Misslyckat J20-försök av Löven

I början på januari gick Björklöven ut i VK/Folkbladet och meddelade att dom med 300 000 kronor skulle locka hem flera J20-spelare och målsättningen var att kunna spela upp J20 tillbaka i SueprElit.

Det gick miserabelt dåligt.

– Ingen förutom Anton Mella tackade ja. De andra var inte intresserade av att komma nu. De är nöjda med var de är, säger Junioransvarige Tommi Hämäläinen till VK/Folkbladet i dag.

Till och med Vännäs Hampus Åsell, som visserligen hade en ännu bättre säsong i fjol då han flankerades av Pontus Johansson och Anthony Scarpino, tackade nej. Och varför skulle någon tacka ja.

Att lämna SuperElit eller ettan för att riskera att hamna i J20 Norra nästa säsong om Löven misslyckas.

Många av Lövenprodukterna runt om i Norrland har lovande karriärer framför sig i klubbarna dom spelar i.

Jag skrev en krönika i Oktober att Löven borde satsa på sitt J20 och som jag såg det då var enda möjligheten att värva juniorer till A-laget som håller för Allsvenskan (läs Wrenmanklass och bättre).

A-lagskontrakt i Allsvenskan lockar. Då går det att få bra spelare till Löven och då kan man skriva in i kontrakten också att spelarna ska vara med och spela upp ett J20-lag. Det behövs 3-4 såna spelare plus att man lockar hem någon med en rejäl bunt pengar. Det är ingen lätt uppgift, men det är så det måste göras som jag ser det.

Det handlar inte i grunden om egna produkter som ska vända hem. Det handlar om att värva spelare till Löven i Allsvenskan som har kvalitet oavsett var dom kommer ifrån som är juniorer.

När det gäller hemvändarjuniorer. Om ni frågar mig. De flesta är redan förlorade. Nu handlar det om att få upp J20 för att nästa generations talanger inte ska bli det också.

Arbetet faller alltså lika mycket på Jimmy Blixt (eller vem som nu år sportchef nästa säsong) som på den junioransvarige. Björklöven måste börja värva annorlunda. Annars går dom aldrig tillbaka till SuperElit och då på sikt kommer Löven aldrig att få behålla sina talanger. Det betyder att man på sikt alltid kommer att tvingas köpa ihop sina trupper och låna om det kommer skador.

Detta är ohållbart i längden så som jag ser det har Löven inget alternativ än att avsätta en rejäl bunt pengar, göra en planering redan nu för hur dom ska gå upp nästa år. Det blir inte bättre om man väntar. Det enda sättet jag ser som ger ett J20-lag i övrigt är att Löven storsatsar och går upp i SHL. Då får man en plats automatiskt. Men nu ska vi vara nyktra. Löven ligger sist i allsvenskan. Det händer inte.

8 kommentarer

  1. Per

    Ska juniorerna upp så måste som sagt minst en femma bestå av klasspelare som kan spela AS. Med en ny sportchef så måste vårt lag bestå av två femmor högallsvensk klass och minst en femma juniorspelare som kan prestera riktigt, riktigt bra. Fjärdelinan kan vara av samma bredd som 90% av a-laget är idag.

    Gör vi det och lyckas rekrytera de bästa spelarna under SuperElit till j20 så kan vi sen krydda laget med minst en hel femma allsvenska spelare till ett evenutuellt kval. Då kanske vi eventuellt har en liten, liten chans att gå upp.

    Att bara tuffa på och tro att talanger väljer bort Superelit för att lira 50 omgånger intetsägande hockey mot sunkgäng i Norrland är naivt. En rejäl satsning på A-lagsnivå krävs och även då så kommer det att vara jävligt tufft. I år så borde Löven tidigt ha erbjudit Luleå helårslån på Wallmark mot garanterad speltid och ev rentav pyntat lite för besväret. Luleå hade nog ändå gärna sett honom i Asplöven men om Löven kunnat visa att han mått bäst utvecklingsmässigt av att lira hemma i Umeå så kanske vi klarat av att få honom. Samma sak man tidigare borde ha gjort med Possler etc. Nu har jag dålig koll på talanger men nästa vettiga chans är väl rimligtvis Carl Grundström?

  2. Sigge

    Vad Löven ska göra är att antingen lägger man ner J20-laget och lägger pengarna på annat eller så måste man göra en rejäl satsning för att nå superelit till nästa säsong. Att man går upp redan i år håller jag som högst otroligt men visst, större under har skett.
    -Anställ en tränare på heltid som kan lägga ner den tid som krävs. J20 idag tränar för lite både på och utanför isen. Höj kvaliteten!!!
    -Se till att behålla befintliga spelare födda 95-96 så att de inte hamnar i andra klubbar som annars är det troliga. Erbjud dessa något mer än att bara kuska runt i J20 elit. T ex samarbete och utbyte med andra klubbar i div 1.
    -Plocka hit 5-6 spelare (utifrån eller utflyttade) födda 95-97som håller bra klass i superelit och erbjud dem a-lagskontrakt. När det sen blir dags för kval till superelit nästa säsong finns en större chans att gå upp.
    -Våga lägga pengar på lite längre sikt istället för avdankade trötta föredettingar eller lägg ner juniorverksamheten är mitt tips.

  3. babsan

    Man får inte spela i allsvenskan och SHL utan en juniorverksamhet. Så är en av paragraferna skrivna i elitlicensen. D v s J18 och J20-lag. Så det är inte ett alternativ, Sigge

  4. Pingback: Ingen juniorsatsning! | Löven4Ever

  5. Petter

    Det är ju rena pajasfasonerna på vissa beslut som har tagits av den sportsliga ledningen i år kan jag tycka. Visst, det är lätt att sitta och vara efterklok, men att man inte såg till att värva en juniorfemma till À-laget som även kunde spela upp J20 reagerade jag på i samband med att det värvades i somras. Visst, det är en chansning att ta in junisar i à-laget,
    Men det är väl bara att se till prestation spelare har gjort tidigare och räkna med att spelaren inte presterar sämre iaf. En ung spelare är utvecklingsbar, mindre skadebenägen kan man tänka sig och vill framåt. Något vi hade behövt i år. Att inte ledningen har sett till att ställa ett slagkraftigt lag på banan varje match i samband med alla skador är ett annat stort misstag. Se SSK som reagerade direkt det blev en trend i förluster.

  6. Ronny

    Dave Spina lämnar Modo!
    En spelare för Björklöven?
    Lycka till nu Löven…minst tio matcher till denna säsong.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.