Makalöst viktiga poäng

18 sekunder var allt Björklöven behövde för att vända mot Karlskoga. En vändning som betyder att den här säsongen lever. En vändning som betyder att det är två istället för fem poäng till slutspelsplatsen.

Två faktum. Det är oerhört svårt att spela mot BIK Karlskoga. Det är oerhört svårt att döma BIK Karlskoga.

Varför är det då svårt att spela mot BIK Karlskoga. Jo, delvis för att de är ett offensivt oerhört skickligt lag, men de maskerar det genom att vara i ansiktet på motståndarna, domaren, ja genom att vara riktigt grisiga. Det är lätt som spelare att ryckas med känslomässigt och tappa fokus på själva spelet, på detaljer. Det är precis det som Karlskoga vill att du ska göra.

Varför är det svårt att döma Karlskoga. Jo, för att de är på domaren efter VARJE avblåsning och klagar. Om det så är en solklar offside. Det är enkelt att säga ”men ge dom en tia varje gång då”, men det är inte så lätt att göra det. istället så lyckas de ofta slå sönder rytmen för domarna också i matcherna.

Personligen är jag nästan alltid förbannad efter att ha sett Karlskoga spela. Det är i mina ögon ett vidrigt sätt att spela hockey att ständigt provocera allt och alla. Speciellt då det är överlagt, men spelarna måste ställa sig över detta.

Björklöven gjorde den delen av matchen bra. Emil Wikström och Lucas Sandström stod upp bra efter tacklingen på Brock Trotter, men sedan drogs inte laget med tjafset utan höll sig kalla medan Daniel Wessner, Mikael Eriksson och Christian Berglund stod där och skrev okväden.

Istället kämpade Björklöven stenhårt. Spelet klickade inte alls fullt ut, Björklöven hade svårt att komma in på mål, men farten och kampen var betydligt bättre än både mot Pantern och mot Timrå. På något sätt förtjänade Björklöven vändningen som kom.

Jag gillar också coachningen från Tommy Jonsson. Han bänkade Tommy Wargh som var urusel och satte in Rasmus Edström. Han gjorde om i formationerna i tredje perioden och även det gav effekt. Att Björklöven sedan lyckades vända matchen var lite retroaktiv ”tur” från andra matcher där det studsat emot skulle jag säga. Matcher där Löven ”spelat bra”, men ”inte haft studsarna med sig”.

Nu lever hoppet om ett slutspel för Björklöven. Det blir fortfarande stentufft. Björklöven har tre lag som de måste passera, både Mora och Timrå visar bra form, men efter den här trepoängaren lever det och för spelarna, för deras tro var den här vändningen viktig. Spelmässigt var det ingen strålande historia. Det var en jämn, väldigt flängig hockeymatch med stundtals individuellt skicklighet och stundtals riktigt hafsigt passningsspel. Vem som än hade vunnit skulle det varit hyfsat rättvist då det verkligen var en match som hade kunnat sluta hur som helst. Nu vann Björklöven och ja, de behövde segern klart mer.

Hör här vad som blev sagt efter matchen:

Trotter: ”Vi höll oss kalla”

Åkerblom: ”Vi fick betalt”

Öhman: ”Frukten av hårt jobb”

¤ ¤ ¤

Så slutligen till matchens detaljer:

¤ Pär Edblom avgjorde matchen med sin styrning, men redan innan styrningen hade han varit riktigt bra. Edblom har kommit i form tillslut. Han gör väldigt få misstag i defensiven nu för tiden och framåt har det blivit fyra mål och tre assist över de fem senaste matcherna. Han ska ha beröm för hur han lyft sitt spel även om det kom relativt långt in på säsongen.

¤ Problemet med hela situationen efter tacklingen på Trotter är vilken tid det tar. Naturligtvis borde det varit mer än en tvåa på Höggren (en femma tycker jag), men även Emil Wikström som fortsatte att mata och mata slag kunde ha fått 2+2, men nu kastade Löven in en flaska på isen och då slutade det hela med PP för BIK. Hade domaren tagit ett snabbare beslut så hade inte trion Wessner, Eriksson och Berglund inte kunnat stå där och provocera. Så ett snabbt beslut så hade situationen varit över. Tacklingen från Höggren kommer att anmälas efter matchen fick vi rapporterat. Det kan alltså bli påföljder trots att domaren bara tog en tvåa.

¤ Tommy Wargh var otroligt passiv på Fredrik Höggrens 1-0 mål. visst ett ganska snyggt mål, men han ska bara kliva upp i ryggen på honom. Sedan hade han en jättemiss en stund senare och då bänkades han. Frågan är om Wargh startar på bänken i nästa match. Jag tror det. Rasmus Edström var nämligen väldigt stabil sedan han kom in.

¤ Kelsey Tessier var åter väldigt aktiv. Skillnaden den här gången var att det gav utdelning. Vissa kan tycka att deras farmor kunde göra 1-1 målet efter Quists fina prestation, men du ska vara där och slå in pucken också. Sedan förarbetet till Trotters 2-2 mål var också bra. Förhoppningsvis kan de här två poängen ge Tessier en liten boost, för innan den här matchen har han utifrån förväntningarna varit ett fiasko.

¤ Björklöven lyckades vända den här matchen och visst var det starkt, men första tio minuterna i tredje perioden var laget väldigt energilösa för att vara i ett underläge. Backcheckingen fanns stundtals inte där. Jag undrar hur det är med orken i laget som helhet jämför med andra lag. Hur står sig laget fysiskt i serien? Svårt att svara på, men det känns inte som att det är i toppen.

¤ Kevin Lindskoug var skadad senast, men tillbaka nu. Ironiskt nog gjorde Adam Reiderborn, som var skakig sist, en jättematch för Modo som slog Linköping med 1-0. Reiderborn hade 34 räddningar. Tillbaka till Kevin. 2-1 målet kändes väldigt billigt. Frågan är om han blev paff över hur dåligt skottet var från Wessner, eller om han inte riktigt kom rätt i positionen.

10 kommentarer

  1. Mannen med krpan

    Klockren analys Gustav. Första gången jag håller med till 110 procent. Eller så var det första gången vi såg samma match. Nä skämt åsido du är duktig på att analysera och skriva. Det viktigaste var 3 poäng och att säsongen lever men fan vad Karlskogas stil kan få även en gammal mans blod att koka

  2. Per

    Det var verkligen inte bra och inte vackert men det gick. Vi hade tur som vände så sent så vi ska vara ytterst tacksamma för poängen. Det finns rätt mycket att bygga på då man iaf kämpade och slet. Det har inte hört till vanligheterna i år. Edblom agerat som en ledare och är den som går i bräschen. Riktigt kul att se.

    Jag utgår ifrån att man tar sig till playoff. Kan man vinna mot BIK på 80% prestation och utan spelidé så kan man vinna mot pretty much anyone.

    Domarinsatsen var för övrigt usel. Jonssons ledarskap i klass med Sandstedt då vi återgen bjuder på odisciplinerade utvisningar. Det är inget nytt och knappast något vi blir av med under Tommy så det är bara att fortsätta kämpa och hoppas att det går ändå.

    Mot playoff!

    • Stefan

      Det är väl ändå spelarna som måste ta ansvaret att inte ta idiotutvisningar….de kan väl tänka och agera själva…skyll inte allt på TJ!!

      • Per

        Självklart men det där var inget som hände under ett tydligare ledarskap. I år har vi haft mängder av onödiga utvisningar och det hände aldrig under Waltin. Undra varför?

        • Thomas

          Händer aldrig under Waltin………. Du minns tydligen inte vår Canadensiske back? Onödiga utvisningar hade vi då också när laget gick tungt. Däremot väldigt få när vi spelade bra. Så någon större skillnad är det inte.

          • Per

            Harty var absolut oslipad men det jag gnäller på är de snackutvisningar vi tagit i år som kommit i väldigt dåliga lägen. Igår var det inte snack men väl en inkastad flaska. Sånna utvisningar såg vi inte under Waltin.

        • Stefan

          2014/15 hade Löven 642 utv.min vilket gav ett snitt på 12,35 min/match (11:e plats i fair play). Den här säsongen 2015/16 har Löven 494 utv.min (t o m omg 44) vilket ger ett snitt på 11,23 min/match (11:e plats i fair play även nu)…så ditt snack är bara bullshit!!!

    • Linda

      Ja du Per. Du skulle säkert tycka att det är TJ:s fel då Löven tar sej upp i SHL. Vad kan man säga om ditt resonemang?

      • Per

        Gör Tommy det så är han självklart en hjälte. Jag väntar med spänning för att följa årets resa mot SHL.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.