Matchdag – AIK hemma

Två raka förluster och tre sjuka spelare inför matchen. Det är lite av en avgörande match som väntar, det är lite av en sexpoängsmatch som väntar mot AIK. Ett steg mot toppen leer bottne av tabellen det är frågan..

AIK ligger tvåa i Allsvenskan inför mötet med Björklöven och det beror mycket på Svensk hockeys hetaste spelare Malte Strömwall. Många beskriver det som att han oavsett om det är träning eller match kan skjuta varifrån som helst. Pucken går bara in. Så är det, ingen kan stoppa det….Eller?

Ja, det är bilden vi fått av Malte Strömwall, men självklart kan han inte själv vinna allsvenskan åt AIK, utan tvekan kan han inte vara så bra att han gör mål varje gång han är på isen, men Björklöven möter seriens största självförtroende. De inte möter det med en självklarhet, en storm och en beslutsamhet utan det är ett Björklöven som fallit från träden de senaste matcherna.

Tommy Jonsson var nöjd med spelet, men inte resultatet i senaste matchen. Har spelarna fått samma info? Fortsätt så blir det bra? Är det så?

I fjol besegrade Björklöven AIK med 2-0, men förlorade med 1-2 andra gången på hemmaplan under säsongen. Det var alltså tvetydigt. Historiskt sett blir det jämna matcher mellan Björklöven – AIK.

Den här gången är det dock ett lag med ett galet självförtroende på andra sidan. AIK har vunnit fyra av de fem senaste matcherna. 7-3 mot Leksand, 4-3 mot Vita hästen 6-1 mot Sundsvall och 5-3 mot Asplöven. enda plumpen är en förlust mot Västerås.

Laget:

Jonas Emmerdahl saknas skadad i axeln sedan är Stefan Öhman, William Quist och Rasmus Edström sjuka. Oklart om någon av dessa kan spela. Emil Wikström som under fredagen lånas in från Piteå lär få någon plats. Oklart med hur han placeras in i laget.

Så här ser dock laget ut sett till senaste träningen plus Wikströms.

Målvakter: Kevin Lindskoug (Andreas Ollikainen)

1:a femman: Tommy Wargh, Stefan Andersson – Felix Maegaard-Scheel, Pär Edblom, Jon Palmebjörk
2:a femman: Kalle Ekelund, Emil Wikström – Lucas Sandström, Viktor Ekeståhl-Jonsson, Jesper Thörnberg
3:a femman: Lukas Ekeståhl-Jonsson, Mike Banwell – Alex Hutchings, Kim Karlsson, William Quist
4:e femman: Mats Lavander, Nicklas Johansson, Gustav Grundström
Extraback: Hampus Falk

Mina nycklar till seger:

¤ Defensiven! Det funkar inte med några dumma beslut mot Sverige hetaste spelare. Därför är det huvudet på som gäller i defensiven. Spela enkelt i de svåraste situationerna.

¤ Offensiven! Mirakulöst är det offensivens som är i fokus. Björklöven måste spelare som sista 12 minuterna och första 12 minuterna av matchen mot Bita Hästen. De spelet med huvudet under armen är Björklövens sätt att spela 2016, då är det lika bra att göra det fullt ut och producera.

¤ Publiken. Det är lördagsmatch. Använda publiken. Starta med energi, rid på den fördel som det innebär att ha publiken i ryggen.

Sagt från Lövenhåll:

– Det var ett tag sedan vi fick spela på hemmaplan. Det känns inspirerande att få vara hemma igen. Jag tycker inte att resultatet speglade resultatet senast mot Hästen senast. Jag har tidigare varit kritisk mot prestationen, menn den här gången var det laget som presterade på ett bra sätt även om vi inse fick med oss resultatet. Vi ska spinna vidare på de vi såg senast och göra det ännu bättre. Vi vet inte exakt vilket lag vi har utan får avvakta in i sista stund innan vi bestämmer exakt vem som spelar, säger Tommy Jonsson inför matchen.

Noterbart om AIK:

¤ Malte Strömwall är det naturliga att prata om. Han har gjort 11 mål och 14 poäng på sju matcher, men talangen har faktiskt skjutit hela 35 skott på mål vilket är flest i hela serien. Bara Fredrik Forsberg i Leksand med 32 skott på mål är i närheten. Av de som sett träningar med Strömwall är han så het att allt ramlar in även på träning. Mer om Strömwall här.

¤ Med 28 mål på sju matcher har AIK gjort flest mål i serien. Det handlar inte bara om Strömwall utan laget har hittat ett stim under Roger Melin. Förutom Strömwall har även Jesper Fröden och Robin Kovasc gjort tre mål vardera.

¤ Mycket tack vare Strömwall på point position, men AIK har seriens tredje bästa powerplay med 20 procent i effektivitet.

¤ AIk har inlett serien med att vinna 47.17 procent av tekningarna vilket gör dem till sämsta lag i serien.

¤ AIK:s målvakt Robin Rahm är trots att AIK ligger högt upp i tabellen 12:A i målvaktsstatistiken. 90.58 och 2.62 är inga siffror som en målvakt vilken för ett lag till SHL brukar ha…

Sagt från AIK-håll:

– Löven är ett topptippat lag och vi möter dom borta så det känns bara stimulerande och kul. Det viktiga så här i början är poängen. Vi måste ta poäng för att hänga med i toppen och ju längre serien kommer desto bättre sitter spelet. Vi har en grundtrygghet som vi ska bygga vidare på, säger Roger Melin.

¤ ¤ ¤

Matchens följer ni via sportens liverapport som undertecknad roddar eller via Cmore. Matchstart 16.00. Gunnar Johnsson, Erik Åström och undertecknad levererar texter samt webb-tv/PK efter matchen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.