En liten fundering från en obehörig fritänkare?

Många anställda inom vård och omsorgsverksamheterna vittnar om det slitsamt det blir med de s.k. delade turer som innebär att arbetsledaren schemalägger arbetstider med huvudtyngden förmiddag ovh sen eftermiddag, med ett glapp mitt på dagen, där inte behovet av arbetskraft är särkilt stort.

Jag har länge funderat över varför brukarnas vakentider ska anpassas efter en och samma stereotypa mall av vakenhet? En mall som utgår från att ”-Här ser vi ned på sjusovare!”

Själv kommer jag att bli en aggressiv ocghh väldigt otrevlig vårdtagare, den dagen någon kommer in i mitt rum klockan 07.00 och vrålar ”gomorron!”.

Bevisligen kan vi unga som gamla indelas i morgon- respektive kvälls-människor. Det gäller vårdtagare i lika hög grad som vårdgivare.

Om man låter morgongänget bland personalen arbeta heltid utan glapp, med att sköta morgongöromålen, först för morgonmänniskorna bland brukarna och därefter under förmiddan servera frukost ovh annat för de nyväckta kvällsmänniskorna.

När de gjort sina 8 timmar, så blir det nästan personaltomt under ett par timmar, innan kvällsfolket kommer och börjar med att servera middag och sedan natta morgonmänniskorna innan de går över till middag för kvällsgänget dit jag själv hör.

Via digitaliserad personalplanering skulle det kunna bli en vinna-vinna-vinna situation, för både vårdtagare, vårdgivande personal och inte minst för skattebetalarna!

En kommentar

  1. Göran Jonzon (inläggsförfattare)

    Nästa steg blir att effektivisera planeringen genom att digitalisera den! När brukarnas bohovsprofiler samkörs mot dagsinformationen om tillgängliga personalkompetenser, skapas en datoranimerad råbild av vilka som behövs var och när. Det bör kunna täcka in den största delen av den nu omfattande personalplaneringen, vilken adrig har en chans att bli lika snabb och säker som en digital modell.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.