Hurtubise-effekten 3.0

Så till mina tankar om den här historien i Mora.

Hurtubiseeffekten fortsätter. Tre matcher sedan han skrev på för laget. Tre segrar…

Det är egentligen en makalöst vändning som Björklöven har gjort. Från ett krislag som låg sist till ett formlag som besegrar topplag på löpande band och dessutom övertygande, men just detta har jag redan skrivit så mycket om ikväll.

Om ni missat det finns det massor att läsa/titta på om matchen:

Liverapporten och ett kortreferat från matchen

Matchartikel med Lucas och Wener där det även fanns en video med Lucas

4 snabba efter matchen

TV-intervju med Kevin Lindskoug

Presskonferensen från Mora

Min krönika om vändningen

Här tar vi istället och fokuserar på sånt jag inte redan avhandlat.

Mora – Björklöven 0-3 (0-1, 0-1, 0-1)

Min syn på matchen:  

Björklöven inledde bra. Det finns en tydlighet numera i spelvändningarna och Björklöven kommer ofta två mot två med en släpande tredje spelare som fyller på i spelvändningar och om det hade varit mindre kladdande med pucken kunde Björklöven skapat ännu fler lägen.

Även om första perioden var ganska jämn så var det egentligen bara när Mora hade powerplay och Kevin Mitchell avlossade stora kanonen som det var farligt. Mitchell för övrigt. Vilken back. Han skulle inte vara fel att ha i Björklöven.

Hur som helst så var Björklövens omställningar giftiga och ibland hade de även ett bra possessionspel i Moras zon.

Målet var dock något som Mats Waltin borde må bra av. Det är precis så där presspelet ska fungera. Att vinna puck högt i banan, ställa om och avsluta snabbt. Snyggt av Jon att första checka fast pucken och sedan nypa till direkt en stund senare.

Det är ju bara att konstatera. Jonathan Harty kunde haft både en och tre utvisningar redan innan han kom med sin tackling i ryggen på Lukas Bengtsson. Den var trots att Lukas kom tillbaka in i matchen av vad jag har kunnat se värd en femma och ett matchstraff.Att han sedan skulle slåss lite känns varken som till eller från, men han lär ju få en fin avstängning.

Att Björklöven sedan drar på sig både en tvåa när Acke, som hade ett par grejer på gränsen, tacklade i ryggen även han och en till tvåa för sex man på isen. Det finns bara inte.

Att Björklöven klarar sig utan att släppa in mål med nio minuter i boxplay är helt sanslöst. Det är en kombination av dåligt powerplay av Mora, att Löven läst sönder Moras PP, en stekhet Kevin Lindskoug och ett riktigt bra boxplay.

Det var många hjältar där. Hållberg var grym i BP, likaså Edström, även Lavander och framförallt Viktor Ekeståhl-Jonsson. Han är boxplaykungen, så är det just nu.

Lucas Sandströms 2-0 mål är på något sätt logiskt när Mora inte gör mål på sina nio minuter i PP, men samtidigt var det så osannolikt viktigt att de två första linorna levererade. Det gör att motståndarna som ska möta Björklöven nu vet att det har två riktigt bra linor mot sig och det gör att Löven har två linor med offensivt självförtroende.

3-0 målet bara förstärker den bilden, men jag är ändå osäker på hur jag vill ha det. Ska inte Wille Quist in med Hurtubise och Kim? Quist var trots att han inte spelat på länge i sekvenser riktigt härlig att se. Jo, så vill jag ha det och Emil Lundberg istället för Nicklas Johansson med Jon och Stefan.

Mot slutet var det bara en fråga om Kevin skulle hålla nollan eller inte.

Värt att notera:

¤ Björklöven vann skotten, 31-30 för andra gången i år i en match….

¤ Tekningarna? Nej Hurtubise-effekten höll inte i sig. 26-30 i fördel för Mora slutade tekningarna. Hurtubise vann dock 7 av 11 tekningar. Det är alltid något.

¤ Rasmus Edström sköt mest i Löven med fem skott, men var en bit efter Kevin Mitchells sju skott på mål för Mora.

¤ Det var inga vackra ord Kevin Mitchell sa till Lövens bås efter Hartys tackling.

”That´s why he got fucking fired from here. He´s a fucking coward” tyckte jag mig höra upp på läktaren.

¤ 50 utvisningsminuter på Harty med tanke på att man bara får 20 för ett matchstraff måste vara något slags rekord.

¤ Visst har Kim Karlsson blivit mer lik fjolårets Kim sedan Hurtubise kom till Löven. Hans sekvens med en tunnel, sedan en til dragning och pass kors genom zonen till Lucas var av den finare arten.

¤ För tredje matchen i rad slog Löven inga idiotindianare som ledde till lägen bakåt. Dock så hade Hurtubise två vansinnespassar. Lite rädd blir jag när han bjuder på sånt.

Mest intressant sagt efter matchen:

Pattric Wener

- Det är lätt att dom tror att jag hade bett honom att köra över Lukas. Det är ju deras bästa spelare, men jag skulle aldrig säga åt någon spelare att skada en annan spelare. Det är sjukt olyckligt som det blev med Hartys tackling på Lukas. Men jag förstår att dom kan tänka att det är jag och det känns jobbigt för jag skulle aldrig göra något sådant.

Willaim Quist:

- Man är lite ringrostig. Det känns som att man kommit in i puberteten igen i kombinationerna.Det är som att ha kommit in till ett helt nytt lag. Det vi gjort de senaste matcherna är verkligen något som vi kan bygga vidare på.

Kevin Lindskoug:

- Idag tyckte jag det kändes som att dom var trötta. Dom tappade självförtroendet när vi spelade så bra boxplay. Annars tyckte jag att backarna gjorde ett bra jobb. Det var ganska enkelt att hålla nollan. Jag märkte inte av att dom har så bra skyttar.

8 kommentarer

 1. John

  Tycker inte alls att tacklingarna var så farliga, hade det varit bättre spelare så hade de tagit emot dem och varit förberedda. Sådana här är det hela tiden i bättre serier men där klarar spelarna av att hantera dem. Max en 2:a för dem.

  • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

   Jaha du John jag vevar tacklingen fram och tillbaka på video ca 20ggr och den är rakt bakifrån, den är sen och dessutom med axeln rakt i bakhuvudet. Om det är en tvåa då vill jag inte leva i din hockeyvärld.

   • Ray

    Såg reprisen på visat. Det gick sjukt fort.
    Harty spelar ju lite på gränsen men jag har inte uppfattat honom som elak .

    Nu verkade det inte som någon blev skadad?
    Så då kan vi glädjas åt segern!

    Kul att det kan göra sådan skillnad med en spelare?
    Vad var det jag sa?

   • Roger

    Håller med John där, tacklingen var Max en tvåa men de fula är ju efteråt när först en kille rappar till Harty stenhårt med klubban efter avblåsning (klar 5minutare där istället) och sen en andra kille drar till en höger (2minuter minst) och sen den tredje killen går in, allt innan Harty lyft ett finger…

   • John

    Matchen går precis nu och som man klart ser så går tacklingen rätt i ryggen(ja, i ryggen), han ska vara förberedd för att få smällen där då han vet att Harty är på G. Och, det är ingen huvudtackling, överhuvudtaget!!!

    • Ryk

     Tycker Hartys tackling var lite för mycket, men om man åker längst sargen får man ju anta att någon kan komma och tackla dig, och han gled ju flera meter längst sargen och kollade bakåt medans han fortfarande var tacklingsbar. Om han hade släppt pucken, tagit några skär framåt och vänt strax innan hörnet hade detta inte hänt! Bara för du släppt pucken är du inte fri från att bli tacklad! Känns som för många tänker så på isen! Hellströms utvisning tyckte jag enbart va försvararens fel. Förstår inte varför man ska vända sig mot sargen när man ser att man ska bli tacklad, gör ju ont…

 2. tarzan

  tycker det är värt att nämnas att det var stefan anderssons mål när lukas distinkt nätade, två gånger om står han för back-godis och står upp på blå. hoppas harty och acke fick en rejäl avhuggningen efter matchen,det är vid sånna utvisningar som det kommer svordomar ifrån medspelarna på bänken och vid ett baklängesmål många gånger får hela laget ur balans. om det skulle inträffa att vi under en längre period skulle ha full laguppställning skulle jag vilja ha kvar dom två första linorna som dom är och istället lägga full fokus på att försöka lista ut hur man får ut maximal kemi av felix quist lundberg och trygg för att få 3 kedjor som kan göra mål. kemi är ordet, utanför och på planen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>