Hur formeras Björklöven?

På tisdag spelas första träningsmatchen. Då får vi första hinten av hur Björklöven kommer att formeras i vinter, men så här skulle bloggen ställa upp laget.

Det är tidigt än. Mycket tidigt. Vi har inte ens fått se de nya spelarna i match än, men låt oss spekulera lite ändå. I nuläget har Björklöven Emil Wikström, Jonas Emmerdahl och Isak Stenlund-Ädelgran på skadelistan. Med den grunden skulle jag ställa upp laget så här.

Målvakt:

Adam Werner (Oscar Masiello)

Werner måste växa ut till en riktigt förstemålvakt den här säsongen för att Björklöven ska lyfta i tabellen. Det positiva är att det än finns mycket utveckling i Werner och han visade t.ex. mot Timrå borta i slutet på förra säsongen hur grymt bra hans högstanivå är.

Backpar:

Mikko Pukka, Stefan Andersson

Stefan Andersson behöver spela med en defensivt skicklig back och Pukka är lagets säkraste back i egen zon. På så sätt kan Andersson likt tillsammans med Acke Hellström fokusera på uppspelen och offensiven mer.

Simon Backman, Jacob Andersson

Jacob Andersson har ett fint skott och bra spelsinne, men var en säkerhetsrisk i fjol vilket plus/minus-statistiken talar om. Även han får en rutinerad kugge bredvid sig. Andersson kan bytas ut mot Åkerström om han spelar skakigt.

Niklas Pavel, Jacob Stenqvist

Jag gillade Stenqvist i Modo i fjol. Han kan ta hand om uppspelen och Pavel städar rent i egen zon. Det som talar emot detta är att Pavel och Stenqvist är rightare medan Backman och Jacob Andersson är leftare. Jag vill trots det ha en rutinerad defensivt skicklig back med Jacob Andersson.

Extraback:

SImon Åkerström

Här kan vi skilja oss helt, Jocke Fagervall och jag. Jag var inte imponerad av Åkerström i fjol och för mig är han sjunde back (eller (.e med Emmerdahl tillbaka).

På läktaren:

Adam Berglin

Bra truppspelare att ha med på träningar. Bra signal att spelare från egna led kan ta sig till A-laget. Har dock en del att växa in i för allsvenskt spel och är en resurs vid skador.

Notis: När Jonas Emmerdahl kommer tillbaka ser jag gärna honom tillsammans med Jacob Stenqvist eller med Simon Backman beroende på hur Pavel och Jacob Andersson sett ut under säsongsupptakten.

Kedjor:

David Lindquist, Fredrik Andersson, Alex Hutchings

Det känns som att David Lindquist kan utvecklas ännu mer den här säsongen. Tillsammans med lagets bästa målskytt och naturliga förstecenter i Fredrik Andersson känns det här som en spektakulär kedja. Fredrik Andersson är även skicklig i egen zon och Hutchings arbetar ganska hårt så kedjan ska även kunna klara av om de hamnar där.

Austin Farley, Kim Karlsson, Cody Murphy

Farley och Murphy visade upp bra kemi i fjol och behöver en puckhållande och skapande center som kompletterar duon. Det skulle funka både med Kim, Linkan eller Fredrik Andersson, men med Kim blir det en väldigt snabb kedja.

Marcus Jonsson, Axel Ottosson, Emil Norberg

Jag tror att Emil Norberg kan få ett litet genombrott i vinter. Han verkligen bara kör och jag tror att det kan passa bra ihop med Messy.

Mattias Granlund, Tobias Hage, Nicklas Johansson

Tobias Hage har visserligen en del offensiva egenskaper, men jag har inte honom i de två första kedjorna som center och då får han en ganska defensiv roll istället likt Stefan Öhman hade i fjol.

Extraspelare.

Andreas Vikström

Var med och spelade en del i fjol. Kan avlasta i en fjärdelina.

På läktaren:

Filiph Åström

Viktig signal att ta med stora talanger i A-lagstruppen. Dock har Åström sin primära speltid någon annanstans.

Notiser:

¤ I min värld finns det två vägar att gå här. Antingen så satsar du på två kedjor som ska vara så offensivt starka som möjligt som ska producera, eller så sprider du ut kvaliteten på tre kedjor. Oavsett så måste du ha en ren checking-line som ska ha primära defensiva egenskaper och kunna döda tid.

¤ När jag stolpar upp uppställningen så här är känslan tvärt emot vad jag sa i sändningen att det kommer in en forward. Det skulle behövas en ytterforward av kvalitet till i laget. Detta då det är gaska tunt sett till antalet. 2-3 skador så får inte laget ihop fyra kedjor längre. Sedan är Hutchings och Messy de enda rightskyttarna med Ädelgran skadad bland forwards. Det är inte optimalt.

Powerplay:

PP1:

J Andersson, Hutchings, Lindquist, F Andersson, Hage

Jacob Andersson som leftskytt på point med Hutchings som rightskytt på vänstersidan. Sedan Lindquist på högerkanten, Fredrik Andersson i en fri roll och Hage framför målet.

PP2:

Pukka, S Andersson, Murphy, Karlsson, Farley

Uppställning med två backar brett. En rightskytt och en left. Murphy i slottet och bökar framför målet, Kim Karlsson på högerkanten och sedan egentligen hade det varit perfekt om Farley varit rightare, men när Stefan Andersson tar ned pucken på vänsterkanten kan Farley komma högt i slottet på direktskott t.ex.

¤ ¤ ¤

Typ så här tänker jag. Som ni ser. En forward till som är rightare skulle inte skada. Sedan har Björklöven tunt med naturliga spelare framför målet i powerplay. Murphy klarar det, men sedan vet jag inte vem. Kanske kan Pavel vara ett alternativ om inget fungerar.

6 kommentarer

  • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

   Det har sett ut så på träning så du kan ha rätt. Jag skulle dock vilja ha en ännu bättre center mellan dem än Otto som var bra, men ojämn i fjol.

 1. Erik

  Höjer sig inte Nicke 200% från förra säsongen ska han vara på läktaren å Åström spela. Annars ser det fint ut.

 2. Lövenfan

  Akim Aliu
  Vill man få in mer rutin kanske Ryan Gardner är ett namn för oss, dock lite av en chansning med tanke på hans ålder, annars finns det en betydligt yngre Akim Aliu som dock troligtvis lär kosta en del mer. Två grabbar med storleken som vi behöver, båda två är rightare och gillar att spela en tuff hockey, ta sig in på kassen och blir svåra att stoppa med tanke på deras storlek.

 3. Staffan

  Kärnfullt och intressant skrivet! Skönt att ha tillbaka dig Gurra. Blir intressant att se hurpass väl ditt tänk kring centrarna stämmer med Fagervalls. Vad gäller backarna tror jag han kommer sätta en rutinerad och en yngre i varje par. Gjorde inte Jocke så i fjol när han klev in som coach?

 4. Thomas

  Hej.
  Kul att du är tillbaka. När man ser din uppställning så känns det rätt tunt på forwardsidan. Jag ser hellre en riktigt vass forward än en till back.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>