Matchdag – Leksand borta

Med ytterligare en skadad spelare tillbaka har Björklöven rest till dalarna för att möta Leksand, laget som rest sig och börjat sin resa mot toppen. En på pappret svår uppgift.

Björklöven börjar ha tillbaka ganska många av de skadade spelarna, har en seger i ryggen och känslan är att vinden har vänt något efter fyra förluster. Nu väntar bortaturné med Leksand först och sedan på måndag Södertälje. Björklöven bussar som brukligt runt i Svea rike och reste redan på fredagen.

Leksand som väntar på lördagen sparkade Markus Åkerblom efter åtta omgångar. De låg Leksand på nästjumboplatsen. Sedan dess, efter ett par matcher med juniortränaren Jens Nielsen vid rodret, har Leif Carlsson kommit in som huvudtränare och Leksand har vunnit mot Karlskoga med 4-0, Oskarshamn med 3-1, Västervik med 6-1 och Södertälje med 2-1 efter förlängning. Snacka om en succéstart för den förra Färjestadtränaren. Leksand parkerar nu på sjunde plats i tabellen, en poäng före Björklöven. De har totalt bara släppt in 33 mål, näst minst antal i serien och sedan Carlsson kom in har laget som ni ser bara släppt tre mål på fyra matcher och aldrig mer än ett mål.

Det blir alltså en tuff nöt att knäcka för Björklöven. När lagen möttes tidigare under säsongen, i andra omgången tog Leksand ledningen 3-1 efter två perioder, men Björklöven gjorde 5-0 i tredje perioden och vände till 6-3-seger. Historiskt så har Leksand övertaget. Förra säsongen vann de alla fyra mötena. 10-4 och 4-2 i Leksand, 3-2 och 2-1 efter straffar i Umeå. Björklöven har inte vunnit fler matcher än de förlorat mot Leksand under en säsong sedan 1987 och i Leksand vann Björklöven senast 2010 med 3-1 i februari.

Leksand är hockeyallsvenskans FC Barcelona. De släpper in få mål genom att ha pucken så mycket som möjligt. De har störst puckinnehav i hela serien, De spenderar minst tid av alla lag i egen zon, de spenderar mest tid i motståndarnas zon och de har fått minst antal skott (340 st) på sig av alla lag i serien. Det är alltså rätt tydligt att du inte kommer att dominera matcherna mot Leksand rent statistiskt. Så det handlar om att vara effektiva, ta vara på chanserna du skapar, störa Leksand i sitt spel och vinna kampen i special teams. Självklart finns det avvikande matcher även för Leksand, men rent generellt ser det ut så.

Jag tror att matchen kommer att se ut precis så. Björklöven som försvarar sig, men sedan om de gör en bra insats för chansen i sekvenser av matchen. Frågan är om de tar den, om Adam Werner står upp, om Björklövens spetsspelare levererar när det behövs. Med fullsatt på läktarna, lördagsmatch och stormöte är det allafall hockeyfest på schemat.

Laget: 

Så här ser laget ut: (Enligt Lövens hemsda)

Adam Werner (Oscar Masiello)

Mikko Pukka – Jakob Stenkvist
Simon Backman – Simon Åkerström
Niklas Pavel – Jacob Andersson
Stefan Andersson

Alex Hutchings – Fredric Andersson – Roope Talaja
Emil Norberg – Axel Ottosson – David Lindqvist
Erik Rainersson – Lukas Eriksson – Cody Murphy
Marcus Jonsson  – Andreas Vikström – Nicklas Johansson

Sena förändringar. Jonas Emmerdhal, Emil Wikström, Isak Stenlund-Ädelgran och Tobias Hage är skadade sedan tidigare. Mattias Granlund har tränat på slutet, skulle åka med, men spelar alltså inte. Austin Farley tränade senast så oklart varför han inte är med. Likaså med Kim Karlsson, som dock var 13:e forward senast och bara fick ett byte.

Bloggens nycklar:

¤ Adam Werner – Han måste upp i samma nivå som senast mot Karlskoga eller ännu bättre om Björklöven ska vinna.

¤ Special Teams – Björklöven måste nå minst lika i denna statistik om det ska bli seger mot ett på pappret bättre lag i form.

¤ Effektiviteten – Mot seriens bästa defensiv så måste spetsspelare som Farley, Hutchings, Andersson eller Ottosson leverera med hög effektivitet.

Sagt från Lövenhåll: 

- Vi har förtjänat att vara i den svackan vi har varit i. Vi inledde mot Karlskoga som vi hade gjort tidigare matcher, men vi grejade att komma igenom den starten. Vi orkade på ett bättre sätt och var pigga i slutet av matchen. Det var viktigt att vända och vinna den matchen. Vi har en klart högre energinivå på träningarna och det är en bra energi i laget. Jag förväntar mig en bra matchinledning från Leksand. De har lite mer självförtroende nu än under resans gång, men vi ska förbereda oss på ett bra Leksand. Det viktigaste är att vi ska vara redo för match, säger Joakim Fagervall till klubbens hemsida. 

Noterbart om Leksand:

¤ Mattias Ritola var tippad av många som seriens poängkung, men så här långt har det ”bara” blivit 9 (4+5) poäng på 14 matcher så han har en bit till poängtoppen där Austin Farley huserar på 16 (9+7) poäng. Ritola är näst bästa poängplockare i Leksand, kedjekompisen Alex Friesen är bäst på 13 (4+9). Ingen i laget har gjort med är fyra mål och lite så är det, Leksand är en lagmaskin.

¤ Leksand powerplay är sämst i serien med 8.16 procent, något bisarrt med tanke på vilka spelare laget har, men lite saknas en riktigt skytt på backsidan. Nu är Olle Allsing den skytten. Leksand har bara gjort fyra PP-mål framåt och ingen spelare har mer än två poäng i powerplay. Det blir intressant då Björklöven har seriens sämsta boxplay med 72.55 procent och 14 insläppta mål.

¤ I boxplay blir det en reverserad historia. Leksand har 84.91 och tredje bäst i serien. Björklöven var länge i toppen i den statistiken, men har ramlat till sjunde plats med 19.57 som statistik.

¤ Leksand snittar 4459 åskådare, Björklöven snittar 4199 så det är seriens två publiklag som möts denna lördag.

¤ Jonas Arntzen har bäst målvaktsstatistik med 91.71 och 1.93 som siffror, men han har fått stå då Tex Williamsson varit sjuk och han har gjort det när laget varit klart bättre. Williamsson stod under inledningen när Åkerblom huserade och har därför ”bara” 89.86 och 2.54. Det var han som bara släppte en puck senast mot SSK och som står mot Björklöven. Förra säsongens succémålvakt i Pantern som gick från div-2 till detta på tre säsonger.

¤ Leksand har vunnit 7 av 14 förstaperioder och 8 av 14 andraperioder, men förlorat 7 av 14 tredje. De är bäst i serien i första och andraperioden. I tredje perioden har Björklöven varit bäst i stort sett hela säsongen och bara förlorat 2 av 14 tredjeperioder och vunnit 8.

Sagt från Leksand:

-  Ja, vi har verkligen höjt oss under de senaste matcherna. Spelet fungerar bättre, vi har mer energi och vi har spelat mer uppoffrande. Mot Södertälje tycker jag att vi kom tillbaka till att täcka mycket skott igen, så det såg bra ut. Det blir en tuff och rolig match som vi förhoppningsvis får spela inför en stor publik här hemma i Tegera. När vi mötte Björklöven borta i början av serien gjorde vi en av våra sämsta insatser hittills (förlust 3-6). Självklart vill vi ta revansch, säger tränaren målvaktstränaren Jonas Lewen till klubbens hemsida.

¤ ¤ ¤

Matchens följer ni via sportens liverapport som jag själv sköter eller via Cmore. Matchstart 18.00. Gunnar Johnsson är är på plats och levererar texter samt presskonferens och ytterligare webb-tv-klipp efter matchen.

7 kommentarer

  1. Målis

    Allt över en poäng är mer än godkänt denna bortasväng. Viktigast just nu är att spelet stabiliseras inför ”lättare” matcher. Klarar vi att spela stabilt kommer vi till playoff men det har varit skakigt ett tag,

  2. Peter

    Det är ju skandal att Kim inte spelar om han inte är skadad! Han borde gå före en hel rad med spelare som finns med i kvällens match.Grymt säker seger för Leksand med det lag som vi matchar ikväll. Kan ingen ställa en fråga till Fagge varför Kim inte spelar?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>