Matchdag – Karlskoga borta

Slutspelsserien drar igång borta mot Karlskoga i en match som på förhand känns näst intill avgörande för serien. Björklöven har spelat sexpoängsmatcher hela vägen på slutet och här väntar en till. Den väntar i en av de svåraste hallarna att komma till i hela Allsvenskan, men mot seriens kanske förmsvagaste lag. På något sätt känns det ändå skönt att allt startar så.

Det har varit en makalös matchserie mot Karlskoga den här säsongen. På hemmais har Björklöven vunnit med 4-3 och förlorat med 1-2. Öppna matcher och hela 4 powerplay-mål från Lövens sida i de två matcherna, men sedan på bortais. Där har det varit galet på riktigt. Två gånger om har Björklöven kvitterat i slutminuten. Lucas Sandström med 17 sekunder kvar första gången och Stefan Öhman med 16 sekunder kvar andra gången. Båda gångerna till 5-5 för att Björklöven sedan skulle ta segern i förlängning. Gala matcher utan minsta tvekan. Dessutom långa och griniga matcher.

Björklöven kommer in till den här matchen med en förlust 3-5 mot Västerås i ryggen, men med nio segrar på de elva senast matcherna. Formen är riktigt bra, självförtroendet är riktigt bra och spelet har sett bra ut. Det är egentligen bara den smala truppen som är ett frågetecken. Med Felix Maegaard-Scheel borta har Björklöven tappat en av lagets bästa boxplay-spelare och det blir en klar försämring att istället spela Tom Renström eller Andre Ekström. Framförallt är Löven oerhört känsliga för fler skador, men det går inte att göra så mycket åt det så det är bara att hantera.

Karlskoga kommer med en mer tveksam form till matchen. De har förlorat nio av de senast elva matcherna och föll senast mot Vita Hästen med 3-4 på bortais och innan det med 3-4 mot Malmö hemma. Laget har också problem på backsidan med tre skador och tränaren Lenny Eriksson har inför matchen pratat om att spela Gustaf Thorell som back. Det är alltså två lag i olika riktning som kommer in i matchen.

Om vi avslutningsvis i denna inledning ser till kvalrutin så har Björklöven inte spelat ett kval till SHL eller en playoffserie till SHL sedan 2008, medan Karlskoga varit med i playoff fem av de senaste sex åren. Björklöven har dock spelat något slags kval åtta av de senaste tio åren så det är inte direkt någon ny sista. Två kvalvana lag alltså.

Jag tror på en som vanligt galen matchbild, med mängder av målchanser, ett gäng utvisningar, grinigt på isen och en match som är svår att tippa utgången på

Laget:

Frågetecken för Jonathan Harty som varit magsjuk. Tommy Warghs sambo väntar barn när som helst och han var ett frågetecken, men han satt på samma flyg som mig nu på torsdagsmorgonen till Stockholm och sa själv att han spelar. Wille Quist stod över träningen i går, men gav tummen upp på väg till gymmet i går.

Målvakter: Kevin Lindskoug (Johan Mattsson)

1:a femman: Alexander Hellström, Stefan Andersson  – Lucas Sandström, Stefan Öhman,Mark Hurtubise
2:a femman: Karl-Johan Lundström, Tommy Wargh – Jesper Thörnberg, Kim Karlsson, William Quist
3:a femman: Tobias Björklund, Per Hållberg – Jon Palmebjörk, Viktor Ekeståhl-Jonsson, Tom Renström
Extraspelare:  Jonathan Harty, Rasmus Edström – Henrik Nyberg, Nicklas Johansson, Mats Lavander

Mina nycklar till seger:

¤ Kylan. Det kommer troligen att bli grinigt, troligtvis en massa diskussioner med domaren och ett hemmalag som kommer att göra allt för att få Löven ur balans. Det handlar om att hålla sig kalla och inte dra på sig några dumma utvisningar. Då kommer Karlskoga att få lida själva istället av sitt sätt att spela och Björklöven får chansen i powerplay..

¤ Powerplay. Som det sett ut i matcherna mot Karlskoga så kommer powerplay att vara nyckeln. Björklöven möter seriens sämsta boxplay och då måste det bli mål i powerplay som det blivit i alla matcher mot Karlskoga. Löven har nätat i den spelformen i tre matcher i rad. Viktigt nu att skapa goda vanor för slutet av säsongen.

¤ Energin. Efter ett par matcher med sämre fart, sämre jobb och sämre energi såg det okej ut mot Timrå, bättre ut mot Oskarshamn och riktigt bra ut mo Västerås. Där måste Löven jobba vidare, hitta samma energi, samma fart och samma spel i fem mot fem där presspelet fungerar.

Sagt från Lövenhåll:

– Vi ser fram mot den här matchen. Det är en bra känsla i laget. Vi måste behålla kylan och hela tiden hålla oss till vår plan och göra jobbet fullt ut. Karlskoga har varit väldigt provocerande i de senaste mötena och det är en faktor vi måste hantera, men kan vi hålla oss till det hårda jobbet och ha den farten vi hade senast mot Västerås ska vi ha en bra chans, säger Björklövens Mats Waltin.

Noterbart om Karlskoga:

¤ Bästa poängplockare för BIK Karlskoga i grundserien var Marcus Nilsson med 38 (17+21) poäng. Strax där bakom hittar vi lagets mest aktiva spelare Jesper Olofsson med 36 (23+13) poäng på 125 skott. Ö-vikssonen var inblandad i oerhört mycket när lagen möttes senast.

¤ Poängbästa backen Alexander Ytterell med 30 (8+22) poäng är skadad. Han fick en ohygglig tackling i matchen mot Vita Hästen som ledde till avstängning och är skadad. Han har avlossad mest skott i hela Karlskoga med 141 stycken under säsongen.

¤ Karlskoga släppte trots sin femteplats in mest mål av alla lag i serien med 162 stycken, men de gjorde också flest med ja, 162 stycken. Det grundar sig mycket i Karlskogas spel som är mycket full fart framåt utan hängslen och livrem.

¤ Karlskoga har seriens sämsta boxplay. med makalöst låga 73.40 procent i den spelformen. Björklöven har gjort sju av sina 31 powerplay-mål just mot Karlskoga.

¤ Karlskoga har tre målvakter vilka de använt under säsongen. Joel Gistedt är etta, men noterbart är att Gistdt, såväl som Emil Kruse och Mattias Modig har under 90 i räddningsprocent. Det är sämst i serien. inget lag har så dålig statistik på sina målvakter.

¤ Karlskoga ändrar i tre av forwards-kombinationerna inför mötet med Björklöven. Enligt NWT.se ser laget ut så här:

Henrik Björklund, Daniel Wessner, Marcus Nilsson
Gustaf Thorell, Linus Fröberg, Jesper Olofsson
Christian Berglund, Mikael Eriksson, Fredrik Höggren
Anton Holm, Juliuz Persson, Alexander Holmberg samt Philip Larsson som extraforward.

¤ På skadelistan för BIK förutom viktiga Ytterell finns finns Björn Kindahl, Calle Berglund och Johan Nilsson, Oskar Carlsson och Jens Skålberg.

Sagt från Karlskoga-håll:

– Känslan är bra. Det ska bli otroligt roligt att det drar igång, dessa matcher är de roligaste på hela säsongen. Jag hoppas det kommer mycket folk till Nobelhallen, säger Juliuz Persson inför matchen.

– Hockey är en tuff sport, alla matcher är tuffa och det är klart att det blir känslor när man slåss om varje millimeter där ute på isen, säger Persson om att det varit griniga matcher mot Björklöven.

– Nyckelorden för alla fem matcher i slutspelsserien är försvarsspel, puckhantering, disciplin och kamp – både mentalt och fysiskt. Vår självklara målsättning är att bli etta, tvåa eller trea och få kvala till SHL. Vi har förberett oss i månader. Nu gäller det att aktivera och prestera. Det handlar om att vara det lag som kan skaffa sig flest fördelar gentemot motståndarna och få spela matchen på sina villkor, säger tränaren Lenny Eriksson

3 kommentarer

  1. Enrico

    Förutsättningarna i Slutspelsserien, rent matematiskt.

    * När serien börjag tilldelas topplagen totalt 6p (3+2+1)
    * Det spelas 5 omgångar och totalt står där 45p på spel. (5 omg*3 matcher*3 poäng)
    * Totalt delas det ut 51 poäng, dvs lagen får i snitt 8,5 poäng i slutliga tabellen.

    Med tanke på att hälften av lagen går vidare är det troligaste att det räcker med 9 poäng.
    (Läs: 9 poäng ger mer än 50% chans till topp 3 och 8 poäng ger mindre än 50% chans.)

    12 poäng garanterar till 99% en topp3-plats, då enda sättet att missa då är att man är sämst av 4 lag som samtliga hamnar på exakt 12 poäng.

    Björklöven och BIK Karlskoga är rankade som lag 3 och 4 varför dessa bör vara de mest troliga lagen som slåss just vid strecket, återigen rent teoretiskt. Eftersom inbördes möte är första tie-breaker gör det att en seger i sudden eller på straffar räcker för att ge löven ett övertag i just den kampen.

  2. Coachen

    Tror att grabbarna har en jäkla energi och bara njuter av att spela kommande matcher efter att ha överträffat förväntningarna denna säsong. Med Waltins kloka och sympatiska ledarskap tillsammans med vältränade grabbar så är jag snudd på säker att vi ta poäng ikväll och kommer att hota alla lag i den här korta serien. Längtar efter Waltinmuschen och matchen ikväll, alla bör känna till länken http://www.viasatsport.se/live/hockey/slutspelsserien-karlskoga-bjorkloven/ ikväll. Bra blogginlägg som vanligt Gustav!

  3. Enrico

    En annan liten passning till de som påstår att detta är sista säsongen innan SHL stängs. Om så skulle vara fallet, då är den redan stängd.

    Uppåt finns det visserligen två gratisplatser, men ser man ur ett SHL-perspektiv är motståndet nerifrån det lättaste på många år. (Och ändå drömmer lag som vi om att slå ut MoDo eller Leksand.) Den drömmen kommer att finnas kvar så länge intresset för HockeyAllsvenskan genererar pengar till klubbarna, och möjligheten att slå ut ett SHL-lag, den blir faktiskt STÖRRE nästa år..

    Vilka lag möter de två sämsta lagen i SHL i år?
    Det bästa laget i HA? Nej, vinnaren i HA-finalen går upp direkt.
    Det näst bästa laget i HA? Nej, förloraren i finalen möter ett lag från HA i bäst av 7.
    Det 3:e bästa laget då? Nej, vinnaren i Slutspelsserien möter förloraren i HA-finalen.

    Svaret är att SHL-lagen i år möter de 4:e- och 5:e-rankade lagen i HA.
    Nästa år däremot, då är det matcher mot de 2 bästa lagen i HA som gäller.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.