Buss på dom bara Löven

Vad är väl sju timmar på buss? Tydligen inget som stoppade Björklöven från att ta femte raka bortasegern.

Det blev sent det här. Kanske min senaste blogg någonsin. Men det blir ju så när matcher ska hålla på och starta 21.30.

Jag har redan skrivit ett par artiklar om den här matchen:

Fagervall: ”Stol över killarna”

LIndquist: ”Riktigt bra försvarsspel”

Werner: ”Första segern på tre månader”

Min krönika: ”Bragdseger som kan vara skillnaden”

Men vi tar och petar i några detaljer till innan vi stänger igen butiken och siktar allt mot lördagens batalj mot Almtuna.

¤ David Lindquist. Vilket trollgubbe han är. Han bara vankar av och an med sin skridskoåkning och går nästan inte att ta pucken av. Björklövens försvarsspel var nyckeln i den här matchen, men utan David Lindquists briljans framåt hade det inte blivit seger. Hans 3-0-mål är en riktigt delikatess. Här känner jag att Björklöven borde förlänga med 2-3 år. Hans 19 (8+11) poäng på 32 matcher tror jag nästa säsong kan vara 36 poäng på 47 matcher och då vill man inte ha honom på utgående kontrakt.

¤ Cody Murphy klev fram när jag allafall satt med andan i halsgropen. Det kändes vid 2-3 som att en utvisning till så är det 3-3. Då kom den där snurrfinten och den snärtiga backhanden som betydde 4-2. Murphys 12:e mål för säsongen. Den sanslösa statistiken med Murphy är att de senaste sex matcherna Björklöven har vunnit så har Murphy gjort mål i samtliga. Du får gå tillbaka till 9 december för att hitta en seger där inte Murphy gjorde mål. Vad det betyder, inte vet jag, men sjukt är det.

¤ Adam Werner imponerar med tanke på att han inte spelat en match på fyra veckor och inte vunnit en i målet på tre månader. ”Nu fick jag betalt av allt slit som jag och Steken gjort träning efter träning nu när jag inte spelat. Det känns helt jävla underbart”, sa han efter matchen.

¤ Jonas Emmerdahl gör ännu en bra match. Han nätar, han står upp i defensiven, känns bara stabil och det trots att han spela med ultraoffensiva Lucas Ekeståhl-Johnsson. Han har en plus/minus på noll i ett lag med -41 i målskillnad och en backkollega som varit inne på 45 baklängesmål. Totalt har Jonas 12 (4+8) poäng på 34 matcher. Han är på väg mot en riktigt bra säsong.

Jonas Emmerdahl skrev så här på twitter efter matchen:

Jonas Emmerdahl‏ @jEmmerdahl58
Det här gick ju bra. Nu ska vi ta en sväng förbi Pukkas hus i Finland påväg hem, syns i T3 Center lagom till matchstart på lör! #Björklöven

Skön humor. Helt ärligt vet jag inte senast jag kände en som ruggig glädje i Björklövens omklädningsrum. Ja visst 6-3 mot Modo inför sjukt mycket folk hemma och 5-3 inför ännu mer borta var häftigt, men det här var bara så att alla ville garva åt det.

¤ På negativa sidan. Fagervall tyckte att boxplay såg bra ut. Men Björklöven släppte ändå båda Timrås mål i boxplay och hade då 60 procent i BP den här matchen. Ganska nära deras 69.75 som de har för säsongen, sämst i allsvenskan genom alla tider. Är det något som får mig att känna att ”Löven kanske ändå hamnar i negativt kval” då är det just spelet i boxplay. Tre tränare, men ingen som fått det att fungera fullt ut.

 

Nu har Björklöven Almtuna hemma, Västerås har AIK borta. AIK, det hetaste laget i hela serien som har åtta raka segrar och krossade Mora med 4-0 senast. Almtuna som Björklöven har så historiskt lätt för på hemmais. Seger där samtidigt som Västerås torskar då har Björklöven helt plötsligt fyra poängs försprång med tre matcher kvar.

Den här segern i Timrå vände på steken. Den var osannolik, men den har tagit Löven från ett riktigt dåligt läge till ett bara ganska dåligt. Steg för steg.

Till sist. Stort jävla hatten av till Björklöven för den här segern. Den imponerade på mig. Det här var inget losergäng.

8 kommentarer

  1. Mangan

    Ska vi ha någon chans i nästa hemmamatch så får allt Jocke Gustafsson slå Sonny Lundwall en signal på nummer 0708-869037 och fråga om det är ok om vi spelar i vita dräkter hemma. Ett ja på den frågan och Almtunas materialare är näste man att informeras.

  2. Sonny Hardarsson

    Återigen en match där Messy får inleda som tekare i boxplay med resultatet att klockrena tekningsförluster leder till snabba motståndarmål. Kan givetvis inte påstå att det är den enda orsaken till att man släpper in mål i boxplay, men man har ju sätt det i flertalet matcher innan med baklängesmål som följd (jag skrev en kommentar om det efter Mora matchen hemma).

  3. Wilas

    Tycker att dom vita dräkterna borde användas oftare om det går, de är ju också mycket snyggare än att ha helgrönt.

  4. Janne

    Tycker vi gör spännande matcher.

    De senaste matcherna tycker jag att Emmerdahl, Pavel och Pukka har haft en riktigt fin stabilitet i spelet.

    Pavel och Emmerdahl har ungefär samma poängsnitt om man tar bort de matcher Pavel varit avstängd och spelat mindre än 3 minuter (vilket är ca 10 matcher)

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

      Pavel har +10 i plus/minus och grymt poängsnitt. Det som skiljer honom och Emmerdahl åt är att Emmedahl har 10 PIM och Pavel bland de som har flest i serien. Visst det är hans spelstil och tar ofta med sig någon till utvisningsbåset, men det drar ändå ned helheten. Pavels hjärta drar upp intrycket, men sedan känns Emmerdahl som en mer komplett hockeyspelare då Pavel inte har någon jättebra förstapass. Visst på pappret ser de ganska lika ut, men Pavel är inte lika bra som Emmerdahl i mina ögon. Pavel kan dock bli en riktigt bra allsvensk back.

  5. Coachen

    Riktigt bra kvalitetsspelare vi har i Murphy, Lindquist och även skadade Farley och grymt att dom är kvar nästa säsong! Tänk om vi hade kunnat kapa bort lägsta nivån som förekommit i defensiven många gånger under säsongen och spela liknande igår, då hade vi inte legat vi det här strecket utan kanske vid seriens översta streck nu.. Grym seger igår och kan vi spela på samma sätt och dessutom i bortastället på lördag får vi hemmasupporters förhoppningsvis uppleva en alldeles för sällan förekommande hemmavinst

  6. Oddset

    Först vill jag tacka för en riktigt bra blogg! Du gör ett fantastiskt bra arbete, Gustav! Jag håller många gånger med dina analyser kring Björklöven. Har läst den under några år, men gör nu mitt första inlägg. Björklöven har jag följt desto längre, i drygt 30 år.

    Tycker dessvärre att laget många gånger, alltför snabbt, blir upphausat.. Tänker framförallt under Silly Season, då man år efter år tror överskattar laget och tror det är världsbäst. Likaså fanns det skriverier efter några segrar med MÅ att nu blir det topplacering. Tendenser till överskattning finns även i senaste inlägget om att det här grejar Löven efter segern mot Timrå… Ingenting är säkert när det gäller detta Björklövenlag. Och spekulationer om att AIK bör slå Västerås blir bara jobbigt. Trender är till för att brytas. AIK kommer allt närmare en sådan, inte alls otänkbart ikväll att vinstraden bryts. Tror för övrigt att Västerås, med tanke på motstånd, kan ta full pott av poäng i matcherna fram till den mot Björklöven. Dessutom lär Björklövens bortasvit också brytas inom kort. Då har vi helt andra förutsättningar.

    Jag vill egentligen inte vara pessimist, men var redan vid jul säker på att Björklöven spelar i division 1 nästa år. Ett negativt kval kommer de inte kunna hantera. Ifjol degraderades de båda allsvenska lagen. Året innan försvann Södertälje ner i ettan, som den säsongen siktade på SHL…. I kval är det matcher mot lag som har självförtroende, är vana att vinna och kan spela utan press. Och med Lövens hjärnspöken kommer det inte att gå. Då spelar det ingen roll hur namnkunnigt laget egentligen är eller hur bra organisation Löven besitter. Tyvärr.

    De förändringar som gjorts på slutet; Sparka Dalle som sportchef, ner med Fagervall i båset och ersätta Bull/Fredriksson med Pukka känns helt nödväniga och är rätt beslut. Frågan är dock om det kom försent?

    Så jag blir lite oroad när du i en liverapport på slutet skriver att Löven inte kommer åka ned och att det inte blir några lokala matcher nästa år… Jag HOPPAS naturligtvis inte heller det, men risken är fortsatt överhängande, trots ett mycket bättre försvarsspel numera.

    Fortsatt ödmjukhet är melodin! Då kan det gå vägen…

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

      Jag ser det som ca 5-7 procents chans att de åker ur så det är ganska låg sannolikhet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.