Vad blir notan för de rödgrönas politik?

Av , , Bli först att kommentera 5

Jag har tidigare bloggt om det faktum att nyhetsbevakningen hittills har varit anmärkningsvärt vinklad. SIFO uppmärksammade detta, och belyste att de rödgröna får positiva vinklingar i nyhetsflödet av den svenska journalistkåren, medan Alliansen och i synnerhet moderaterna bara får en negativ vinkling på nyheterna. Kanke inte så förvånande med tanke på hur de politiska sympatierna ser ut bland journalistkåten, men ett stort problem i att få en neutral och i möjligaste mån onbjektiv nyhetsrapportering.

Så tills dess media tar sitt uppdrag på allvar, måste vi från de övriga partierna ställa de frågor som rimligen journalisterna borde ha inom sitt uppdrag att ställa. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet har sammantaget gjort över 100 nya utspel efter att deras budgetmotioner presenterades i oktober. 100 utspel om saker oppositionspartierna vill göra och där man saknar täckning i finansiering och genomförande. Hur ska detta genomförs och hur ska detta finansieras?

Finansieringshålet i den socialdemokratiska budgeten och de många utgiftslöften som kommit därefter väcker frågor kring hur politiken är tänkt att hänga ihop. Vilka utgiftsförslag kan vara kvar efter att Socialdemokraterna genomfört sina kostsamma bidragshöjningar? Vilka ytterligare skattehöjningar är man beredd att göra? Eller tänker Socialdemokraterna avstå från att bygga upp skyddsvallar och göra det svårare för Sverige att stå emot nästa kris? Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet är oeniga på en lång rad punkter. För att få stöd från MP och V, är Socialdemokraterna exempelvis beredda att acceptera:

- Miljöpartiets bensinskattehöjning (70 öre per liter bensin och 86 öre per liter diesel)?

- Miljöpartiets avveckling av två kärnkraftsreaktorer under nästa mandatperiod?

- Vänsterpartiets avskaffande av RUT och ROT?

- Vänsterpartiets återinförande av fastighetsskatten?

- Vänsterpartiets förslag om gruvskatt på 10 %?

- Miljöpartiets och Vänsterpartiets förslag om att minska arbetstiden till 35 respektive 30 timmar i veckan?

- Vad blir notan för de ökade utgifter och omfattande skattehöjningar som skulle bli resultatet av ett samarbete mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiets och Vänsterpartiet?

Socialdemokraterna föreslår ju en återgång till den politik som byggde upp ett rekordstort utanförskap. I sin budgetmotion föreslår de skattehöjningar och bidragshöjningar som väntas leda till över 80 000 färre jobb. Socialdemokraternas lösning på arbetsmarknadens utmaningar är ett arbetslöshetsmål. Det är dock inget nytt utan prövades senast Socialdemokraterna satt i regeringsställning, men eftersom man saknade åtgärder för fler jobb valde man i stället att justera statistiken. När politiken inte förmådde att lyfta in människor i arbete tvingades den i stället att pressa ut dem ur arbetskraften. Bara mellan 2002 och 2006 förtidspensionerades 300 000 personer.

Låt oss för allt i världen inte återgå till den sortens politik.

Bli medlem i ett vinnande lag!

Av , , Bli först att kommentera 3

I år är det valår, till såväl Europaparlamentet, riksdag, landsting som kommun.

Om du delar moderaternas värderingar och vill engagera dig så är du varmt välkommen till vårt parti som medlem. Som medlem väljer du själv hur mycket du vill engagera dig. Oavsett om du väljer att bli politiskt aktiv eller om du med ditt medlemskap väljer att stödja vår politik blir du en del i förbättringen av Sverige. Du gör alltid skillnad. Att bli medlem kostar 100 kronor under det första året.

Hur gör du då för att bli medlem rent konkret? Enklast är att gå in på vår hemsida, och följa denna länk: http://www.moderat.se/medlem

Välkommen att bli medlem! Och ha en fortsatt bra dag!

Jobben är valets viktigaste fråga!

Av , , Bli först att kommentera 3

 

Valet närmar sig.

En enad Allians står mot tre splittrade rödgröna partier och Sverigedemokraterna.

Arbetslinjen står mot bidragslinjen.

Fler arbetade timmar står mot friår och minskad arbetstid.

För Nya Moderaterna är jobben valets viktigaste fråga!

Med fem månader kvar till valet har vi ett tydligt besked till väljarna: Det är jobben det handlar om. Fler ska komma in i arbetskraften, fler ska få ett jobb och jobben ska komma fler till del. Det är så vi bygger Sverige starkt. Jobben är valets viktigaste fråga. Alliansregeringen är det enda alternativet i svensk politik som har en tydlig, finansierad och gemensam politik för jobben.

EU-valet allt närmare

Av , , Bli först att kommentera 3

Foto: Nummer 1 på Moderaternas valsedel till Europaparlamentet är och hälsar på i Umeå! #vinnaval2014 #valkänsla2014

EU-valet närmar sig, även om den politiska debatten kanske inte har kommit igång på allvar. Däremot är våra EU-kandidater från moderaterna ute för fullt och kampanjar, vilket är glädjande. I torsdags hade vi moderaternas förstanamn – Gunnar Hökmark – på besök i Umeå och han deltog i möten med såväl moderaterna på Rex som MUF och Moderata studenter uppe på Umeå universitet.

Om du vill läsa mer om Nya Moderaternas Europapolitik, och intervjuer med våra fem främsta kandidater på valsedeln, så kan du klicka här.

Kulturministern på besök två ggr inom loppet av en vecka

Av , , Bli först att kommentera 3

Besöken från ministrar, EU-kandidater och andra duggar tätt i länet.

Det var inte länge sedan som vi hade statsminister Fredrik Reinfeldt på besök i Västerbotten. I lördags var socialförsäkringsminister Ulf Kristersson gäst vid vår moderata länsförbundsstämma. För en vecka sedan var vår kultur- och idrottsminister Lena Adelsohn LiIjeroth på besök i Umeå. Faktum är att hon iom loppet av en vecka besökte Umeå två gånger. Hon deltog bl.a. vid barnkulturkonferens och Riksantikvarieämbetets och Riksförbundet Sveriges museers vårmöte. Ministern fick även besöka Europas största träningsanläggning IKSU Sport, där hon tillsammans med sin pressekreterare och mig själv deltog i ett träningspass. Kul också att vi får visa upp olika delar av Umeå. Tidigare har jag följt med ministern på besök vid vår fina Norrlandsopera, och denna gång blev det IKSU. Ett uppskattat besök!

 

 

Moderaterna till val i fler kommuner i Västerbotten

Av , , Bli först att kommentera 3

I helgen hade vi länsförbundsstämma med Moderaterna i Västerbotten. God stämning, enighet om inriktningen, bokslut över det gångna året och framåtblickande mot de valrörelser som ligger framför oss.

Under 2013 lyckades vi återigen bli ett av de bästa länsförbunden i landet när det gäller medlemsvärvningen, både på återvärvning och nyvärvning. När det gäller den stora nationella samtalskampanjen ”Hallå Sverige” hade vi vid årsskiftet placerat oss på första plats i Sverige bland de moderata länsförbunden. Vi har nått längst när det gäller att uppnå målen som är satta för respektive länsförbund. Av de 26000 samtal vi skulle uppnå till valdagen, har vi redan genomfört mer än 18000 samtal. Vi noterar samtidigt att socialdemokraterna verkar ha vaknat till då de nyligen meddelat att även de ska knacka dörr inför valet. Skillnaden mellan dem och oss är väl då att vi har hållit på under hela mandatperioden, medan (S) lite mer i panik verkar kommer på att de ska samtala med väljarna så där ca sex månader innan valet.

Partiets andra stora satsning ”Framtidens jobb” innebär att ledande moderater ska besöka arbetsplatser runt om i landet inom både offentlig och privat sektor. Även här utmärkte sig Moderaterna i Västerbotten genom att vid årsskiftet var etta, när det gäller antalet genomförda besök på arbetsplatser.

Vi har också förändrat Moderaterna i Västerbotten i grunden de senaste tio åren. Vi har fler riksdagsmandat, vi har fler landstingsmandat, och vi har bättre resultat runt om i kommunerna än förr.  Moderaterna i Västerbotten har aldrig varit så stora i modern tid, som vi blev i senaste valet. Samtidigt ser det väldigt olika ut i länets kommuner. I vissa kommuner, som Dorotea, Åsele, Malå och Norsjö saknar vi representation.

Men som Folkbladet skrev om i lördags, så kommer vi att ställa upp med valsedlar även i Dorotea, Malå och Norsjö. Efter många års nedåtgående trend i just det sammanhanget, så har vi lyckats vända den och komma tillbaka. Det bådar gott inför valet!

I helgen tog vi avstamp inför valet den 14 september. Vi har också ett EU-val redan den 25 maj. Det finns mycket att göra, och vi gör det tillsammans som ett LAG. Ingen kedja är starkare än dess svagaste länk.

Tillsammans är vi starka.

Oacceptabla hot!

Av , , Bli först att kommentera 35

Vi kan på vk.se läsa om moderata riksdagsledamoten Elisabeth Björnsdotter Rahm från Lycksele som hotats till livet på sin blogg av en person. Hotet har polisanmälts Åklagaren har nu tydligen lagt ned förundersökningen då det inte ska kunna bevisas nåt uppsåt, enligt VK-artikeln. Fler och fler vittnar om ett hårdare klimat, och hot, förtal och trakasserier drabbar många. Förra året berättade moderate riksdagsledamoten Edward Riedl på om de hot och trakasserier han och hans familj har blivit utsatta för.

Det är helt j-a oacceptabelt att sånt här förekommer.

Tyvärr har hoten för många politiker och andra offentliga personer blivit mer eller mindre vardag. Tillslut blir man så luttrad att det extrema blir vardagsmat. Och då har det gått alldeles för långt!  Många förtroendevalda är utsatta för olika former av hot. Det visar de undersökningar som genomförts med jämna mellanrum. Helt uppenbart är denna utveckling ett hot mot demokratin. Politiker som tvingas till tystnad, politiker som tvingas hoppas av sina uppdrag av rädsla för vad som annars kan inträffa.

För ungefär en månad skrev justitieminister Beatrice Ask (M) och övriga rättspolitiska företrädare för Allianspartierna en debattartikel i Aftonbladet där de aviserade hårdare tag mot s.k. näthat. Näthat har ju numera blivit ett vedertaget begrepp – i dag är internet en mycket vanlig brottsplats för bland annat förtal, olaga hot och ofredande.

Alliansen har nu presenterat en lagöversyn som ska göra det lättare att komma åt näthatare. Det är verkligen något som är välkommet! Internet är numera en frizon, där ljusskygga och rent knäppa personer, ibland under skydd av anonymiteteten, tillåts sprida ut sitt hat mot allt och alla. Möjligheten att förtala, kränka och mobba andra människor har ökat lavinartat i takt med möjligheterna på internet. Nätmobbningen har blivit den nya tidens lynchmobb. Det är mycket positivt att regeringen nu tar itu med detta via lagstiftningen. Mobbare ska inte kunna ägna sin tid åt att anonymt trakassera och förtala människor på nätet.

Det är helt åt skogen att även Elisabeth Björnsdotter Rahm utsätts för detta elände. Hoppas att lagstiftningen snabbt skärps, så att denna hemska utveckling kan stävjas.

Tack för förtroendet!

Av , , 1 kommentar 11

Idag har vi stämma med Moderaterna i Västerbotten, och nu under eftermiddagen fortsätter vi med utbildningspass för kandidater och ombud inför höstens val. Passar på att tacka för förtroendet – har idag blivit enhälligt vald till ordförande för länsmoderaterna för nionde året i rad.

Pressmeddelande 140412:

Ågren vald till M-ordförande i Västerbotten för nionde året

Under lördagen samlades de valda ombuden för moderaterna i Västerbotten till länsförbundsstämma på Umeå Folkets Hus. Det moderata länsförbundet i Västerbotten är det största av de moderata länsförbunden i Norrland. Anders Ågren fick förnyat förtroende som länsordförande.

Sedvanliga stämmoförhandlingar genomfördes, med behandling av motioner och propositioner. Stämman gästades av socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M), som talade på temat ”Framgångar, utmaningar och vad valet 2014 handlar om”.

En enig stämma valde Umeås moderata kommunalråd Anders Ågren till länsförbundsordförande för nionde året i rad.

- Jag är tacksam för förnyat förtroende. Politik är ett lagspel, och jag är stolt över att leda ett starkt lag som drar åt samma håll i Västerbotten, säger Ågren i en kommentar.

- Nu laddar vi upp inför valet 2014. Det går bra för partiet i länet just nu, och vi har kommit längt när det gäller dörrknackningskampanjen. Av de 26.000 samtal som skulle genomföras innan valdagen så har vi redan hunnit med 18000 samtal med västerbottningarna.

- Vi kommer glädjande nog att göra come-back och ställa upp med valsedlar i Dorotea, Norsjö och Malå där vi i tidigare val saknat kandidater, säger Ågren i en avslutande kommentar.

Den nyvalda styrelsen i sin helhet:

 

Ordförande: Anders Ågren, Umeå

Förste vice ordf: Elisabeth Björnsdotter Rahm, Lycksele

Andre vice ordf: Edward Riedl, Umeå

 

Ledamöter:

Andreas Löwenhöök, Skellefteå

Kenneth Isaksson, Robertsfors

Agneta Nilsson, Vännäs

Nicklas Sandström, Umeå

Johan Söderberg, Skellefteå

Jeanette Knutstam, Vindeln

Terese Andersson, MUF

 

Adjungerad

Gunilla Andersson, Skellefteå, Senioransvarig

 

Värna den positiva utvecklingen

Av , , Bli först att kommentera 10

I dagens VK skriver jag tillsammans med socialförsäkringsminister Ulf Kristersson om det minskande utanförskapet i Sverige. Mycket har hänt sedan Alliansregeringen tillträdde. Framför allt har de långa sjukfallen blivit färre. I Västerbotten har de exempelvis minskat med 62 procent mellan oktober 2006 och oktober 2013, medan de i Sverige som helhet minskat med 51 procent under samma period. Samtidigt har antalet nya förtidspensionärer minskat med 38 procent i Västerbotten och med 34 procent i riket. Vi måste fortsätta arbeta för att fler människor får rätt stöd i såväl skola som arbetsliv. ”Alla behövs” är inte en enkel slogan, utan ett samhällsbärande värde. Debattartikeln bifogas nedan.

 

Värna den positiva utvecklingen

Imorgon träffas moderaterna i Västerbotten på länsförbundsstämma i Umeå. En av de viktigaste frågorna för Moderaterna nationellt och lokalt är utanförskapet, som var en av de allra största utmaningarna som Alliansregeringen mötte när vi för drygt sju år sedan övertog regeringsansvaret.

Det samlade utanförskapet – som SCB varje år mäter det – var som högst efter 90-talskrisen när över 20 procent av alla svenskar i arbetsför ålder levde på sociala ersättningar som sjukförsäkring, a-kassa eller socialbidrag. Därefter minskade det något men steg igen till mycket höga nivåer.

Många levde i ofrivillig passivitet. Svartarbete var utbrett. Som mest, år 2005, hade Sverige 550 000 förtidspensionärer och samma år förtidspensionerades 73 000 svenskar. Allt detta var mindre än tio år sedan och det var inte hållbart, varken ekonomiskt eller mänskligt.

Vi har nu haft några tuffa år i den internationella ekonomin, år som har satt sina spår även i Sverige. Krisen har till den största delen drabbat dem som står längst ifrån arbetsmarknaden. Samtidigt har utanförskapet minskat rejält och är nu lägre än det varit någon gång sedan 1990.

Mycket har hänt sedan Alliansregeringen tillträdde. Framför allt har de långa sjukfallen blivit färre. I Västerbotten har de exempelvis minskat med 62 procent mellan oktober 2006 och oktober 2013, medan de i Sverige som helhet minskat med 51 procent under samma period. Samtidigt har antalet nya förtidspensionärer minskat med 38 procent i Västerbotten och med 34 procent i riket.

Utanförskapet hotade enskilda människor som slogs ut för gott, men också hela grunden för den svenska välfärdsmodellen. Arbetslinjen – att alla vi som kan försörja oss själva genom arbete också gör det – är förutsättningen för att vi generöst ska kunna hjälpa dem som inte kan arbeta. Att sprida välstånd till fler är helt centralt och det kan vi göra genom att skapa arbetstillfällen också för dem som av olika anledningar har tufft att få jobb.

Vi har under senare år byggt vidare på det goda fundament som fanns och som grundades för 100 år sedan. Nu står nya utmaningar för dörren. En av de viktigaste handlar om social rörlighet och bygger på möjligheter för ett barn att bli något mer än resultatet av sina föräldrars framgångar och misslyckanden.

Det är i skolan som man skapar möjligheter för ungdomar att bli något mer än resultatet av sina föräldrars framgångar och misslyckanden. Omfattande internationell och svensk social forskning talar här ett entydigt språk: kan vi se till att barn och ungdomar går ut grundskolan med bra betyg så ökar deras chanser dramatiskt att senare kunna leva ett gott liv. Men också tvärtom: accepterar vi att de barn misslyckas i skolan som har haft en tuffare start än andra, då ökar riskerna rejält för framtida sociala problem.

Svensk välfärdspolitik måste fortsätta att skötas både omsorgsfullt och ansvarsfullt. Få saker lämpar sig lika illa för överbudspolitik, naivitet och slapphänthet. De kommande åren är därför viktiga. Vi måste fortsätta arbeta för att fler människor får rätt stöd i såväl skola som arbetsliv. ”Alla behövs” är inte en enkel slogan, utan ett samhällsbärande värde. Det är omänskligt att lämna människor vind för våg, och därför behövs det moderatledd majoritet i Umeå, Västerbotten och Sverige.

Ulf Kristersson (M), Socialförsäkringsminister

Anders Ågren (M), Länsförbundsorförande

Positiva satsningar på skolans område

Av , , Bli först att kommentera 9

Igår presenterade regeringen vårproposition, där merparten av satsningarna hamnade inom skolans område, med satsning på kunskap för stärkt arbetskraft på 3,8 miljarder kr för 2015. Dessutom presenterade regeringen satsningar på 1,3 miljarder kronor för att öka tillgängligheten och kompetensen i vården samt förbättra företagsklimatet ytterligare.

Viktig inför framtiden är att öka kvaliteten i utbildningen för att stärka arbetskraften och undvika att människor drabbas av arbetslöshet i framtiden. Nu fortsätter Alliansens reformarbete för sysselsättning, tillväxt och välfärd i ett samhälle. Huvudinriktningen för politikens fokus, för att nå målet om full sysselsättning är:

- öka kunskaperna och förbättra resultaten i skolan

- öka utbudet och efterfrågan på arbetskraft

- bidra till ökat utbud av bostäder och hållbar transportförsörjning

- förbättra företags- och innovationsklimatet

- öka tillgänglighet och kompetens i vården

- öka effektiviteten i rättskedjan

- möta de globala klimat- och miljöutmaningarna

- värna stabiliteten och minska hushållens sårbarhet på de finansiella marknaderna.

Här kommer en snabb sammanfattning av VÅP:en. Vårpropositionen sammanfattad på fem minuter. http://www.regeringen.se/sb/d/2548/a/238033