Starkt – men väl spännande

Björklöven bröt Södertäljes svit. De gjorde det på klassiskt bortamanér och med ryslig effektivitet, men visst blev det lite väl spännande tillslut.

Det var med inspiration från poängen i Leksand som Björklöven gick in i den här matchen. De lät Södertälje föra tillställningen spelmässigt. Ett Södertälje med sju raka utan förlust. Eller vad sägs om statistiken.

60-40 procentuellt i puckinnehav

Södertäje hade 19.01 minuter i offensiv zon mot Lövens 10.55.

Skotten på mål slutade 33-13 med 10-4 i andra och 16-1 i tredje.

Totala avsluten slutade 46-16 till Södertälje.

Sanningen är att Södertälje vann varenda statistisk kategori i den här matchen utom målen och blockade skott. Men det mesta där handlade om slutet och det var inte slutet som avgjorde matchen. Det var början och explosionen i andra perioden som avgjorde. Det är ju målen som räknas tillslut. Så då var det ju rätt taktik.

I första perioden spelade Björklöven väldigt disciplinerat och väldigt likt det vi såg i Leksand. Det var inte riktigt lika mycket styrspel och hålla på utsidan, utan Björklöven gick upp mer i press, men bortsett från situationen där båda lagen fick varsitt friläge så var det väldigt stabilt och kontrollerat. Den perioden lockade upp Södertälje som ville klart mer med den här matchen rent spelmässigt.

I andra perioden så blev Södertälje lite spretiga och det utnyttjade Björklöven brutalt. Det var en fin passning av Cody Murphy in till Erik Rainersson till 1-0-målet, men det var Rainersson själv som låg bakom läget genom åkningen in i zon och avslutet före. Rainersson har fått en del skit för att han inte varit tillräckligt bra i avsluten och Joakim Fagervall har fått en del skit för att han givit Rainersson en så pass stor roll. Vi får se om det här var starten på att täppa igen truten på många inklusive mig. Det får det gärna vara. En egen, ung, produkt som levererar offensivt direkt från juniorlaget. När hade Löven det senast?

Hur som helst. Det var det där med att straffa. Marcus Bohman stötte som sista back för SSK. Ni vet så där som ni skulle blivit vansinniga om någon i Björklöven gjort. Axel Ottosson petade förbi pucken och CCCP-klapp-klapp-spelade med Cody Murphy som satte 2-0.

Sedan bjöd Victor Andersson på en onödig utvisning från Södertäljes sida och då kom 3-0. Spelet i powerplay såg faktiskt riktigt bra ut och överlag tycker jag att förstalinan tog ett steg de få gånger Björklöven var i anfallszon den här matchen. Nu var det Talaja som fick näta, men både Fredric Andersson och Alex Hutchings var med i förspelet. Hutchings som hade ett par lägen, men siktet var inte inställt före det. Han ser ut att vara sakta, sakta på väg tillbaka till formen. Har varit kall jobbigt länge, men det är en annan sak.

Efter två perioder var bokslutet att Björklöven var på väg mot en perfekt bortaseger och att Adam Werner var på väg mot en ruggigt bra match. Då blev Björklöven lite väl fega och istället för att effektivt, likt när Timrå mötte Björklöven nyligen, spela av matchen i kontroll lät de Södertälje äta upp Björklöven och bara satsade allt på att vara i position och att inte släppa in tre mål. Den här perioden betyder inte att hela matchen var dålig, men den betyder att det finns lite kvar att slipa på när det gäller manualen för bortaspelet fortfarande. Två steg framåt, ett steg bakåt och i slutändan tre poäng. Tre rysligt viktiga poäng. Nu har Björklöven dödat bortaspöket de börjat bygga upp, de har fått kontakt med täten och fått igång en målvakt.

Det går fort i hockey. Efter 1-6 i Oskarshamn var det nattsvart. Tre matcher senare håller solen på att titta fram mitt i mörka November. Starkt av Björklöven att kunna resa sig så här. Troja hemma härnäst. Chans till mera solsken.

Det ska sägas som en liten passus att det går bra att vinna matcher på bortaplan med en stark defensiv även om det blir 16-46 i avslut. Dock slutar inget lag topp fyra genom att bara, både hemma och borta förlora alla statistiska kategorier i match efter match. Du måste ibland vara spelmässigt bättre än motståndarna också. Speciellt på hemmais. Annars straffar det sig tillslut.

Till sist. Tre funderingar:

¤ Austin Farley. Björklöven vill inte säga hur illa det är med honom. När kan han tänkas vara tillbaka? Oklart!

¤ Vem var bästa utespelare (Werner kändes som bästa Löv). Jag lutar mellan Cody Murphy, Roope Talaja och Niklas Pavel. Kanske är jag färgad av att verkligen vilja se Murphy tillbaka. Fredric Andersson var bra i egen zon också.

¤ Björklöven valde att låta Kim Karlsson lämna Björklöven. Inte så oväntat med tanke på att han lämnades hemma i helgen. Hela förlängningen med Karlsson blev bara fel. Det går Joakim Fagervall ta på sig. Så är det bara. Det blev inte bra på något sätt. Kim är en bra spelare, men då måste man ha en roll till honom som passar. Nu testades han som forward och sedan center i fjärdelinan. Det var och blev bara fel. Annars gör han det bättre i ett annat lag.Trist då han varit en favorit i Umeå att det blev så här. Kim har gjort mycket för klubben. Bloggen önskar all lycka i framtiden.

7 kommentarer

 1. Erik

  Kim har ju inte fått chansen. Nu är laget helt dött, inte en profil så långt ögat kan nå. Tråk tråk tråk är vad som gäller.

  • Robin

   Fått chansen? Han har ju fått chansen i fem säsonger, hur många säsonger vill du ge honom, fem till eller?

   Nä, helt rätt att skeppa och gå vidare. Finns så mycket bättre spelare än Kim.

   Tack för allt dock.

 2. Stoffe

  Mest, mästa, mästare? ;) Jag tror på Löven denna säsong. Kan man bemästra hemmaplan och mästra bortaplan, så är vi i final.

 3. Mangan

  Helt rätt att göra sig av med en spelare som i sin egen värld är bättre än vad han är. En spelare som inte kan underordna sig kollektivet och bara tänker på sig själv, någon som med hybris behandlar kvinnor som boskap. Ishockey är som många andra arbetsplatser en lagsport och det är där det blev fel för allas vår Kongo. Sparkad från ett Allsvenskt mitten/bottenlag och du vet att karriären är över.

  • råååpe

   Kom igen för fn, Kim är en spelare som kan bära matcher när han är som bäst det vet alla som sett honom, han ska dock inte spela i en defensiv checking line…vad tänkte fagge här?

 4. Lasse

  Det där var dj lågt. Du verkar inte vara ett dugg bättre människa själv. Att sätta Kim på defensiv roll är rent tjänstefel. Väx upp !!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>