Skulle egenkontroll från trafikanter fungera lika bra som för regleringsföretag?

Nu ondgör man sig i SVT Uppdrag Granskning med rätta över vanvettet att FN själva ska agera utredare, åklagare och domare för brott de själva anklagas för !?!

Men sanningen är att det följer precis samma mönster som kolonialmakten Svenska staten ålagt kolonisatörerna i Norrland, nämligen Elbolagens gemensamma regleringsbolag via vattendomarna byggda på den uråldriga gamla vattenlagen. Där är det upp till regleringsbolagen att själva meddela tillsynsmyndigheten länsstyrelsen om de begår några brott mot gällande vattendomar beträffande regleringar, vattenstånd, minimitappningar och liknande.

Hittills har inte ett enda sådant brott rapporterats från regleringsbolgaen själva och när folk längs älvdalarna skickar in bilder på torrlagda lekbottnar och båtar som hänger i luften i sina förtöjningar, går bara tillsynsmyndigheten ut till regleringsbolagen med en stillsam förfrågan om de begått några brott? Svaret från dessa helgon är alltid desamma – Neeejdå !

Om en trafikpolis skulle fråga en stoppad bilist om denne vid något enda tillfälle brutit mot någon trafikregel, skulle svaret nog bli detsamma, men där betror inte staten oss medborgare samma genomsyrade hederlighet som regleringsbolagen? Märkligt eller hur?

Statens offentliga utredningar 2012:46 (pdf, 7199 kB)

Nolltappning

2 kommentarer

  1. Roland Larsson

    Hej! Är lika upprörd som du över hur vattenregleringarna i Sverige har hanterats. Gjorde själv en genomgång över minivattenkraftverken, (och skrev ett examensarbete inom miljöområdet), när dessa var aktuella för utbyggnad under slutet av 8o-talet. Fick kontakt med vissa specialister inom vattenbiologi och liknande. Det var skrämmande, och är lika skrämmande, kanske än mer nu, att man inte tagit till sig kunskap och erfarenhet av hur förödande vattenregleringar är för både den strandlevande som den strömlevande miljön. Det är beklämmande att inte kunskap som finns inom området får genomslag i verklig aktion. Det går säkert att göra mycket, utan att för den skull, ödelägga Svensk energiproduktion. Jag har observerat att du kämpar för en bättre vattenmiljö, jag delar ditt intresse till 100 % och hoppas att vi till slut kan få myndigheter, politiker och elproducenter på vår sida. Hoppas vi kan bli fler som engagerar oss i denna fråga. Det är ju fruktansvärt att se hur illa man hanterar de stora och vackra naturresurser vi egentligen bara har ett kortvarigt mandat att förvalta under vår livstid. Man förstår inte vad man har förstört, och fortsätter att förstöra, och vilken betydelse detta kan ha i en framtid. Vi har bara en miljö, vi måste förvalta den på bästa sätt för kommande generationer. Jag tror personligen att vi har ett stort ansvar att försöka spara, skydda och förvalta våra speciella, vackra och fantastiska miljöer för framtiden. Det är vårt ansvar för kommande generationer, som förhoppningsvis är klokare och bättre förstår värdet i en oförstörd och oexploaterad natur. Min tanke är att detta borde vara ett ledmotiv för all verksamhet som hotar att förändra vår miljö, tex vattenkraft, vindkraft, gruvnäring, etc. Hoppas naturligtvis på en förändring i synsättet, men det ser inte helt lätt ut. Eller vad tror du?

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för dina ord Roland!
      Jag är övertygad om att vi måste få till stånd en ändring?
      Men det största hindret är inte energibolagen, utan en okunnig urbandominired allmänhet i kombination med riksdagspolitiker med inkrökta perspektiv.
      Jag väntar på ett parti som inser vilket stöd de skulle få om de samlar landsbygdsmissnöjet från alla oss som blivit exploateringens och kolonialmaktens offer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.