Äntligen !

Äntligen någon som vågar starta en sansad dialog om hur vi kan hantera flyktingfrågan.

När nu Göran Hägglund (KD) i elfte timmens sista minut kliver fram och drar på sig elden från alla de som byggt sin idelogiska ställning på en motpol till (SD), skapas utrymme för andra sansade debattörer att i lugn och ro sakligt diskutera hur man skiljer ut de som verkligen behöver skydd och snabbare kunna hjälpa dem till ett nytt liv här.

Att invandrare skulle vara ärligare och mindre kreativa än vi själva är ju bara naivt att tänka.

Självklart följer det lycksökare med i strömmen av skyddssökande och för dem torde vår blåögdhet te sig skrattretande. Att snabba på asylprocesserna är ett behjärtansvärt mål, men det får inte förenklas till schablonartad asylhantering. Får man bort en stor del av de som saknar asylskäl, så frigörs resurser för de med legitima behov.

Detta borde ha beslutats för många år sedan, så hade situationen sannolikt sett annorlunda ut idag.

Det är möjligt att Hägglund och (KD) inte träffar exakt mitt i prick med detta förslag, men vi har åtminstone tagit det första steget framåt för en mer restriktiv hantering med humanistiska förtecken i behåll.

Men hans motivering känner jag som komme den direkt sprungen ur min egen indignation:.

Hägglund citeras i DN debatt :

”Jag har varit arg och sorgsen denna höst. Över att vi blivit ett land där ingen diskuterar hur vi ska lösa samhällsproblem för att alla är upptagna med att klistra etiketter på varandra. Över att vi inte ser vilka som får betala priset för vår underlåtenhet att göra politiken bättre.”

Vi måste ju kunna våga ta vårt politikeransvar och balanserat diskutera alla svåra frågor som berör vårt samhälle, utan att låta oss skrämmas av etikettklistrarna som bara kan definiera sig själva som antipoder gentemot alla som har modet att hantera kontroversiella frågor.

Det parti som klarar av att presentera ett moget och bättre övervägt alternativ till (SD):s lösningar, tror jag kommer att uppskattas vid nästa val. Jag tror nämligen att de breda väljargrupperna vill ha andra alternativ än både dagens integrationspolitik och den politik SD uppmanar till.

7 kommentarer

  1. Kenneth Hellberg

    Att KD i sin rädsla att åka ut riksdagen fiskar röster är det nog inga tveksamheter om men de borde ha tittat på andra kostnader än flyktingars bidrag om de vill spara pengar, Ska verkligen Bert Karlsson och Jan Emanuel Johansson kunna tjäna miljoner på flyktingboende, ska det verkligen behövas att åka till Boden från Vilhelmina för ett passfoto när det finns utrustning på orten? Jag är övertygad att det finns så många onödiga kostnader när det gäller vårt mottagande av flyktingar att man ej behöver nalla i det bidrag de får. Hel apparaten runt omkring går helt klart att effektiviseras så jag tycker att KD borde lägga sin energi på det om de verkligen vill göra skillnad.

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Kenneth Hellberg !
      Men jag måste fråga om du utgår från hur du själv röstar ?
      Själv utgär jag från den politik som presenteras och bryr mig inte ett dyft om hur många procent av massan som tycker likadant som jag.
      Men det är kanske så som fler än du fungerar och därför som Socialdemokraterna och Moderaterna fångar de största skarorna ?
      Av väljare som förlitar sig på att hopen är klokare än individen ?
      KD går i täten för att formulera ett alternativ till befintlig immigrationspolitik, men samtidigt erbjuda ett sansat alternativ till SD:s dito.
      KD går i täten för att upplösa de fruktansvärt ineffektiva landstingen.
      KD går i täten för att städa upp bland gamla kolonialmaktslagar via kravet om att inrätta en författningsdomstol.
      KD går i täten för de mest genomgripande reformerna, alltmedan övriga sitter stilla och fäktas i luften med PK-pennan.
      Vad har du själv att komma med annat än at kritisera och försöka förlöjliga oss som tar tag i de viktigare frågorna ?

  2. Kenneth Hellberg

    Göran Jonzon, på vilket sätt förlöjligar jag KD? Och jag kan nog i motsatts från dig hålla isär på hur jag röstar och på vad jag kritiserar. Du följer ju slaviskt allt som KD säger och håller med om allt er överkucku kommer med.
    KD söker väljare från SD och det kan ingen inom KD förneka, för varför skulle KD nu komma med förslag som går i linje med vad SD sagt hela tiden? Jag skriver att det finns andra saker att spara in på….som exempel dessa privata flyktingboenden som gör ägarna till mångmiljonärer, ett regelverk som inte tillåter personer ta sina passfoton på orten (fast utrustning finns) och jag är övertygad om att det finns hur mycket som helst att göra just när det gäller de administrativa kostnaderna….tror inte du det eller är du så inskränkt att det som er piskbärare säger är det enda rätta?

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Det är ingen högoddsare att räkna med att det går att effektivisera administrstion i alla dess former och förekomster.
      Men det ska inte hindra oss från att förstå att det även finns långt större och mer genomgripande problem som måste hanteras.
      Där finns bl.a. en medförljande här av sådana som inte har flyktingskäl, men som likväl försöker slinka igenom kontrollen.
      Där finns sådana som kastar sina pass i syfte att försvåra spårning.
      Där finns sådana som inte har rätta ambitionen att själva försöka integrera sig i det nya samhället de kommit till.
      Och så finns den stora grupp som verkligen har gått igenom skärselden och bara flyr för sina och sina anhörigas liv.
      Vad KD nu torgför är ett program som utgör ett viktigt steg i syfte att kunna skilja äpplena från päronen och definitivt inte syftar till att den enes skugga ska falla över den näste.
      Det är i mitt fall inte jag som följer partiledningen utan snarare partiledningen som följer mig, alldenstund jag mycket tidigare lanserat idén om en annan integrationspolitik !
      Och du tillhör de som lika intensivt då som nu försöker dra alla över samma kam, då du inte vill inse att det finns skillnader i skäl för att få uppehållstillstånd. Där sällar du dig till samma slags enögdhet som man kan finna ibland några av SD:s anhängare, bara med den skillnaden att de kikar lika enögt med andra ögat och grupperar åt andra hållet.

      Finns det väljare som tar steget över från SD till KD, så utgår jag från att de tänkt om och uppskattar ett mer nyanserat program.
      Jag tror däremot att det kan finnas större antal väljare som delar vår syn på frågan, men som tidigare röstt på andra partier än SD.
      För mig spelar det ingen roll varifrån rösterna och medlemmarna strömmar till, så länge vi delar synen på problemen och viljan att åtgärda istället för att bara blunda.

      I övrigt så struntar jag faktiskt i om majoriteten följer med åt samma håll som jag väljer att gå, eller om jag går ensam dit jag går. Jag har nämligen aldrig tillhört de som följer hopen bara för att jag litar mer på massans än på mitt eget omdöme.

      Det jag däremot inte gillar i KD:s förslag är det om selektiv skattebefrielse i 5 år.
      Där anser jag att det kunde räcka med 3 år och gälla generellt för alla som startar ett eget företag.
      Lagen ska alltid vara lika för alla.
      Men nu har KD genom Göran Hägglund öppnat de dammluckor som du och andra vänsterorienterade hängt tabulåset över och andra kommer att följa, var så säker.
      Men kom ihåg att det var KD som hade modet att tala om att kejsaren var naken, inte du och inte Stefan Löfven, Jonas Sjöstedt eller Åsa Romson.

  3. Kenneth Hellberg

    Du är som vanligt snabb på att dra slutsatser om andra personer, var har jag påstått att det inte finns skillnader i människors skäl att söka uppehållstillstånd? Nu tror jag dina hjärnspöken tagit över helt. Jag är övertygad om att det kommer människor av olika anledningar, det finns de som flyr för sina liv, de som vill få det bättre ekonomiskt, de som inte vill arbeta utan ser ett liv med ekonomiskt bistånd som ett bra sätt att leva, mm. mm. mm. mm. mm. …..var har jag påstått annat? Det jag reagerar på är att KD nu går i samma spår som SD och får det det till att flyktingar som söker uppehållstillstånd lever gott på sina bidrag och där kan man spara pengar. Fakta enligt Migrationsverkets hemsida att detta är vad du får:
    På boenden där fri mat ingår är dagersättningen:

    24 kr/dag för vuxna ensamstående
    19 kr/dag per person för vuxna som delar hushållskostnader
    12 kr/dag för barn t.o.m. 17 år (från och med tredje barnet halveras dagersättningen)
    På boenden där mat inte ingår är dagersättningen:

    71 kr/dag för vuxna ensamstående
    61 kr/dag och person för vuxna som delar hushållskostnader
    37 kr/dag för barn upp till 3 år
    43 kr/dag för barn 4-10 år
    50 kr/dag för barn 11-17 år (från och med tredje barnet halveras dagersättningen)
    Förutom mat ska dagersättningen också räcka till kläder och skor, sjukvård och medicin, tandvård, hygienartiklar, andra förbrukningsvaror och fritidsaktiviteter.

    Känns inte som om man blir fett rik på dessa bidrag……..vore det inte mer humanitärt att söka andra vägar att spara pengar. Om nu KDs partiledning har följ dig så är det du som står närmare SD än vad du själv inser. Kom ihåg att det var inte V, S, MP eller jag som bjöd in rasisterna till samtal och går i samma fotspår som dom….det var du och ditt KD (historien känns igen).

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Här kan du faktsikt ha en poäng Kenneth !
      Lennart Holmlunds snack om att han hade en kompis som hade en annan kompis som minsann sett tiggare köra iväg i en fin Mercedes, är inte ovanligt att få höra, om än i andra former men med samma syfte, nämligen att döva det egna samvetet.
      Så uppstår vandringsskrönor och det är alltid de där ”andra” som uppför sig konstigt och som nog ”får mycket mer i bidrag ” än vad du och jag tjänar genom hårt och slitsamt arbete, osv, osv.
      Faktagrunden är genomgående väldigt bristfällig och namnet på den där kompisen till kompisen är det sällan någon som minns !

      Bidragsnivåerna sedan:
      Jag tycker nog att man bör ställa bidragen i relation till dels vad levnadsomkostnaderna är här i det nya landet, men även till hur förhållandena ser ut varifrån man emigrerat. Det som ter sig för lite för en bortskämd svensk kan fortfarande upplevas som himmelriket för den som inget haft. Att få äta sig mätt och få tak över huvudet och kläder på kroppen, är sällan något som den infödde svensken lärt sig uppskatta fullt ut, men som egentligen är det enda vi i slutändan kan kräva som mänsklig rättighet.
      Det övriga måste vi kämpa oss till, vare sig vi är födda här eller annorstädes. Så ser jag på saken.

      Vidare ogillar jag tanken på 5 års skattebefrielse för invandrare. Jag tycker idén bär med sig en outtalad positiv princip som inte kommer till uttryck så som det presenterats. Själv skulle jag vilja höra ett alternativt förslag om befrielse från egenavgifter för alla nystartade företag de första 3 åren, oavsett företagarens härkomst. Dessutom vore ett fördubblar eller tredubblat grundavdrag för företagande i glesbygden en positiv injektion för näringslivsutvecklingen därstädes.

      En hårdare gallring bland de hitkomna välkomnar jag, liksom ett första 3 årigt uppehålllstillstånd som därefter omprövas.
      Finns inget skyddsbehov efter dessa 3 år bör även vistelsen här ta slut, med undantaget att om den sökande skaffat sig egen försörjning kan denne betraktas som etablerad i sitt nya hemland och uppehållstillståndet permanentas.
      Hur du kan se parallellen med den utvisningspolitik som SD torgför, förstår jag bara inte ?
      Det är där jag tycker mig finna elakt förtal från dig och som gör att jag har svårt att föra ett seriöst samtal med dig.
      Har jag missuppfattat dig så ber jag dig stryka över det som stört dig i tidigare samtalet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.