Matchdag – Vita Hästen borta

Derbybaksmälla? Vita Hästen på bortais som Björklöven ”aldrig” slår där. det är mycket emot för Björklöven inför onsdagens match förutom då att Björklöven ändå har en hyfsad resultatrad på slutet.

Björklöven vann hockeyallsvenska anomalin som heter derbyt mellan Modo och Björklöven återigen. Det kommer att vara ungefär 4000 åskådare färre och 914 färre i bortaklacken i ”Himpan” på onsdagen. Men likaväl tre poäng på spel.

Vita Hästen ligger nia i tabellen med 43 poäng, två mindre än Björklöven, men i spel fem mot fem har Hästen -21 i målskillnad, 40 mål framåt och 61 bakåt. Det är bara BIK Karlskoga som är sämre (-22) i spelet fem mot fem. Det säger ganska mycket. Vita Hästen är ett i grunden rätt mediokert lag vilket de också varit spelmässigt i matcherna mot Björklöven den här säsongen, men de har seriens bästa powerplay och en extrem spets där. Det är det och i stort sett bara det som de lever på.

I säsongens möten mellan lagen har dock Vita Hästen vunnit båda, 4-3 efter förlängning i Norrköping efter att Löven hämtat upp 0-3-underläge och sedan vann Hästen med 2-1 i Umeå. Norrköpingslaget har faktiskt fyra raka segrar mot Löven om vi även räknar in 4-2 och 6-0 från förra säsongen. I Norrköping har Björklöven en enda seger i modern tid med 2-1 förra säsongen i Markus Åkerbloms första match som huvudtränare. Annars har Hästen vunnit 8 av de senaste 9 matcherna i Norrköping. Det är alltså precis som Oskarshamn ett ställe dit Löven har så sanslöst svårt att vinna.

Jocke Fagervall pratar om att lämna husvagnen hemma, alltså att inte vara så baktunga utan att gå framåt. han vill får igång offensiven då han tycker att defensiven börjat se bra ut. Därför skulle det inte alls förvåna mig om Björklöven äger pucken i den här matchen. Frågan är bara hur de hanterar just det, hur de håller sig från utvisningsbåset och hur de lyckas slåss med sina egna demoner. Alltså att de aldrig vinner i Norrköping, att de haft svårt i matcherna efter mötet med Modo och att de haft svårt borta mot lagen längre ned i tabellen.

Laget: 

Alex Hutchings saknas skadad, så också Cody Murphy och Oscar Masiello är hos Luleå. Stenlund-Ädelgran kliver in på Hutchings plats i linan samt i powerplay. Sedan är Jonas Emmerdahl sjuk, Erik Rainersson skadad och likaså Andreas Vikström. Dock körde båda delar av träningen igår.

Så här ser laget ut: (Bekräftat).Det blev väldigt fel i det preliminära laget, sorry för det

Adam Werner (Marcus Evertsson)

Mikko Pukka – Jakob Stenqvist
Simon Backman – Stefan Andersson
Simon Åkerström – Jacob Andersson
Adam Berglin

Isak Stenlund-Ädelgran – Fredric Andersson – Lukas Ericsson
Emil Norberg – Tobias Hage – Roope Talaja
David Lindqvist – Axel Ottosson – Austin Farley
Mattias Granlund  – Nicklas Johansson – Mattias Granlund

Bloggens nycklar:

¤ Utvisningarna – Björklöven måste hålla sig från utvisningsbåset för att vinna mot Vita Hästen.

¤ Misstagen – Det som fällt Björklöven tidigare är tappade puckar på blålinjerna mot Hästen och det får inte ske mot framförallt Ericsson och Palmberg.

¤ Första målet – Just mot Hästen är det oerhört viktigt för det tvingar upp dem som lag. Släpper du in första så blir det tufft.

Sagt från Lövenhåll: 

- Vi har fått till defensiven tycker jag. Det handlar nu om att våga gå framåt även på bortaplan. Vi ska lämna husvagnen hemma. De har ett bra powerplay som vi måste se upp med. Det handlar om att vi måste våga vara aggressiva i boxen även om vi möter ett bra PP. Vi mötte det näst bästa mot Modo och då såg BP riktigt bra ut.  säger Joakim Fagervall.

Noterbart om Hästen:

¤ Vita Hästens powerplay är något ruggigt. De har sjuka 32.28 i PP-procent och har gjort 34 mål (näst bäst Modo 22 mål). Inte nog med det. Bara AIK (116), Oskarshamn (109) och Tingsryd (108) har haft fler numerära överlägen än Hästens 105.

Vita Hästen har ettan, tvåan, trean och fyran individuellt i powerplay. Markus Ericsson 18 (2+16), Jesper Samuelsson

¤ Markus Ericsson delar ledningen i poängligan med Emil Molin med sina 30 (3+27) poäng. Strax bakom honom hittar vi Jesper Samuelsson med 29 (6+23) poäng.

¤ Rickard Palmberg som var stekhet under inledningen av säsongen har varit skadad sedan 13:e december och han spelar troligen inte mot Löven, men är fortfarande bästa målskytt med sina 14 mål som trots allt är näst bäst i serien, ett bakom Emil Molin.

¤ Jens Hellgren hämtades från AIK inför säsongen och med sina 5 mål varav 3 i PP och 16 poäng är han farligast från backplats i Hästen.

¤ Vita Hästens etta i målet den här säsongen har varit Pontus Sjögren som har 91.74 i räddningsprocent och 2.31 insläppta mål per match. Han har stått 22 av 31 matcher och står mot Björklöven.

¤ Vita Hästen är seriens bästa lag på att teka med 53.91 procent, men saknar ju Palmberg som är lagets bästa tekare med 56.57 procent.

¤ Rikard Palmberg ser inte ut att komma till spel för Hästen på grund av sin ljumskskada. August Gunnarsson som gjort 9 mål för Hästen är även han osäker till spel. Han har missat de tre senaste mactherna skadad. VIctor Lidman och Christian Kåsastul saknas också. Det gör att laget går på fem eller sex backar just nu.

Sagt från Hästen-håll:

- Inget i lokaltidningarna eller på hemsidan än från Hästen. Uppdateras.

¤ ¤ ¤

Matchens följer ni via sportens liverapport som Simon Lindmark sköter sköter eller via Cmore. Matchstart 19.00. Jag själv är på plats i Norrköping och ska leverera texter och webb-tv efter matchen.

6 kommentarer

 1. Coachen

  Snacka om 6p-match ikväll men alla matcher är ju viktiga å andra sidan. Känns som att en del talar emot Löven ikväll men hoppas verkligen att de lyckas prestera i linje med deras matchplan och att det räcker. Att Palmberg sannolikt är borta är ju lite positivt för oss iaf. Disciplinerat, tät defensiv och effektivitet framåt- inget konstigare vinnarrecept än så :-)

 2. Perra

  Känns som Pontus Sjögren på samma sätt som Jonas Fransson i Västervik har extremt enkelt och vinna matcher mot Löven…förstår inte varför

 3. Jiggen

  Blir Hutchings borta ett tag, så måste han såklart ersättas med någon av BRA allsvensk offensiv klass. Jösses vad blek förstalinan ser ut nu. Snacka om att Otto och Farley nog måste leverera ikväll.

  • Hannes

   Alla femmorna levererade poäng, inklusive första, senast i en inte alltför lätt derbymatch mot Modo. Det var en lagseger där alla spelarna gjorde det dom skulle och tillsammans malde ner Modo på ett väldigt bra sätt. Men du säger dom är ”bleka”. Vad snackar du om egentligen?

   • Jiggen

    0 poäng på 8 matcher och 1 poäng på 9 matcher är normalt sett ett blekt facit för spelare i en förstalina. Du får absolut tycka något annat, men du får nog även lov att acceptera att andra inte håller med dig. Matchen mot Modo var mycket riktigt bra, men vi får väl se vad som funkar bäst i längden. Att inte ersätta poänggörare som Hutchings och Murphy, som du verkar förespråka, eller att göra det.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>