Lövens motstånd 17/18 – Oskarshamn och Pantern

Bloggen går under de två sista veckorna inför premiären igenom lag för lag som Björklöven kommer att möta under säsongen. Idag Oskarshamn och Pantern.

Logga_skugga_IKO

Placering i fjol:

9:e plats med 69 poäng

Tips inför i fjol av ”experterna”:

Var tippade mellan 3-5.

Spelare ut och in: 

In:  Ludvig Engsund (Mv), Västervik, Marcus Björk (B) Asplöven, Martin Fehérváry (b) Malmö J20 , Linus Morin (B), Karl Johansson (B) Vimmerby, Tom Hedberg (B), Lån HV71, Kevin Marshall (B) Lån Rögle, Oscar Josefsson (F) Vimmerby, Gustav Olhaver (F), Rögle J20, Ludvig Elvenes (F), Lån Rögle, Lucas Elvenes (F), Lån Rögle, Roope Ranta (F), Riessersee, Niklas Johansson (F), Tingsryd

Ut: Fredrik Söderström, tr, Storhamar, Daniel Eriksson, tr, Linköping J20, Tobias Ekberg, b, Pantern, Daniel Nilsson, b, Lindlöven , Jonas Liwing, b, Södertälje, Fredrik Styrman, b, Pantern, Jakob Karlsson, f, Vimmerby , Victor Svensson, f, Storhamar, Anders Poulsen, f, Herning , Mitch Wahl, f, Innsbruck, Nic Deschamps, f, Rouen

Kommentar till truppen:

En fullständig utrensning och ett nybygge. Efter 937 år med Fredrik Söderström vid rodret kommer Björn Hellkvist in som tränare och Mattias Kenttä som sportchef och i stort sett halva laget är borta. Det finns en liten grund kvar i Piispanen, Linder, Ragnewall, Hagelin, Löfstedt där vi vet vad IKO får. Sedan känns det osäkert. Niklas Johansson och Tom Hedberg är bra nyförvärv, sedan är det ett antal unga spelare som jätten Roope Ranta, bröderna Löfstedt som kan växa ut till bra spelare. På pappret har nog Oskarshamn en sämre trupp i år än i fjol, men i allsvenskan får man alltid räkna med utveckling och vad nya roller kan göra.

Nyckelspelare:

Kevin Marshall har Mattias Kenttä plockat från Rögle som tilltänkt backkugge, han blir viktig, så även Joakim Hagelin och Manuel Ågren som är två av få målskyttar. Även Wiktor Ragnevall i målet måste spela bra tills laget hittat samman helt.

Vid sidan av isen:

Fredrik Söderström var tränaren i allsvenskan som hade haft sitt lag längst tid förra säsongen. Detsamma gällde sportchefen Roger Jönsson. Nu är båda borta. Det är alltså en ny verklighet sportsligt för Oskarshamn. Just Per Kenttä från Asplöven som de rekryterade in som sportchef är en av de mest intressanta namnen i svensk hockey på den här nivån. Han har drivit Asplöven med i stort sett nollbudet i allsvenskan och nu när han får komma till en klubb med allafall några resurser så var frågan vad han skulle göra. Normalt är Kenttä väldigt pricksäker på transatlanter så därför är det lite förvånande att han bara plockat in en. Jag gissar att han inte shoppat klart än. Kenttä är van vid korttidskontrakt om man säger så. ”Det ska bli kul att jobba på ett annat sätt. Det är en förening med stor potential”, sa Kenttä när han tog jobbet.

Kuriosa kopplat till Björklöven:

Björklöven har efter åtta möten med Oskarshamn sedan comebacken i hockeyallsvenskan aldrig tagit poäng i Be-Ge Center i Oskarshamn. Tre av förlusterna har varit med uddamålet, men annars har det varit hemska matcher. 5-9 som värst. Jag har varit på plats på fem stycken av matcherna. Laget har haft väldigt svårt med Oskarshamns spelstil på hemmaplan och ofta givit bort flera mål.

Försäsongen:

10/8: Oskarshamn – Kristianstad 1-2 e.st
18/8: Västervik – Oskarshamn 3-4
24/8: Karlskrona – Oskarshamn 3-2 e.st
26/8: Oskarshamn – Rögle 0-5
1/9: Oskarshamn – Vita Hästen 2-1 e.st
2/9: Oskarshamn – Tingsryd 1-2 e.fl

Kvarvarande matcher:

8/9: Oskarshamn – Troja/Ljungby
13/9: Vimmerby – Oskarshamn

Det tror bloggen om säsongen:
Oskarshamn underpresterade rejält i fjol och det var kanske inte så konstigt att det blev en utrensning. Speciellt med tanke på att Oskarshamn innan fjolårets säsong varit ett lag som tagit tydliga steg framåt år för år. Det känns lite osäkert hur bra laget är den här säsongen, men en ganska bra grund är kvar och Kenttä har värvat in flera spännande spelare och ett par klara bra nya. Det ska kunna gå bättre än i fjol, men som det alltid är med nybyggen så är det ett svårbedömt lag. 6-10 är väl ett vettigt tips här.

¤ ¤ ¤

ladda ned

Placering i fjol:

Fyra med 89 poäng

Tips inför i fjol av ”experterna”:

Tippades i nedre delen av tabellen efter att ha tappat Stephan ”Lillis” Lundh som tränare.

Spelare ut och in: 

In: Sebastian Strandberg (f), Odense, Sebastian Selin (f), Almtuna, Carl Åsell (f), Västervik , Stefan Söder (f), Troja-Ljungby; Andreas Heier (f), Stjernen, Olle Liss (f), Västervik, Fredrik Styrman (b) Oskarshamn, Tobias Ekberg (b) Oskarshamn, Johan Ivarsson (b), Malmö, Jesper Mångs (b) Malmö J20, Hugo Danielsson (b) Skellefteå J20, William Pethrus (b) Mora, Valentin Pilet (b), Lausanne J20 Anders Grönlund (f), Lillehammer, Robin Jensen (mv), Djurgården, Jonatan Bjurö (mv) MODO

Ut: Oscar Malm, mv, KRIF, Tex Williamsson, mv, Malmö, Johan Björk, b, slutar, Emil Carnestad, b, MODO, Filip Windlert, b, AIK, Victor Björkung, b, Hvidovre, Tommi Juntunen, b, klubb ej klar, Ludwig Karlsson, f, Milton Keynes Lightning, Lars Bryggman, f, Malmö, Patrik Blomberg, f, Västervik, Mattias Persson, f, Rungsted

Kommentar till truppen:

Rejäl omsättning i truppen, men det är nog Panterns verklighet som farmaklubb och som mellansteg. Det är en del tunga tapp som succémålvakten Tex Williamsson, poängbacken Johan Björk och Mattias Persson för att nämna tre tunga. Dock har Håkan Åhlund värvat bra. Framförallt Olle Liss som öste in poäng i Västervik i fjol och stabile Jonathan Bjurö känns som två bra förvärv. Sedan finns det en bra grund i laget och flera spelare som Hugo Danielsson med utvecklingsmöjligheter. Pantern har som helhet en spännande trupp som ska kunna fortsätta spela med samma fart som i fjol. Det har varit en bra sommar trots förlusterna.

Nyckelspelare:

Kim Johansson är en spelare som levererar ett arbete varje dag. Han blir viktigt. Framåt blir Sebastian Dyk och Olle Liss två nycklar och bakåt blir troligen nye Valintine Pilet bärande.

Vid sidan av isen:

När Pantern gick upp till allsvenskan var det en oerhört liten organisation med alla-gör-allt-tema. Det byggde då mycket då på ordförande Anders Öhrn som själv gick in med en miljon i föreningen per år. Nu är det nya tider. Efter två säsonger i hockeyallsvenskan har Pantern flyttat fram positionerna och har numera en organisation värd namnet kring a-laget. Tre säljare och två kanslister samt tränare och sportchef. Det är dock fortfarande Öhrn och nye ordföranden Mattias Schönhult som är de två största finansiärerna. Laget har i år en helt egen trupp där de inte är beroende av Malmö Redhawks. Målet är just nu att uppsatt att nå SHL. Läs mer om Pantern här. 

 

Kuriosa kopplat till Björklöven:

Björklöven har totalt tagit en poäng på fyra möten i Malmö Isstadion. Den enda ”Green Connection” som finns mellan Björklöven och Pantern är Jonathan Bjurö som gjorde två matcher och släppte in sju mål för Löven säsongen 15-16.

Försäsongen:

17/8: Pantern – Malmö 4-3 e.fl.
23/8 Pantern – Kallinge-Ronneby 3-2
30/8: Lugano – Pantern 5-4
31/8: Lausanne – Pantern 4-7
2/9: Fribourg – Pantern 3-1

Kvarvarande matcher:
14/9: Torja/Ljungby – Pantern

Noterbart att Pantern totalt spelar ganska få matcher och att de dessutom var ett av de sista lagen på is i serien. Kan det få någon effekt?

Det tror bloggen om säsongen:

Lilleputtföreningen i stort sett utan publik på matcherna har slutat tia och fyra sedan de tog steget till Hockeyallsvenskan. Bättre än Björklöven båda gångerna på en bråkdel av budgeten. Det är imponerande. Många trodde att det var Stephan Lundh som var svaret efter första säsongen, men Håkan Åhlund kom in och gjorde laget ännu bättre. Det är nu bara att inse. Malmö är en attraktiv stad att bo i, Pantern är en klubb med liten publik, men med ett bra samarbete med Redhawks, bra förutsättningar med en lockande stad och är här för att stanna. Laget ser bra ut då det kryddats med ett par fina nyförvärv, men har kvar en grund från i fjol. Pantern ska om inget konstigt händer kunna vara med i toppen och slåss om de fem-sex främsta placeringarna i serien. Dessutom är hockeyn de spelar under Håkan Åhlund svår att möta. Knäckfrågan är om verkligen Jonathan Bjurö kan ersätta Tex Williamsson. Det är vad som kan fälla Pantern.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>