Kulturens värde

Morgon. Klockan är halv sju och jag har varit vaken i två timmar. Spelat schack mot mobilappen. Vann tre raka. Slötittat på teve. Fastar. Ska om ett par timmar ta en del prover och kolla blodtrycket. Sedan ska Lena hjälpa mig att deklarera och räkna ut hur mycket moms jag ska betala tillbaka. Har dessutom gjort ett informationsblad som ska locka företag att beställa mina föreläsningar om psykisk ohälsa. Borde vara ett intressant ämne då psykisk ohälsa blivit den vanligaste sjukskrivningsorsaken.

book-1421097_960_720

Vi hör det då och då. Folk som ställer kulturen mot vård och omsorg. Härom dagen hörde jag det på P1, när en rabiat dam ringde upp Sverker Olofsson och menade att alla offentliga anslag till kulturen skulle dras in. Konstnärer och författare, ja alla som sysslar med kultur, skulle ”svältas ut”. Kvar skulle det finnas en handfull ”godkända” och framgångsrika kulturarbetare som skulle få bidrag för att ”måla tavlor”. Inte ett ord om hur kulturen bidrar till samhällsutvecklingen genom sitt kritiska förhållningssätt; inte heller ett ord hur kultur faktiskt är viktig för människors hälsa. Forskningen visar att människor mår bättre när de engagerar sig kulturellt. Skulle kunna stapla argument på varandra i timmar, men orkar inte. Tyvärr finns det en kulturfientlighet i vårt samhälle och dessa ulvar kommer inte att ge sig förrän varenda teater är nedlagd, farlig litteratur har fattat eld och poeterna dött av hunger.

För övrigt skulle jag en gång till i livet vilja gå på skaren.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>