Jag – en ”skattesmitare” !

Sedan jag aktivt började lägga mig i den lokala politiken, har jag blivit beskylld för både det ena och det andra. Att jag både åsiktsmässigt och levnadsmässigt ligger lite vid sidan av ”main-stream-likriktningen” har gjort mig till lovligt byte för all sköns ryktesspridning.

Det vanligaste ryktet är tydligen att jag är en skattemitare, vilket även brukar  nyttjas så fort man inte kan belägga mig med fel i sak, eller när de egna argumenten och faktauppgifterna tryter.

Ett annat rykte jag nåtts av på sistone är att jag skulle ha tilldelats en fast månadslön om 65000 skr, ur kommunala medel för min medverkan i Vilhelmina kommunstyrelse och dess arbetsutskott.

Jag har inte lagt någon större riktad uppmärksamhet åt sådant trams, men ju längre lögnerna tillåts stå oemotsagda, desto mer blir de befästa enligt tesen ”ingen rök utan eld”.

Jag har därför bett lokala skattekontoret om hjälp att ta fram mina slutliga skattetaxeringar, från och med senaste fastställda och så långt bakåt man kan komma i sina register.

Resultatet har sedan för enkelhetens skull räknats om till dagens penningvärde enligt konsumentprisindex (KPI), varvid alla siffror är jämförbara med dagens penningvärde.

För de senaste 6 åren har min slutliga skatt legat på i snitt 318615 skr/år med betydande spridning från år till år, beroende på rörelseutfall och marknadsläget.

För de 3 tidigare 6-årsperioderna bakåt till och med 1990 är motsvarande siffra 440895 skr/år

Längre bakåt än så kom tyvärr inte skattekontoret i Vilhelmina.

Dock har jag sedan jag började förvärvsarbeta 1975 betalat skatt varje år och alltsedan 1980 drivit egna företag vilket lett till dubbelbeskattning i form av bolagsskatt.

Bolagsskatten som är en del av min skattebelastning finns dock inte med i ovanstående siffror, varför det reella skatteuttaget för min del är väsentligt högre än det jag här redovisar.

Således tycker jag mig härmed kunna bemöta nästa utfall mot mig som påstådd ”skattesmitare” med automatiskt motkrav att vederbörande själv bemödar sig om att redovisa sin egen skattemoral på liknande sätt !

Vad beträffar min påstådda lön om 65 000 skr, kan jag upplysa om att någon sådan inte existerar. Den ersättning jag har för min politiska medverkan inom Fullmäktige, Kommunstyrelse och dess arbetsutskott uppgår reglementsenligt till samma belopp som alla andra fritidspolitiker i VIlhelmina, nämligen 550 skr för de första 3 sammanträdestimmarna och därefter 80 skr för varje påbörjad timme. Därutöver uppbär jag reseersättning om 18:50 / mil.

Mitt syfte med att offentliggöra dessa fakta är att vi fortsättningsvis kanske kan slippa ämnesflykterna i debatterna och att mina motdebattanter ägnar sina ansträngningar åt att söka fakta istället för elak ryktesspridning.

8 kommentarer

  1. Ann-Sofie Gavelin

    Hej Göran!
    Ja, jag tycker att det är bedrövligt att det resoneras om varandra på denna nivå på denna ort. Ett är då säkert att dom inte har fullt upp med jobb. Man måste också komma ihåg, att man tror att andra gör, som man själv kan tänkas göra. Om du visste alla misstroenden/förslag och svarta pengar som jag fick höra när jag hade galleriet! Jag var ju inte van, så jag blev förvånad över sådana tankar. Då det t o m inte fanns ens en spottstyver att fuska med. Vad är det för roligheter att misstro folk att betala för lite skatt? Måste man inte först jämföra och se hur mycket man själv betalar i förhållande till den andre?

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Ann-Sofie !
      Det finns en slags majoritetens diktatur här i vår kommun och det är inte den politiska nomenklaturan som är värst.
      Nej, det finns en rad småsinta och förgrämda som tydligen inte funnit någon väg till att forma sina egna liv, utan skapar sin självbild utifrån att ständigt försöka göra ned andra.
      Till skillnad från dig och mig så föredrar de flesta ev dem att ligga i skydd av anonymitet när de brassar av sina bredsidor av beskyllningar.

      Jag har försökt att använda både min hjärna och kropp på ett effektivt sätt genom hela min livsresa.
      Somliga har valt att sätta stämpeln ”arbetsnarkoman” på mig. Antagligen för att slippa fråga sig själva vad de gjort av sina livsmöjligheter. Själv ser jag mig som en livets lärljunge som aldrig får nog av kunskap och handlag.
      Tyvärr tror jag att jag kört lite för hårt med mig själv, vilket lett till att jag är slut i både kroppen och huvet alltför tidigt. Du om någon förstår nog vad jag menar, åtminstone beträffande att kroppen inte längre riktigt vill följa viljans vägvisare ?

      Men jag vet vad jag kan och vad jag ännu inte duger till och lägger mer energi på att förkovra mig själv, än att försvara mig mot den gnagande avundens trotjänare.
      Jag skulle verkligen vilja förstå ALLT, så att jag därmed kunde dra kistlocket över mig och stämpla ut för gott.

  2. Gunilla Billman

    Ojj, hade väntat många kommentarer här men dom uteblev. Utgår från att de anonyma syrliga kommentarerna nu får ett annat innehåll när insikten kommer om innehållet i denna blogg. Var beredd;)
    Trevlig helg.

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Gunilla !
      Ja det går inte att förutse vilka beskyllningar som nu gror och tar form ibland skuggornas trovigda ?
      Men jag glädjer mig åt att se utvecklingen alltsedan gamla Vilhelminabloggens dagar, då flertalet artiklar hade anonyma avlämnare och många av dem byggde på personomdömen och tillmälen.
      Sett ur det perspektivet har debattklimatet mognat betydligt, även om en del eftersläntare fortsätter som förut i skydd av anonymiteten.
      Desto mer glädjande är de nya som anslutit sig till det offentliga samtalet här på bloggen och inte minst gäller det ett par personer som har starkt avvikande grundvärderingar gentemot mina, men som likväl klarar att föra fram sina argument med accuratess och respekt utan ett uns av personangrepp.
      De gör hela skillnaden och jag vill passa på att framföra min vördnad och aktning för dessa individer.
      Bland mina belackare kommer säkert nya sätt att angripa mig personligen att uppfinnas, nu när den populäraste beskyllningen visat sig vila på sank grund ?
      En av de som gärna och ofta svartmålade var KFM-ordförande K G Abramsson och jag minns bl.a. när han från presidiet uttalade hur han ”bävade för den dagen Göran Jonzon skulle komma att bli invald i Kommunstyrelsen”.
      Skrämseltaktik och negativ propaganda av den arten har av verkligheten visat sig totalt verkningslös och jag tackar alla som givit mig sitt förtroende i valet, allt detta till trots.
      Du själv Gunilla har ju genom ditt oförvägna sätt att stå upp för det du anser vara rätt och rättvist, visat vad Kristdemokratin i Vilhelmina har att erbjuda.
      Tack för att du finns.

  3. Roland Lindholm

    När du nu redovisar din skatt så skulle jag vilja veta hur mycket du betalar till Kommun och Landsting under dom senaste fem åren

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      TAck för din kommentar Roland !
      Ärligt talat så vet jag inte ?
      Jag kunde inte förutse den frågan, så därför ställde jag den aldrig till skattekontorets personal.
      Inte heller vill jag belasta dem med att gå igenom allt en gång till på mer detaljerad nivå, för att tillgodose din nyfikenhet.
      Hur mycket av all skatt jag betalat som gått till kommun och landsting torde följa gängse proportioner, då bolagsskatten som går direkt till staten ligger utanför dessa siffror, precis som jag skrev i inlägget.
      Uppgiterna är ju offentliga, så det är ju full möjligt för vem som helst att bena vidare i siffrorna, men jag är inte din lakej !
      Hur mycket har du själv betalat till kommunen och landstinget de senaste 5 åren ?
      Nog begriper jag att du själv, liksom övriga i den skara som lagt ned energi på att svartmåla min person, nu blir konfunderade och bestörta över att fakta presenteras så här öppet ?
      I den bästa av världar skulle ni därmed kunna lägga er energi på att bemöta mig i sak istället för att sprida falska rykten om mej som medborgare och människa.
      Att förvänta sig en ursäkt är inget jag spiller ens en tanke på, men det kan kanske i någon mån bidra till att nästa falsarie som du eller någon av dina gelikar ute på vänsterflygeln spolar ihop inte ens behöver bemötas, då allmänheten nu vet hur pass verklighetsförankrad sakuppgifterna är ?

      • Roland Lindholm

        Jag förväntade mig inte något annat svar från din sida så fort någon skriver saker som inte passar dina göromål så är det den personen som gör fel.Angående Kommunalskatt samt Landstig betalar du ingenting för du har ingen BESKATTNINGSBAR INKOMST

        • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

          Du har totalt missuppfattat det mesta här Roland!
          Att jag saknar SGI (Sjukpenninggrundande inkomst) ät en teknikalitet hos försäkringskassan och har ingenting att göra med hur mycket skatt jag betalar.
          De siffror jag presenterat här är de jag fått från lokala skattekontoret och det är således till dem du ska vända dig för att plantera dina lögner och ryktesspridning.
          Du lär inte få något medhåll där heller.
          Att du inte har kunskap om hur beskattningen fungerar tänker inte jag ta på mig att försöka råda bot på.
          Men jag förutsätter att läsarna nu förstår varifrån de illasinnade lögnerna härstammar.
          Vill du fortsätta den här dialogen, avkräver jag dig svar på motsvarande fråga och begär att du ska visa hur mycket du själv bidragit till vår gemensamma skattekassa ?
          Det räcker med de senaste 24 åren, precis som jag själv redovisat.
          Varifrån härstammar all din ondska ?
          Är det din lokale partiledare som eggat upp dig eller är du precis sån av egen kraft ?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.