Ett bra förslag från Hockeyallsvenskan

På torsdagen läckte det ut två nya förslag till kvalmodell från Hockeyallsvenskan till SHL. Det hockeyallsvenska förslaget tycker jag är ett klart steg i rätt riktning.

De två förslagen ser ut så här:

SHL:s förslag

Topp 8 i hockeyallsvenskan möts i ett slutspel där där ettan möter åttan, tvåan sjuan och så vidare i serier över bäst av fem matcher. De två lag som vinner ”semifinalerna” i allsvenska slutspelet får möta varsitt SHL-lag, de som slutat 13 och 14 i SHL i bäst av sju matcher. Alltså ganska likt det vi ser redan idag. Bara lite mindre invecklat, men där ändå de allsvenska lagen har spelat 6-10 matcher innan de möter SHL-motstånd. Alltså väldigt likt det vi har idag.

Hockeyallsvenskans förslag:

Topp 6 i hockeyallsvenskan och lag 13 och 14 från SHL hamnar alla i ett slutspelsträd där SHL-lagen möter lag 5 och 6 från allsvenskan, lag 1 och 2 möter 3 och 4 från allsvenskan och här finns två platser till SHL. Ett mycket rättvist förslag där SHL-lagen och allsvenska lagen får spela lika många matcher. Dock ett förslag som höjer risken för SHL-lagen att åka ur. Speciellt om det blir över bäst av fem matcher. I förslaget öppna allsvenskan för både fem och sju matcher.

¤ ¤ ¤

Jag kan förstå varför SHL trots att TV-pengarna som kommer nästa säsong är intresserade av att förändra systemet. De skulle gärna byta Karlskrona och Mora mot Modo, Leksand, AIK, Södertälje eller Björklöven. Det skulle gynna SHL ekonomiskt. Personligen tycker jag att ett lag borde åka rakt ut och ett gå rakt upp till SHL, samt att det fanns ytterligare en eller två kvalplatser att slåss om, men det är inte den världen vi lever i. Skulle det allsvenska förslaget gå igenom skulle det stärka allsvenskan rejält och ge riktig nerv på ett tydligt sätt till slutet av säsongen. Jag ser det dock inte hända då SHL sitter på korten i slutändan. Det är för hög riskfaktor för dem.

En kommentar

 1. Q

  Jag håller med i ditt tänk.
  Men du anpassar dig för mycket efter vad HA eller SHL tänker.

  Jag tycker man ska göra det lättare att gå upp och ned. Det är den rätta melodin om man vill ha kvar dynamiken i svensk hockey.

  Återinför kvalserien. Det mest spännande vi haft inom svensk hockey. Fyra sämsta i SHL kvalar mot dom åtta bästa i HA, alla lag möts 2 gånger, en hemma, en borta.

  Sedan kan man ju lägga till att sämsta i SHL åker ut och bästa i HA går automatiskt upp. Då kan man ju även lägga till bonus poäng beroende på placering, om man vill stänga mer för llag underifrån men ”stora” lag har en större chans att ”köpa” sig tillbaka om första platsen i HA ger en fribiljett till SHL.

  Sammanfattningsvis så tycker jag att dom tänker galet i SHL och tittar för mycket på NHL. Dessutom har du ju alla biljettintäkter som en kvalserie ger. Även intresset i media och tv-publiken mångdubblas ju om man har en häftig kvalserie. Bara den borde ju kunna ge extra pengar till klubbar som ligger i ingenmanslandet (Ekonomiskt) under SHL. Här kanske man kan dra ned på ersättningen i SHL och ge HA-klubbar som kvalar mot SHL ett extra stöd i början av säsongen efter, eller liknande.

  Nu var ju det där bara lösa idéer men betydligt bättre än nu på både sportsligt och ekonomiskt plan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>