Lövens motstånd 17/18 – Timrå och Tingsryd

Bloggen går under de två sista veckorna inför premiären igenom lag för lag som Björklöven kommer att möta under säsongen. Idag Timrå och Tingsryd.

 

543x603-logo-timra-ik

Placering i fjol:

6:a med 83 poäng efter att tidigt legat i toppen, men tappat under säsongen.

Tips inför i fjol av ”experterna”:

Var tippade i toppen 1-3 av de flesta.

Spelare ut och in: 

Ut:  Roger Forsberg, tr, Västervik, Johan Mattsson, mv, Frölunda , Adam Ohre, mv, Halmstad , Jens Westin, b, Färjestad , Mattias Nilsson, b, Leksand , Wilhelm Westlund, b, Vita Hästen, Robin Persson, b, klubb ej klar, Jens Lööke, f, Arizona Coyotes, Elias Pettersson, f, Växjö , Jonathan Dahlén, f, Vancouver Canucks, Andreas Stene, f, Vålerängen, Ludvig Nilsson, f, Almtuna

In: Victor Brattström – Timrå J20, Henrik Haukeland – Leksand, Maksims Ponomarenko – Lörenskog, Hugo Enock – Färjestad J20, Hampus Larsson – Västerås, Johannes Kinnvall – Brynäs, Lukas Zetterberg – Västerås, Vilmos Gallo – Linköping,, Erik Karlsson – Charlotte Checkers, Tobias Liljendahl – Vita Hästen, Filip Hållander – Timrå J20, Jacob Olofsson – Timrå J20.

Kommentar till truppen:

Har tre blytunga tapp. i Jonathan Dahlén, Johan Mattsson och Elias Pettersson. Mattsson har sportchef Kent Norberg hittat en bra ersättare till. Dahlén och Pettersson går inte att ersätta och där måste fler kliva fram. Lukas Zetterberg känns som ett spännande tillskott. Det var bara frågan om vilka som skulle ta honom när Västerås åkte ur. Som helhet finns det kvar kvalitet från i fjol i truppen, men det känns inte lika solklart som i fjol att Timrå ska vara med i toppen sett till truppen. Den stora frågan är vem som ska kliva fram framåt. Mycket av spelet i fjol byggde på Dahlén/Pettersson.

Nyckelspelare:

Sebastian Lauritzen kom till Timrå i fjol, han har kvaliteten och nu måste han kliva fram. Andreas Molinder är en ledartyp defensivt som blir viktig, Sedan finns det många kulturbärare för Timrå som blir viktiga. En av dem är Jeremy Boyce.

Vid sidan av isen:

Efter flera bra säsonger bytte Roger Forsberg Timrå mot Västervik och istället har Fredrik Andersson kommit in från Modos J20. Den förra Modomålvakten har varit assisterande coach i Modo och GM, men det här blir första headcoach-uppdraget och det ska bli intressant att se hur laget förändras med hans hockey. Timrå har präglats av fart sista åren, nu pratar Fredrik Andersson om försvaret som nummer ett. Vid sidan av isen var Timrå ytterst nära konkurs 2015. Hur ser det ut nu? Timrå fortsätter att kämpa. I mars rapporterades det om skulder på två miljoner till kronofogden. Det var 40:e ärendet på fyra år till Kronofogden. Den skulden betalades dock 10 april och den 1 juni rapporterades om ett minusresultat på 1,7 miljoner på årsmötet, men då Timrå har ett eget kapital på 1,7 miljoner så klarar de elitlicensen. Dock kan inte verksamheten som året före gick 2 miljoner back fortsätta så här.

Kuriosa kopplat till Björklöven:

Timrå är det lag som Björklöven spelat mot flest gånger de senaste åren. Förutom 12 seriematcher de senaste tre säsongerna har det blivit ytterligare fem träningsmatcher och det kommer en till på torsdag. Alltså 18 möten på tre säsonger. Det borde innebär att lagen känner varandra väldigt bra.

Försäsongen:

11/8: Timrå – MODO 3-2
17/8: Östersund – Timrå 2-3
30/8: Timrå – MODO 2-4
1/9: Timrå – Mora 5-1
3/9: Timrå – Björklöven 5-1
8/9: Timrå – Leksand 4-1

Kvarvarande matcher:

14/9: Björklöven – Timrå

Det tror bloggen om säsongen:
Timrå har kvar en stomme som har bra rutin från allsvenskan och som håller hög nivå. Dessutom har de värvat spännande och har flera unga spelare med utveckling i sig, men känslan är att Timrå är mer av ett mittenlag den här säsongen på pappret än som i fjol där deras spetsduo var så pass bra att de bara skulle vara med högt uppe. Jag tror att laget kommer att behöva flera spelare som tar steg framåt för att vara i absoluta toppen.

¤ ¤ ¤

Tingsryd

Placering i fjol:

7:e plats med 82 poäng.

Tips inför i fjol av ”experterna”:

Tippades mellan plats 3-7 av de flesta.

Spelare ut och in:

In: Andreas Ljunggren – Hanhals, Adrian Saxrud Danielsen – Stjernen, Simon Karlsson – Västerås, Kim Tallberg – Vita Hästen, Mathieu Tousignant – Ravensburg, Daniel Öhrn – Sparta Sarpsborg, William Romfors – HV71 J20, Hampus Melén – Mörrum (tryout), Mikael Frycklund – Västerås , Mats Fröshaug –  Västervik, Victor Laz – Rögle

Ut: Tim Sandberg, mv, klubb ej klar, Kevin Ekman Larsson, b, Tucson Roadrunners, Nicolai Bryhnisveen, b, Dukla Jihlava, Oskar Carlsson, b, Västervik, Johan Eriksson, f, MODO, Lukas Hansson, f, Hanhals , Jonathan Johnson, f, Troja-Ljungby, Christopher Bengtsson, f, Södertälje, Adam Persson, f, timeout, Zack Phillips, f, Nottingham, Adam Schmidt, f, Reading Royals, Nicolai Meyer, f, Troja-Ljungby, Niklas Johansson, f, Oskarshamn

Kommentar till truppen:

Har ett par tunga tapp där Johan Eriksson, 22 mål, 39 poäng, sticker ut mest. Även Adam Schmidt, Nicolai Meyer, Niklas Johansson och Kevin Ekman Larsson är tunga tapp. Framförallt offensivt har laget tappat slagkraft. Det har värvats ganska osäkert där visserligen Simon Karlsson och Mikael Frycklund visat kvaliteter i allsvenskan tidigare, men det är inte självklart vilka som blir spetsarna. Det finns spännande spelare som Viktor Laz som kan ta steg, men det kommer som vanligt att hänga på kollektivet, defensiven samt att någon import levererar. I år är det Mathieu Tousignant som är transatlanten som ska göra det. Han har stått för 46 och 45 poäng, 22 och 17 mål de senaste två säsongerna i tyska DEL2. Som helhet känns det mer som en normal Tingsrydstrupp än den fullträff lagen hade 2015-16 då allt bara slog rätt på alla sätt.

Nyckelspelare:

Mathieu Tousignant måste leverera framåt för Tingsryd. Han blir en nyckel, men ännu mer kulturbärare som Robin Olsson och Filip Owesson som ska sätta tonen för hur Tingsryd ska spela. Sedan Niklas Rubin i målet. Han var stundtals grym i fjol. Han måste vara det igen om laget ska finnas till högt uppe i tabellen.

Vid sidan av isen:

Magnus Sundqvist kanske är den största nyckeln. Han gör sin tredje säsong i Tingsryd och han har varit en mästare på att göra det svårt för motståndarna med lagets spelsätt. Sundqvist som innan han kom till Tingsryd endast coachat i Danmark och Norge är unik med sin hockey som måste vara svårt att få alla killar att följa så disciplinerat. Speciellt om den inte ger resultat. Det är sannerligen försvarsspelet som är i fokus för Sundqvist som medvetet värvat större och tyngre spelare till den här upplagan av TAIF. Ekonomiskt gick Tingsryd minus 900 000 kronor senaste säsongen. Det betyder att egna kapitalet är nere på 100 000 kronor och därför är spelarbudgeten sänkt från 5.75 miljoner till 5 den här säsongen.

Kuriosa kopplat till Löven:

Björklöven vann bägge bortamatcherna mot Tingsryd förra säsongen. 2-1 och 4-3. Det var första gången under 2000-talet som Björklöven vunnit samtliga bortamatcher mot Tingsryd. Svårspelade ”Dackehallen” kanske håller på att bli lättspelade för Björklöven. Återstår att se.

Matcher försäsongen:

8/8: Tingsryd – Rögle 2-1
17/8: Tingsryd – Karlskrona 1-0
19/8: Tingsryd – Karlskoga 5-4
20/8: Skövde – Tingsryd 2-3
25/8: Tingsryd – Troja-Ljungby 2-4
26/8: Nybro – Tingsryd 4-5
1/9: Troja-Ljungby – Tingsryd 1-2
2/9: Oskarshamn – Tingsryd 1-2 OT
8/9: Kallinge/Ronneby – Tingsryd 1-3

Kvarvarande matcher:

15/9: Tingsryd – Kallinge/Ronneby

10 försäsongsmatcher gör Tingsryd till det laget som spelat flest av alla allsvenska lag. Noterbart att laget släppt in två mål eller färre i 6 av 9 matcher.

Det tror bloggen om säsongen:
Tingsryd är och kommer alltid vara svårspelade i Nelson Garden Arena. Speciellt under Magnus Sundqvist, men laget ser på pappret lite bräckligare ut jämfört med när de var med i toppen för två säsonger sedan. Det lutar troligen mot att laget kommer att stabilisera sig lite närmare sin spelarbudget än förbli ett topplag. Det var inte rimligt det som hände 2015-16. Nu går de som bloggen ser det mot en säsong där de får slåss för att vara kvar som ett topp-8-lag.

4 kommentarer

 1. Stefan

  Johan Mattsson står som spelare IN…. visserligen står det längre ner att han är ett blytungt tapp…men ändå :) !

 2. Tiken.

  Timrå har väldigt många backar som kommer vara viktigare än Dahlroth. Backar som Hampus Larsson, Didrik Strömberg, Andreas Molinder och Markus Hardegård är alla bättre defensivt än Dahlroth. Lägg även till en Hugo Enock som har en fantastisk skridskoåkning och bra puckkontroll, samt Johannes Kinnvall som får anses som en liten bortglömd guldklimp (Blev utsed till SCA-Cupens bäste back). Dahlroth kommer få det väldigt tufft om att ta sig in på 6 backar.

  Och på målvaktssidan förutom Haukeland finns Brattström som redan ser ut att kunna utmana om första spaden på allvar. Vi har en mer komplett målvaktssida denna säsong.

  På forwardsidan har man ju som ni säger tappat två otroliga talanger. Men jag tror folk lägger för stort fokus på just det. Spelet byggde på Dahlén å Pettersson, vilket i längden inte håller. Nu har man på förhand möjligheten att skapa 4 kedjor som man kan sprida ut pängproduktionen på. Spelare som Johan Persson, Tobias Liljendhal har visat under tidigare säsonger att man är god för att göra upp mot 15 kassar, Zetterberg likaså.
  Erik Karlsson kommer garanterat ta kliv. Vilmos Gallo från Linköping är också ett utropstecken.
  Får en spelare som Anton Wedin äntligen ut sin potential så är han en av ligans bästa spelare och kommer vara bland dom svåraste och jobbigaste att möta.

  Mer då? Johan Johanson, Jeremy Boyce och Jens Westin, tre spelare som är jobbiga att möta och även kan göra poäng. Två lovande juniorer i form av Hållander och Olofsson kommer att röra om i grytan garanterat. Det kommer vara ett ständigt krig om alla positioner i laget, vilket gör att alla kommer måste behöva steppa upp ett steg.

  Jag tror många underskattar Timrå, just på grund av tappet på Dahlén och Pettersson. Plus att man helt enkelt har för dålig koll på hur laget är byggt.

  • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

   Som Timråit har du klart bättre koll än mig på laget. Jag ser 8-10 matcher per säsong med Timrå och visst det finns potential i laget den här säsongen också, men någon måste ta steget framåt i offensiven. Det finns flera som kan göra det, men vi får se om de gör det.

   • Tiken

    Om jag själv får nämna några spelare som jag tror kommer vara framträdande och leda Timrå under säsongen så säger jag, Erik Karlsson, Johan Persson, Anton Wedin och Vilmos Gallo. Sen om Lauritzen får vara hel har Timrå en topp center, men det vet nog alla om.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>