Motion gällande inrättandet av Författningsdomstol i det svenska rättsväsendet

Bakgrund:

Efter att ha studerat gamla handlingar om fastighetsbildningen i Norrland och tagit del av olika artiklar och böcker författade av jurister och forskare, har vi förstått att allt inte kan stå rätt till.

Komprimerad historik:

Insyningar gjordes väster om odlingsgränsen i de Norrländska fjällnära skogarna vid början av 1800-talet efter fullbordade krav från svenska staten, i form av uppodling och byggnadsuppförande, beviljades skattläggning och lagfart. Därmed även full äganderätt för den enskilde av jorden. Se bilaga 1 (3 sidor).

Tvångsskifte kallat Avvittringen började här enligt 1873 års stadga och på tvärs emot markägarnas och även landshövdingen i Västerbottens protester. Man drog nya gränser på de redan lagfarna markerna och bildade registerfastigheter i form av kronoöverloppsmarker, kronoparker, och vattenrätter som svenska staten tillskrev sig själv dispositionsrätt på.

När statsfiskalämbetet började granska avvittringen, insåg man där att man genom avvittringen lagt beslag på redan lagfaren egendom, varför man då lät Landsfiskalerna ansvara för att samla in alla gamla ägorättshandlingar och urkunder, som visade ägandet före avvittringen.

Med löfte om att dessa handlingar bara skulle tas in för registrering och sedan återlämnas, lyckades man spela på markägarnas tillit till myndigheterna och kunde nu låta avvittringen vinna laga kraft.

När sedan markägarna började fråga efter sina ägorättshandlingar, fick de till svar att dessa gått förlorade! Ett brev från den tiden visar hur det lagvidriga förfarandet kunde gå till. Se bilaga 2 (1 sida).

I avsaknad av den för andra västdemokratier så självklara författningsdomstolen, har vi fjällfolk som berövats vår lagvunna rätt till våra egna marker, inga möjligheter att få dessa gamla kolonialmaktsövergrepp omprövade mot grundlagens egendomsskydd och rättvisa skipad.

Förutom Sverige är det en handfull länder som saknar Författningsdomstol. Kina, Nordkorea och Bulgarien är några som gör Sverige sällskap som nationer där rättsövergrepp mot enskilda från statens sida inte kan få upprättelse.

Vi anser detta anmärkningsvärt och otillbörligt i en modern demokrati.

Yrkande

Kristdemokraterna yrkar att Rikstinget ger uppdrag åt partistyrelsen att verka för:

 

-att inrätta en författningsdomstol som gör det möjligt för enskilda att få pröva ärenden mot grundlagen.

 

Bilaga 1 Kopia på beviljad lagfart före avvittringens början

Bilaga 2 Kopia på Landsfiskalens order om insamlandet av ägorättshandlingar.

 

Not:

Motionen är författad av Östen Stenlund och bifölls av enigt årsmöte

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.