Högerextrema partier måste stoppas

Av , , Bli först att kommentera 0

Högerextrema partier måste stoppas. Visst har vi sagt många gånger men många har trots detta gått och valt Sverigedemokraterna vilket är ett högerextremt parti och vart de har sina rötter är klart. Igår fick vi bevis på hur det blir om de kommer in i maktens korridor. I Österrike har de suttit i regeringen men efter gårdagen har de lämnat regeringen. Nu lämnar man regeringen då det har avslöjats hur de fått bidrag från Ryssland, det har rört sig om store pengar. Putins Ryssland är med och finansierar Europeiska partier långt till höger. Det verkar hur klart som helst att Ryssarna blandar med högerextrema partier i Europa.

Alla högernationalistiska ministrar avgår i Österrike efter videoskandalen, rapporterar Reuters. Tidigare under måndagen meddelade Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz att han vill sparka inrikesministern Herbert Kickl. Inrikesministern tillhör det högernationalistiska Frihetspartiet (FPÖ), precis som den tidigare vice förbundskanslern Heinz-Christian Strache som avgick i lördags.

Sebastian Kurz sa på en presskonferens i Wien på måndagen att han föreslår att inrikesministern ska tvingas lämna sin post. Enligt Kurz är det nödvändigt för att uppnå total transparens  i fallet. Det är presidenten i Österrike som har makten att avskeda ministrar. Senare under måndagen kom beskedet att alla högernationalistiska ministrar avgår i landet, rapporterar Reuters.
Den vice förbundskanslern Heinz-Christian Strache avgick i helgen efter att en smygfilmad video publicerats av tyska medier. I filmen lovar Strache vad han trodde var en rysk investerare lukrativa regeringskontrakt i utbyte mot hjälp att vinna valet 2017.

FPÖ har hotat med att samtliga partiets ministrar avgår om Kickl tvingas lämna, vilket skulle innebära att Österrikes styrs av en minoritetsregering fram till nyvalet. Slut citat Svt nyheters

Bli först att kommentera

Bensinupproret läs detta (upp daterad med artikel)

Av , , Bli först att kommentera 2

Bensinupproret läs vad DN har skrivit om den rapport som rör vilka som kör mest bil.Genom att klicka här kan du läsa artikeln från DN Där framgår det klart och tydligt i vilka län man kör mest och minst bil. Den visar även vilka kommuner där man kör man mest bil och även minst. Där finns bara de 10 kommuner som man kör mest eller minst bil i. När man tittar på länen där finns det både privatbilister men även en tabell för de bilar som har yrkesmässig trafik. Jag tackar DN som tagit fram alla dessa fakta med hjälp av trafikanalys. Jag konstaterar att det är inte Stockholmare längre som kör mest och skillnaderna är inte heller så stora som man kan tro och då menar jag privatbilar för det tycker jag är intressant. Jag har tidigare redogjort för vad som gör att det blivit dyrt och det är som vanligt oron i oljeländerna och för svensk del det låga värdet på den svenska kronan. Men ta och läs artikeln från Dagens Nyheter

Bli först att kommentera

Slutspurten inför EU valet startar idag

Av , , Bli först att kommentera 0

Slutspurten inför EU valet startar idag. Nu på söndag är det EU valet då alla länder samtidigt har val till EU parlamentet och vi från Socialdemokraterna hoppas på minsy lika många mandat som vi haft de sista 5 åren. Även Storbritannien väljer även om de ska lämna EU efter den folkomröstning de hade om medlemskapet. Det senaste från vår sida är att Stefan Löfven vill stoppa tiggeriet och hur finns i den artikel från Omni som jag lägger ut liksom en till och de kommer här.

%Ï SVENSKA VALRÖRELSEN Ett av statsminister Stefan Löfvens (S) främsta budskap inför EU-valet är att han vill stoppa tiggeriet genom att se till så att människor får det bättre i sina hemländer. Det säger han i en intervju med Aftonbladet.

Målet är en del av Socialdemokraternas tre fokusfrågor inför valet: att Europa ska stå upp för demokratin och klimatet och skapa bättre sociala villkor för medborgarna.
 Vi har bevisligen några tusen som tvingas tigga på Sveriges gator och då måste vi, i dialog med deras hemländer, säga att ni har ansvar för era medborgare, säger han.

Löfven menar att det bästa sättet att förbättra människors livsvillkor är genom EU:s sociala pelare, som består av 20 icke bindande principer för bättre arbets- och levnadsvillkor

Jobb och ekonomi med schyssta villkor för arbetstagare. Det är några av de viktigaste frågorna för Socialdemokraterna i EU-parlamentsvalet.
Partiet anser att fri rörlighet för varor och tjänster är viktigt för att företag i Europa ska vara konkurrenskraftiga. Men detta måste kompletteras med stärkta medborgerliga rättigheter med löner som går att leva på.

Att stå upp för demokratiska värderingar, att föra en offensiv klimatpolitik och att ta krafttag mot gränsöverskridande brottslighet är andra centrala frågor.
Partiets tre toppnamn
1. Heléne Fritzon
2. Johan Danielsson
3. Jytte Guteland
4. Erik Bergkvist Umeå
Resultat i EU-parlamentsvalet 2014: 24,19 procent (fem parlamentariker)
Del av den socialdemokratiska gruppen S&D. Slut citat
Jag hoppas och vill att ni tar en Socialdemokratisk valsedel när ni går till den vallokal som finns på det röstkort ni fått hemskickat. Ni kan självklart är gå på någon lokal och förtidsrösta. Det finns på Universitetssjukhuset, Ålidhemsskolans Bibliotek, Folkets Hus i Umeå, Scantic Syd, Grubbebiblioteket, Ersboda Biblioteket, Grubbe Bibliotek,Holmsund Bibliotek.Hörneforsbibliotek, Sävar Bibliotek och Holmögården.

Bli först att kommentera

Hur fel M,KD och L har om Forsmark

Av , , Bli först att kommentera 2

Hur fel M,KD och L har om Forsmark. Kraftverkets VD Björn Linde säger att det är omöjligt att driva Ringhals 2 längre än till årsskiftet. Det är mycket märkligt tycker jag att Moderaterna och Kristdemokraterna inte tar reda på fakta innan man tar ställning till fortsatt drift av Ringhals. Det förvånar inte på ett sätt för de skjuter mycket från höften. Så här skriver Omni om detta

%Ï KÄRNKRAFTSDEBATTEN KD och M vill ompröva beslutet om att stänga Ringhals 1 och 2 och har även stöd av SD och L. Men kraftverkets vd Björn Linde säger det är omöjligt att driva Ringhals 2 längre än till årsskiftet, som är bestämt.

Han säger att reaktorns bottenplatta har drabbats av korrosion och att det är omöjligt att inspektera hur stora skadorna är.
 Som vd älskar jag att köra kärnkraft men oavsett det ser jag ingen rimlig väg att köra Ringhals 2 vidare, säger han till GP.
Ett år senare ska även Ringhals 1 stängas. Också det beslutet är svårt att backa från enligt Linde. I det fallet beror det på att stängningsbeslutet gjort att reaktorn inte underhållits och att personal inte utbildats för att bemanna reaktorn. Slut citat

Bli först att kommentera

Aborträtten ingen självklarhet inom EU

Av , , 2 kommentarer 2

Aborträtten ingen självklarhet inom EU. Vi ser skräckexempel från detta från USA dagligen. Men det finns även partier som drivit abortmotstånd i parlamentet. Inte förvånande är det de som ligger längst till höger på den politiska skalan. Då vet alla arr det rör sig om KD och Sverigedemokraterna som är emot. Inte heller förvånande eftersom dessa partier är de mest konservativa partierna mycket tätt följd av moderaterna.

Det är 9 dagar kvar och för få vet vad som står på spel den 26 maj. Många upprördes när nyheten om Alabamas nya abortlagstiftning spred sig igår, det som färre vet om är att KD och SD har drivit abortmotstånd i EU-parlamentet. 

Vi behöver din hjälp att ändra på det.

Igår röstade Alabama igenom en lag där deras senat röstade JA till totalförbund mot abort även vid incest och våldtäkt. Det här är det som händer när högerextrema partier får makt och inflytande. I Europaparlamentet har KD och SD aktivt röstat emot rätten att få bestämma över sin egen kropp.

Lite exempel: 
” KD och SD har under senaste röstat emot olika förslag för att stärka kvinnors rättigheter och deras rättigheter i abortfrågan.
” SD har röstar FÖR ett ändringsförslag om att ett liv börjar vid befruktningsögonblicket och därmed abort uteslutet.
” KD har gång på gång röstat emot förslag om abort och laglig abort. Bland annat har de röstat emot ett förslag om att abort borde räknas som mänsklig rättighet. 
” KD röstade också emot att europaparlamentet skulle godkänna de rapporter från WHO om att det faktiskt sker fler aborter i länder där abort är olagligt.
Ifall ni blev skrämda i veckan över de lagförslag som klubbades igenom i Alabama så bör ni bli lika skrämda över att de finns svenska partier och parlamentariker som står för exakt lika skrämmande åsikter. Varje röst är viktig i kampen mot högerextremismen.

Jag gör det jag kan för att få upp frågan på agendan. Men jag behöver din hjälp. 

Sprid denna information och uppmaning att gå och rösta till minst tio vänner. Och jag är just nu i värmland för att vara ute och samtala med väljare och få fler att gå och rösta. Kontakta gärna din lokala kampanj, hjälp till så gott du kan. Den 26 maj ska inte en enda sosse sitta hemma på soffan. 
Margot Wallström

2 kommentarer

I går var dessa sossar ute och knackade dörr

Av , , Bli först att kommentera 1

I går var dessa sossar ute och knackade dörr

I går var dessa sossar ute och knackade dörr. Det gjorde vi på Tomtebo och den som är närmast bilden är fotografen tillika ordförande i S-föreningen på Tomtebo. I går gick jag ensam och då var det ingen som stressade på mig. Det här området kom till efter en förfrågan till Myresjö om de inte kunde bygga billigare och dåvarande chefen Bernt Rönnberg bad om lite betänketid och kom med detta förslag och alla som jag pratade med trivdes utmärkt i området.

När man går så här hinner jag prata om allt möjligt även lite ishockey, katter, föräldrar som jobbat med mig på Länsstyrelsen ja i stort sett allt. Det tycker jag är bra och utan att skryta har jag fått mycket beröm för vad jag gjort för Umeå. Jag tycker att alla som jag pratat med under två timmars vandring tänker rösta och många tyckte det var bra att vi hade en person från Umeå som har stora chanser att bli invald även om jag på ett sätt tycker att han gjort ett bra jobb som regionråd och då förstår ni att jag pratar om Erik Bergkvist.

Jag har redan förtidsröstat och det är ingen hemlighet att jag röstat på Socialdemokraterna och kryssat Erik. Det tycker jag även du kan göra oavsett var du bor för det finns bara en lista för hela Sverige

Bli först att kommentera

Det kan bli krig mellan USA och Iran

Av , , Bli först att kommentera 0

Det kan bli krig mellan USA och Iran. Det fanns tidigare ett avtal mellan EU,USA om så kallade Kärnavtalet med Iran. Det kom till för man var rädda och trodde att Iran kunde tillverka kärnvapen. Sedan Donald Trump tillträdde har denna klimatförnekare sagt upp flera internationella avtal och hotat än hit och än dit och jag funderar vad hann kan tänkas komma på om har trots allt blir omvald och jag är rädd för att han kan bli det för även folket verkar gilla hans dåraktiga agerande den ena dagen efter den andra. Här kommer en notis från Omni som kärnavtalet.

%Ï KÄRNAVTALET MED IRAN Flera medier varnar nu för krig mellan USA och Iran, på ledarsidor och i analyser. Oron ligger i att president Donald Trump ska låta sig bli påhejad av sin nationella säkerhetsrådgivare John Bolton. CNN:s Peter Bergen skriver att krigshöken Bolton älskat varje konflikt han stött på och Washington Posts ledarsida manar Trump till att välja en diplomatisk väg.

NBC:s Trita Parsi menar att Iran förstår att Bolton vet att han inte kan knäcka landet med hotfull retorik och upptrappade militär närvaro, men att Iran sätter sitt hopp till att Trump tror att pressen fungerar.
Men Irans strategi är också riskfylld: Trump är en oförutsägbar karaktär, även om hans politiska instinkt är emot krig, tar hans lättmanipulerade impulser konsekvent över , skriver Parsi. Slut citat.
Jag tror som jag alltid trott att mellanöstern är världens krutdurk där den ena ledaren efter den andra kan dra igång ett krig när som helst och då kommer priset på råolja och bensinen bli hur dyr som helst. Kom ihåg att det finns redan nu krig som pågår i området.

Bli först att kommentera

Centrala S-förening besök på Västerslätt

Av , , Bli först att kommentera 1

Centrala S-förening besök på Västerslätt

Centrala S-förening besök på Västerslätt. Vi var i onsdags där och knackade dörr och försökte få folk att rösta på S och vår föreningsmedlem Erik Bergkvist. Vi fick även hjälp av infrastrukturministern som var här på besök. Han började besöket hos Gamla Gardets S-förening, sedan Byggarna som hade förlagt sitt möte till Umeå, sedan lokala överläggningar och avslutade med dörrknackning på västerslätt.

Det känns faktisk roligt som sosse att träffa folk och jag känner tror jag alla igen och vi har haft givande diskussioner. Fick äran att träffa en person som hade bott i samma HSB lägenhet sedan den byggdes. Förutom Eneroth ser ni många kändisar och Hans hade gömt sig bakom honom. Dessutom finns även nuvarande kommunalrådet Janet Ågren och även fd även undertecknad och Margareta Rönngren. Liksom kommande ordf i S Studentförbund Malin Malm men hon ser knappt eftersom hon står i bakre ledet. Miljö och hälsoskydds ordf Andreas Sjögren finnas med liksom S-föreningens ordf. Jonas Bergström som står på Eneroth,s vänstra sidan. Novalie Lilja står längst till vänster om du tittar mot bilden och hon sitter i byggnadsnämnden. Irma Olofsson är också med plus några som jag inte i all hast kommer ihåg namnet på Alla var överens om att det känns bra som Socialdemokrat att möta väljarna inför EU valet.

Bli först att kommentera

Full fart mot EU valet, nej till Högern

Av , , Bli först att kommentera 2

Full fart mot EU valet, nej till Högern. Det är viktigt att gå och rösta
Nu avgör du: Ska Europa gå mot starkare demokrati och större jämlikhet, eller växande klyftor och extremism?
Högerextremismen mobiliserar i Europa. När konservativa partier står och tvekar ska vi göra det motsatta  vi ska ge motstånd. Igår onsdag klockan 11.00 lanserade vi vårt valmanifest och viktigaste politiska förslag på en pressträff i Stockholm. Du kan se presskonferensen live eller i efterhand på vår facebooksida. 

Det finns inget, som nationalistiska och extremistiska partier har gjort i Europa,
som får oss att vilja ge dem chansen igen. De ska inte erbjudas makt  utan motstånd. Men för att lyckas måste vi hjälpas åt.

Det är detta som är grunden för det valmanifest som vi presenterades i går. Det är handlingsplan, för försvaret av EU:s demokratiska värderingar. Först och främst genom att EU som organisation skärper sitt arbete för att värderingarna ska följas. Men också genom att EU bidrar till att skapa trygghet för vanligt folk och bekämpar de sociala klyftor och den otrygghet som kan få högerextremismen att frodas.

Det är därför det här valet är så viktigt.
Ska löntagares rättigheter förstärkas  eller försvagas?
Ska kvinnors rättigheter förbättras  eller försämras?
Ska klimathotet bekämpas  eller in i det sista förnekas?

Det vi har framför oss, är en folkomröstning om högerextremismens framfart.
Ska de erbjudas makt  eller motstånd?

Om du vill vara del av motståndet: gör din röst hörd och se till att inte en enda sympatisör stannar hemma den 26 maj! Men det går att förtidsrösta nu och vilka lokaler som förtidsröstningen är i då googla var är förtidsröstningen i Umeå. Själv går lag till Folkets Hus

Våra viktigaste frågor i vårt manifest: 
” Svenska kollektivavtal ska gälla på svensk arbetsmarknad. Jobbar man i Sverige ska man ha svenska löner.
” Straffa storföretag som hotar klimatet. Inför skärpta sanktioner mot företag som inte lever upp till EU:s miljökrav
” Dra in resurser och rösträtt för de länder som tummar på demokratin. Alla medlemsstater ska respektera demokratiska principer och fattade beslut.
Du hittar valmanifestet i sin helhet här.

Vi alla engagerade socialdemokrater har nu ett otroligt viktigt jobb och alla behövs. Vi vill tacka alla som redan gjort insatser och uppmana alla att om möjligt göra mer – det behövs! Anslut i den lokala samtalskampanjen. Prata med kollegorna på jobbet, kompisarna i skolan, vännerna i idrottsföreningen, eller grannarna.

Det är 10 dagar kvar till valdagen, nu lägger vi in en högre växel.

Stefan Löfven, partiordförande
Helene Fritzon, toppkandidat, EU-parlamentet
Johan Danielsson, toppkandidat, EU-parlamentet
Jytte Guteland, toppkandidat, EU-parlamentet

Bli först att kommentera

85 år sedan Ådalen 31 i går den 14e maj

Av , , 1 kommentar 0

85 år sedan Ådalen 31 i går den 14e maj. Då sköts fem av demonstranterna ihjäl av militären. Demonstrationen gick från Frånö Folkets hus ner till Lunde. De flesta demonstranterna kom från anställda i de fabriker som fanns i området. Det var en fruktansvärd händelse då man sköt ihjäl fem demonstranter som demonstrerade mot hungern. Statsminister vid den tiden var Carl Gustav Ekman och han var även partiledare för frisinnade Folkpartiet 1926 -1932. Han var även chef för försvarsdepartementet 7 juni 1930 till 19 juni 31. Han fick dock tacka för sig 1932 när svårigheter kom efter Kreugerkraschens och en debatt om ekonomiska bidrag från Kreuger som Ekman personligen tagit emot å partiets vägnar. Han förnekade detta om bidrag men han kände sig tvungen att avgå strax före riksdagsvalet.

När det gäller vem som beordrade militären till Frånö mot demonstranterna vet jag inte men det var kapten Mesterton som beordrade eld när det blev oroligt i demonstrationsleden. 1981 i maj var det en stor demonstration för att påminna om detta och vi åkte dit med buss från Umeå men även Olof Palme var med där men inte som huvudtalare.

Det som nu händer i delar av Europa med extrema högerkrafter där det öppna samhället hotas och där domstolar blir en del i politikernas styrmodell ska man inte nonchalera vad högerkrafterna kan vidta för åtgärder mot arbetarna. Det finns redan nu regler i något land där man ska tvingas arbeta många hundratals timmar övertid utan ersättning. Den typen av åtgärder kan leda till stora motsättningar mellan löntagarekollektivet och kan ge upphov till konflikter liknade som i Ådalen eller det Polska varvet i Gdansk. EU valet är viktigt och att man tar avstånd från de högerextrema krafterna som finns under olika namn

1 kommentar