Tio frågor om Löven i bilen

Jag själv och Gunnar Johnsson sitter nu i bilen på väg till Luleå. Gunnar har varit med sedan pucken uppfanns och skrev om Löven både innan dom hette Löven och när Patrik Sundströms farbror spelade.

Därför har vi kört en liten analysstund med aktuella frågor om Löven. Bloggen frågade och Gunnar svarade. Så här lät det:

Acke Hellström är en av Lövens mest meriterade spelare, men har haft det oerhört tufft i år i många matcher. En del indianare och en del halsbrytande defensiva misstag. Hur kan en spelare som spelat i AHL, KHL och SHL ha så svårt i Allsvenskan?

– Han fick inte utnyttja det han är bra på i division-I vilket har gjort att han tappat lite i nivå. Därför har det varit svårt att komma upp i den nivå som Acke faktiskt har i Allsvenskan. Acke är en smartare och bättre spelare nu än när han lämnade Löven och har vuxit ju längre säsongen gått i år. Han hade samma vinnarvilja och glöd då men är bättre. Det är lätt att ha fel förväntningar på en spelare. Hockey är ett rollspel och Acke Hellström kommer aldrig att bli en lirare. Han kommer att vara en fysisk spelare som är stark i egen zon, i boxplay och jobbig att möta.

Löven är galet skadedrabbade den här säsongen. Är det bara otur eller finns det något annat att peka på?

– Löven har av hävd varit skadedrabbade. Även under storhetsperioden var Löven skadedrabbade. Som helhet är ishockey en skadedrabbad idrott. Just nu har Löven 6 skador och det normala är faktiskt minst tre skador eller fyra. Det får du räkna med när du bygger en trupp. Just nu har Löven en mer anpassad trupp med två nya spelare än när säsongen startade.

Var det en missbedömning att ta hit Lavander. Kommer han att komma upp till fullkapacitet igen?

– Pucken på foten kan hända alla, men ryggproblem är oroande. Det kan återkomma och om Lavander går skadad ofta blir det svårt att nå upp till hans kapacitet, men han kan komma upp i hög allsvensk kapacitet igen. Dock de allra bästa har vi sett av honom i Elitserien. Men i omklädningsrummet är han fortfarande oerhört viktig även om Löven har Stefan Öhman som tar den rollen när Lavander är borta.

Efter många år av misskötsel sägs det att Löven nu hittat rätt och har en solid ledning. Stämmer det. Kommer det här gänget att få ekonomin på fötter?

– Det känns som att dom har vett att hålla i pengarna och det ser man på att dom är väldigt skickliga på att dra på sig utgifter. Däremot vet jag inte om dom har de kontakter som krävs för att hitta pengarna som krävs för att ta nästa steg och gå till SHL. Dom behöver hitta 3-5 miljoner till juniorerna som ger payback först om tre-fyra år. Det går inte att få spelare hit som spelar gratis och förädlingsvärdet är inte så högt på de som finns.

Hur bör Löven utvecklas organisatoriskt för att ta klivet ännu högre upp?

– Det måste komma en produktion underifrån. I princip måste fjärde och större delar av tredjefemman vara egenproducerade så att dom kan lägga rejäla pengar på första och andrakedjan. För att komma dit måste Löven in med pegar i juniorverksamheten

Vad säger du om Jimmy Blixts värvningar inför och under säsongen och är Jimmy rätt man för att på sikt leda Björklöven till SHL?

– För dom pengar han hade har han fått mycket för pengarna, men nästa steg är att han kan visa att han kan hitta spelare på väg uppåt. Nu tog han många säkra kort som fortfarande är högklassiga i allsvenskan, men som passerat zenit. Redan nästa säsong måste laget föryngras. Det är då vi får se hur bred Jimmy är som sportchef. Han måste få visa det i nästa skede för att frågan om han är rätt man för framtiden också ska får ett svar.

Ser du Jens Öhman kvar som tränare på sikt och sådana fall varför/varför inte?

– Jag ser honom vara kvar en längre tid helt klart. Dels är han bra på att anpassa spelet till materialitet och Björklöven kommer att ha ett relativt ”billigt” Material under en överskådlig tid och då passar han ganska bra för det. Jag tror inte att Jens själv heller kommer att lämna för ett bättre jobb förrän inom några år. Han har barn som är hyfsat unga, han kan bo hemma och han kommer inte att få ta över Modo än på några år. Det här jobbet passar honom bra. Det är bara avhänget att han gör resultat med Löven.

Hur ser du att Björklöven ska kunna få egenproducerade spelare i A-laget i framtiden?

– Chansen att lyckas i Modo är inte större än att lyckas i Löven just nu, men det är en ekonomisk fråga. Om en spelare i dagsläget går till Modo eller Skellefteå spelar dom gratis eller till och med får betalt. I Björklöven kostar det pengar för föräldrarna. Björklöven måste lägga pengar på juniorverksamheten för att kunna gå upp i SuperElit och för att få behålla sina talanger. Dom lägger pengar nu men måste lägga mycket mer och våga gå minus ekonomiskt för återbäringen kommer senare. Sen borde Löven föröka få hem J20-spelare som lämnat Löven de senaste åren, men inte har plats i ett a-lag i elitserien. Det är inte alla som är där Gustav Possler, Lucas Wallmark och Sebastian Aho är. Sist men inte minst kan Löven behöva köpa ihop en J20 femma till A-laget som spelar allsvenskt, men sen är med och spelar upp J20 under våren.

Hur förklarar du att Björklöven kunnat förlora 9 av 11 matcher för att sedan vinna 9 av 11 matcher?

– Jag har faktiskt aldrig sett en liknande förändring någonsin med Löven. Under SM-guld året gjorde Löven en jätteuppryckning och började vinna på bortaplan, men inte som den här. Man ska komma ihåg att det var ganska många spelare som under många år spelat division-I hockey. Det tog ett tag för dom att lära sig vad som krävs i Allsvenskan. Sen jobbade man till sig turen. Det började studsa med Löven och sen har man ridit på den vågen nu. En av orsakerna till  det hela är Andrew Raycroft. Han har varit markant bättre efter skadan och mycket på grund av att försvaret lärde sig hur han spelar och vill att dom ska spela.

– Sen fick Löven en förstakedja som verkligen började producera. När dom gick upp kunde alla formationer producera. Nu är det primärt förstakedjan så som det ofta ser ut i Allsvenskan.

Du tippade Björklöven på nionde plats i tabellen. När du vet allt du vet om Björklöven nu. Var tror du att laget landar när serien är slut?

– Jag är nöjd om dom blir nia som jag tippat och jag håller fast vi det.

En kommentar

  1. Matchspeakern

    En fråga från publiken. Gunnar som varit med så länge. Hur är hans upplevelse kring att tabellen haltar. Har det blivit värre på sista tiden eller har den alltid haltat. Efter kvällens match har tex Rögle spelat 25 matcher medan Mora har 22 spelade matcher till exempel, VIsserligen spelar Mora imorgon men den haltar ändå med 2 matcher = 6poäng vilket ger cirka 5 placeringar i dagens tabell

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.