Matchdag – Karlskoga borta

Bofors borta. En klassisk i stort sett omöjlig bortamatch, men tiderna förändras. Nu möter Björklöven ett lag som förlorat fem raka matcher, ett lag som haft åtta spelare på skadelistan. Kan vi då hoppas på Björklövens sjätte raka seger och åttonde på nio matcher? Kanske det. Här kommer en guide till matchen.

Förra gången Björklöven var i Karlskoga vände laget 3-5 till 5-5 i slutperioden och Karlskogas lagkapten som satt skadad på pressläktaren kastade en stol genom ett fönster.

Det lär inte hända igen (alltså stolen), men den här gången har Björklöven ett läge att krympa avståndet i tabellen mellan lagen till bara två poäng.

Björklöven möter ett skadeskjutet lag. För fem omgångar sedan var de serieledare och hade vunnit 14 av de 15 senaste matcherna. Nu fem omgångar senare har Karlskoga fem raka förluster.

Karlskrona – Karlskoga 2:1, Karlskoga – Mora 2:3, Rögle – Karlskoga 6:4, Karlskoga – Timrå 2:5, Oskarshamn – Karlskoga 4:2.

Speciellt matcherna mot Timrå och Oskarshamn är inga vackra förluster för en serieledare (som laget var då).

Förutom att Karlskoga har förlorat fem raka matcher har de också skadeproblem.Framförallt har laget saknat Christian Berglund, Jesper Olofsson och Henrik Björklund. Nu ska dock alla tre vara tillbaka till kvällens möte.

Björklöven och Karlskoga har möts tre gånger den här säsongen och alla tre har slutat i oavgjorda bataljer. Två av dessa har Björklöven vunnit efter förlängning och en av matcherna vann Karlskoga efter förlängning.

Tendenserna i alla matcherna var att hockeyn blev ganska vild. Det byttes chanser åt båda håll och det var rena vilda västern. Karlskoga spelar på gränsen till vad som är tillåtet och är ett allmänt jobbigt lag att möta, men samtidigt så håller du dig kall och inte tar några dumma utvisningar så bjuder de på möjligheter också.

I nuvarande form ska den här normalt näst intill omöjliga matchen vara möjlig att ta, men jag räknar med en svängig historia.

Laget:

Palme, Combs och Harty saknas. Det vet vi. Sedan har Andre Ekström en öm axel som gör att han inte heller är med. Därför är det lite svårt att sätta laget utifrån träningen i går, men så här ser jag det.

Målvakter: Kevin Lindskoug (Johan Mattsson)
1:a femman: Alexander Hellström, Tobias Björklund  – Lucas Sandström, Stefan Öhman,Mark Hurtubise
2:a femman: Rasmus Edström, Tommy Wargh – Jesper Thörnberg, Kim Karlsson, William Quist
3:a femman: Stefan Andersson, Per Hållberg  – Felix Maegaard-Scheel, Viktor Ekeståhl-Jonsson, Mats Lavander
4:a femman:  Nicklas Johansson, Henrik Nyberg
Extraback: Karl-Johan Lundström

Mina nycklar till seger:

¤ Powerplay. Björklövens powerplay senast såg bra ut spelmässigt, men laget måste göra mål också. Nu möter de seriens sämsta boxplay (73.78 procent) och Karlskoga snittar 11.43 minuter per match i utvisningsbåset. Ska det bli sger måste Löven börja näta i powerplay.

¤ Kontroll. Karlskoga spelar ganska vild hockey. Därför är det viktigt att inte dras med i den utan spela med kontroll. Vi såg i slutet på första perioden mot Asplöven hur det kan bli när Löven dras med i ett annat lags spel. Nu kom de undan där mot Asplöven, men det är inte så Löven ska spela.

¤ Skjut! Karlskoga har seriens sämsta målvaktsstatistik totalt sett med 3.05 insläppta per match och 89.00 i räddningsprocent om vi räknar in båda målvakterna. Joel Gistedt som är förstemålvakt har 89.78 procnet vilket gör honom till seriens näst sämsta förstemålvakt. Så skjut, skjut skjut Löven så ramlar puckarna in förr eller senare.

Sagt från Lövenhåll:

– Karlskoga är individuellt skickliga. Vi måste vinna man mot man duellerna. Sedan handlar det mycket för oss just nu om att fortsätta vara ödmjuka till det hårda jobbet. Vi har vunnit ett par matcher, men om vi tummar på detaljerna spelar inte det någon roll, säger Mats Waltin.

Noterbart om Karlskoga:

¤ Karlskoga är det effektivaste laget i hela serien framåt. De gör mål på 11.10 procent av sina skott. Lustigt nog är de sämst bakåt där de släpper in 11 procent av alla skott.

¤ Bästa poängplockare i Karlskoga är Marcus Nilsson med 35 (15+20), men den stora succén i år är Ö-vikssonen Jesper Olofsson med sina 19 mål. Han är aktuell för att ta steget till SHL nästa säsong, men med sex matchvinnande mål och tre i powerplay är det någon Björklöven får se upp med ikväll.

¤ Karlskoga är inte bara seriens sämsta lag i boxplay (som jag skrev ovan) de är också det näst sämsta laget i powerplay med 15.18 procent.

¤ På skadelistan för Karlskoga finns Björn Kindahl, Calle Berglund och Johan Nilsson.

Sagt från Karlskoga-håll:

– Björklöven har gått riktigt bra på slutet och har en god form. De har hittat ett sätt att vinna matcher och jobbar hårt för varandra. Men vi minns gärna Björklöven borta senast, då gjorde vi en av säsongens bästa matcher. Vi vill dock inte lägga allt för stor vikt på motståndarna, utan spela vårt spel, säger assisterande tränaren Tobias Thermell till Karlskogas hemsida.

4 kommentarer

  1. Fakespear

    Jag skulle vilja se Scheel med Öhman och Mark. Fast de har nog inte spelat tillsammans. Tror det blir Nicke som 3:e man i kedjan med Öhman och Mark.

  2. kaLLe aNKa

    Det är i kväll Björklöven har chansen att knipa tre poäng för första gången på länge i svårspelade nobelhallen. Att man får tillbaka tre bra spelare kan ha betydelse, men vi vet ju hur det gick för Palmebjörk i hans comeback. .. det är inte bara att börja leverera direkt efter en skada.

    Sen vet vi hur svårt det kan vara när man är inne i en svit med många raka förluster, det är inte heller alltid så lätt. Sen om Björklöven spelar som mot Mora och KHK nu senast på bortaplan så vinner man.

    Själv tror jag att det blir en rysare som vanligt, men denna gången tar löven tre poäng.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.