Fega stackare som inte vågar stå för sin åsikt!

Jag har ånyo fått en kommentar där avsändaren är anonym, men försöker lura mig genom att ange ett falskt namn. Sådant retar mig än mer än bara ett alias!

Innehållet är starkt färgat av avsändarens generella syn på invandring, men innehåller likväl några faktapåståenden som vore väl värda att debattera. Jag tycker dock inte om att resonera med en person som inte har kurage nog att stå för sin sak.

En länk fanns dock med, vilken är så pass saklig att jag väljer att själv lägga ut den i detta separata inlägg.

Här är länken: https://www.youtube.com/watch?v=QZUuoaq1MLM

Den ger en helt annan bild av en uppmärksammad händelse, där den 3-åriga lille sonen fick sätta livet till liksom resten av familjen utom pappan.

Tragedin är givetvis lika stor, oavsett bakomliggande syfte med resan, men det visar att medias faktagranskning kanske kan vara lite väl vinklad och lite väl ofta. Det är i sig en sanning som väl tål att debatteras, utan att gömma sig bakom anonymitet.

Nu lämnar jag därför ut detta till mina läsare att tycka till om. Märk väl att jag inte är ett dyft rädd för att hantera vilken sanning som helst, så länge det verkligen är fakta och inte lösryckta påståenden av svepande karaktär.

Den match som den anonyme inte vågade ta, tar jag då istället, medveten om att inte heller de fakta som presenteras i länken ovan kan antas säkert ge hela sanningen. Men vi ska inte gömma sådant som tillför fakta i något enda avseende, då riskerar vi att hamna väldigt snett, tycker jag.

10 kommentarer

  1. Johnny Holmgren

    Hej Göran!
    Media och journalister har ett stort ansvar att förmedla nyheter raka och sanningsenliga utan vinklingar och egna åsikter. Dessvärre så är inte verkligheten alltid densamma som den nyhet som förmedlas . Som vanligt får man ta det med en nypa salt allt som strömmar i nyhetsflödet. Oavsett varifrån människor flyr eller migrerar, har de alltid samma önskan om att få ett bättre liv dit de kommer. Den insikten verkar politikerna inte ha fattat. Bifogar en länk till en läs och tänkvärd ledarartikel i SvD.
    http://www.svd.se/fraser-nelson-utvandrarna-som-flyr-fran-fattigdom/om/flyktingkrisen-i-europa

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Johnny!

      Och så har det varit i alla tider, ända sedan de första utvandrarna lämnade Rift Valley i centrala Afrika.
      Just därför vore det på sin plats att EU inrättar ett centralt uppsamlingsläger, där man kan skilja ut vilka som är hjälpbehövande och vilka som ska skiktas genom porten för arbetskraftsinvandring.

      Att man flyr från armod och fattigdom betyder ju inte att man har ett lägre värde som människa och följdaktligen bör behandlas med respekt och hänsyn.
      Sedan har vi även en tredje grupp och det är de kriminella som flyr undan rättvisan. Vi har sett flera sådana fall av grova brott mot mänskligheten, där gärningsmännen sökt asyl i Sverige och Tyskland.

      Jag håller verkligen med dig om att den stora gruppen av politiker tycks tagna på sängen av den massiva rörelse som snart måste kallas folkvandringar. Men det hindrar ju inte att vi kan agera nu om bara viljan finns?

  2. Stefan Rådström

    Göran: Det är väl den UKIP-supporter som laddat upp videon, efter vissa egna redigeringar, som vinklat storyn? Vad är det som du själv vill lyfta fram som ”en helt annan bild av en uppmärksammad händelse” som ställer denna tragiska händelse i ett annat ljus än vad som hittills kommit fram?

    För att underlätta för dig har jag skrivit ut den fullständiga drygt två minuter långa intervjun här nedan (jag bryr mig inte om att försöka översätta):

    Host: …in Turkey having drowned alongside with his five-year-old brother Ghalib, as the boy was called Aylan Kurdi. His father Abdullah Kurdi survived, but his mother also drowned.

    Now the aunt of the family Teema Kurdi have been speaking from the home in Canada about how she made arrangements for the family to join her eventually there.

    Teema Kurdi: ”I did not do Abdullahs paperwork yet. Financially I said I can sponsor one faimily at a time. I did not ask the Canadian government for financial anything. We were doing it as a private sponsorship, with hope that my neighbours, friends, and my husband Rokwa of course…”

    Interviewer: ”When did you decide to send the money to help them escape?”

    TK: ”The situation is that Abdullah not have any teeth. That is the story about it. So I have been trying to help him fix his teeth. But it’s going to cost me 14000 and up to do it… He need dental… He need teeth implant. So when I told him there is no way I can get you the money in one time, because then there’s the need to get payment through the [wire], and Western Union usually, if I send them the money, they only allows 1000 at a time. Not under their name of course. Has to be a third person to collect the money and give it to them. So I said to him… actually my dad, he came up with the idea. He said to me: I think if they go to Europe for his kids, and for better future, I think he should do that, and then we will see if we can fix his teeth… And that is what they decided three weeks ago.”

    Host: That was Teema Kurdi speaking in Vancouver, about the plans she had for the family she has now lost.

    Hur kan någon vinkla denna korta berättelse från en djupt sörjande och chockad familjemedlem att det var faderns fel att pojken drunknade?

    Enligt nyhetsrapporteringen hade fadern (Abdullah) kidnappats och torterats under belägringen av Kobani, av IS eller någon annan Jihadistgrupp, och det sägs att alla hans tänder slogs eller drog ut under tortyren.

    • Stefan Rådström

      Sedan måste jag korrigera min stavning på den stackars döde pojkens namn: det ska vara Alan, inte Aylan. Det senare är tydligen en turkisk omskrivning för att dölja hans kurdiska namn – som bekant hatar den turkiska regeringen allt som har med kurder att göra. Jag har dock inte hittat korrekt stavning för alla de övriga namnen, de är en transkriberingsstavning som sannolikt är delvis fel.

      • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

        Tack för det, men jag tror inte det spelar någon avgörande roll för uttolkningen?

        Det jag menar är viktigt vid all nyhetsförmedling är att man undviken att försöka sovra bland uppgifter och själv omformar det till en passande kontext. Allting är som regel mer komplicerat än vad som ryms inom 20-30 sekunders TV-tid eller 500 tecken i en tidningsartikel. En del av skulden för denna förvrängande nyhetsförmedling anser jag ligger hos läsarna, som tydligen får svåra epilepsianfall och de förväntas kunna ta del av mer än ingresstexten.

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Stefan!

      Jag menar att det inte spelar särskilt stor roll vilket syfte resan hade, när man bedömer den tragiska utgången.
      En vän till mig hade sin dotter bakpå sin motorcykel när de var ute på en liten semestertripp. En olycka inträffade vid sidan av, där en bil körde in i en lyktstolpe och knäckte denna. Stolpen föll ned över vägen och mc-föraren undkom med några centimeters marginal, medan dottern som satt bakom slogs ihjäl!
      Hans tankar gick naturligtvis i självkritikens riktning, men jag menar att det är väldigt svårt att skuldbelägga i sådana fall. Jag höll själv på att förlora min älskade son i vad som kunde ha blivit en fruktansvärd olycka där jag hade ansvaret att se till att han inte kom ut i vägen. Dessbättre kunde han själv avstyra, men jag får rysningar varje gång jag tänker på hur fruktansvärt nära det var.

      Anledningen till att jag ställer mig kritisk till kommentaren där länken fanns inspräng, var just att skribenten försökte nyttja den tragiska händelsen till att påskina att det gick att dra generella jämförelser till andra, som han skrev inom citattecken ””flyktingar””.
      Naturligt vis måste man nyktert räkna med att alla inte har just asylskäl, men det är ju därför vi har en prövning av den frågan i varje enskilt fall.
      Att dra generella slutsatser utifrån enkilda händelser torde nog kunna betecknas som oseriöst.

      Min kritik mot media gäller snuttifieringen av nyhetsrapporteringen. CNN, BBC och Aljazeera är tre nyhetskanaler som tar mer seriöst på uppgiften att förmedla en mer heltäckande bild av omständigheterna.
      Hur man bedömer en händelse blir helt avhängigt vilka fakta som presenteras och vilka som utelämnas.

      • Stefan Rådström

        Göran: Hela denna tragedi som pågår är ett resultat av Sveriges och de andra Västeuropeiska staternas försåtliga politik att lägga ansvaret att avgöra vem som är en riktig flykting på flygbolagen. Med de regler som EU införde 2001 får ett flygbolag som släpper igenom en individ som inte beviljas flyktingstatus vid ankomsten stå för hela notan.

        På en halv minut ska alltså personen vid incheckningsdisken avgöra ifall den individ som ansöker om asyl är en riktig flykting eller inte – ett jobb som Migrationsverket inte kan avgöra på ett helt halvår! Klart som korvspad att flygbolagen då regelmässigt hindrar alla flyktingar. Det är inte så det ska gå till! Med denna politik har man inte gett de helt legitima flyktingarna något val – de måste ta sig vidare med livet som insats till fullständigt hutlösa överpriser, pengar som skulle ha kommit väl till pass vid destinationen, men som nu inhumana flyktingsmugglare lägger vantarna på och lämnar flyktingarna helt utblottade, och allt detta med myndigheternas goda minne.

        Ifall man verkligen gjorde som är påbjudet i flyktingdeklarationen i stället för dessa politiska dumheter hade vi aldrig haft den här fruktansvärda humanitära katastrofen. Det är i och för sig relativt lätt och snabbt fixat, men den politiska viljan och/eller humaniteten saknas just nu fullständigt inom EU i allmänhet och i Sverige i synnerhet. Detta är också helt i onödan, flyktingströmmarna är visserligen stora just nu, men det är långt ifrån någon katastrof för vår egen del.

        För inte alltför länge sedan var dessutom flyktingströmmarna mycket större, men vi klarade av det utan större problem – och osannolikt nog följdes även denna fruktansvärda tid rätt snart av en ekonomisk tillväxt utan dess like, vars frukter vi ännu njuter av i stora mått. Historielösheten är rent häpnadsväckande. Om han kunde, skulle säkert Raul Wallenberg nu konstant rotera i sin grav i fullständig häpnad och fasa.

        • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

          Tack för din kommentar Stefan!

          Ja, jag kan bara hålla med dig till fullo.
          Hela upplägget är pinsamt skamligt.
          Men så blir det när vi har politiker som saknar vilja och/eller kunnande att organisera ett värdigt system för att hantera imigrationen.
          Att det inte finns någon laglig väg in till prövning, är i sin tur den indirekta orsaken tillhela eländet på medelhavet och smugglingen.
          Med en organiserad central flyktingprövning, bekostad av gemensamma EU-medel, skulle vi slippa både de tragiska dödsfallen och den illegala invandringen.
          Man har inte mycket att vara stolt över.

          Sedan är det en annan sak att just Sverige har väldigt lite arbetstillfällen för analfabeter och annan outbildad arbetskraft. Hade vi haft oliverodlingar eller liknande som kunnat ge helårsanställningar, vore saken en helt annan. Men med våra säsongsbaserade arbetsuppgifter för lågkvalificerad arbetskraft, vore det bättre att man försökte finna plats för desa i södra europa, där årstidsvariationen är mindre märkbar.
          Samtidigt är det ju bedrövligt att kvalificerad arbetskraft tvingas jobba som diskare och svarttaxiförare, medan vi har brist på personal i de yrken många av dem är utbildade för!

    • Magnus Johansson

      Hej och tack Stefan!
      Det är bedrövligt att man tom i denna situation försöker få det till att det är pappans fel att pojken dog, men det visar bara på avsaknaden av empati och medmänsklighet hos en del av vår befolkning och som stödjer de främlingsfientliga krafterna. Kommentarer, inlägg och tweets i överflöd vittnar om detta, men jag hoppas att denna blinda skara nu får upp ögonen och överger SD och Jimmie Å.

      • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

        Tack för din kommentar Magnus!
        Vi får se om SD nu passerat peak point, eller om deras framgångar vilar på genuin grund? En sak ger jag dem dock rätt i och det är påståendet att Sverige har en helt misslyckad integrationspolitik.
        Skulden för detta lägger jag inte på immigranterna, utan på den bedrövliga byråkratin, där fackklubbarna har mer än ett finger med i spelet. De flesta kommer från en tillvaro där de varit vana att försörja sig som självverksamma, men här ska de först passiviseras i åratal innan de får en ärlig chans att ordna sin egen försörjning.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.