Matchdag – Pantern hemma

En inklämd hängmatch mot mardrömsmotståndaren Pantern väntar på måndagen. På pappret lite av en mardröm för Björklöven, men det känns på förhand ganska ovisst.

Pantern är lite av Björklövens boogie-team. Malmölaget har vunnit 8 av lagets sammanlagda 10 möten och de har vunnit de fem senaste matcherna lagen mellan. Senast blev det 3-2 efter förlängning efter en hjärtskärande förlust för Löven som ledde med 2-1 i slutminuten och som spelade riktigt bra. Senast lagen möttes i Umeå vann Pantern med 4-1. Gången före det i Umeå blev det 5-0 till gästerna. Fysiskt stora och starka Pantern har helt enkelt passat Björklöven oerhört dåligt.

Det borde vara kaos i Pantern som i december först lyfte Håkan Åhlund från tränarrollen och slängde in assisterande Fredrik Hallberg som tränare. Åhlund lyftes upp till sportchef, detta efter att förre sportchefen Joakim Tillgren fått sparken efter 40 år inom klubben och hotat att stämma klubben. Det har varit snack om skatteskulder till kronofodgen och sedan fick även Åhlund sparken och har anmälts efter en ”rasistattack” mot en spelare. För en vecka sedan tog Joby Messier över som ny tränare för klubben. Nu ryktas det dessutom att miljardären Hugo Stenbeck ska kliva in och rädda klubben ekonomiskt.

Med tanke på den röran borde laget inte kunna prestera, men Pantern ligger Pantern fyra i tabellen med 59 poäng och med sina 79 insläppta mål släpper de in tredje minst antal i serien. Pantern kommer dessutom från två raka segrar, 2-0 mot Troja hemma och nu senast i förrgår 2-0 borta mot Modo. Så Pantern har inte släppt in ett mål på två matcher. Det är därmed två lag i bra form som möts när Björklöven också har två raka segrar i ryggen.

Björklöven brukar ha svårt med Panterns storlek, deras sätt att gå väldigt rakt på mål, att vända spelet snabbt och att vinna andrapuckar när de väl är inne i zon. Björklöven behöver få hål på Pantern tidigt, de behöver verkligen komma med en energimässigt stark insats för att matcha Panterns sätt att spela. Sättet Björklöven spelade på när lagen möttes i Malmö var precis som Björklöven ska spela, bara några misstag måste plockas bort.

Jag tror på en jämn, tät och målsnål match. Det skulle inte förvåna mig om den går till förlängning.

Laget: 

Cody Murphy och Isak Stenlund-Ädelgran är långtidsskadade, Alex Hutchings är skadad och Andreas Vikström likaså.

Jonas Emmerdahl vilade senast, oklart om han spelare, Niklas Pavel har en match kvar på sin avstängning.

Sent inpå matchen kom även beskeden att Nicke Johansson är sjuk och att Tobias Hage är skadad och missar en vecka. Därför lånas Jacob Pettersson och Jesper Emanuelsson in från Frölunda.

Så här ser laget ut: (Bekräftat)

Adam Werner (Oscar Masiello)

Mikko Pukka – Jakob Stenqvist
Simon Backman – Stefan Andersson
Simon Åkerström – Jacob Andersson
Jonas Emmerdahl

Austin Farley – Fredric Andersson – Lukas Ericsson
Emil Norberg – David Lindqvist – Roope Talaja
Jesper Emanuelsson – Axel Ottosson – Erik Rainersson
Mattias Granlund  – Jacob Pettersson – Marcus Jonsson

Bloggens nycklar:

¤ Energin – Björklöven måste matcha Panterns fysiska hockey med att ha grym energi från start.

¤ Misstagen – Pantern är grymma på att straffa lag för misstag på blålinjerna och i uppspelen. Det måste Löven se upp med.

¤ Målvaktskampen – I målsnåla matcher som det ofta blir för Pantern är målvaktskampen ännu viktigare. Den måste Adam Werner vinna.

Sagt från Lövenhåll: 

– Vi gjorde faktiskt en av våra bättre matcher borta mot Pantern tidigare den här säsongen. Vi ledde med 2-1 tills de var 14 sekunder kvar. Men med det vi radat upp de senaste 10-12 matcherna tycker jag att vi är på rätt väg. Det känns tryggt att spela hockey just nu, säger Joakim Fagervall till kollega Tomas Ruuth.

Noterbart om Pantern:

¤ Olle Liss som värvades från Västervik som poängspruta för Pantern inför säsongen leder också interna poängligan med 25 (10+15) poäng på 33 matcher. Liss har dessutom gjort tre av sina mål i powerplay och två matchvinnande mål.

¤ Bästa målskytt för Pantern är Sebastian Strandberg. HV-produkten plockades från Danmark till den här säsongen och har gjort 11 mål (24 poäng) så här långt. Martin Janhols som gjort sex mål på sina fem senaste matcher mot Björklöven har 10 mål (18 poäng) den här säsongen.

¤ Pantern har med sina 19.80 i powerplay seriens femte mest effektiva PP. De har 77.78 i boxplay vilket är 11:e i serien, ovanligt låga siffror för att vara Pantern. Löven har 76.72 och har lämnat sistaplatsen.

¤ Pantern tappade Tex Williamsson efter förra säsongen, men Robin Jensen har med sina 93.00 och 1.88 som siffror i målet klivit in fantastiskt och varit en av seriens bästa målvakter den här säsongen. Jensen som alltså kommer med två raka nollor i bagaget till matchen plockades från Kallinge-/Ronneby i ettan. Nu ryktas Jensen att lämna Pantern för Djurgården i SHL.

¤ Med 11.21 utvisningsmnuter per match är Pantern tredje ”fulaste” laget i serien.

¤ Johan Ivarsson är på lån till Färjestad, istället har Pantern fått Lucas Nordsäter. Axel Wmmerborn spelar med Malmö i SHL, Andreas Heier och Robin Sterner saknas även de för Pantern i matchen.

Sagt från Pantern-håll:

– Fram till nu har det varit tufft, men nu är han här och så nu är det lugnt. Han är ingen frälsare, det är inte det jag säger, men nu är allting klart och det är bara fokus på hockey, sa forwarden Kim Johansson om nya tränaren Joby Messier och röran i klubben.

¤ ¤ ¤

Matchens följer ni via sportens liverapport som jag själv sköter eller via Cmore. Matchstart 19.00. Gunnar Johnsson och jag själv är på plats och ska leverera texter och webb-tv efter matchen.

En kommentar

  1. putte

    Utan Tobias Hage förlorar Löven. Om matchen dessutom övervakas av Holm eller Lyth lär den bli både tråkig och dålig. Nåja, det finns ju alltid varpa, snooker eller simning att kika på tvn…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.