Beträffande vedeldningen i vår kommun

Boverkets ansvarige för utspelet om att förbjuda eller försvåra för nyinstallationer av äldre spisar och kaminer har lett fram till att de ny menar att det får bli upp till var och en kommun att själva besluta!

Nu råkade jag ha erhållit högsta betyg inom ämnesområdet ENERGI och känner mig rätt kaxig när det gäller sakkunnighet i frågan om förbränningsprocessen. Därför vågar jag påstå att vi istället för det dåligt underbyggda förslagt från Boverket, når mycket längre genom att bistå eldstadsinnehavarna sakkunnig hjälp att justera in förbränningsparametrarna korrekt.

Jag menar att sotningsförrättarna genom kommunens försorg ska förses med adekvat mätutrustning för att kontrollera och även injustera drag och spjäll så att korrekta sottals- och CO2-värden uppnås för eldstäder inom detaljplanelagda områden. För ovriga enskilt belägna bostäder som uppvärms med vedeldning, kan verksamheterna fortsätta som tidigare, då det ju inte sker någon nytillverkning av betydelse av gamla vedspisar, utan de nyare med utprovad högre verkningsgrader per automatik blir det man byter till eller nyinstallerar och att man vid varje sådan medföljande installationsgranskning även utför motsvarande sottals- och CO2 mätning och injustering.

Det blir en serviceåtgärd som ger mycket större positivt miljöutbyte, samtidigt som vedeldaren får ut mer uppvärmning av samma vedmängder. Det är inte lätt att hitta optimal inställning av förbränningsparametrarna utan mätutrustning.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.