233 dagar kvar till valet – varje dag räknas!

Av , , Bli först att kommentera 3

Igår meddelade vi att det blir en gemensam Alliansbudget i samband med den kommande budgetprocessen i Umeå. Ett besked som väckt intresse bland lokalmedia.

Anders Ågrens foto.Från SVT:s hemsida.

Från vk.se idag.

Umeå är ett starkt fäste för de rödgröna partierna. Det är ingen hemlighet. Därför är det desto viktigare att vi som faktiskt vill få en förändring tillstånd ser till att göra vårt yttersta för att få mer Allianspolitik, mer borgerlig politik.

En kommunledning som värdesätter valfrihet för invånarna, som ser vikten av ett gott företagsklimat, fokus på kvalitet i skola och omsorg, lägre kommunalskatt. Ett tydligt ledarskap och ordning & reda.

Varje dag fram till valet den 9 september spelar roll. Vi har 233 dagar kvar på oss – låt oss alla kämpa in i kaklet.

Bli först att kommentera

En gemensam Alliansbudget i juni 2018!

Av , , Bli först att kommentera 8

Anders Ågrens foto.

Idag på förmiddagen hade vi en träff med de fyra Allianspartierna i Umeå: Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna. Alla gruppledare, samt två av våra politiska sekreterare.

Nu har vi gått in i valåret 2018 och tempot ökar hela tiden. Vi diskuterade såväl sakfrågor som lite om strategin framåt. En av dagens nyheter som vi kan meddela är att vi nu är överens om att i juni gå fram med en gemensam Alliansbudget för Umeå kommun. De senaste två åren har vi haft fyra separata budgetförslag, för att möjliggöra ökad profilering för respektive parti. Men inför valet den 9 september 2018 så är det högst rimligt att tydligt visa hur Alliansalternativet ser ut även när det gäller just budgeten för kommunen 2019 och framåt. Till detta kommer naturligtvis ett gemensamt valmanifest, som vi har klargjort redan tidigare under denna mandatperiod. Umeå behöver mer Allianspolitik.

234 dagar kvar till valdagen. Nu ökar vi takten även på Alliansfronten lokalt här hemma i Umeå!

Bli först att kommentera

M har störst förtroende gällande Lag och ordning

Av , , Bli först att kommentera 4

Lag och ordning blir en allt viktigare fråga inför valet i september. Moderaterna är det parti som väljarna har störst förtroende för på just det sakområdet.

Vi måste vända utvecklingen! Sätt hårt mot hårt när det gäller de kriminella gängen.

Vår politik för en ny regering:
Fördubblade straff för gängkriminella för att de ska låsas in längre.
Geografiska vistelseförbud som bryter upp nätverken.
Fler övervakningskameror.
Skärpta straff vid hot mot vittnen.
Fler brott ska kunna leda till utvisning.

Se hela anförandet av Ulf Kristerssons i årets första partiledardebatt här ovan.

Bli först att kommentera

Djupt olyckligt besked

Av , , Bli först att kommentera 12

Vasa Stad och Umeå kommun har lyckats få Wasaline att gå riktigt bra. Färjetrafiken lyckas slå nya rekord i resande år efter år numera. Men en ny färjelösning måste till inom några år. Det är alla medvetna om.

Läser i VK att den socialdemokratiska regeringen uppges ge ett negativt besked när det gäller kommunens ansökan om finansiering av satsningar i Umeå hamn med koppling till Kvarkenprojektet. Enligt tidningen på “formella skäl”.

Om detta stämmer är det ett djupt olyckligt besked. Förbannat illa, för att tala klarspråk. Socialdemokraterna och Miljöpartiet verkar fortsätta på den inslagna vägen – prata vitt och brett om satsningar för hela landet, men när det kommer till kritan så är det bara ord. Skattehöjningar som drabbar norra Sverige är S/MP-regeringens melodi. Att skicka med pengar i de satsningar man talar så glatt om verkar aldrig bli aktuellt. Det är ju bara att jämföra med Norrbotniabanan, som man gärna lyfter fram, men inte heller där lyckas man ju finansiera de satsningar man säger sig vilja göra.

En fungerande färjetrafik mellan Vasa och Umeå är av högsta vikt för hela regionen. Kommunikationerna måste fungera. För företagen, för privatresenärer, för sjukvård och universitet.

Från Umeå kommuns sida måste vi naturligtvis i lugn och ro analysera beskedet, där det väl kommer oss till del, annat än via massmedia. Färjetrafiken över Kvarken måste fungera, även när nuvarande färja har tjänat ut sin tid.

Men oerhört tråkigt att den svenska regeringen gång på gång sviker.

Bli först att kommentera

Bred enighet om att riva s.k. graffitiväggarna på I20-området

Av , , Bli först att kommentera 9

Anders Ågrens foto.

Idag var vi fyra nöjda moderata representanter i Umeå kommunstyrelse som lämnade avslutat sammanträde.

Moderaterna har länge drivit frågan om noll-tolerans mot klotter. I denna linje har också legat att vi har varit motståndare till att kommunen ska ställa upp med s.k. ”lagliga väggar”. Vi har konsekvent varit motståndare till väggarna uppe på gamla I20-området. Polisen har ju i omgångar under åren påpekat att de inte har fungerat brottsförebyggande (såklart). Tvärtom har vi med jämna mellanrum i kommunledningen fått rapporter om att man övat uppe på väggarna – lagligt – för att sedan bege sig ut och spraya olagligt på andra ställen i staden. I underlaget till dagens handlingar konstaterades att området har varit kraftigt nedskräpat, med bl.a. sprayburkar. Polisen har också larmat om förekomsten av alkohol och andra droger i anslutning till det aktuella området på I20.

Moderaterna har länge, under kanske 13-15 år, mer eller mindre drivit frågan ensamma i Umeåpolitiken. Men idag var det en bred politisk enighet för att riva väggarna – endast Vänsterpartiet röstade för ett bevarande.

Bli först att kommentera

236 dagar kvar till valet!

Av , , Bli först att kommentera 8

26730755_934785966697733_4382635525868382453_n

Idag är det 236 dagar kvar till valet. Lite mindre än åtta månader av intensivt politiskt arbete i kommuner, landsting och på nationell nivå ligger framför oss. Igår kväll hade vi årets första sammanträde med den moderata kommungruppen i Umeå – merparten av kvällen ägnades åt just det kommande valet. Allmänna förutsättningar, opinionsläget, vilka frågor står på agendan, vilka frågor är viktigast bland väljarna, hur ser förtroendet ut för partierna i de olika politiska sakområdena, kommande utbildningstillfällen för kandidater på våra valsedlar, kampanjtillfällen med dörrknackning och materialutdelning, hur vi jobbar på sociala medier etc etc. Vi håller just nu också på att ta fram det lokala handlingsprogrammet för Moderaterna i Umeå, och här har våra företrädare i de olika styrelserna och nämnderna ett särskilt ansvar. I det arbetet är naturligtvis alla medlemmar och sympatisörer välkomna att bidra med tankar och idéer också.

Allt som allt en bra kväll. Nu ökar vi takten.

Bli först att kommentera

Mer kameraövervakning behövs! Såväl i Umeå som i övriga delar av Sverige.

Av , , Bli först att kommentera 9

Insändare publicerad på folkbladet.nu denna söndag, och enligt uppgift i tidningsversionen imorgon.

Läggs upp på bloggen som vanligt!

 

Mer kameraövervakning i Umeå!

Polisen anser att behovet av övervakningskameror i vårt land är både stort och eftersatt. Polisen menar att man behöver tio gånger fler övervakningskameror för att kunna klara upp fler brott och öka tryggheten. Ja visst är det så. De kriminella grupperingarna måste bekämpas på alla fronter – även i Umeå!

I senaste Unga-enkäten i Umeå uppger t.ex. en stor andel tjejer i åldern 13-18 år att de känner sig otrygga när de går hem ensamma på kvällen. 4 av 10 är rädda för att bli misshandlade eller våldtagna när de går hem, och det är en kraftig försämring på några år. Flera områden i vår stad har också på senare tid uppvisat allvarliga problem med kriminella ungdomsgäng som gör platserna otrygga. Dessa signaler måste tas på allvar.

Moderaterna i Umeå driver frågan om att införa kameraövervakning på en rad platser. Kameraövervakning är motiverad utifrån både en trygghetsaspekt och en möjlighet att motverka brottslighet. I Umeå finns goda exempel på hur brott förhindras med hjälp av övervakningskameror – på de skolor där man numera har kameraövervakning av fasaderna så har skadegörelse i form av fönsterkross och klotter upphört. Likaså har alla bussar i kollektivtrafiken utrustats med kameror.

Nu är det hög tid att ta nästa steg och införa kameraövervakning av platser som Rådhustorget och Vasaplan där många våldsbrott sker, men även andra platser kan bli aktuella. De bostadsområden i vår stad som är nära att klassas som områden med ”social oro” måste vara aktuella, för att åter göra dessa platser trygga för de boende. Det finns många sätt att göra otrygga platser tryggare – och här kan ett helt batteri av åtgärder från de sociala till dem som rör den fysiska miljön komma ifråga liksom fler poliser – men ibland kan uppsättandet av en övervakningskamera vara nödvändigt för att höja säkerheten.

Vetskapen om att man riskerar att fastna på bild har en avskräckande effekt och kan därför förhindra allt från skadegörelse till grova våldsbrott. Låt oss gå från ord till handling, och införa mer kameraövervakning i Umeå!

Anders Ågren

Kommunalråd, M. Umeå

Bli först att kommentera

Rättsstaten måste slå tillbaka!

Av , , Bli först att kommentera 16

I dagens Folkbladet skriver jag om vikten av att bekämpa all antisemitism – oavsett vem som är avsändaren. Oavsett det kommer från islamister eller nazister. Rättsstaten måste slå tillbaka!

Bli först att kommentera

Brännbollsyran förtjänar att hyllas – inte polisanmälas!

Av , , 4 kommentarer 21

Brännbollsyran är Umeås populäraste årliga arrangemang. Fjärde största festivalen i Sverige, med publikrekord år efter år. Nu senaste hela 16 000 sålda biljetter.

Men Umeå kommun fortsätter av någon outgrundlig anledning att gång på gång försöka sätta käppar i hjulet för festivalen.

Som bekant har Umeå kommun polisanmält Brännbollsyran för försäljning av alkoglass. Förundersökningen lades ned, men Umeå kommun fortsatte att driva frågan. Detta trots att alkoglass får säljas i bl.a. matbutiker som ICA, vilket också sker såväl i Umeå som i övriga delar av landet. Det behövs inget utskänkningstillstånd för detta. Folkhälsomyndigheten har också konstaterat att alkoglassen inte är ett folkhälsoproblem, och den ålderskontroll som har införts av handlare gör att försäljningen inte är ett problem. Likaså går det bra att sälja glassen på andra festivaler runt om i landet.

Men i Umeå – där gör alltså kommunen allt för att arrangörerna ska fällas i domstol.

Moderaterna i Umeå står inte bakom kommuns beslut att polisanmäla Brännbollsyran, vilket media tidigare har rapporterat om. Våra representanter i Miljö- och hälsoskyddsnämnden delar inte den uppfattning som nu drivs i domstol.

Detta agerande är rent ut sagt pinsamt, såväl som skamligt, för Umeå kommuns del.

Det här arrangemanget är mycket viktigt för hela Umeå – fantastiskt bra för besöksnäringen när många kommer hit från andra kommuner och andra delar av landet! Trots detta polisanmäls arrangören av kommunen, trots att det inte är ett problem i resten av festival-Sverige?!?

Brännbollsyran förtjänar att hyllas – inte polisanmälas!

4 kommentarer