Kling för protokoll (C)

Tankar från en grön socialliberal!

Är det Umeå eller universitete som ordnar siffran?

Häromdagen kom siffror från SCB på befolkningsstatistik för första halvåret för länet och kommunerna. Siffrorna kommer är för första halvåret 2010, det är dyster läsning för Västerbotten. Vi tappar 329 personer. Lite glädje är dock att vi har ett litet födelseöverskott. Alltså beror befolkningsminskningen på utflyttning.  Säkert kommer siffrorna för länet men framförallt Umeå att vända då Universitetet kör igång igen. Umeå lyfter länets befolkning. Umeå kommer att bli rädda befolkningssiffran 2010.

Kommunalrådet Lennart Holmlund (S) kommer säkerligen att kunna slå sig för bröstet och säga ”Titta, Umeå har gjort det igen! Vi kan bli 200 000 människor innan 2050 precis som jag och Anders Ågren bestämt…”.
Jag är helt övertygad och tycker om att Umeå växer. Det ger stabilitet till vår region med en stark stad på frammarsch där hela regionen kan dra nytta av synergieffekterna. Men en helhet är alltid starkare än en solitär. Så låt Umeå fortsätta växa, men i lämplig takt med fokus på Människa, Marknad och Miljö, inte på ett sätt som syftar till att utarma övriga länet, för tyvärr verkar Holmlunds lösning vara enkel. Vi ska med enkel matematik fixa Umeås befolkningsmål. Fler ska flytta till Umeå och färre ska flytta härifrån. Vika är lättast att få till Umeå? Är det de som bor i regionen eller är det stockholmare? Tyvärr minskar de flesta kommuner i befolkning och läget ser värst ut i Åsele, vilket Sylvia Samuelsson kommenterat.

En annan berättigad fråga; Vad är långsiktigt hållbart, ett växande Umeå eller ett växande Västerbotten med Umeå som stark tillväxtmotor men även andra tillväxtcentran? Det är inte inflyttningen från omland som måste öka, det är barnafödandet, det är inflyttning från de svenska storstadsregionerna men framförallt inflyttning från övriga världen!
Ett första steg kan ju vara att sossarnas Ibrahim Baylan och vänsterpartisten Sjöstedt som toppar varsin riksdagslista kanske ska skriva sig i länet istället för Stockholm?
 
/Johan
Etiketter: , , , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>