Intressant perspektiv från Magda Gad !

Finns det någon bland mina läsare som vet att bekräfta eller dementera något av det som skrivs här?

Magda Gad

KORT SÄKERHETSPOLITISK ANALYS ÖVER VÄRLDEN OCH USA:S FALL:

På grund av Obamas agerande i Mellanöstern samt USA:s allians med Saudiarabien och övriga Gulfstater har terrorismen det senaste decenniet ökat och västs makt i världen minskat.

Jag ska nämna några punkter:

1. Eftersom att Obama agerade svagt i Syrien lämnades spelrum för Assad, Iran, libanesiska Hezbollah samt Ryssland att öka sin maktaxel.

2. Saudiarabien har förlorat mycket pengar sedan den så kallade arabiska våren. Dels på grund av sociala program som de använde som mutor för att hindra ett folkligt uppror inom sitt kungadöme, dels på grund av att oljepriset rasade 2014 då ny teknik möjliggjorde utvinning av olja ur skiffer. Familjen Saud såg sina oljemiljarder rinna iväg och ville därför dra en gasledning genom Syrien, från Qatar till Turkiet. Men det ville inte Assad och Ryssland.

3. Ryssland vill själva sälja gas i Europa, och har lyckats med detta delvis på grund av Angela Merkel. Tyskland monterade ner sina egna kraftverk och behövde därav öka på importen, och svaret blev rysk gas.

4. Världen anklagar nu Trump för att försätta väst i en osäker situation genom eventuella diplomatiska relationer med Putin, men det var inte under Trump som Ryssland tog Krim samt gav stöd till de väpnade grupper som strider i östra Ukraina – det var under Obama som Putin tog Krim och som kriget i Ukraina bröt ut.

5. Det är inte heller Trump som skapar beroende av Ryssland – det är det Europa som gör. Genom att Europa nu, inklusive Sverige, låter den ryska gasen flöda in i EU ger Europa även Ryssland möjligheten att ”stänga av kranen”, vilket försätter EU i ett beroendeläge till just Ryssland.

6. I sin desperation att få kontroll över olje- och gasexporter har Saudiarabien och Qatar använt sig av proxysoldater i Syrien och övriga Mellanöstern – proxysoldater som går under namn som al-Nusra och IS. USA är allierade med Saudiarabien och har inte satt stopp för detta, utan tvärtom omdömeslöst varit med och beväpnat extremistiska grupper i Syrien, i förhoppning att de skulle störta Assad åt dem, vilket inte fungerade då Ryssland fyllde den roll som USA, NATO och FN lämnade öppen.

7. Detta har gjort att terrorismen har ökat. al-Qaida har sina rötter i Saudiarabien, en av världens värsta diktaturer, där familjen Saud har all makt och där folket lever i misär. al-Qaida ses av många fattiga i Saudi som ett slags ”Robin Hood” – hjältar som vill omfördela oljeförmögenheterna från kungahuset till folket. Bin Ladin som var al-Qaidas grundare och ledare var en saudisk miljardär, som började hata familen Sauds relationer med familjen Bush, och som därför vände sig emot USA, det land som han ansåg var en terrorstat och ockupationsmakt. IS har blivit oljekartellen som kombinerar terror med sin egen version av sociala program – en islamisk stat där de som stödjer dem får ta del av olje-, knark-, smuggel- och indrivningspengar.

8. USA:s svaga agerande i Syrien och Irak har också skapat en osäker situation för kurderna, eftersom att shiamajoriteten i Irak med visst stöd av Iran har fått ökat inflytande under kriget, och shiamajoriteten är emot att kurderna ska ha egna regioner.

9. Samma hot riktas mot kurderna från Turkiet, som just nu försöker ta områden i norra Syrien – områden som Manbij som syriska kurder i allians med sunniaraber har befriat från IS. Turkiet bombar kurder som strider mot IS och Turkiet har också ockuperat mark i Syrien, mark som de i framtiden kan använda för att förhandla med Assad om vad som ska göras med kurderna, det vill säga Turkiet kommer kräva att kurderna ska bort.

10. EU och NATO står handlingsförlamade inför Turkiets handlingar i Syrien eftersom att EU har låtit sig köpas av Turkiet, landet som sitter på NATO:s andra största armé. Dealen är att Turkiet får fria tyglar i utbyte mot att de inte släpper in flyktingar till fort EU från sina fängelseliknande flyktingläger, som ligger vid gränsområdet till Syrien.

11. Under Obama bombade USA även sönder Libyen och hjälpte Saudiarabien att bomba sönder Yemen. Libyen blev det största träningslägret för IS, och Yemen kommer med stor sannolikhet bli en bas för IS i framtiden när de behöver omgruppera från Irak och Syrien. al-Qaida finns redan i Yemen och IS kommer troligtvis göra gemensam sak med Qaida. På det sättet kan IS även få starka fästen i failed states som Somalia, där Qaida har stor makt över al-Shaabab.

12. I och med finanskrisen i USA försämrades även det inrikespolitiska klimatet i landet och flera större industristäder som till exempel Detroit har förvandlats till spökstäder. Istället för att ordna arbete åt ensamstående mammor och andra ekonomiskt utsatta trollade man under Obama-administrationen med siffror genom att räkna bort alla de som är beroende av matkuponger, som har deltidsarbete och som har slutat söka jobb ur arbetslöshetsstatistiken.

13. Trump kommer få svårt att ordna upp i denna röra, Europa går mot tre val i år som kan komma att splittra upp EU och IS har lyckats öka polariseringen och destabiliseringen i väst genom terrorattentat. Något vi kommer se mer av framöver när kalifatet förlorar mark i Mellanöstern.

14. Medan allt detta har pågått finns det en stor stat som har verkat i det tysta. Det är en stat som har kärnvapen. Det är en stat som har en gigantisk armé. Det är en stat som har en ekonomi som går uppåt. Det är en stat som inte har gett sig in i andras krig, som inte har gått in i andra länder under förespeglingar om att de ska komma dit med demokrati, utan som istället lugnt och metodiskt har köpt upp några av de mest handelsstrategiska och naturresursrika områdena i Afrika och övriga världen. Det är en stat som har byggt konstgjorda öar utanför sin kust, öar där de har placerat militärbaser. Den här staten är den enda i världen som kombinerar diktatur med kapitalism. Staten heter Kina – och det är så världens framtida globala stormakt kommer att heta.

(Hittills har för övrigt bara en part i detta kaos förklarat krig mot Kina, och det är IS. Som vanligt har IS underskattats som politiker och militära strateger.)”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>