Trump tycker vi har med djur att göra

Av , , Bli först att kommentera 2

Trump tycker vi har med djur att göra. Människor från framför allt muslimska länder kan utgöra tidernas största trojanska häst . (Det hävdade Donald Trump vid ett valmöte i Maine. Samtidigt har nakenbilderna på hustrun Melania lett till anklagelser om att kvinnan som kan bli USA:s första dam själv brutit mot migrationslagarna. Ja så det kan bli för en presidentkandidat även om han nu försöker tvätta bort alla grodor han gjort när han betett sig som den man han är

Bli först att kommentera

Asylsökande tar tillbaka sina ansökningar

Av , , Bli först att kommentera 0

Asylsökande tar tillbaka sina ansökningar. Hittills i år har drygt 4 500 tagit tillbaka sin asylansökan. Det kan jämföras med att antalet hela förra året var 3 800. Ett skäl till att fler ångrar sig kan vara den strängare asyllagen som infördes under sommaren.

 Naturligtvis påverkas folk när de får veta att det är mycket tuffare att få uppehållstillstånd, att tillstånden är tillfälliga och att möjligheten att få hit sina anhöriga är mindre, säger Kristina Rännar, processledare för återvändande vid Migrationsverket.

Bli först att kommentera

Att bränna bilar är ett dåligt sätt att…

Av , , 2 kommentarer 0

Att bränna bilar är ett dåligt sätt att protestera.En 17-årig pojke som mot sitt nekande dömts för att ha tänt eld på en bil berättar i en intervju med Aftonbladet att bilbränderna är en hämnd mot polisen som upplevs som trakasserande. Samtidigt säger han att samhället har svikit ungdomarna i förorten.

Inrikesminister Anders Ygeman (S) svarar på kritiken med att det är oroande att förortsbor anser sig dåligt behandlade. Vi har haft en situation i Sverige med stigande arbetslöshet, sjunkande skolresultat och växande klyftor, som den här regeringen nu har börjat bryta. Men man kan inte använda det för att själv begå brott.
Polisen ska behandla medborgare med respekt men det finns inga ursäkter för att bränna bilar, säger Ygeman

Som en lösning vill Anders Ygeman att polisen ska bli mer närvarande i socialt utsatta områden.
Den viktigaste åtgärden för att stoppa bilbränderna tror han är att polisen kommer närmare medborgare och att medborgarna i sin tur hjälper polisen att gripa kriminella.

2 kommentarer

Skoldebatten är livlig hela tiden

Av , , Bli först att kommentera 0

Skoldebatten är livlig hela tiden. Nittiotalets pedagogiska idéer ledde inte till en bättre skola  tvärtom. Det skriver Jonas Linderoth, professor i pedagogik vid Göteborgs universitet, på DN Debatt.

Han menar att den traditionella undervisningen kom att förknippas med maktmissbruk. I stället skulle den goda läraren stödja elevens självständiga lärande, klassrumsarbetet skulle utgå från elevens naturliga motivation, gränser mellan olika ämnen skulle lösas upp och skolans fysiska rum skulle utformas för att snarare stödja elevens eget arbete än lärarens berättande. 

Enligt Linderoth borde pedagogikforskare göra avbön för att ha sänkt yrkets status, vilken han själv också gör. ”I detta hoppas jag föregå med gott exempel och väntar nu spänt på att fler kollegor ska ta ansvar för det pedagogiska klimat de varit med om att skapa. 

Det var ord och inga visor men den kan ligga något i det. Många hänvisar till Finland och att de har så bra resultat men det är klart att något måste göras åt kvalitén i skolan. Det kan vara så att det är utbildningen av lärarna som måste ses över

Bli först att kommentera

En vända till om knarkkriget i Filippinerna

Av , , 1 kommentar 0

En vända till om knarkkriget i Filippinerna. Den filippinske presidenten Rodrigo Duertes krig mot brottsligheten i landet har varit blodigt. Efter bara sju veckor har 1 916 personer dödats, en siffra som bekräftas av polisen. 1 160 av dödsfallen utreds. Resterande, 756 personer, rör sig om personer som har dött i polisens anti-narkotikainsatser, enligt polischefen Ronald dela Rosa.

”VI är inga slaktare, sa han i ett senatsförhör. Där framkom också att runt 700 000 narkomaner och langare har angett sig själva för att undkomma polisens åtdragna tumskruvar. Duterte valdes på ett budskap om hårdare brottsbekämpning, och kritik mot de hårda tagen har bemötts med hån.

Han har bland annat kallat USA:s ambassadör i landet för gay  och son till en hora  sedan landet hotat att dra in anslag på flera hundra miljoner. Under senatsförhöret tvingade dela Rosa medge att omkring 300 poliser i Filippinerna misstänks för inblandning i landets narkotikahandel.

1 kommentar

Det pågår ett krig mot knarket i Filippinerna

Av , , Bli först att kommentera 0

Det pågår ett krig mot knarket i Filippinerna. Polischefen säger att det är tillåtet att döda langare Det är hårda tag och hundratals personer hardödats av polisen under Filippinernas president Rodrigo Dutertes hårdföra krig mot knarket.Man tror inte det är sant för nu uppmanar landets högste polischef
Ronald dela Rosa missbrukarna själva att ta livet av narkotikahandlarna, enligt nyhetsbyrån AFP. ”Vill ni döda dem? Varsågoda. Det är tillåtet, eftersom det är ni som är offren, sade polischefen i ett tv-sänt tal, enligt nyhetsbyrån. Talet hölls inför hundratals narkotikamissbrukare.

Visst är det bra att man för ett krig mot knarkhandeln men att uppmana missbrukarna att döda langarna är att gå för långt.

Bli först att kommentera

80 och 90 talister är bortskämda

Av , , 3 kommentarer 1

80 och 90 talister är bortskämda. Det kommer i en rapport från migrationsverket Jag tror dessutom att det är rätt men törs inte påstå att det är så enkelt för jag tror även de kan bero på den utbildning 80 och 90 talisterna får. Inom sjukvården är en vanlig kommentar att de nyutexaminerade har för dålig kunskap och de kan för lite och jag tror fullt ut att det är helt rätt. Detta har kommit fram av hur det är inom migrationsverket. Tyvärr tror jag inte det är bara där det är fel utom inom de flesta offentliga verksamheterna. Nedan återger jag en artikel av Svt.

Migrationsverket lider av växtvärk och brottas med ineffektivitet. Det konstateras i en internrapport. Bland annat skylls på anställda födda på 80- och 90-talet som beskrivs som anställda som vant sig vid att bli skjutsade hit och dit och få allt de pekar på . Dessutom konstateras att vissa anställda vägrar fatta avvisningsbeslut. Det är ju för att vara ärlig åt helvete. De ska följa de lagar som gäller.

Fortsättning. Migrationsverkets ineffektivitetsproblem beskrivs i en intern rapport, som SVT Nyheter tagit del av. Det konstateras att de som jobbar vid asylprövningen i snitt fattar mindre än ett beslut i veckan, ett resultat som beskrivs som klent.
Rapportförfattarna jämför bland annat med en effektivitetstopp som nåddes under Balkankrisen i början av 90-talet, då tre gånger så många beslut fattades.

Rapporten gör även en jämförelse med Finland, där asylprövningen är betydligt mer effektiv. Nu är det dags att satsa på effektivitet. Det måste vi göra nu när vi har så vansinnigt många ärenden. Man måste skriva kortare beslut och tillgängligheten på telefon kan inte vara alltför stor. De anställda måste få jobba i lugn och ro med sina ärenden, säger Erik Stenström, en av de internrevisorer som skrivit rapporten.

Vana vid att bli skjutsade hit och dit 
Enligt revisionen beror ineffektiviteten bland annat på att ett stort antal nyanställningar och i rapporten påpekas en kulturskillnad mellan de som jobbat länge och de nyanställda, ofta personer födda på 1980-talet.
” Myndigheten har numera de så kallade curling-föräldrarnas barnkullar i rullorna. Vi har med andra ord anställda som vant sig vid att bli skjutsade hit och dit och få allt de pekar på , står det i rapporten.

Vägrar fatta avvisningsbeslut
80-talisterna är kända för att vilja ha snabba förändringar och vill att karriären ska gå fort, annars tröttnar de. De tycker sig inte få tillräckligt stöd i sitt arbete och känner sig inte sedda. Vissa hävdar att de är slöare, skriver rapportförfattarna. ”Jag vill betona att vi rapportförfattare inte skyller på 80-talisterna. Det är några chefer som har sagt detta. Vi återger bara vad de säger, men när vi gör vår egen bedömning så skyller vi inte på dem, säger Erik Stenström.

Förutom kritik mot de anställda och deras ineffektivitet så konstaterar rapportförfattarna även att det finns vissa anställda på Migrationsverket som vägrar fatta avvisningsbeslut eftersom empatin går för långt och beslutsångesten blir dem övermäktig . Detta trots brutal öppenhet  vid rekryteringen om att jobbet som handläggare kommer att innebära att man tvingas avvisa hela familjer under besvärliga förhållanden.

Rapportförfattarna menar att detta problem har ökat och att det kan öka ytterligare eftersom många hittills nästan bara jobbat med positiva beslut. – Verket har växtvärk. Det är svårt att ha väldigt många nyanställda och få äldre personer på en enhet. Det är ingen bra mix och just den situationen har vi haft i några år.

Borde kunna fördubbla effektiviteten
Antalet asylhandläggare på Migrationsverket tredubblats sedan år 2012, samtidigt som asylenheterna har tappat många erfarna medarbetare under de senaste åren.
Rapportförfattarna tror att effektiviteten mätt som beslut per årsarbetskraft borde kunna mer än fördubblas från 2015 års nivå. De föreslår flera åtgärder, bland annat bör handläggare avsätta mindre tid till att svara i telefon, det föreslås nya karriärtjänster, samt uppdaterade handböcker och utbildningar.

Vilka har reaktionerna på rapporten varit?
 Jag har fått mycket beröm. I de allra flesta fall håller folk med, men några har också varit kritiska. Vi pekar ut några enheter som särkilt dåliga och de har hört av sig vilket jag har förståelse för. Regeringen gav i maj Migrationsverket i uppdrag att snabba upp asylprocesserna..

Det gäller att hela tiden jobba efter de regler som finns. Men jag tror att det har blivit totalt fel på många utbildningar och allt har blivit mera byråkrati och mindre verksamhet. All offentligt verksamhet är till för medborgarna och deras vehov. Det behövs en ordentlig revolution inom den offentliga verksamheten så mer pengar måste gå till de som behöver
samhällets tjänster i stället för en djävla massa byråkrati, jag tro det är staten som är den stora boven med sina djävla rapporterings krav. Personalen vill jobba med verksamhet och inte med helt värdelös byråkrati

3 kommentarer

Investerare drar sig ur Storbritannien

Av , , 2 kommentarer 0

Investerare drar sig ur Storbritannien. Investeringsfonder har flyttat motsvarande drygt 50 miljarder kronor från Storbritannien efter brexit, enligt siffror från analysföretaget Morningstar. Juli månads nettoutflöde är det största på minst tre år, skriver CNBC.
Värst drabbades aktiefonder, med ett nettoutflöde på motsvarande 63 miljarder kronor, men även fastighetsfonder fick se ett stort utflöde. Jag tror det som hände med Brexit kommer att få konsekvenser

2 kommentarer

En solnedgång från bryggan är vacker

Av , , 1 kommentar 0

En solnedgång från bryggan är vacker

En solnedgång från bryggan är vacker. I går var solnedgången oerhört vacker och den här bilden och några till tog jag i går kväll i Långvattnet. Det ser nästan ut som om himlen brinner men så var det inte.

1 kommentar

Glädjande är att IS tappar städer

Av , , Bli först att kommentera 2

Glädjande är att IS tappar städer. Rebeller i norra Syrien har återtagit staden Jarablus från IS. Angreppet gjordes i samarbete med turkiska stridsvagnar och amerikanska stridsflygplan. Staden, som har ett strategiskt läge nära den turkiska gränsen, har varit under IS kontroll i två år. 46 stridande för IS uppges ha dödats under återtagandet.

Bli först att kommentera