Kommunens stora överskott ingen anledning att slappna av

+38,1 miljoner kronor blev resultatet för 2016 i Vilhelmina kommunala förvaltning.

Hälften beror på ett överskott på flyktingmottagningen, där kommunens beslut att driva mottagningen i egen regi och med egen personal har skapat en god flexibilitet och synergieffekter gentemot övriga omsorgs- och utbildningsuppdrag. De kommuner som lagt ut mottagningen på entrepenad sitter många fast i fleråriga kontrakt, medan migrationsverket inte betalar för mer än just den faktiska numerären flyktingar. Men en del av detta överskott bygger på eftersläpad ersättning från fjärde kvartalet 2015.

Den andra halvan vill jag kalla ”valfläsk” så här året före nästa val. De s.k. ”välfärdsmiljarderna” som gav dussintalet miljoner till vår kommun, samt riktade specialstöd, är av tillfällig karaktär och räknar vi bort den och ser på vår driftskostnad dessa bidrag förutan, så går vi fortfarande inte riktigt runt mot nollresultat ännu. Det troliga är att vi har hyfsad chans att få även 2017 års rörelseresultat att gå ihop, men för år 2018 ser det betydligt mörkare ut. Dett om inte nya odefinierade tillskott från staten beslutas riktas ut till små underfinansierade glesbygdskommuner som vår?

Vi behöver få till stånd en ny fördelningspolitik , där glesbygder i almänhet och Norrlands inlandskommuner i synnerhet får återbäring från den storskaliga exploateringen av våra lokala naturresurser, annars ser jag inte hur vi ska klara välfärden i våra tungt belastade kommuner?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>