Matchdag – Karlskoga borta

Premiär. Äntligen är det dags. Karlskoga väntar på bortaplan för Björklöven, en riktigt svår första uppgift, men också lite av ett oskrivet blad.

Björklöven kommer från en ganska tuff försäsong. Joakim Fagervall pratar om blandade känslor och han är nöjd med fysen, sättet att ta sig ur egen zon, antalet skapade målchanser, men inte med hur laget tar vara på dem. Jag tror många håller med. Spetsen är ett frågetecken.

Karlskoga kommer in i säsongen som högt tippade med en attityd från allmänheten att ”De blir alltid bra”. Men de kommer till säsongen med ett till delar nytt lag (10 nya spelare) och där de tappat generaliserat seriens bästa målvakt, två av seriens bästa backar och tre av seriens bästa forwards. Försäsongen har också varit blandad. Det blev 3-4 mot lågt tippade Vita Hästen i genrepet, men före det segrar 41, 5-2 och 4-3 mot Mariestad, Lillehammer och Storhamar. Ja alltså, matcher som är svårt att veta vad de säger. Före det förluster mot Tingsryd och Leksand. Ja, ni märker. Försäsongen säger inte mycket. Juliuz Persson och Simon Mattsson har varit bästa poängplockarna mot allsvenskt motstånd med tre vardera på tre matcher.

Karlskoga är dock mästare på att ersätta spelare de släppt så över tid är jag övertygad om att de kommer att få en massa lovande spelare att växa in i serien och laget. Frågan är om de är där just nu? Det här är på det sättet ett ypperligt läge att lugga på Karlskoga på både en, två och tre poäng.

Ser vi till historiken så ser det ganska bra ut i Karlskoga för Björklöven. Så här har det slutat i Nobellhallen de senaste gångerna.

11/1 2017: Karlskoga – Björklöven 4-2
6/10 2016: Karlskoga – Björklöven 0-1
8/12 2016: Karlskoga – Björklöven 3-4 e.fl.
22/9 2015: Karlskoga – Björklöven 3-6
5/3 2015: Karlskoga – Björklöven 1-2 efl.
13/2 2015: Karlskoga – Björklöven 5-6 e.fl.
4/11 2014: Karlskoga – Björklöven 5-6 e.fl.
17/2 2014: Karlskoga – Björklöven 1-2
15/11 2013 Karlskoga – Björklöven 6-2

Som ni ser. Det blev visserligen förlust senast i Nobellhallen då Karlskoga var i sitt livs form, men sedan, sju (!) raka segrar för Björklöven. Bissart nog har Nobellhallen blivit till det enklaste stället i hela hockeysverige att åka till och spela. Jag förväntar mig dock ingen enkel match. Med Mikael Eriksson kvar i laget och några till finns kulturen kvar. Karlskoga må inte varit grisiga i fjol utan frejdiga, men den här säsongen utgår jag från att de kommer att vara gamla Karlskoga. Då blir det ett krig mellan ett fysisk Björklöven och ett tufft Karlskoga. Jag tror på en lång och grinig match.

Laget: 

Emil Wikström, Jonas Emmerdahl, Cody Murphy och Isak Stenlund-Ädelgran är skadade. Björklöven kommer till stora delar till spel med samma lag som mot Timrå. Axel Ottosson är dock tillbaka i spel igen för fullt. Han har tränat utan röd tröja både fredag och måndag.

Så här ser laget ut: (Preliminärt lag. Baserat på träningen. Laget kommer vi lunch)

Adam Werner (Oscar Masiello)

Mikko Pukka, Jakob Stenqvist – Austin Farley, Axel Ottosson, Erik Rainersson

Simon Backman, Simon Åkerström – Mattias Granlund, Fredric Andersson, Alex Hutchings

Jacob Andersson, Niklas Pavel – Nicklas Johansson, Tobias Hage, David Lindqvist

Emil Norberg, Kim Karlsson, Marcus Jonsson

Extraback: Stefan Andersson, Extraforward: Andreas Vikström

Bloggens nycklar:

¤ Disciplin. Mot Karlskoga måste du vara kall, inte dras med i snack och tjafs. Håll huvudet kallt.

¤ Uppspelen. Björklöven har nött enormt på hur de ska spela sig ur egen zon och mot Karlskoga sätts du på press med ryggen felvänd och med pucken i egen zon. Där Måste Björklöven klara av att spela enkelt.

¤ Ottosson/Farley. Björklöven har haft svårt med målskyttet på försäsongen. De som har formen är Axel Ottosson och Austin Farley. De måste leverera.

Sagt från Lövenhåll: 

– Det är en tuff motståndare, men en ganska skön match att starta med. Det kommer att bli krig och det kommer att krävas ett otroligt hårt jobb. Vi känner oss trygg med den försäsong vi gjort. Det är ny det börjar räknas på riktigt, det är nu det blir lättare att göra justeringar. Vi har ett lag som är jättesuget och fyllt av energi, säger Joakim Fagervall till klubbens hemsida

Noterbart om Karlskoga:

¤ Henrik Rommel gjorde flest mål av alla lag med hela sex stycken på försäsongen. Hela kedjan han spelar med där även Simon Mattson och Juliuz Persson funnits med har stått för 15 av BIKs 29 mål på försäsongen så spontant är det den kedjan Björklöven ska se upp med. Intressant att ingen av de spelarna någon gång gjort över 27 poäng i allsvenskan och två av dem aldrig över 20 poäng. Är det här toppkedjan så är det från ganska mycket från ingenstans.

¤ Förstemålvakten Shane Owen hade 90.8 procent och 3.41 insläppta mål per match förra säsongen i EIHL. Inga supersiffror. På försäsongen har han sedan blandat. Bra match mot Leksand, något sämre mot Hästen och Tingsryd om vi ser till matcherna mot kvalificerat motstånd. Det återstår helt klart att se om Karlskoga gjort ett nytt målvaktsfynd, men

¤ Mikael Erlksson sa så här om kulturbärare i Karlskoga: ”De vet hur man fuskar, drar i tröjor och hur man gör allt för att vinna, det smittar av sig på oss spelare. Den som fuskar mest där ute brukar vinna.” Det säger lite om hur laget vill spela. Mikael Eriksson är dock en av tre grissheriffer kvar nu när både Christian Berglund och Daniel Wessner slutat.

¤ Tränaren Tobias Thermell gör sin tredje säsong som headcoach och har aldrig slutat sämre än femte plats någon av säsongerna. Innan det var han assisterande tränare i tre säsonger och slutade aldrig sämre än femma då heller. Med Thermell har Karlskoga topplagsgaranti.

¤ Skadesitsen ser ut så här. Viktige offensiva kuggen Carl Berglund saknas skadad och så även Erik Brissle. Gustaf Thorell, poängkungen från 2015-16 är dock åter i full träning och spelar. Det är frågetecken kring Oliver Eklind som fick kliva av måndagens träning.

Sagt från Karlskoga-håll:

– Jag vet egentligen ingenting om dem. De har bytt tränare och spelare en hel del de senaste åren och vill väl få lite lugn och ro nu. Björklöven kommer nog att vara med däruppe och det kommer att bli en tuff och hård match, säger assisterande tränare Kristoffer Näslund till NWT.se.

¤ ¤ ¤

Matchens följer ni via sportens liverapport som jag själv sköter sköter eller via Cmore. Matchstart 19.00. Gunnar Johnsson är på plats i Karlskoga och levererar texter samt presskonferens och webb-tv efter matchen.

8 kommentarer

  1. Keepern

    Personligen tror jag inte på Karlskoga som något topplag den här säsongen, jag tippar att dom får slåss om den sista slutspelsplatsen. Eftersom dom tappat så mycket spets så tror jag att deras gamla grishockey kommer att bli än mer tydlig i år. Att få motståndarna i obalans och hacka sönder matcherna så dom tar typ 30 minuter längre än normalt blir nog deras recept.
    Deras försäsongsmatcher imponerar inte ett dugg ( det gör i och för sig inte Lövens heller ) torsk i alla matcher med kvalificerat motstånd, den enda enheten som utmärkt sig är väl Persson, Mattson och Rommel.
    Jag tror på Löven seger ikväll bara man är med när pucken släpps så det inte blir som dom senaste träningsmatcherna.

  2. Tintin

    Är det inte konstigt att en tränare, för ett elitlag, inte vet något om en motståndare från samma serie?! Löven är ju inte direkt ett blåbärslag från division 5. Jag som enbart supporter vet ganska mycket om både andra lag och spelarna i dessa lag. Och nej, jag är inte någon extrem ”hockeynörd”. 🙂

  3. Coachen

    När jag ser laguppställningen på forwards så har iaf jag svårt att se vem/vilka som är våra poängproducenter i år. Hoppas vid gudarna att vi plockar in någon eller några artistspelare med offensiva kvaliteter nu när jag tycker och hoppas att backsidan stabiliserats upp en del. Och ett förslag inför nedsläpp ikväll- låt lövenspelarna få hålla i en alltför varm kaffekopp, lite taggtråd, få kallvatten över huvet eller liknande för att vara påkopplade vid nedsläpp. Vill inte veta av att det står 2 eller 3-0 till gringänget en bit in i första perioden…

  4. Per

    Jag hade glömt hur Fagge kan misshandla en laguppställning. Han famlar totalt i mörkret. Varför ens ha en försäsong om det i slutändan är tombolan som gäller?

    Fredric A och Hutchings måste kliva fram om detta ska bli något. Det går inte att enbart hoppas på Farley-Ottosson-Rainersson.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.