Löven riskerar att åka ur

Har under två tidigare inlägg tagit upp juniorverksamheten i Björklöven och nu är det dags igen. Björklöven förlorade andra raka derbyt mot Vännäs HC och med två matcher kvar är de kniven-mot-strupen-läge för att inte åka ur J18 Elit. 

Med två omgångar kvar ser tabellen ut enligt följande:

tabell 18

Serien är ändrad till denna säsong. Tidigare år har båda seriesegrarna från respektive J18 Div 1-serie gått upp men i år beslutades det att seriesegrarna fick gör upp om en plats, vilket har gjort att J18 Elit Norra fortsättning i år haft åtta lag och att endast sistalaget åker ur. Björklövens J18 missade J18 Allsvenskan (för första gången sedan de utökade med tio lag) med minsta möjliga marginal och de flesta trodde att de skulle dansa hem fortsättningsserien – men något hände. Tränarna hoppade av och kravbilden från laget försvann helt och nu är de alltså indragna i dramat om att åka ur J18 Elit. Ja, ni läste rätt!

Inför gårdagens match mot Vännäs började Björklöven inse allvaret och ställde det absolut bästa laget de har att tillgå på isen. Trots detta vann Vännäs välförtjänt och nu har Björklöven två måste-matcher mot just Boden och Kalix för att inte åka ur (Kalix som de förlorade mot på hemmaplan).

I Vännäs är det andra tongångar. Inför de två sista omgångarna kommer de göra upp med Östersund om vilket lag som tar sig till SM-slutspelet.

Det här är intressant. Björklöven utger sig alltså för att vara en elitförening från U16 och uppåt. Deras hockeygymnasium som de driver med Dragonskolan är ett så kallat NIU (Ett elitgymnasium med nationellt intag). A-laget spelar i Hockeyallsvenskan och är en storklubb. Vännäs och deras hockeygymnasium får försöka locka till sig de spelare som inte tar sig in på något av landets NIU-hockeygymansium.

Trots detta har Vännäs två raka komfortabla vinster mot Löven och Umeålaget är indragna i detta drama. Även deras J20-lag spelade i går och förlorade mot Piteå och hade endast tre femmor att tillgå, trots att de tagit två spelare från Vännäs.

Detta är enligt mig ett stort varningstecken på att något inte står rätt till. Innan jag kapar allt och alla vid fotknölarna så ska vi komma ihåg att Löven har satsat på att lyfta upp en hel del spelare födda 00 till J18-laget. Men trots detta ska en förening som Björklöven inte riskera att åka ur J18. Det får inte hända. Att de ens riskerar att åka ur är ett stort fiasko, även om de håller sig kvar. Hur lätt tror ni att det blir att försöka locka till sig spelare till ett lag som inte bara bara missar Allsvenskan utan också håller på att åka ur J18 Elit, när de kämpar med Skellefteå, Modo, Leksand, Djurgården och alla andra SHL-klubbar och de flesta Allsvenska klubbar om samma spelare till deras hockeygymnasium. Utöver det så har de ett J20-lag som knappt får ihop en komplett trupp och inga juniorer får chansen i a-laget.

Nä. Det är bara att hoppas att de lyckas hålla sig kvar och till nästa säsong måste kravbilden öka för ALLA. Annars kan de lägga ner och låta någon annan klubb sköta elitverksamheten inom juniorerna. Tragiskt är ordet!

 

 

2 kommentarer

  1. Målis

    Ungdoms- och juniorverksamheten är själen i en klubb. Tyvärr har allt gått till det sämre senare år. Jag förstår inte att man förstärker administration när Björklöven sportslig går rätt ner i källaren. Det som behövs i vår klubb är en ny kultur och det kräver nog personella ändringar i styrelse och ledning men framförallt en väl utmejslad plan för verksamheten. Jag förstår inte varför Björklöven inte gör en nystart och att de som misslyckats lämnar plats till nya krafter.

  2. Pingback: Slutspelat för Björklövens J20 | Lövenbloggen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.