåt. Det finns många goda exempel som kan användas för att möjliggöra dessa vandringsleder. Risken är att vi annars hamnar i lagstiftning, med trubbiga regelverk och betydligt mer kostsamma åtgärder som följd, fortsätter Anders Sällström.


Fakta:

Idag finns det ca 2100 vattenkraftverk i Sverige. I knappt 2% av alla vattenkraftverk finns det idag fungerande vandringsleder för fisk. 10% av alla vattenkraftverk i landet producerar ca 90% av all energi. Den biologiska mångfalden påverkas både i havet och i fjällsjöarna p.g.a. icke fungerande passager förbi vattenkraftverken.

2 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.