Björklövens rätta färger i EM-final

Styrelsen och Björklövens arbetet med att stärka varumärket har pågått i flera år. I slutet av 2015 beslutade styrelsen att ta fram en varumärkesplattform med tillhörande kommunikationsstrategi och till denna säsong lanserade klubben ”de rätta färgerna”. Nu är kampanjen en av alla som ska göra upp under European Excellence Awards på Ritz-Carlton i Berlin, där de absolut bästa PR-kampanjerna i Europa hyllas.

Följande skriver de i ett pressmeddelande:

Den 24 november tävlade Björklöven tillsammans med Punkt PR i kommunikationstävlingen Spinn, som avgjordes på Berns i Stockholm. Klubben var nominerad i kategorin ”Non-profit” och mötte konkurrens av bland andra Unicef, Röda korset och ActionAid. Det blev ingen vinst där, men nya chanser kommer torsdag den 8 december, då det är dags för European Excellence Awards på Ritz-Carlton i Berlin, där de absolut bästa PR-kampanjerna i Europa hyllas. Där har Björklöven och Punkt PR två nomineringar: i kategorierna ”Re-brand” och ”Sports & amp; lifestyle”. På Europanivå fajtas den hockeyallsvenska klubben mot bland annat Vodafone och Renault.

– Skulle vi översätta det till sporttermer handlar det om att vi just spelat en SHL-final och nuska kliva upp och spela två raka EM-finaler, förklarar Joakim Gustafsson.

Långsiktigt arbete

Arbetet med att stärka varumärket har pågått i flera år. I slutet av 2015 beslutade styrelsen att ta fram en varumärkesplattform med tillhörande kommunikationsstrategi.

– Vi har arbetat professionellt och långsiktigt och därför tagit hjälp av experter på varumärkesarbeten. Vi har visserligen ett starkt varumärke sedan tidigare, men vi har känt att vi måste bli tydligare och också ha en trygg grund som vi kan kommunicera utifrån, berättar Gustafsson.

Därför har Björklöven nu en varumärkesplattform som tydligt definierar vad klubben är och står för, varför den finns till och vilken vision som ska dra föreningen framåt. I plattformen finns också Björklövens kärnvärden, som fungerar som en etisk kompass. Dessa handlar i huvuddrag om att vara öppna och välkomnande. Sammantaget ger det Björklöven en verktygslåda som förenklar kommunikationsarbetet och som skapar en tydlig gröngul tråd som löper rakt igenom hela föreningen.

– Vår vision är att bli Sveriges mest älskade hockeyförening. Visionen ska vara knappt nåbar, något som klubben hela tiden kan sträva efter och fatta beslut utifrån. Sedan har vi målsättningar också, som är mer konkreta och mer resultatorienterade, inte minst vad gäller de sportsliga och ekonomiska bitarna. Varumärkesarbetet hjälper oss att fatta rätt beslut på vår väg framåt och uppåt.

Bli bättre på att tänka nytt

– Vi verkar i en bransch där vi tänker kortsiktigt, på sportsliga resultat här och nu. Att satsa på varumärke och kommunikation är att bygga för framtiden, det vill säga att investera på lång sikt. Jag tror att vi behöver bli bättre på att tänka om och tänka nytt och närma oss hur moderna och professionella företag agerar, menar Gustafsson.

För att levandegöra varumärkesplattformen – det vill säga berätta för fler om vad Björklöven är och står för – lanserades kampanjen De rätta färgerna i maj. Det är den kampanjen som Björklöven nu prisas för.

– Vi hade en tuff fjolårssäsong och kände att vi behövde knyta nävarna och skapa framtidstro. Samtidigt ville vi börja bygga en gröngul gemenskap och få nya målgrupper att vilja komma till oss. När vi tog bort det svarta från matchdräkten, och gick tillbaka till det strikt gröngula, gav det oss möjligheten att ladda våra klassiska gröngula färger med ett djupare budskap.

För Björklöven handlar De rätta färgerna – det gröngula – om att:

• Stå upp! – Stå upp för det du tycker, tänker och tror på.

• Välkomna nya! – Alla som vill vara med får vara med.

• Manifestera fair play! – Vi är så bra vinnare men också så bra förlorare som vi kan.

– När du bär gröngult visar du just det: att jag är en del av Björklöven, att vi som är gröngula hör ihop, att vi står upp för det vi tror på och att alla är välkomna. Det sistnämnda ska vi Björklöven jobba hårt med framöver. Vi behöver nå ny publik och få ännu fler att känna sig välkomna i vår gemenskap. Björklöven strävar efter att bli en förening för alla, vilket är extra viktigt i tider som dessa, säger Joakim och lägger till:

– Som en stor samhällsaktör som engagerar och påverkar många har du ett ansvar att gå i bräschen för utveckling. Tänk om vi kunde bli fler som aktivt står upp för grundläggande demokratiska värden, säger han.

Kampanjen har hittills inkluderat många olika delar: tävlingar, filmer, annonser och välkomstmeddelanden på fler språk än svenska. Spelarna har också engagerats och går till exempel in för att bygga ännu starkare gemenskap med fansen, bland annat genom att ägna mer tid åt att tacka supportrarna efter matcherna.

Sålde fler årskort

Arbetet ger resultat. Från den 3 maj fram till och med säsongspremiären mot Tingsryd den 16 september sålde Björklöven 22 procent fler årskort till privatpersoner jämfört med samma period i fjol, ökade engagemanget på sociala medier med 15 procent och ökade souvenirförsäljningen med över 30 procent. Detta trots det svaga sportsliga resultatet i fjol.

– Vi har sett konkreta positiva resultat, men roligast är ändå att det har uppstått diskussioner kring etik, moral, mångfald och jämlikhet i och kring Björklöven. Vi vinner mark genom att ta ansvar på fler områden än de sportsliga. Vi ska fortsätta att arbeta på den här vägen och utveckla De rätta färgerna, både internt och externt. Mycket arbete återstår, men möjligheterna är enorma, berättar Joakim Gustafsson.

3 kommentarer

  1. Nirvana

    Jättekul att det görs saker, så det är ingen kritik om det. Är det verkligen lönsamt man ökar försäljningen med 30% och har ett tb på 50%. Räcker det till kostnader för reklambyrå plus föreningens tid?

    Vad är björklöven?
    Den frågan måste man ställa sig själv.
    Ett jippo som ska sälja eller en Ishockeyklubb som ska vara bäst på isen?

    Nu tycker jag att hockeyallsvenskan är roligare än SHL men det är i SHL pengarna finns. A-laget är loket i en svensk Hockeyförening och spelar man i SHL finns det pengar till alla andra projekt.
    Som dam och akademi samt personal.

    Varför ska man försöka lura sig själv att man kan leka SHL-föreningen med mindre än 30% av budgeten?
    Kolla bara på Modo och Leksand. Så går det om man har massor av kostnader som inte tillför A-laget något.

    Kostnaderna för massa människor som inte behövs har tagit över från lagets bästa. Hade Växjö spelat i SHL med Björklövens kostnadskostym?
    När dom själva hade 2 på kansliet när dom gick upp. Vi alla vet svaret.

    Det intressanta är, att om man lägger fullt intresse på A-laget så kommer publiken igen. Full hall: mer pengar. Våga vinn.
    Björklöven har så fina förutsättningar att dom flesta andra föreningar skulle gråta av lycka för hälften. Man urvattnar varumärke i HA hur man än försöker hitta andra vägar än på isen. Umeåborna kan för mycket hockey. Det går inte att lura dem. Spela propagandahockey och hallen är fylld. Björklöven är lirarnas lag.

    Make Björklöven great again!

  2. Matte

    Oavsett utgång i denna ”tävling” och oavsett hur de sportsliga resultaten f n ter sig:

    Det finns oerhört mycket att applådera i denna kampanj och ambition – bl a tycker jag att annonsering på olika språk är värd all respekt!

    Men framför allt:
    Stort Cred att Olle Rydfjäll får knyta ihop säcken med dom rätta färgerna!
    Det finns många som bidragit till alla framgångar och till det Björklöven är idag, men i min värld är Olles insatser i en egen division och det var dom som lade grunden till vår hittills största framgångsperiod!
    Tack Olle och fantastiskt bra gjort av Björklöven som återspeglar och gestaltar detta!

  3. Pingback: VI VANN EM-GULD! | Punkt PR

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.