Bra att försvarsmakten får vara med denna gång på nationaldagsfirandet i Umeå utan tjafs

Av , , Bli först att kommentera 11

För ganska precis ett år sedan blev det stor nationell – negativ – uppmärksamhet kring beslutet att porta svenska försvaret från deltagande vid det officiella nationaldagsfirandet i Umeå på Gammlia. Beslutet ändrades dock glädjande efter politiskt ingripande. Därför hade jag inför senaste fullmäktige ställt en enkel fråga till Hans Lindberg (S) huruvida försvaret skulle vara välkommet denna gång. Vilket borde vara en självklarhet. Pga tidsbrist beslutade vi att skjuta upp frågan till sammanträdet i maj.

Hans Lindberg beslutade i förra veckan att offentliggöra sitt svar till mig i förtid på sin blogg, med hänvisning till att nationaldagen skulle ha passerat vid tiden för nästa KF-sammanträde (!). Nej…. Nationaldagen är den 6 juni – fullmäktige är den 30 maj. Men hur som helst – det är ett positivt svar: ”hemvärnet, skyddscenter och musikkåren kommer att deltaga i vanlig ordning”.

Vi ska vara stolta över den svenska försvarsmakten, som är garanten för att Sverige är ett fritt, demokratiskt och självständigt land.

 

 

 

Bli först att kommentera

Socialdemokraterna sviker om jobben

Av , , Bli först att kommentera 7

Idag var det då dags för Socialdemokraterna att vara ute och demonstrera mot sig själva. Den stora nyheten från statsminsistern Stefan Löfven ska enligt uppgift från hans egen pressträff vara att han utlovar 5000 nya beredskapsjobb (!!) från till år 2020.

Gammal hederlig socialdemokratisk arbetsmarknadspolitik kan tyckas. Men man undrar hur de egentligen analyserar den verklighet Sverige befinner sig i. 5000 nya beredskapsjobb?

Så har var slutsatserna/fakta i den vårbudget som S/MP-regeringen nyligen presenterade:

  • Nästan en miljon i utanförskap 2020, en ökning med 100 000 personer jämfört med 2008
  • Utgifterna för bidrag och transfereringar ökar med 77 miljarder kronor 2015-2020
  • Arbetslösheten vänder upp 2017
  • Utanförskapet i utsatta grupper ökar – arbetslösheten är fyra gånger högre för utomeuropeiskt födda jämfört med inrikes födda
  • Trots stora utmaningar uppgår regeringens samlade jobb- och integrationspolitik i vårpropositionen endast till 2 procent av totala utgiftsökningarna
  • Underskotten ökar med 60 procent 2017 och biter sig fast under hela mandatperioden
  • Överger krona-för-krona och lånar till nya permanenta utgifter

Det känns diplomatiskt sett inte som att Socialdemokraterna på allvar bryr sig om frågan om jobben och arbetslinjen. Utan de drömmer om fornstora dagar.

Moderaterna har som bekant en annan linje, men konkreta och centrala förslag. Vi är övertygade om att Sverige kan mer. Det kräver inte minst reformer för fler jobb och en skola som ger alla barn och unga bästa möjliga start i livet.

Sverige behöver därför ett flertal satsningar för att stärka skolan. Det handlar exempelvis om mer matematik på högstadiet så att fler kan lära sig mer, högre lön för skickliga lärare samt lärarassistenter så att lärare får mer tid till undervisning.

Fler ska ges möjlighet till egen försörjning genom att göra det mer lönsamt att arbeta vid låga inkomster. Vi vill se en ny anställningsform som ger fler möjlighet att lära sig jobbet på jobbet och det ska bli enklare för nyanlända att arbeta redan från första dagen i Sverige. 

Fler poliser behövs för att öka tryggheten på gator och torg.

Vi vill satsa på en trygg gemensam välfärd med bland annat stärkt kvalitet i cancervården och bättre kompetensförsörjning i äldreomsorgen.

För att nämna några saker. Men Stefan Löfven slår sig för bröstet för 5000 nya beredskapsjobb…….

 

 

Bli först att kommentera

Trevlig Valborg!

Av , , Bli först att kommentera 9

FullSizeRender

Ett antal extremt hektiska veckor har passerat, med bl.a. besök till Stockholm, Vasa i Finland och Bilbao i Spanien. Likaså har vi avklarat kretsårsmötet med Moderaterna i Umeå samt förbundsstämman för Moderaterna i Västerbotten. God stämning i partiet och alla valen skedde i enighet. Precis som vanligt sedan början av 2000-talet.

Idag skriver vi den 30 april. Valborgsmässoafton tillika Konungens födelsedag. Härligt att hinna följa lite av konungens 70-års firande på tv:n. Monarkin består. Vi tillbringar Valborg nere i Örnsköldsvik hos mamma, så jag tänkte bara i all enkelhet önska läsarna av min blogg en trevlig Valborg! På återhörande.

Bli först att kommentera

Motverka tiggeriet

Av , , 4 kommentarer 18

Har varit utomlands de senaste dagarna, men är nu åter i Umeå. Ser att Hans Lindberg lyft problemet med tiggeriet i centrala Umeå. Det är positivt att han tar upp det. Jag hade ställt en enkel fråga till honom om just detta i kommunfullmäktige, men  vi hann inte få upp den till diskussion så den kommer på nästa KF istället.

4 kommentarer

Moderaterna framåt i kårvalet vid Umeå universitet

Av , , Bli först att kommentera 15

Kårvalet vid Umeå universitet är avslutat. Den stora vinnaren blev moderaternas kårparti ”Moderat student” som ökade med 12 procent till 32,6 procent. Mandatmässigt blev det en ökning med fyra mandat till totalt tio mandat. Socialdemokraterna backade till 22,3 procent och fick därmed sju mandat.

Stort grattis till de moderata kandidaterna och övriga aktiva i kårpartiet!

Bli först att kommentera

2000 fler poliser

Av , , Bli först att kommentera 14

13010649_1190654694299344_8000060065674426004_n

Bra att Moderaterna i vårbudgeten nu föreslår 2000 fler poliser. De behövs! I Sverige har vi områden där kriminella gäng har eller håller på att ta över kontrollen, och det kan aldrig accepteras i en rättsstat. Likaså behöver polisen förstärkas för att stå rustade i kampen mot terrorism, liksom för att säkerställa ordning och reda i flyktingmottagandet.

 

 

Bli först att kommentera

Miljöpartiet….

Av , , Bli först att kommentera 22

Miljöpartiet. När verkligheten överträffar dikten…. Hade tänkt blogga några rader om MP redan för några dagar sedan, apropå bostadsminister Kaplan, som dock hann avgå. Sen ifrågasattes språkrören Fridolin och Romson för deras märkliga försvar av honom. Därefter hann det bli storm kring Romson (för ännu ett av hennes pinsamma uttalanden, där hon sa att terrordåden 9/11 i USA var ”olyckor”) och nu igår mannen i klippet ovan. Som idag har avgått tydligen.

Äntligen har massmedia börjat granska även Miljöpartiet på riksplanet. Detta parti som genom alla år klarat sig från kritisk granskning får nu förhoppningsvis vänja sig med att bli granskade som alla andra riksdagspartier. Vi var ju många som förundrades hur media inför inte minst senaste valet kunde skildra MP så positivt i olika nyheter. Man brydde sig inte om att ifrågasätta eller ställa de normala kontrollfrågorna, som i stort sett alla andra partier är vana att få.

Men kanske har det nu blivit ändring. Ett uppenbart olämpligt parti att ha med sig i en regering!

 

Så här bloggade jag valåret 2014, apropå massmedias uppenbara vinkling av nyheter beroende på vilket parti man skildrade. En talade läsning.

Att den svenska journalistkåren är vänstervriden är ingen nyhet. I undersökningar brukar ca 70 procent av journalisterna hålla på de rödgröna partierna. Tråkigt om detta får genomslag i hur de bevakar och skildrar nyheter.

Sifo presenterade för ett tag sedan en genomgång av hur de största nyhetsredaktionerna skildrar de politiska partierna, utifrån huvudnyheterna de senaste tre månaderna. Ni ser den sammanställningen ovan.  Resultatet var tydligt, och tyvärr kan jag inte påstå att jag är särskilt förvånad. Allianspartierna får alla sammantaget en negativ vinkling, och moderaterna får värst negativ publicitet. Detta medan Vänsterpartiet och Miljöpartiet får en positiv vinkling i nyheterna.Socialdemokraterna har undkommit negativ publicitet och MP och V får nästan inga negativa skildringar alls.

För oss som varit med ett tag känns det som sagt inte så förvånande, men man skulle hoppas att denna sammanställning väcker till lite eftertanke inför det stundande valet i höst. Är det inte dags att även Socialdemokraternas, Miljöpartiets och Vänsterpartiets politik börjar granskas snart?

 

Bli först att kommentera

Nej till Fi-förslag om ”veganmånad”

Av , , 5 kommentarer 21

På förmiddagen sa vi i arbetsutskottet NEJ till förslaget från Feministiskt Initiativ att införa ”veganmånad” inom kommunal verksamhet i Umeå. Låt kommunens personal, elever, barn, äldre SJÄLVA få välja vilken sorts mat de vill äta.

Ja till valfrihet och alternativ – nej till förmynderi!

5 kommentarer

Nu drar vi igång vårkampanjen!

Av , , Bli först att kommentera 15

Denna vecka har vi moderater kört igång partiets vårkampanj. Kampanjen pågar mellan den 18 april till 1 maj - temat är Sverige ska fungera. Sverige är på väg åt fel håll. Opinionsmätningar visar att en majoritet av väljarna upplever att utvecklingen i Sverige går åt fel håll, samhällsdebatten präglas av oron för konsekvenserna av det höga flyktingmottagandet och av ett utbrett missnöje med regeringen. I kampanjen presenteras konkreta förslag på hur utvecklingen ska vändas. http://www.moderat.se/sverige-ska-fungera

Bli först att kommentera