Äntligen har en regeringen lyssnat

Av , , Bli först att kommentera 0

Äntligen har en regeringen lyssnat. Det är nuvarande regeringen som har lyssnat på oss i kommunerna då vi påpekat att bullerreglerna är ett stort problem för att byggandet av små hus har bullerregler som i stort gjort omöjligt att bygga små lägenheter då det för dessa är omhöljt att lägga dem i huskroppen så att de får en tyst sida. Jag fick idag reda på ett pressmeddelande eller om det nu var en information att man beslutat ändra buller reglerna. Så här såg det ut och det var mycket bra och jag känner mig nöjd och är övertygad om att många kommunpolitiker känner så. Även allianspolitiker som var missnöjda med att alliansregeringen inte gjorde detta. Så här såg det ut

I dag, den 11 maj 2017, har regeringen beslutat om en höjning av riktvärdena för buller vid en bostadsbyggnads fasad från spår- och vägtrafik. För bostäder upp till 35 kvm läggs nivån nu på 65 dBA i stället för det tidigare 60 dBA. För bostäder större än 35 kvm höjs riktvärdet till 60 dBA mot det tidigare 55 dBA.

En höjning av bullerriktvärdena enligt dagens beslut innebär inte ändrade krav för ljudmiljön inomhus. Regeringen väljer i dag därför att tillmötesgå riksdagens krav och höjer riktvärdena för buller vid en bostadsbyggnads fasad från spårtrafik och vägar enligt följande:

en höjning av det befintliga riktvärdet 55 dBA ekvivalent ljudnivå till 60 dBA ekvivalent ljudnivå
en höjning av det befintliga riktvärdet 60 dBA ekvivalent ljudnivå för bostäder upp till 35 kvm till 65 dBA ekvivalent ljudnivå.
Förordningsändringarna träder i kraft den 1 juli 2017 och kan tillämpas på redan påbörjade detaljplaner. Eftersom de aktuella bestämmelserna ska tillämpas vid bedömningen av om kravet på förebyggande av olägenhet för människors hälsa i 2 kap. 6 a § plan- och bygglagen (2010:900) är uppfyllt, gäller övervångsbestämmelsen till den bestämmelsen. Detta innebär att de nya bestämmelserna kan tillämpas på planärenden som påbörjats fr.o.m. den 2 januari 2015.

- Det här underlättar för kommuner som vill bygga bostäder i trafikintensiva lägen, säger bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson.

Regeringen fortsätter att arbeta för att underlätta tillämpningen av bullerfrågor vid planering av bostäder och har tidigare gett Boverket i uppdrag att följa upp tillämpningen av PBL avseende buller.

Boverket har även fått i uppdrag att genomföra kompetensinsatser för att främja en mer enhetlig och effektiv tillämpning av PBL.

Allt detta tycker jag är mycket bra. Speciellt att det är värdet inne i bostaden som är viktigast. Jag blev förbannad när man hörde att de kommit till för att man skulle kunna sova med öppet fönster. Det går att minska bullret inomhus om man har fönstren stängda.

Bli först att kommentera

Donald Trump har alltid något att säga

Av , , Bli först att kommentera 0

Donald Trump har alltid något att säga. I går var han i Saudiarabien som första anhalt på sin första utlandsresa och han har med sig sin fru. Hon bar inte slöja utan var klädd utan huvudbonad på samma sätt som fru Obama. Det gav Trump svidande kritik åt före valet. Hans tal som han höll gick mycket ut på att länderna måste ta en hårdare kamp mot terroristerna själva, men att USA är beredda att hjälpa till. Han har hjälpt till med en enormt stor vapen försäljning till Saudiarabien. Vi får väl höra mer vad han tycker när han lämnat landet.

Däremot har det i lördags kommit fram uppgifter att tyckte att FBI-chefen var en knäppskalle. Dagen efter att Donald Trump meddelade förre FBI-chefen James Comey att han fått sparken ska Trump ha sagt att Comey var en riktig ”knäppskalle”, de uppgifterna kommer från The New York Times.

-Jag sparkade just chefen för FBI. Han var galen, en riktig knäppskalle, sa Trump enligt ett dokument som en
amerikansk regeringsanställd läst upp
för journalister. Jag tror säkert att detta är sant för vi har många gånger fått höra att han tycker att media sprider lögner om honom och detta Och det stärker ju misstankarna om att Trump i första hand gav Comey sparken på grund utredningen av misstänkta kontakter mellan Ryssland och Trumps valkampanj.

Vad som händer med den utredningen får vi väl se. Däremot tror jag inte på de som spekulerar om riksrätt då republikanerna inte kommer att tillåta att en sådan press startas för en sådan process måste komma från kongressen eller om det nu är representanthuset. När de så gäller utlandsresan är det väl Israel som står på tur för besök och då får vi höra hur han vill att konflikten mellan Israel och Palestina. Nordkorea försöker nog störs det budskap han vill föra ut. I går sköt de i väg ytterligare långdistansrobotar.

Bli först att kommentera

Sverige vann VM, vi tackar Henke

Av , , Bli först att kommentera 0

Sverige vann VM, vi tackar Henke. Vi glömmer även domaren som gick på filmningen. Bra gjort av hela laget att fokusera på på spelet i stället för domaren. Det är en en en riktig kollektiv insats av hela laget och främst Henke Lundkvist , William Nylander, Nicklas Bäckström och Oskar Lindberg. Men det är många andra som jag tycker varit bättre än jag trodde. De flesta spelar i NHL och det har den Svenska ledningen gjort rätt som tagit de flesta spelarna från proffsligor främst NHL. De är bara bättre än de vi har i SHL där Henkes bror Joel Lundkvist som spelar i Frölunda. Nylander fick dessutom pris som nyttigaste spelar.

Bli först att kommentera

Man blir besviken när domare luras

Av , , Bli först att kommentera 0

Man blir besviken när domare luras. Det går inte att påstå att den utvisning som Sverige fick i början av tredje perioden var en filmning av en kanadensare eller var det så att det kunde vara matchfixing. Det var inte utvisning och Kanada gjorde mål. I övrigt har Sverige gjort en bra match oavsett hur det nu går när det är 5 min kvar

Bli först att kommentera

Vi har regler för fiske och de ska följas

Av , , Bli först att kommentera 2

. Vi har regler för fiske och de ska följas. Har man regler så ska dessa följas och jag tycker det är bra att man följer upp reglerna för nätfisket. Det är många som inblandad i detta och här har jag lagt in det pressmeddelande som man gett ut. Regler för fiske är till för att säkra tillgången på fisk och få bort det fusk och rovfiske som skett för jag och alla andra vill även äta fisk som inte är odlad. Nedan ser ni det pressmeddelande som gått ut men jag lägger ut det så alla får se exakt som det handlar honom

Så här ser pressmeddelandet ut

Umeå kommun fortsätter öka kunskapen om nätfisket i regionen. Projektet är löpande och har hittills genomförts i Sävaråns och Hörnåns mynning. I år utökas projektet till fler mynningsområden. Projektet är ett samarbete mellan fiskevårdsområdena, Kustbevakningen och Länsstyrelsen i Västerbotten.

Projektet har hittills gett bra effekt och resulterat i ett minskat antal felaktigt lagda nät. I år utökas geografin till Rickleåns och Öreälvens fredningsområden.

 Det innebär att vi kommer att ha tillsyn på stora områden efter kusten. Vi kommer dessutom att ha tillsyn i Umeälvens fredningsområde, säger Stefan Ågren, fiskerikonsulent Umeå kommun.

Projektet genomförs av flera anledningar, men den främsta anledningen är att säkerställa att den havsvandrande öringen inte påverkas negativt av olagligt fritidsfiske. Det handlar också om att öka kunskapen om bestämmelserna för fritidsfisket efter kusten.

 Speciellt i fredningsområdena kan fiskereglerna upplevas komplicerade och det är lätt hänt att till exempel nät läggs tokigt och i förbjudna områden. Dessutom är även fisket med spö efter öring begränsat i olika omfattning. Vi är inte ute efter att jaga vanliga fritidsfiskare, som till exempel vill fiska abborre med nät, utan fokuserar på de som medvetet gör fel. Framförallt vill vi öka kunskapen om de regler som gäller hos de som fiskar vid kusten. Om man är osäker på fiskereglerna finns det utmärkta beskrivningar på Länsstyrelsens hemsida, berättar Stefan Ågren.

Tillsynen planeras att genomföras under perioden maj november 2017 med hjälp av erfaren personal i båt.

Mer information om fiskeregler för kusten

http://www.svenskafiskeregler.se

http://www.lansstyrelsen.se/vasterbotten

Bli först att kommentera

Äntligen en VM final i ishockey

Av , , Bli först att kommentera 0

Äntligen en VM final i ishockey. Ja det är sant att i kväll får vi se Sverige möta Kanada i VM finalen. Kanada som länge såg ut att få stryk av Ryssarna med de lyckades vända och vinna med 4-2 och slog in segermålet i tom bur.

Sverige gjorde sin bästa match och det blev en ganska lätt seger med 4-1 efter att aldrig varit hotad riktigt. Det kommer att bli en svår match mot Kanada men jag tror inte man är chanslös bara man inte drar på sig onödiga utvisningar även om man spelat bra under hela turneringen en man kort. I går fungerade och spelet med en man mer. Nu får man hålla tummarna i kväll.

Bli först att kommentera

Svårt att få företag investera i hyresrätt

Av , , Bli först att kommentera 1

Svårt att få företag investera i hyresrätt. Ja och det kanske inte är så konstigt eftersom det finns flera hinder. Dels bankerna de jag kallar procenterna som antagligen tjänar mer på att låna ut till äganderätter och dels att nya företag inte har pengar till en insats på minst 30% av byggkostnaden och då blir det en marknad för fastighetsägare som har ett äldre bestånd. Svårt är det därför att få till företag som bygger hyresrätter

Bland dem är en del inte beredda på det sätt som hyresgästföreningen agerar. Jag ser bara hur det är där jag bor och jag känner flera som står med lägenheter tomma då de har haft hyresgäster som inte vet hur man beter sig i ett hus där fler än de själva bor i och de upplever sig mer är mindre rättslösa över sin egen egendom.

Det är i Umeå flera som vill bygga hyresrätter vilket är kanonbra men de som bygger är de som redan har ett stort kapital bakom sig vilket jag tycker är synd. Även pensionsbolag och byggbolag har börjat bygga men jag är helt säker på att avkastningen över en längre tid är båttre över en längre tid än många andra investeringar man gjort. Jag är säker på att investeringar i bostäder är säkra investeringar och ger en bra och långsiktig avkastning och bra för pensionärerna.

Sedan har staten över alla år oavsett regering inte sett till att det finns en neutralitet mellan upplåtelseformerna där äganderätten gynnats av de skatteregler som finns och gjort det dyrare att bo i en hyresrätt än i äganderätter och bostadsrätter. Det är en skam för alla politiker på riksnivå som inte haft modet att rätta till detta då det går.

Ingen törs ju göra något åt ränteavdragen som är det som gynnar mest och ingen vill införa moms på hyran vilket skulle gör att inflyttnings hyrorna sjunker då momsen får dras av samtidigt som moms kommer in både på det nya och gamla fastighetsbeståndet och hyrorna behöver inte höjas i det gamla beståndet då den moms som fastighetsägaren betalar på alla driftskostnader får dras av.

Gör en underbar natt mellan partierna om skatten på boendet. Det tjänar främst de boende på men det blir attraktivare att bygga hyresrätter och risken för en bostadsbubbla minskar

Bli först att kommentera

Flyttar Nordea från Sverige är inte jag kund

Av , , Bli först att kommentera 10

Flyttar Nordea från Sverige är inte jag kund. Då kommer jag att omedelbart avsluta alla kontakter med bolaget och uppmana andra att göra det. Att en bank hotar en regering som de gjort faller utom den etik jag tycker en bank ska ha. Sveriges skattebetalare har räddat banken när dåvarande bankledning inte tog sitt ansvar. Det var dåvarande VD och dåvarande ledning och styrelse som inte skötte sitt jobb. Bankerna är procentare och om banken försvinner räknar jag med att de insättningsgarantier som svenska staten gett till deras kunder upphör omedelbart.

Svenska staten ska bara ge dessa garantier för de banker som har sitt säte i Sverige. Att en Vd i en bank som står under tillsyn av bankinspektionen använder sig av hot är en brottslig handling. Självklart är det ett hot när man säger att vi flyttar från Sverige om ni inför bankskatten. Den är en återbetalning till Svenska skattebetalare för de uppoffringar som svenska skattebetalare gjort för banken. Följande text stämmer.
Sådan är kapitalismen
otack är den armes lön
Det är de rikas paradis men
ingen hör en fattigs bön. Adjö Nordea

Bli först att kommentera

Nu är Peder Westerberg ute och cyklar

Av , , Bli först att kommentera 6

Nu är Peder Westerberg ute och cyklar. Han har haft blogg om matchfixining med anledning av det som hänt en spelare i AIK inför matchen mot Göteborg. Jag delar i stort sett vad Westerberg men inte hans slutsats i sin blogg som lyder så här. Jag vet att det jobbas hårt, för att bekämpa spelfusket från Riksidrottsförbundet. Men när det gäller den Svenska regeringen så avvaktar man och jag har svårt att förstå varför. Slut citat och då menar jag sista meningen men han att regeringen ska lägga sig i klubbarna och förbundens arbete. Det tycker inte jag

Jag tycker inte att regeringen ska blanda sig i det som är idrottens inre arbete. Det här måste idrotten själva ta tag i det med kraft. Matchfixing kommer ju till för att det finns pengar med i spelet och det är säkert stora pengar i rörelse. Det är organiserad brottslighet och om det finns misstankar så ska detta i vanlig ordning anmälas och då får det ske en vanlig utredning om det begåtts brott och då är det polisen och domstolar som får sköta jobbet. Det här ska idrotten klara av och regeringen ska inte lägga sig i. Svenska spel ska också involveras för de delar ut pengar från spelet till idrotten och vinster till de som spelar rätt utan att fuska

Bli först att kommentera

Snaran dras åt runt Donald Trump

Av , , Bli först att kommentera 0

Det är min uppfattning för det som skett runt Donald Trump både före han blev president och efter. Före valet var det mailen som Clinton hade och som granskades om två gånger och båda gångerna menade Trump att juristerna gjorde fel. Redan då var det på tapeten om att Putin hjälpte Trump till makten.

Nu i natt hade man gjort om arbetet för den nye åklagaren att det var en brottsutredning som skulle till. Då måste det vara möjligt att få ut alla handlingar som finns i ärendet och att personer inte kan neka att lämna ut handlingar. Det har ju funnits en person som begärt immunitet för att vittna. Jag har själv tyckt att det svängt hit och dit i den information som finns men jag har hittat en bra artikel i SVT. när man läser och ser det som kommit fram blir frågan självklart kommer Trump att snart vara en EX president trots att han nu ska göra sin första utlandsresa som president och på den resan tar han med sig frun

Här kan du läsa den artikel som fanns i SVT

Bli först att kommentera