Instegsjobb och lärlingssystem är ett måste för att undvika socialt haveri

Tayyab Shabab är bara den senaste i en lång rad arbetsföra och kompetenta människor med jobb, som Migrationsverket beslutat att utvisa.

Shabab är kodare från Pakistan, som jobbat redan under tiden han tog sin mastersexamen. Men på grund av en felaktig pensionsinbetalning från hans förra arbetsgivare, som korrigerats, ska han utvisas istället för att utveckla företaget där han är nu är anställd.

Sverige har blivit ett land som vaskar talanger. Med en nationalekonomisk term introducerad av Assar Lindbeck kallas de outsiders, alla de som förvisats från arbetsmarknaden på grund av regler som gynnar insiders, de som redan har trygga jobb. Strikta byråkratiska krav på den som kommer från utlandet är ett exempel. Lönekrav som gör att många här i Sverige aldrig får sin första anställning är ett annat.

”Sverige har blivit ett land som vaskar talanger”

För de senare har Sverige försökt det mesta för att skapa sysselsättning vid sidan om den riktiga arbetsmarknaden. Den förra regeringens lotssystem var för generöst med skattepengar och drog till sig skojare. Den nuvarande regeringens traineejobb har helt enkelt inte gått att ordna.

Inte heller hjälps de som hamnat utanför av aldrig så generösa bidrag. Tvärtom. Det paradoxala har ofta konstaterats att östra Tyskland ­ som efter kommunismens fall 1989 skenbart fick de bästa förutsättningarna genom att på generösa villkor integreras med ett rikt Västtyskland ­så här 25 år senare tillhör Östeuropas mest stagnerande områden. Att leva på offentlig välvilja har inte heller ökat tacksamhet och tillit till de som betalar notan. Snarare ökar fientlighet och misstro.

Inget samhälle har i längden råd att vaska människors förmåga att kunna försörja sig själva och bidra till samhället. Det är ett både ekonomiskt och mänskligt slöseri. Fler måste släppas in och bli insiders på arbetsmarknaden. Även om det till en början är till en låg lön ger sådana jobb steget in, från vilket de allra flesta tar sig vidare till mer välbetalda jobb, och lönerna generellt stiger med tillväxten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.