Hur fel M,KD och L har om Forsmark

Av , , Bli först att kommentera 2

Hur fel M,KD och L har om Forsmark. Kraftverkets VD Björn Linde säger att det är omöjligt att driva Ringhals 2 längre än till årsskiftet. Det är mycket märkligt tycker jag att Moderaterna och Kristdemokraterna inte tar reda på fakta innan man tar ställning till fortsatt drift av Ringhals. Det förvånar inte på ett sätt för de skjuter mycket från höften. Så här skriver Omni om detta

%Ï KÄRNKRAFTSDEBATTEN KD och M vill ompröva beslutet om att stänga Ringhals 1 och 2 och har även stöd av SD och L. Men kraftverkets vd Björn Linde säger det är omöjligt att driva Ringhals 2 längre än till årsskiftet, som är bestämt.

Han säger att reaktorns bottenplatta har drabbats av korrosion och att det är omöjligt att inspektera hur stora skadorna är.
 Som vd älskar jag att köra kärnkraft men oavsett det ser jag ingen rimlig väg att köra Ringhals 2 vidare, säger han till GP.
Ett år senare ska även Ringhals 1 stängas. Också det beslutet är svårt att backa från enligt Linde. I det fallet beror det på att stängningsbeslutet gjort att reaktorn inte underhållits och att personal inte utbildats för att bemanna reaktorn. Slut citat

Bli först att kommentera

Aborträtten ingen självklarhet inom EU

Av , , Bli först att kommentera 2

Aborträtten ingen självklarhet inom EU. Vi ser skräckexempel från detta från USA dagligen. Men det finns även partier som drivit abortmotstånd i parlamentet. Inte förvånande är det de som ligger längst till höger på den politiska skalan. Då vet alla arr det rör sig om KD och Sverigedemokraterna som är emot. Inte heller förvånande eftersom dessa partier är de mest konservativa partierna mycket tätt följd av moderaterna.

Det är 9 dagar kvar och för få vet vad som står på spel den 26 maj. Många upprördes när nyheten om Alabamas nya abortlagstiftning spred sig igår, det som färre vet om är att KD och SD har drivit abortmotstånd i EU-parlamentet. 

Vi behöver din hjälp att ändra på det.

Igår röstade Alabama igenom en lag där deras senat röstade JA till totalförbund mot abort även vid incest och våldtäkt. Det här är det som händer när högerextrema partier får makt och inflytande. I Europaparlamentet har KD och SD aktivt röstat emot rätten att få bestämma över sin egen kropp.

Lite exempel: 
” KD och SD har under senaste röstat emot olika förslag för att stärka kvinnors rättigheter och deras rättigheter i abortfrågan.
” SD har röstar FÖR ett ändringsförslag om att ett liv börjar vid befruktningsögonblicket och därmed abort uteslutet.
” KD har gång på gång röstat emot förslag om abort och laglig abort. Bland annat har de röstat emot ett förslag om att abort borde räknas som mänsklig rättighet. 
” KD röstade också emot att europaparlamentet skulle godkänna de rapporter från WHO om att det faktiskt sker fler aborter i länder där abort är olagligt.
Ifall ni blev skrämda i veckan över de lagförslag som klubbades igenom i Alabama så bör ni bli lika skrämda över att de finns svenska partier och parlamentariker som står för exakt lika skrämmande åsikter. Varje röst är viktig i kampen mot högerextremismen.

Jag gör det jag kan för att få upp frågan på agendan. Men jag behöver din hjälp. 

Sprid denna information och uppmaning att gå och rösta till minst tio vänner. Och jag är just nu i värmland för att vara ute och samtala med väljare och få fler att gå och rösta. Kontakta gärna din lokala kampanj, hjälp till så gott du kan. Den 26 maj ska inte en enda sosse sitta hemma på soffan. 
Margot Wallström

Bli först att kommentera

I går var dessa sossar ute och knackade dörr

Av , , Bli först att kommentera 1

I går var dessa sossar ute och knackade dörr

I går var dessa sossar ute och knackade dörr. Det gjorde vi på Tomtebo och den som är närmast bilden är fotografen tillika ordförande i S-föreningen på Tomtebo. I går gick jag ensam och då var det ingen som stressade på mig. Det här området kom till efter en förfrågan till Myresjö om de inte kunde bygga billigare och dåvarande chefen Bernt Rönnberg bad om lite betänketid och kom med detta förslag och alla som jag pratade med trivdes utmärkt i området.

När man går så här hinner jag prata om allt möjligt även lite ishockey, katter, föräldrar som jobbat med mig på Länsstyrelsen ja i stort sett allt. Det tycker jag är bra och utan att skryta har jag fått mycket beröm för vad jag gjort för Umeå. Jag tycker att alla som jag pratat med under två timmars vandring tänker rösta och många tyckte det var bra att vi hade en person från Umeå som har stora chanser att bli invald även om jag på ett sätt tycker att han gjort ett bra jobb som regionråd och då förstår ni att jag pratar om Erik Bergkvist.

Jag har redan förtidsröstat och det är ingen hemlighet att jag röstat på Socialdemokraterna och kryssat Erik. Det tycker jag även du kan göra oavsett var du bor för det finns bara en lista för hela Sverige

Bli först att kommentera

Det kan bli krig mellan USA och Iran

Av , , Bli först att kommentera 0

Det kan bli krig mellan USA och Iran. Det fanns tidigare ett avtal mellan EU,USA om så kallade Kärnavtalet med Iran. Det kom till för man var rädda och trodde att Iran kunde tillverka kärnvapen. Sedan Donald Trump tillträdde har denna klimatförnekare sagt upp flera internationella avtal och hotat än hit och än dit och jag funderar vad hann kan tänkas komma på om har trots allt blir omvald och jag är rädd för att han kan bli det för även folket verkar gilla hans dåraktiga agerande den ena dagen efter den andra. Här kommer en notis från Omni som kärnavtalet.

%Ï KÄRNAVTALET MED IRAN Flera medier varnar nu för krig mellan USA och Iran, på ledarsidor och i analyser. Oron ligger i att president Donald Trump ska låta sig bli påhejad av sin nationella säkerhetsrådgivare John Bolton. CNN:s Peter Bergen skriver att krigshöken Bolton älskat varje konflikt han stött på och Washington Posts ledarsida manar Trump till att välja en diplomatisk väg.

NBC:s Trita Parsi menar att Iran förstår att Bolton vet att han inte kan knäcka landet med hotfull retorik och upptrappade militär närvaro, men att Iran sätter sitt hopp till att Trump tror att pressen fungerar.
Men Irans strategi är också riskfylld: Trump är en oförutsägbar karaktär, även om hans politiska instinkt är emot krig, tar hans lättmanipulerade impulser konsekvent över , skriver Parsi. Slut citat.
Jag tror som jag alltid trott att mellanöstern är världens krutdurk där den ena ledaren efter den andra kan dra igång ett krig när som helst och då kommer priset på råolja och bensinen bli hur dyr som helst. Kom ihåg att det finns redan nu krig som pågår i området.

Bli först att kommentera

Centrala S-förening besök på Västerslätt

Av , , Bli först att kommentera 1

Centrala S-förening besök på Västerslätt

Centrala S-förening besök på Västerslätt. Vi var i onsdags där och knackade dörr och försökte få folk att rösta på S och vår föreningsmedlem Erik Bergkvist. Vi fick även hjälp av infrastrukturministern som var här på besök. Han började besöket hos Gamla Gardets S-förening, sedan Byggarna som hade förlagt sitt möte till Umeå, sedan lokala överläggningar och avslutade med dörrknackning på västerslätt.

Det känns faktisk roligt som sosse att träffa folk och jag känner tror jag alla igen och vi har haft givande diskussioner. Fick äran att träffa en person som hade bott i samma HSB lägenhet sedan den byggdes. Förutom Eneroth ser ni många kändisar och Hans hade gömt sig bakom honom. Dessutom finns även nuvarande kommunalrådet Janet Ågren och även fd även undertecknad och Margareta Rönngren. Liksom kommande ordf i S Studentförbund Malin Malm men hon ser knappt eftersom hon står i bakre ledet. Miljö och hälsoskydds ordf Andreas Sjögren finnas med liksom S-föreningens ordf. Jonas Bergström som står på Eneroth,s vänstra sidan. Novalie Lilja står längst till vänster om du tittar mot bilden och hon sitter i byggnadsnämnden. Irma Olofsson är också med plus några som jag inte i all hast kommer ihåg namnet på Alla var överens om att det känns bra som Socialdemokrat att möta väljarna inför EU valet.

Bli först att kommentera

Full fart mot EU valet, nej till Högern

Av , , Bli först att kommentera 2

Full fart mot EU valet, nej till Högern. Det är viktigt att gå och rösta
Nu avgör du: Ska Europa gå mot starkare demokrati och större jämlikhet, eller växande klyftor och extremism?
Högerextremismen mobiliserar i Europa. När konservativa partier står och tvekar ska vi göra det motsatta  vi ska ge motstånd. Igår onsdag klockan 11.00 lanserade vi vårt valmanifest och viktigaste politiska förslag på en pressträff i Stockholm. Du kan se presskonferensen live eller i efterhand på vår facebooksida. 

Det finns inget, som nationalistiska och extremistiska partier har gjort i Europa,
som får oss att vilja ge dem chansen igen. De ska inte erbjudas makt  utan motstånd. Men för att lyckas måste vi hjälpas åt.

Det är detta som är grunden för det valmanifest som vi presenterades i går. Det är handlingsplan, för försvaret av EU:s demokratiska värderingar. Först och främst genom att EU som organisation skärper sitt arbete för att värderingarna ska följas. Men också genom att EU bidrar till att skapa trygghet för vanligt folk och bekämpar de sociala klyftor och den otrygghet som kan få högerextremismen att frodas.

Det är därför det här valet är så viktigt.
Ska löntagares rättigheter förstärkas  eller försvagas?
Ska kvinnors rättigheter förbättras  eller försämras?
Ska klimathotet bekämpas  eller in i det sista förnekas?

Det vi har framför oss, är en folkomröstning om högerextremismens framfart.
Ska de erbjudas makt  eller motstånd?

Om du vill vara del av motståndet: gör din röst hörd och se till att inte en enda sympatisör stannar hemma den 26 maj! Men det går att förtidsrösta nu och vilka lokaler som förtidsröstningen är i då googla var är förtidsröstningen i Umeå. Själv går lag till Folkets Hus

Våra viktigaste frågor i vårt manifest: 
” Svenska kollektivavtal ska gälla på svensk arbetsmarknad. Jobbar man i Sverige ska man ha svenska löner.
” Straffa storföretag som hotar klimatet. Inför skärpta sanktioner mot företag som inte lever upp till EU:s miljökrav
” Dra in resurser och rösträtt för de länder som tummar på demokratin. Alla medlemsstater ska respektera demokratiska principer och fattade beslut.
Du hittar valmanifestet i sin helhet här.

Vi alla engagerade socialdemokrater har nu ett otroligt viktigt jobb och alla behövs. Vi vill tacka alla som redan gjort insatser och uppmana alla att om möjligt göra mer – det behövs! Anslut i den lokala samtalskampanjen. Prata med kollegorna på jobbet, kompisarna i skolan, vännerna i idrottsföreningen, eller grannarna.

Det är 10 dagar kvar till valdagen, nu lägger vi in en högre växel.

Stefan Löfven, partiordförande
Helene Fritzon, toppkandidat, EU-parlamentet
Johan Danielsson, toppkandidat, EU-parlamentet
Jytte Guteland, toppkandidat, EU-parlamentet

Bli först att kommentera

85 år sedan Ådalen 31 i går den 14e maj

Av , , Bli först att kommentera 0

85 år sedan Ådalen 31 i går den 14e maj. Då sköts fem av demonstranterna ihjäl av militären. Demonstrationen gick från Frånö Folkets hus ner till Lunde. De flesta demonstranterna kom från anställda i de fabriker som fanns i området. Det var en fruktansvärd händelse då man sköt ihjäl fem demonstranter som demonstrerade mot hungern. Statsminister vid den tiden var Carl Gustav Ekman och han var även partiledare för frisinnade Folkpartiet 1926 -1932. Han var även chef för försvarsdepartementet 7 juni 1930 till 19 juni 31. Han fick dock tacka för sig 1932 när svårigheter kom efter Kreugerkraschens och en debatt om ekonomiska bidrag från Kreuger som Ekman personligen tagit emot å partiets vägnar. Han förnekade detta om bidrag men han kände sig tvungen att avgå strax före riksdagsvalet.

När det gäller vem som beordrade militären till Frånö mot demonstranterna vet jag inte men det var kapten Mesterton som beordrade eld när det blev oroligt i demonstrationsleden. 1981 i maj var det en stor demonstration för att påminna om detta och vi åkte dit med buss från Umeå men även Olof Palme var med där men inte som huvudtalare.

Det som nu händer i delar av Europa med extrema högerkrafter där det öppna samhället hotas och där domstolar blir en del i politikernas styrmodell ska man inte nonchalera vad högerkrafterna kan vidta för åtgärder mot arbetarna. Det finns redan nu regler i något land där man ska tvingas arbeta många hundratals timmar övertid utan ersättning. Den typen av åtgärder kan leda till stora motsättningar mellan löntagarekollektivet och kan ge upphov till konflikter liknade som i Ådalen eller det Polska varvet i Gdansk. EU valet är viktigt och att man tar avstånd från de högerextrema krafterna som finns under olika namn

Bli först att kommentera

Är bensinpriset för högt

Av , , Bli först att kommentera 5

Är bensinpriset för högt. Ja visst är det högt men priset sätts ändå inte av staten utan av marknaden. Det tycker jag många glömmer bort. Priset på bensin och och disel har undan för undan höjts och det är inte staten som höjt utan det är marknaden. Där är priset på råolja som höjts och vi vet varför, nämligen de oroligheter som finns i de oljeproducerande länderna som de så kallade gulfstatena i mellanöstern och oroligheterna i Venezuela och där handlar det om makten i landet.

När priset på råolja stiger så stiger priserna och de stiger mer i Sverige än i andra länder eftersom kronans värde minskar och en Euro idag kostar över 10 kr och så lite har aldrig kronan varit värd. Ansvaret där ligger på riksbanken och jag tror att detta med minusränta är en bidragande orsak. Vi ska också komma ihåg att för några år sedan sjönk råoljepriset ganska kraftigt och drivmedlen blev billigare. Den går alltid upp och ner och mycket beror på hur oroligt det är runt oljestaterna. När råoljepriset stiger är det självklart att det kan inte staten göra något åt men staten kan justera skatterna. Det måste vi komma ihåg och vi borde inte höja skatterna när priset på råolja sjunker och ska man höja eller sänka måste man utgå från vad är ett normalpris och när finns det när det beror helt på världsmarknadspriset.

Jag hittade på Svt appen hur det ser ut i Europa och när det gäller den svenska bensinen är den inte dyrast i Europa som jag trodde att vi var det. Jag tycker den var mycket informativ. Jag redovisar vad priset var den 6 maj och där fanns information att priset uppdateras ständigt och där redovisas priset i Euro och justerat med vad en Euro kostar

Först börjar jag med att redovisa priset på bensin den 6 maj vilka som är dyrast och vilka som är billigast och i Euro. Sverige och Danmark är de länder som inte har Euro
Nederländerna 1,72
Danmark 1,62
Grekland 1,65
Italien 1,63
Finland 1,59
Frankrike 1,58
Portugal 1,57
Sverige 1,56

Så går vi till topplistan på de länder som har den billigaste bensinen
Bulgarien 1,11
Polen 1,22
Rumänien 1,22
Cypern 1,24
Litauen 1,25
Ungern 1,26
Tjecken 1,28
Medelpriset inom EU länderna ligger 1,38 Euro. Tittar man på vilka som har lågt bensinpris så är det länder med låga priser och låga löner men även dålig välfärdspolitik.

Så går vi över till priset på disel och där ligger Sverige högre och vad det beror på har jag inte funnit orsaken till men så här ser det ut i Euro räknat på samma sätt som bensinen
Storbritannien 1,58
Belgien 1,56
Sverige 1,53
Italien 1,52
Frankrike 1,48
Danmark 1,44
Finland 1,43
Grekland 1,41

Billigaste disel kan man se i följande länder
Bulgarien 1,14
Luxemburg 1,14
Litauen 1,18
Polen 1,21
Malta 1,23
Österrike 1,24
Rumänien 1,25
Tjeckien 1,25
Snittpriset för dieseln ligger inom EU på 1,38. Idag när jag skrev detta hade priset på råolja stigit kraftigt och det berodde på att någon grupp gjort en attack mot en oljeledning. Det är Huthimilisen, som strider mot
Saudiarabien i Jemen med visst stöd
från Iran, som har tagit på sig attacken, uppger en israelisk tidning om man nu ska tro på den.

Många i Norrland använder avstånden som ett argument mot långa avstånden men minns jag rätt kör man mest bil i Mälardalsområdet per bil. Där är det oerhört många som pendlar långa avstånd. Det är så här det ser ut i Europa när det gäller priset på drivmedel och det finns ingen jämförelse med pris och löner som självklart har betydelse med vad folk har råd. Jag tycker och har tyckt länge att vi måste göra oss fria från länder som inte har ett stabilt samhälle och vi vet även att det blir dyrare och dyrare att få upp oljan samt att den kommer att ta slut och hänsyn måste tas hur vi förorenar planeten där fossila bränslen är ett problem

Bli först att kommentera

Vilka bra hockeyspelare det finns

Av , , Bli först att kommentera 2

Vilka bra hockeyspelare det finns. I går vann Tre Kronor hur enkelt som helst mot Norge och gjorde nio mål och släppte in ett. Det var en riktig uppvisning och alla spelade mycket bra men jag nöjer mig med en särskild hyllning till Mikael Nylander. De var så överlägsna och drog ner lite på tempot i sista perioden. Hockey är ett skådespel när man spelade som man gjorde i går där alla får mer än godkänt.

Det är också roligt att spelarna på isen verkar ha roligt. Visst syns det att proffsen som har sitt levebröd på andra sidan Atlanten även får en bra utbildning där. Det finns många spelare där borta och visst saknar man att få se dem här hemma men nu får vi nöja oss med att titta på dem när det spelas VM. Inte undra på att standarden i de svenska ligorna inte håller samma standard med så många spelare som spelar i USA och Canada. För det är en stor skillnad på kvalitén på proffsen och spelarna som spelar här i Sverige. Det var en betydligt trevligare match mot Norge än mot Tjeckerna som hade som sin uppgift att förstöra spelet genom att snacka och spela ojust. Nu får vi njuta av VM och hoppas att de spelar lika bra som i går då blir det glädje stunder framför TVn

Bli först att kommentera

Det har hänt något med Liberalerna i Umeå

Av , , Bli först att kommentera 0

Det har hänt något med Liberalerna i Umeå. Det har skett sedan Peder Westerberg blev deras gruppledare. Med Britt-Marie Lövgren höll alla uppgörelser och det räckte bara med ett handslag. Nu är det inte så och jag ska bara ta ett exempel och det är Väven och innehållet där. När det gjordes klart att stadsbiblioteket skulle flyttas dit ingick i den överenskommelsen även det Kvinnohistoriska museet. För att vara ärlig var även moderaterna med på noterna.

Nu vill inte liberalerna ha kvar det. Det är märkligt för lokalerna byggdes för detta då det var även med när lokalprogrammet antogs. Så kan man inte hantera saker och ting och att moderaterna kunde svänga det förvånar inte mig , men att även liberalerna gjorde det hade inte jag räknat med. Tittar vi på budgeterna så har man gått hack i häl på moderaterna. Så har det nog även varit i rikspolitiken före januariöverenskommelsen och nu får vi se om alla kan följa den. I det lägger jag även Socialdemokraterna även om de brukar följa det man gjort upp om.

Bli först att kommentera