Lövens motstånd 17/18 – Modo och Södertälje

Bloggen går under de två sista veckorna inför premiären igenom lag för lag som Björklöven kommer att möta under säsongen. Idag Modo och Södertälje.

Modo

Placering i fjol:

12:e plats med 66 poäng.

Tips inför i fjol av ”experterna”:

Var tippade 2-4 av i stort sett alla.

Spelare ut och in: 

In:  Isak Wallin – Lån Mora, Emil Carnestad – Pantern, Marcus Oskarssson – Almtuna, David Deutsch – MODO J20, Johan Eriksson –  Tingsryd, Victor ”11″ Öhman – Västervik, Magnus Häggström – Malmö , Sam Marklund – Skellefteå, Martin Röymark –  Tappara

Ut: Jonatan Bjurö, mv, Pantern, Jesper Lindgren, b, HPK, Axel Eidstedt, b, klubb ej klar, Jan Brejcak, b, klubb ej klar, Jonathan Léman, b, Almtuna, Byron Ritchie, f, slutar , Jordan Smotherman, f, Manchester Monarchs, David Rundqvist, f, Troja-Ljungby, Kristian Jakobsson, f, Mora, Per-Åge Skröder, f, slutar, Oscar Steen, f, klubb ej klar, Pär Edblom, f, klubb ej klar.

Kommentar till truppen:

Har både tappat tungt och värvat bra. Jesper Lindgren och David Rundqvist är tunga tapp som har utveckling i sig, Smotherman och Richie är ren kvalitet som lämnar. Johan Eriksson är en snygg värvning, även Sam Marklund, Marcus Oskarsson och Martin Röymark kommer att stärka rejält. Förutom det finns en bra grund, mycket skapad på unga spelare från egna led och det känns ganska stabilt faktiskt. Det finns spets som Henrik Björklund och Patrik Karlkvist, det finns ungt, gammalt och plats för att fördela roller och för spetsförvärv under säsongen. Modos trupp ser ganska vettigt balanserad ut

Nyckelspelare:

Henrik Björklund och Patrik Karlkvist blir viktiga offensivt, Tommy Enström i försvaret och Erik Hanses måste vara bra om Modo ska vara i toppen.

Vid sidan av isen:

Det har varit stökigt kring Modo ett antal år med nya tränare, ny sportchef, ny VD varje säsong och ibland flera gånger per säsong så som det är med lag i en spiral nedåt. Nu har Hans Särkijärvi kommit in som tränare och det känns väldigt stabilt. Modo har kämpat med ekonomin sedan de gick ned till allsvenskan och det var länge en fråga om de skulle kunna behålla Fjällräven Center, men vid årsmötet visade de upp en vinst på 4,4 miljoner. Då ska det sägas att Modo hade en fallskärm på sex miljoner från SHL samt har sålt många spelare sista året och dragit in pengar på det. Hur som helst känns det som att Modo landat lite efter chocken när de åkte ur serien. Det är starkt jobbat att gå plus det året.

Kuriosa kopplat till Björklöven:

Björklöven och Modo var de enda lagen som lyckades få fullsatt på respektive arena mot varandra under förra säsongen. Björklöven hade fullsatt i båda mötena med Modo i Umeå medan Modo hade fullsatt i den första av två matcher mot Björklöven i Fjällräven Center. Det håller sannerligen på att byggas upp en rivalitet här. Inte nära som den mot Skellefteå, men det vi såg förra säsongen var något på absolut hög SHL-nivå i stämning och inramning.

Försäsongen:

11/8: Timrå – Modo 3-2
17/8: Luleå – Modo 3-4 e.st
24/8: Skellefteå – Modo 3-2 e.st
26/8: Modo – Björklöven 1-4
30/8: Timrå – Modo 2-4
2/9: Mora – Modo 2-4

Kvarvarande matcher:

14/9: Örnsköldsvik – Modo

Intressant att Modo under de sista tre veckorna inför premiären endast spelar en match och det mot ettanlaget Örnsköldsvik. Återstår att se hur det påverkar laget inledningsvis.

Det tror bloggen om säsongen:
Modo känns som ett något mer homogent bygge i år och förväntningarna är inte lika höga samtidigt som chocken efter att ha åkt ur verkar ha lagt sig. Känslan är att det är bra för Modo. De kan bygga upp ett självförtroende baserat på resultat istället för historia. Jag tror att Modo kommer att vara med uppe i toppen i år. De har ett lag som är välbyggt, även om inte superspetsigt än, men vi får se vad som kommer in under säsongen. Att sedan Säcken står i båset är lite av garant för att laget kommer att spela en verklighetsbaserad hockey och det tror jag blir bra för Ö-viksklubben. Det som talar emot Modo är att publiken troligen fortsatt inte direkt har något tålamod.

¤ ¤ ¤

sodertaljesk

Placering i fjol:

14:e, sist med 50 poäng (16 från att undvika kval)

Tips inför i fjol av ”experterna”:

I botten, mellan plats 11-14

Spelare ut och in:

In: George Sörensen – Almtuna, Robin Christoffersson –  Södertälje J20, Lukas Klarström – Södertälje J20, Stefan Johansson –  AIK, Jacob Spångberg –  AIK, Jonas Liwing – Oskarshamn, Sebastian Owuya –  Sundsvall , Petter Hansson – Linköping, Nicklas Grossmann – Örebro, Stefan Gråhns – Västerås, Markus Persson – Västerås, Christopher Bengtsson – Tingsryd, Thom Flodqvist –  Kristianstad, Hampus Olsson – KRIF , Nicklas Heinerö –  AIK, Thomas Valkvä-Olsen – Karlskoga

Ut: Mathias Dahlström, mv, slutar, Erik Ullman, b, AIK , Petter Lindberg, b, Val Vanoise, Jonas Vidlund, b, klubb ej klar, Olov Lundqvist, b, Asplöven, Wiliam Kaijser, b, Arboga, Robin Nilsson, b, Västerås, Adam Hansen, b, Huddinge, Jonas Westerling, f, Sheffield, Johan Skinnars, f, Kristianstad , Patrik Kallmert, f, Huddinge , Karl Olofsson, f, KRIF, Felix Maegaard-Scheel, f, Esbjerg, Henrik Thegel, f, Skövde, Anton Holm, f, AIK

Kommentar till truppen:

Här snackar vi utrensning. Sju spelare kvar i laget från fjolårets fiaskosäsong. Naturligtvis ett par tunga tapp som Anton Holm, Jonas Westerlung och Johan Skinnars, men i det stora är det ju ett helt nytt lag där Nicklas Grossmann sticker ut med 11 säsonger i NHL, men även Thomas Valkvä-Olsen som hade en grym säsong med Karlskoga i fjol samt Markus Persson som känns som lite av ett fynd från Västerås då han mest var skadad förra säsongen. Det är svårt att värdera truppen, men den har klart fler allsvenska matcher och mer rutin än den SSK hade i fjol. Waltin har verkligen gått all-in på rutin, framförallt defensivt där laget fallerade totalt i fjol. Endast en back är kvar från förra säsongen och det ska bli intressant att se hur han får ihop det här laget.

Nyckelspelare:

Nicklas Grossman blir en ledare laget för att hålla ihop defensiven tillsammans med Stefan Johansson. Framåt är frågan lite vem som ska göra det. Jag tror på Markus Persson, men Fredrik Weigel är kvar från i fjol och är en av lagets offensiva spetsar. Han blir viktig.

Vid sidan av isen:

Det var klart stormigt i fjol kring tränaren Mats Waltin. Han hamnade i en fejd med Länstidningens reporter Andreas Hanson och bojkottade honom. Flera spelare fick gå från laget under säsongen, det uttrycktes missnöje i truppen och poängmässigt blev det ett fiasko. Via kval höll sig Södertälje kvar och i slutändan trots allt blev Waltin kvar. Han sitter på ett treårskontrakt som han skrev på efter att ha lämnat Björklöven våren 2015, så det räcker även över den kommande säsongen. Under våren valde Waltin att sedan (enligt lt.se) att inte erbjuda Anton Holm som gjorde 33 mål förra säsongen nytt kontrakt. Det är helt klart att Mats Waltin är sheriff och bygger laget efter sin pipa, oavsett. Ekonomiskt var Södertälje nära konkurs 2015, men de har hållit i pengarna sedan dess under klubbdirektören Mats Pernheim i ettan. Dock visade SSK på årsmötet i juni ett minusresultat på 602 855 kronor. Klubben har dock fortfarande en dryg miljon kvar i eget kapital.

Kuriosa kopplat till Löven:

Björklöven vann båda bortamatcherna, 3-0 och 5-3 mot Södertälje förra säsongen, men förlorade båda hemma, 5-6 och 1-5. I 5-3 segern gjorde Mikko Pukka sitt första mål i Björklöven-tröjan när han fastställde slutresultatet i tom kasse.

Matcher försäsongen:

12/8: Sheffield – Södertälje 4-2
13/8: Sheffield – Söderälje 1-3
18/8: Södertälje – AIK 3-2
27/8: Södertälje – Färjestad 1-5
1/9: Leksand – Södertälje 2-1

Kvarvarande matcher:

13/9: AIK – Södertälje
16/9: Södertälje – Almtuna

Det tror bloggen om säsongen:
Södertälje kommer att vara betydligt mer defensivt stabila i år och på det sättet svårare att slå. Dock saknas det ju en del framåt så laget måste verkligen få ihop det för att inte hamna i botten igen. Det är ett ganska omodernt bygge med många äldre spelare och inte alls med samma utvecklingspotential som många andra lag i serien. Det känns som att förra säsongen satte sina tydliga spår på hur laget är byggt nu. Jag ser det här som en mellansäsong där många spelare kommer att vara borta året efter. Det är inget bygge för framtiden direkt. Jag tror dock att laget ska kunna klara sig utan negativt kval den här säsongen.

3 kommentarer

 1. Robin

  Modo saknar även i år centrar. Förstecenter är (som vanligt de senaste åren) skadad. Andrecenter en som egentligen är ytter. Därunder bara oprövade kort. Det räcker inte.
  Kamp i botten.

  Björklöven har något intressant på gång. Får man ihop det tror jag man slår ”experterna” på fingrarna.

 2. Mikael Omberg

  SSK kommer att överaska stort i år,tror på Waltin.
  Han har byggt om med små medel och dessutom fått en rejäl present i hemvändande Nicklas Grossman.
  Sådana spelare älskar Waltin och han kommer att få spela kopiöst mycket.
  Vad vi kan överlåter jag åt Fagerwall som jag litar på till fullo.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>