Nedstängd från VK-bloggen ikväll

En uppmärksam läsare ringde mig ikväll under pågående möte och kunde underrätta mig om att min blogg stängts ned för läsning.

När jag försökte komma in själv såg jag att det faktiskt var sant!

En partikollega till mig lyckades däremot komma in på mitt gamla inlägg genom att från sin ”padda” googla på mitt namn och kom in den vägen.

Efter några timmar var dock återigen min blogg åtkomlig.

Jag motringde då den som tipsat mig, som kunde berätta att denne ringt VK:s redaktion och varit mycker arg och begärt förklaring till anledningen?

Tack till denne läsare som inte tolererar dylika övergrepp mot rätten att få uttrycka sig.

Tusen tack för hjälpen!

 

Nu råkar jag ju ha den näst mest besökta bloggen i Västerbotten och har därmed intagit den plats Maria Skiddi hade innan hon blev avstängd från VK-bloggen. Det gillas kanske inte att man konkurrerat ut Lennart Holmlund från den placeringen?  Står jag näst på tur så finns jag ju därefter på min egen bloggportal Vilhellminabloggen.com

11 kommentarer

  1. Göran Jonzon (inläggsförfattare)

    Tack för dina kommentarer Maria!
    Ditt krav på att VK rimligen borde ha offentliggjort skälen för din avstängning, tycks mig klart relevanta.
    Jag förstod aldrig anledningen, då det i min värld tydligen är oerhört mycket högre i tak än i länets liberala mediaorgan?
    Men när jag läser den motivation du tydligen lyckats pressa fram och ser att begreppet ”vanlig hygglighet” utgör ett bedömningskriterium, överväldigas jag av en mycket obehaglig känsla.
    Ska ”hygglighet” utgöra ett filter för den öppna debatten, vad blir då kvar av våra konstitutionella rättigheter?
    Den vikitgaste frågan blir dessutom givetvis vem som har bedömningsnyckeln till ett så ytterst subjektivt begrepp?
    Kan det vara sådana värderingskriterier som ligger till grund för de störningar jag upplevt här ?
    Exkluderar kravet på hygglighet möjligheterna att presentera en toppolitikers privilegier ?
    Innebär kravet på ”normal hygglighet” att man ska blunda för orättvisor, mygel och korruption av de lägre graderna och i så fall, varför publicerar då VK själva samma ärende som en toppnyhet med dubbla helsidesuppslag? Är det nyhetens ekonomiska värde i form av utgåvenumerär som övertriumfar kravet på ”normal hygglighet”?

    Men till de som opponerar mot mig eller något jag framför ställer jag inga krav på varken normalitet eller hygglighet. På min blogg vill jag att ordet ska vara fritt och att ordet ska få leva sitt eget liv.

  2. Östen Stenlund

    Hej Göran.
    Jag kommenterade för några dagar sedan Maria Kristofferssons blogg; Vad får en blogg innehålla, men den har hon troligen ej vågat utge.
    Jag påtalade där att tidningar är rädd att få presstödet indraget, dvs. makthavarna styr vad som får skrivas. Det är journalister som fått sluta på grund av sin obekväma granskning.
    Inga-Britt Ahlenius har beskrivit hur denna makttillämpning går till. Det fria ordet måste vara lydigt!

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Östen!
      Nej jag har också slutat kommentera MK:s blogg, då hon tydligen valt att inte släppa igenom något annat än sitt eget. Jag kan tro att det även där är rädslan för att man som bloggägare är ansvarig för innehållet i de kommentarer man lägger ut som ligger bakom, men det kan bara hon själv beskriva.

      När det gäller din motion om behovet av en författningsdomstol., kan jag berätta att den behandlades igår och vann uppenbarligen rikstingets gillande. Dock var partistyrelsens bejakande något luddigt med tal om Europadomstolen och lite kryptiska formuleringar. Men tydligt är att din begäran har en bred förankring bland ombuden på rikstinget. Beslutet blev att anse din motion ”besvarad” vilken ska tolkas som ett medgivande till något som redan inkluderas i vårt nya partiprogram.

      Jag har aldrig haft någon idol i livet.
      Det närmaste någon har kommit är dock just den person du namnger här – Inga-Britt Ahlenius.
      Den typen av smygcensur du beskriver är smutsigare än den statsfästa typen som KGB och Stasi stått för.
      Vi måste hjälpas åt att rensa bort denna dyiga sankmark ur vår demokratiska trädgård.

    • Gunilla Billman

      Jag har också slutat kommentera och dessutom slutat läsa MKs blogg. Hon som nybliven landstingspolitiker har flera gånger i sina bloggar efterfrågat åsikter o fakta i viktiga frågor som jag med dryga 40års erfarenhet av sjukvård haft många åsikter om. Tyvärr besvärar hon sej överhuvudtaget inte att ta in eller kommentera dem….hon vill troligen fortsätta vara ovetande om verkligheten så tolkar jag det.

      • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

        Tack för din kommentar Gunilla!
        Jag ser det som en hederssak att besvara så många som möjligt av de som tar sig besväret att tillskriva mig som förtroendevald. Hur andra politiker resonerar i det ärendet står över min kunskap att uttala mig om. Men jag är glad och tacksam för varje åsikt, vare den går mig med eller emot.

  3. Gerd

    Jag trodde att rakryggade personer var helt helt utdöende släkte. Åsiktsmaskinerna underlättar ju inte en fri debatt direkt. Trots att jag inte delar dina politiska åsikter så måste jag säga att du är ett föredömme alla dagar i veckan. Ett samhälle och speciellt journalister som som inte klarar av en fri debatt är produkt av ett unket samhälle. VK/VF är samma skittidningar. Tyck vad du vill bara det ryms inom ramen för vad jag tycker. Det är väl så det är i Nordkorea?
    Jag delar dina åsikter om en av Sveriges modigaste kvinnor Inga-BrittmAhlenius. Världen skulle se betydligt bättre ut om det fanns fler av hennes sort.
    Till sist – Dagens behållning var att du låter Hexamexan komma till tals. Jag har saknat hennes alster som är både roande och ger eftertanke. Jag har också trott att hon själv avslutade sitt konto som VK blogare.

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Gerd!
      Jag respekterar din åsikt lika mycket även om den inte stämmer med min egen.
      Livet har lärt mig att min tolkning av världen ofta visat sig vara helt fel och därför består min enda försäkring mot att begå grava misstag just i att bibehålla en öppenhet och delta i en fri och ohämmad debatt, där åsikter kan mötas och brytas. Mitt huvudintresse för att engagera mig i politiken är att hjälpa till att hitta vägen framåt för mig själv ihop med mina medmänniskor och inte minst för hela det gigantiska ekosystem där vi människor bara är en art bland miljoner andra.
      Det är det roliga inom politiken.
      Att det går så förtvivlat långsamt beror i de flesta fall på svårigheten att kunna överföra ny kunskap.
      Men så finns det den där baksidan också.
      Jag talar om de tillfällen där man som politiker snubblar över oegentligheter och orättvisor.
      Jag klarar inte av att blunda och kliva över, utan att samla på mig illamående och olust.
      Många har inga problem med detta, men vi är några som tydligen saknar de rätta generna för att klara detta.
      En annan gen jag saknar är den att ta emot beröm.
      På ytan har jag lärt mig spela med och tacka för beröm, men inne i mig stökar det bara till det, varför jag ber alla att undvika ge mig någon form av lovord.

      Maria Skiddi var och är en unik skribent med ett flödande och livfullt språk.
      Hennes idiom är lika unikt som hennes litterära kreativitet och trots att hon tämligen ensidigt valt ett visst ämnesområde att debattera, anser jag att hennes skarpa inlägg i alla de fall jag själv kunnat ta del av, väl rymdes inom ramen för en fri debatt. Det är därför helt obegripligt för mig vad anledningen till hennes avstängning kunde vara. En hederssak borde vara att avstängningen tydligt motiverats offentligt och att åtminstone ett exempel på övertramp kunna hänvisas till. När begrepp som ”normal hygglighet” kommer från en journalist med befogenhet att hindra det fria ordet från andra, då får även det mig att må illa.
      Vem eller vilka kan ta sig befogenheten att definiera vad ”normal hygglighet” är och var dess avgränsningar skall dras?

  4. Maja

    Tack återigen för dina ord Göran.

    Som rakryggad alltid korrekt politiker i kommunikation, fyller du verkligen en viktig funktion i kampen för demokratiska principers bibehållande. Nu mer än någonsin bör sådant premieras

    f.ö
    Skramlandet om DÖ ur min synvinkel är iaf att den inte var ngt som väljarna fick ta ställning till, så när man pratar om brutna löften-mot vem/vilka finns anledning att tänka ett varv till.

    Ngt så dåligt förankrat hos väljarna och även inom partierna, ngt som slöts inom en liten grupp, var dömt att spricka.

    Lev väl! Tack för ordet

    Jag finns ju numera på https://hexanmexan.wordpress.com/

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Maria!
      Rakryggad vet jag då rakt inte alls om jag kan kallas?
      Efter båda de svåra olyckor jag klantat in mig i, ser min rygg snarare ut som på en fisk som täffats av en båtpropeller, zig-zag i olika riktningar och snart är jag en ryggkota mindre också, då kroppen inte tycks vilja reparera den som havererat, utan lösa upp den istället.

      Ingen är fullkomlig och jag gör mina misstag och i genomsnitt nog mer än andra.
      Däremot vet jag att jag mycket gjort också, om nu det kan kompensera något?

      Dö var ett hafsverk det också, så det finns tydligen fler än jag som kan skena lite gent över snett ibland.
      Det spännande är ju dock att innan KD som första parti hade modet att säga stopp och belägg, så var kritiken och ödesserenaderna harmoniserade från alla utom SD.
      Men så fort vi tagit steget full ut, då kommer alla andra parter springande och snabbt förklarar att de heller minsann inte gillat DÖ. Vem och vilka är det som kör med hyckleri och dubbelmoral kan jag undra.
      Och inte ramlade himlen ned över mellanmjölkens högborg heller.

      Nu kan det bli så märkligt att det budgetförslag som vinner flest anhängare i riksdagen också blir den verkställda politiken. en del kallar detta kaos och anarki. Jag kallar det demokrati och parlamentarism.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.