Viktig – men konstig seger

5-1 mot tuffa Oskarshamn. Det låter som en solskenshistoria och visst segern var mycket viktig, men matchen hade också kunnat sluta hur som helst om Oskarshamn hade tagit vara på sina chanser. En konstig storseger alltså.

Jag har skrivit det förut. Ibland spelar Björklöven bra, men förlorar, ibland spelar laget dåligt, men vinner. Ibland är resultatet inte det enda som talar om hur matchen varit, men i slutändan är det bara resultat och poäng som Björklöven behöver just nu.

Därför var det för väl att laget kunde vinna. Istället för att vid en förlust på lördag kunnat vara tre poäng från kvalstrecket så kan Björklöven istället med en seger på lördag vara tillbaka på en slutspelsplats. Så segern var egentligen viktigast för att när det börjar gå nedåt i spiralen är det svårt att sätta stopp. Jag pratade lite med Joakim Fagervall före presskonferensen efter matchen och han konstaterade: ”Det är så lätt att börja med en massa vanor för att förlora. Det är det enklaste som finns att förlora matcher. Det kan nästan bli bekvämt att förlora om man börjar fly mentalt”. Så sant, så sant.

Om vi ser till själva matchen. Första perioden var förutom Jacke Anderssons direktskott till 1-0 något i still med Zzzzzzzzzzzzzzzzzz. Välidgt tråkigt spel, kamp längs sargerna, misslyckade uppspel, missade passningar och väldigt få målchanser. Det syntes inte alls att det var ett topplag på besök i Umeå.

I andra perioden så fick Björklöven en kanonstart när matchens bästa spelare, Axel Ottosson gjorde 2-0. Snabbt uppfattat av Austin Farley som missade första passningen, men fick tillbaka den och träffade rätt andra gången.

Sedan började eländet. Det var Pavel, det var var Jacke A, det var Stenqvist, Pukka, ja misstagen kom från de flesta. Björklöven hade så oerhört svårt att på ett enkelt sett spela sig ur egen zon. Normal utdelningen på vad Björklöven bjöd Oskarshamn på i andra perioden är 2-3 mål för Oskarshamn, men nu hade gästerna inte skärpan på slagen och Adam Werner storspelade i målet för Björklöven. Han vann målvaktsmatchen denna dag och då vinner oftast Löven.

När Alex Hutchings fick ett friläge och nitade dit 3-1 kändes det som en lotterivinst. Snyggt av Pukka att stänga Oksarshamnsspelaren som var på väg mot Hutch där. Att den perioden kunde sluta 2-1 till Björklöven kändes bara overkligt, men så blev det. Med 4-1 i början på tredje så var matchen över och snacka om att allt blev rätt för Björklöven. Både 2-0-målet och 4-1-målet i början av andra och tredje perioden var verkligen perfekt tajmade. Ja, i tredje perioden försvarade Björklöven sig bättre och höll Oskarshamn hyfsat på utsidan. Det ska laget ha och där spelade de hem matchen på ett bra sätt. Det var vägen dit som var den krokiga.

Det kändes efteråt som att Joakim Fagervall var fullständigt medveten om att Björklöven duckat ett par kulor på väg till den här femettan. Jag hoppas att laget fattar det också. Ja, ta med självförtroende från segern, målen, men inse att det fortfarande finns en massa som måste blir bättre. Annars kommer laget att straffas hårt framöver. Dagens Oskarshamn stod för en mycket platt insats, det lär inte så många lag göra.

Så slutligen till ett par notiser:

¤ Alex Hutchings gjorde två läckra mål, klassavslut, han ska vara Björklövens stora målskytt och ståtar på 10 mål vilket är delad sexa i hela serien. Bra så, men de här två målen var de första på sju matcher för Hucthings. Ska det bli 20+ mål för Hucth som han brukar leverera så får det inte bli så länga torkaperioder. Speciellt behöver han näta i powerplay. Förhoppningsvis kan de här två målen tända honom.

¤ Fredric Andersson hade två assist idag, han har fått en del kritik på slutet för att han inte är samma tydliga ”stjärna” som han varit tidigare under säsongen. Dock måste man konstatera att Andersson har gjort 19 (10+9) poäng på 24 matcher. Det är riktigt bra siffror och Andersson fortsätter att vara inblandad ofta när väl Björklöven gör mål.

¤ Björklöven vann tekningarna med 34-23 (jösses) och individuellt hade Björklöven Fredric Andersson 12-9, Tobias Hage 10-5, Axel Ottosson 7-5 och Andreas Vikström 5-4.

¤ Björklöven blockade 16 skott mot Oskarshamn. Det var alltså nästan lika många som motståndarna hade skott på mål (21).

¤ Cody Murphy saknades idag. Det sas aldrig varför. Det första jag hörde var foten, men nu sent efter matchen fick jag ett tips om att han skadat axeln och kan bli borta länge, rent av stora delar av säsongen. Det är inte alls bekräftat, men lär klarna i morgon om det är sant. Då måste han ersättas.

¤ Jag pratade med Joakim Fagervall om vem som ska ersätta Oscar Masiello under JVM: Marcus Evertsson i Vännäs är det troligaste alterantivet. ”Vi har kontakt med Marcus, men det är inte klart än hur vi löser det”, sa Fagervall.

5 kommentarer

  1. Knutte

    Jag slutade titta på matchen efter första då min mage sa att detta går Lövens väg . Så är det bara att ju fler förluster som sker desto närmare vinst kommer man, nästa batalj kan bli vinst då känslan finns kvar.

  2. kjka

    Bra beskrivet, vilken turvinst. Otroligt att man känner sig förtvivlad efter en 5-1a. Men indianarna i första och framförallt andra stryker ju bara under fakta. Vi är lika dåliga defensivt som under TJ och Åkerblom. Kanske kan förstärkning av EN def back räcka när Emmerdahl är tillbaka.
    Att inte ens min idol Jocke F klarar att få oss att uppträda som ett riktigt lag säger ju allt om hur svårt det är att bygga ett riktigt hockeylag.
    Vad tror du Gustav? Det är antagligen bara rekrytering av en riktig erfaren sportchef med riktig fingerspetzgefuhle som kan göra oss till ett homogent topplag.
    Sen undrar jag vilken betydelse pressen fr supportrar/omgivning har på de forna storlagen Leksand, AIK, Modo och Björklöven? Typiskt att underdoggen Timrå är bästa lag i år. (Pantern!)

  3. Sigurd

    Läge för en check med Fagervall?
    Ska vi värva nu då ev Murphy är borta länge?

    Går ju liksom inte att vänta hur länge som helst.
    Hur såg dagens träning ut?

    Viktiga poäng står på spel framledes!

  4. Gustav

    Hur en av hockeyallsvenskans mest välmående klubbar med toppambitioner kan nöja sig med denna trupp förstår jag inte. Vi har råd att ta in en mer erfaren målvakt. Som det är nu måste Werner stå 100% av samtliga matcher då Masiello är borta, och ifall han blir skadad måste en 1a målvakt in.

  5. Citrus

    Tycker dock att Jacke Andersson gjorde många av misstagen i #37/#12 backparet. Pavel fick rensa upp flera av hans indianare, någon tror jag dessutom du kommenterade var Pavels men som var jackes. Jacke behöver bli mer jämn och det kan han bara bli över tid.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.