Dubbelbeskattning drabbar nu även löntagarna

Dubbelbeskattning ha under många år varit en tung belastning på alla som försöker driva en näring i bolagsform.

Löntagarorganisationerna, vänsterrörelsen och media har varit väldigt kallsinniga till att lyfta frågan till öppen debatt.

Nu har möjligheten till att avsätta obeskattad inkomt till privat pensionssparande, kraftigt reducerats genom en lagreform.

Därmed drabbas även enskilda löntagare av den förkättrade dubbelbeskattningen, där belopp över 1800 skr/år blir beskattat både innan avsättning och vid pensionsuttaget.

Men då vaknar media och press och nu går plötsligt frågan att belysa.

Visar inte detta hur partsorienterade våra svenska mediarepresentanter är ?

Vi får väl se om de nu även tänker sig att redovisa konsekvenserna av den svenska dubbelbeskattningen av företagare ?

Själv har jag mina tvivel !

14 kommentarer

  1. €dor

    Ligger inte det här i budgeten, det som föreg. regering tog fram, Borg? Jag skulle vilja ha en annan fråga utredd och det är med asylboendet, Göran Hägglunds förslag. Hur jag än läser förstår jag ingenting och genom att nu M tänker bryta uppgörelsen med MP, eller det är några som framträtt och sagt dessa saker och vill gå på SD:s linje och nu även KD:s. M+SD-KD = Eniga?

    Vad är det man pratar om, mindre pengar om de ordnar eget boende (ebo) eller vad är det man surrar om? När Reinfeldt styrde var man nöjd, visar det att de egentligen inte var överens? Vadan detta missnöje nu och en massa utspel och inte minst av G.H?

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Edor !
      Att låta SD ensamma definera alternativet till den rådande ordningen för invandringsintegrationen, anser jag bygger på feghet att ta våga ta i frågan.
      De nuvarande reglerna för asyl- och flyktingmottagandet fungerade väl hjälpligt med de små flöden som rådde tidigare.
      Men nu växer flyktingsströmmarna och systemet sätt på svåra prov, varför bristerna visar sig.
      Från Syrien är det inte de fattigaste som kommer hit, utan tvärtom de som haft lättast att finansiera transporten.
      Det tycks ofta vara akademiker med båda hög utbildning och vana med avancerade jobb, men svensk byråkrati klarar inte av att möjliggöra deras införlivande och att låta dem fylla de vakanser vi samtidigt har besvär med.
      Från nordafrika är blandningen desto större, med allt ifrån rena analfabeter som helt saknar insikter i hur ettt strukturerat samhälle fungerar, till även där de förmögnaste med god utbildning.
      Men vi hanterar alla likadant, som vore de hjälplösa offer.

      Att såsom SD försöka lösa hela flykting- och invandringsproblematiken med en enda saliggörande åtgärd, tror inte jag är framgångsrikt.
      Integrationsfrågan måste lösas en liten bit i taget och med lika diversifierade åtgärder som skillnaderna bland de som anländer.
      Hägglunds inspel hanterar boendefrågan och som jag förstår det siktar den till att bryta upp ghettoiseringen av vissa överbelagda bostadsområden.
      Det kan synas hårt att splitta upp den kondensation av invadrare med en och samma etnicitet och kultur, men ska vi få till stånd en fungerande assimilation, så finns inga genvägar. Man måste lära sig vårt språk, för att kunna delta i vardagen.
      Man måste även lära sig den övergripande samhällsrytmen och förstå hur komplexa lagar och regelsytem samverkar i en helhet.
      Det kräver att man sprider ut och blandar in de nyanlända i en helt annan utsträckning än vad som tillåtits ske hittills.
      Vi får inte vara ängsliga och rädda för att tala om och visa vägen in i vårt samhälle, om vi ska kunna vidmakthålla tanken om det öppna samhälle vi nog innerst inne vill bibehålla.

      Personligen tycker jag det är mycket bra att KD vågat kliva fram ett steg framför övriga 7 partier (Fi inräknat) och visa att vi inte tänker sitta still och vänta på att några andra ska mobilisera modet att dra på sig kritiken från kultureliten.
      Kör på Göran Hägglund, du vet att du kan känna dig trygg med mig bakom dig !

  2. Johnny Holmgren

    Det är olyckligt att avdragsrätten för privat pensionssparande avskaffats. Fördelarna med privat pensionssparande är uppenbara och många. Ser vi hur pensioner kommer att urholkas och minskas i framtiden, så blir det troligtvis nödvändigt med ett privat långsiktigt sparande. Det nu avskaffade pensionsavdraget hade flera fördelar. Avdragsrätten uppmuntrade till sparandet . Tidigast från 55 års ålder kan sådant sparande tas ut. Inlåsningseffekter ska inte ses som något negativt med tanke på alla andra positiva effekter ett långsiktigt sparande ger,bl.a. tillväxt på den uppskjutna beskattningen. Nu återstår att de som har möjlighet kan göra upp med sin arbetsgivare om frivilligt löneavstående till förmån för ökad avsättning till den anställdes tjänstepension. Det finns sedan tidigare beprövad teknik hur det går till

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar JJohnny !
      Som jag ser det kan man tolka in en misstro mot den långsiktiga utvecklingskraften i svensk ekonomi.
      Man betror inte pensionssytemen att låsa in och förvalta en samlad skuld till individerna, utan överflyttar förvaltningsfrågan till var och en att själva ombesörja.
      Sparar jag i en pensionsfond där fondförvaltaren inte klarar av att ens bibehålla det nominella ingångsvärdet, blir det ju givetvis närmast ett kaosartat scenario för en kommande regering.
      Då är det enklare att lägga över ansvaret på individen som ensam har att hitta placeringar som ger förväntad rimlig avkastning.
      Skattar jag av pengarna och sätter in dem i aktiefonder eller spekulerar i valutakurssvängningar, så får ju staten in sin skatt omedelbart på det nominella beloppet och slipper vänta till dess jag lyfter ut de obeskattade insatserna som gällde tidigare.
      Dessutom får man ju kapitalskatt på alla positiva avkastningar, medan den enskilde själv får stå för alla negativa avkastningar !
      Här handlar det uppenbarligen om att statsmakten gör precis som så många ungdomar numera tycks göra, LEV FÖR STUNDEN.
      Det är snabba cash som gäller och det långsiktiga sparandet bryr man sig mindre om.
      Kanske är det överflöd på investeringsmedel också, vad vet jag ?

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Oscar !

      Sch, väck nu inte den björn som slumrar lätt !
      Du får inte använda det ordet offentligt, då även stora grytor har öron.

  3. Johnny Holmgren

    Trippelbeskattning finns redan! Du betalar din elräkning med skattad lön. På kilowattpriset läggs de sedan till energiskatt. På detta läggs det ytterligare moms på alltsammans. Att momsbelägga en skatt, energiskatten i detta exempel, är utstuderat infernaliskt och borde uppmärksammas mera . Borde prövas i en EU domstol.

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Jamen visst tusan har du rätt i det Johnny !
      Vi betalar ju moms på energiskatten .
      Det är rent bedrövligt, men gör det begripligt varför finansdepartementet sitter i knät åt svensk energi !

      • €dor

        Det är längesedan jag påpekade det här. Det är så otroligt så det är inte sant. Möjligen kunde maffian på Sicilien haft såna lagar, men ett land? Men Sverige ääär juuu sååå sooooliiidariskt. Ett land för banditer är vad det är!

        • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

          Tack för din kommentar Edor !
          Det blir nog lätt så, när man bara har en politisk ideologi som överordnad moralisk färdriktning.
          Jesuiterna tyckte att ändamålet helgade medlen och vi är inte så värst långt ifrån samma synsätt i vår sekulariserade tillvaro.
          På en mängd områden kliver olika regeringar glatt över grundlagens gränser för vad man kan tillåtas inskränka i den personliga äganderätten.
          Så kan man göra så länge vi saknar författningsdomstol. Precis som Kina, Nordkorea och Bulgarien står Sverige ut som en skam för allt vad demokratiska grundvärden heter. Våra övriga grannar har alla en sådan, men skulle vi också få till stånd en Författningsdomstol, så kommer en rad statliga övergrepp att överklagas och det vill tydligen ingen regering hittills ?
          KD har dock med det som ett viktigt krav i vårt partiprogram och nu börjat visst en del framträdande folkpartister också att fatta vad det rör sig om,

          • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

            Nja, det har då funnits med på agendan så länge jag har varit med, men så länge vi inte kan få majoritet i riksdagen för frågan så får vi fortsätta som minoritetsparti att driva kravet.
            Jag vet att f.d. advokaten Peter Althin drev frågan rätt hårt medan han var aktiv partimedlem i KD.
            Han uttryckte sin indignation över det beklämmande faktum att sverige inte hade en författningsdomstol, vilket borde vara en självklarhet för alla demokratier.
            Men Sverige har under drygt ett halv sekel varit så förblindad av kollektivets makt, att man helt undanträngt kränkningar av den enskildes grundlagsskyddade rätt.
            Moderaterna är i det avseendet lika goda kålsupare som sossarna varit.

  4. Maria

    Å ena sidan, uppmanar staten och politikerna att vi ska se om vårt pensionssparande och å andra sidan, väljer man att ta bort avdragsmöjligheterna! Man tycker att vi ska använda ISK; Investeringssparkonto. Jag utgår från att nu går tankarna hos de styrande hur i all världen man ska brandskatta ISK, utan att någon protesterar. Och de som är pensionärer nu, har verkligen fått vara med om ekonomiska försämringar under sina tider som yrkesbefriade.

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Maria !
      Samtidigt finns det de som förespråkar skatt på varje banktransaktion, så vare sig du sätter in pengar eller senare ska ta ut dem så vill dessa politiker parasitera på dig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.