Omvald som M-ordförande i Västerbotten

Av , , Bli först att kommentera 6

Pressmeddelande 150426

Ågren omvald som M-ordförande i Västerbotten

 

 

I helgen samlades de valda stämmoombuden för Moderaterna i Västerbotten till länsförbundsstämma på Scandic i Skellefteå. Umeås kommunalråd Anders Ågren fick förnyat förtroende som länsordförande.

Sedvanliga stämmoförhandlingar genomfördes, med behandling av motioner och propositioner. Stämman gästades av moderata riksdagsledamoten och talespersonen i skattefrågor, Niklas Wykman, (M), som talade på temat ”Fler jobb, högre tillväxt”.

En enig stämma valde Anders Ågren till länsförbundsordförande för tionde året i rad.

- Jag är mycket glad och djupt tacksam för förnyat förtroende! Politik är ett lagspel, och jag är stolt över att leda ett starkt lag som drar åt samma håll i Västerbotten, säger Ågren i en kommentar.

- Nu kavlar vi upp ärmarna och tar nya tag inför valet 2018. Vi tappade tyvärr ett av våra två riksdagsmandat i senaste valet, men gjorde samtidigt förhållandevis goda resultat i både landsting och ett flertal kommuner. Vi är taggade och ivriga att fortsätta kämpa för moderat politik och arbetslinje på alla nivåer.

- Det var särskilt kul vår stämma gick av stapeln i Skellefteå, där moderaterna lokalt under Andreas Löwenhööks engagerade ledning har förnyat partiet på ett genomgripande sätt. Det har också gett tydligt resultat och M i Skellefteå gick tvärtemot rikstrenden och ökade sitt väljarstöd.

 

Den nyvalda styrelsen i sin helhet:

 

Ordförande: Anders Ågren, Umeå

Förste vice ordf: Elisabeth Björnsdotter Rahm, Lycksele

Andre vice ordf: Edward Riedl, Umeå

 

Ledamöter:

Andreas Löwenhöök, Skellefteå

Kenneth Isaksson, Robertsfors

Agneta Nilsson, Vännäs

Nicklas Sandström, Umeå

Johan Söderberg, Skellefteå

Jeanette Knutstam, Vindeln

Elin Jonsson, MUF

 

Adjungerad

Gunilla Andersson, Skellefteå, Senioransvarig

Bli först att kommentera

Styrelsen för Sveriges Kommuner och Landsting

Av , , Bli först att kommentera 8

Idag sammanträder vi på förmiddagen med styrelsen för Sveriges Kommuner och Landsting (SKL),  i förbundets lokaler på Hornsgatan 20 i Stockholm. Styrelsen leder förbundets verksamhet, ansvarar för förbundets organisation och förvaltning. Vi sammanträder 9 gånger per år.

På den 36-punkter långa dagordningen är bl.a. en rad kompletterande valärenden. Sedan valkongressen som genomfördes nyligen är det två politiker från Västerbotten som sitter med i styrelsen. Jag själv som ledamot och landstingsrådet Peter Olofsson som ersättare på S-sidan. Numera är det rödgrön majoritet i styrelsen, och styrelsen i sin helhet ser ut enligt följande:

 

Ledamöter, styrelsen

Lena Micko

Ordförande
Lena Micko (S)
Linköpings kommun, ordförande

Anders Henriksson

1:e vice ordförande
Anders Henriksson (S)
Landstinget i Kalmar län

Anders Knape

2:e vice ordförande
Anders Knape (M)
Karlstads kommun

Emil Broberg

3:e vice ordförande
Emil Broberg (V)
Region Östergötland

Karin Thomasson

4:e vice ordförande
Karin Thomasson (MP)
Östersunds kommun

Katarina Berggren

Katarina Berggren (S)
Botkyrka kommun

Peter Roslund

Peter Roslund (S)
Piteå kommun

Heléne Fritzon

Heléne Fritzon (S)
Kristianstad kommun

Anneli Hultén

Anneli Hulthén (S)
Göteborgs stad

Siluett

Karin Wanngård (S)
Stockholms stad

Birgitta Losman

Birgitta Losman (MP)
Västra Götalandsregionen

Anna Hövenmark

Anna Hövenmark (V)
Jokkmokks kommun

Elisabeth Unell

Elisabeth Unell (M)
Västerås stad

Suzanne Frank

Suzanne Frank (M)
Landstinget Kronoberg

Anders Ågren

Anders Ågren (M)
Umeå kommun

Torbjörn Rosdahl

Torbjörn Rosdahl (M)
Stockholms läns landsting

Carola Gunnarsson

Carola Gunnarsson (C)
Sala kommun

Eva Nypelius

Eva Nypelius (C)
Region Gotland

Lennart Gabrielsson

Lennart Gabrielsson (FP)
Sollentuna kommun

Monica Selin

Monica Selin (KD)
Västra Götalandsregionen

Michael Rosenberg

Michael Rosenberg (SD)
Helsingborgs stad

 

Ersättare, styrelsen

Katrin Stjernfeldt Jammeh

Katrin Stjernfeldt
Jammeh (S)
Malmö stad

Peter Olofsson

Peter Olofsson (S)
Västerbottens läns landsting

Anna Fransson

Anna Fransson (S)
Region Kronoberg

Ulf Olsson

Ulf Olsson (S)
Borås stad

Peter Lindroth

Peter Lindroth (S)
Karlsborgs kommun

Helene Eliasson

Helen Eliasson (S)
Västra Götalandsregionen

Bertil Kinnunen

Bertil Kinnunen (S)
Uppsala läns landsting

 

Ingalill Persson

Ingalill Persson (S)
Landstinget Dalarna

Erika Ullberg

Erika Ullberg (S)
Stockholms läns landsting

Dan Gahnström

Dan Gahnström (MP) Botkyrka kommun

Ida Legnemark

Ida Legnemark (V)
Borås stad

Siluett

Peter Danielsson (M)
Helsingborgs stad

Inger Källgren Sawela

Inger Källgren Sawela (M)
Gävle kommun

Stefan Svensson

Stefan Svensson (M)
Partille kommun

Jonas Ransgård

Jonas Ransgård (M)
Göteborgs stad

Marith Hesse

Marith Hesse (M)
Västra Götalandsregionen

Carl-Johan Sonesson

Carl-Johan Sonesson (M)
Region Skåne

Mats Gerdau

Mats Gerdau (M)
Nacka kommun

Gustav Hemming

Gustav Hemming (C)
Stockholms läns landsting

Helene Odenjung

Helene Odenjung (FP)
Göteborgs stad

Siluett

 

Bli först att kommentera

Bra om Lindberg (S) svänger och tidigarelägger byggandet på Ön

Av , , 2 kommentarer 8

I februari behandlade vi i kommunstyrelsens näringslivs- och planeringsutskott den kommunala bostadsförsörjningsstrategin, närmare bestämt en uppdatering av utbyggnadsordningen. På det stora hela finns en bred samsyn om behovet av ökad nyproduktion av bostäder i Umeå.

I en specifik del var vi emellertid oeniga. Det gällde när vi skulle öppna upp för byggnationer i större skala på Ön.

Vi moderater, med stöd av folkpartiet, yrkade att byggnationerna på Ön skulle ta sikte på att komma igång tidigare. Detta var också något vi gick till val på – självklart aktualiserade vi därför den frågan. I den plan som majoriteten antog ligger nya bostäder på Ön – i någon större omfattning – först från perioden 2019-2022. M och FP ville tidigarelägga till perioden 2015-2018. Tyvärr blev vi nedröstade.

I dagens VK kan vi läsa att Hans Lindberg och socialdemokraterna nu säger säga vilja få fart på bostadsbyggandet. Ja, det var ju en välkommen insikt med tanke på hur låg takt nyproduktionen har varit! Ännu bättre att det styrande partiet nu vill öppna upp fler markområden för byggande. På en fråga av journalisten om det kan innebära att man börjar bygga på Ön, så säger Lindberg att Ön är ett sådant exempel på markområde som kan tidigareläggas.

Bra att den moderata linjen kan bli verklighet även i denna fråga i Umeå!

 

2 kommentarer

Umeå Fotbollsfestival 23-26 juli

Av , , Bli först att kommentera 7

Den 23-26 juli genomförs Umeå Fotbollsfestival för 32:a året. Umeå kommun fortsätter att stötta fotbollsfestivalen, beslut om detta togs i tisdags i KSAU, och det är en mycket viktig signal.

Det är ett mycket proffsigt arrangemang, och det är väldigt kul att vara där och se så många engagerade spelare, tränare, föräldrar och funktionärer på plats. En viktig festival för hela Umeå – besökarna är rekordmånga och det innebär också ett viktigt tillskott för affärer, restauranger och hotell i staden.

Det är en av Sveriges största fotbollsfestivaler. Tidigare undersökningar har visat på stor betydelse för handeln och besöksnäringen under dessa dagar – helt klart är det ett av de viktigare arrangemangen i Umeå under året.

Bli först att kommentera

M i Umeå ute och kampanjar, oavsett valår eller ej!

Av , , 1 kommentar 9

Anders Ågrens foto.

Moderaterna i Umeå fortsätter med kampanjandet, oavsett det är valår eller ej! I gårkväll var det dags för en kampanj på Berghemsområdet. Så när det är dags för valrörelse igen, oavsett om det blir det här året, om ett år eller vid ordinarie val år 2018 – ja, då står vi redan på barrikaderna! För ett Umeå med fokus på tillväxt, fler jobb, fler bostäder och valfrihet för umeåborna i stort som smått!

1 kommentar

Umeå en framgångsrik idrottsstad!

Av , , 3 kommentarer 11

Anders Ågrens foto.

I fredags hade jag förmånen att på Umeå kommuns vägnar hälsa ca 250 deltagare välkomna vid ett stort seminarium på Väven, arrangerat av Björk & Boström. Moderator var Håkan Södergren, och bland övriga talare syntes Pär Mårts, Tomas Holmström, Vaclav Nedomansky och Lottie Knutsson.

Jag berättade i all enkelhet att Umeå är en av Europas snabbast växande städer, och att vi har satsat strategiskt på såväl kultur som idrott. Under 2014 var vi Europas kulturhuvudstad.  Men vi är också en av Sveriges främsta idrottsstäder. När Borås Tidning under våren genomförde en undersökning om vilken svensk kommun som hade flest framgångsrika damidrottslag så stod det klart att Umeå kommun är överlägsen etta. Bland våra framgångsrika klubbar på damsidan kan vi räkna Umeå IK i fotboll, IKSU och IBK Dalen i innebandy och Udominate i basket. Vi har också politiskt över blockgränserna varit överens om vikten av att satsa på idrott. Det gör Umeå till en bättre plats att bo på. En annan viktig sak som förtjänar att nämnas är Idrottshögskolan vid Umeå universitet, som är landets bredaste och i år kan bli utsedd till ett av landets första idrottsuniversitet. Idrottshögskolan har ca 800 idrottsstudenter och av dessa är ca 240 elitidrottare med individuellt elitidrottsavtal, som ger studenterna anpassad studiegång. I stort som smått bidrar detta och mycket annat till att lyfta Umeå som idrottsstad.

3 kommentarer

Fyra företagsbesök

Av , , Bli först att kommentera 11

Anders Ågrens foto.

I onsdags så var kommunstyrelsens näringslivs- och planeringsutskott ute på företagsbesök. Som jag tidigare har skrivit så gör vi det en gång per månad, då både politiker och ledande tjänstemän följer med.

Den här gången besökte vi Mias Lustgård (fotot ovan), GF Chansen AB, REX Bar & Grill och Sigma Industry. Vi fick med oss värdefulla synpunkter i stort som smått. En viktig del i att bidra till att förbättra företagsklimatet är just dialogen med företrädare för olika företag i vår kommun.

Bli först att kommentera

80 000 jobb hotas av regeringens politik

Av , , 1 kommentar 14

Våp, bild

Som vi varnade för i valrörelsen så blir det färra nya jobb med den politik som S och MP vill driva. Det visar nu även underlaget från regeringen själv. Tragiskt, men sant.

Sveriges jobbtillväxt riskrerar nu att bromsas upp. Beräkningar från Finansdepartementet, som analyserat sysselsättningseffekter av regeringens vallöften, visar på att mer än 80 000 jobb riskerar att försvinna. Det är priset för höjda socialavgifter för unga, förändringar i a-kassan och slopad bortre gräns i sjukförsäkringen.  Konjunkturinstitutet bekräftar bilden.

Regeringens politik pressar tillbaka människor i utanförskap. Så går det när arbetslinjen avvecklas.

1 kommentar

Fortsätt utbyggnaden av Umeå Airport!

Av , , Bli först att kommentera 16

Skrev i lördagens VK om betydelsen av Umeå Airport och vikten av att fortsätta utbyggnaden av själva flygplatsen. Läggs upp här som vanligt.

En användares foto.

Nästa etapp för Umeå Airport!

I lokaltidningarna kan vi läsa att flygtrafiken till och från Umeå ökar. Det är positivt! För Umeå – och hela Umeåregionen – är goda flygförbindelser till Stockholm och vidare ut i världen A och O.

Det finns kritik gällande de utsläpp som flyget medför. Flygtrafiken idag svarar för omkring två procent av de globala utsläppen av koldioxid enligt FN:s internationella klimatpanel. Men lösningen är inte att begränsa flygandet. Goda flygförbindelser är ett måste för en modern stad. Jag tvekar inte en sekund i att vi måste arbeta för att utveckla Umeå Airport ytterligare.

Det pågår ett utvecklingsarbete för att minska flygets negativa påverkan på miljön, från såväl flygindustrins som flygforskningens. Flygplanen idag släpper ut betydligt mindre än tidigare generationers flygplan, och flygbranschen räknar med att till år 2020 kunna utveckla plan som kraftigt reducerar utsläpp och buller. Lösningen heter alltså forskning och teknikutveckling.

Det finns som bekant konkreta planer på nästa utbyggnadsfas för Umeå Airport. Den andra etappen som bl.a. vi moderater är varma förespråkare för. Det är i grunden ett statligt ansvar, men regionen och kommunen har tidigare varit med och tagit ansvar för förverkligandet via medfinansiering. Det är väl inte helt omöjligt att det kan bli en liknande lösning även denna gång om vi ska komma fram med projektet.

Flyget är en viktig pusselbit och förutsättning för Umeå – och nationellt även Sveriges – tillgänglighet och tillväxt. Det gör också Umeå till en mer attraktiv plats att bo på.

 

Anders Ågren

Kommunalråd (M), Umeå

 

Bli först att kommentera