Matchdag – AIK borta

Från en omöjlig match till en annan. Björklöven brukar aldrig vinna på Hovet, men ingenting är omöjligt för Löven just nu känns det som.

Björklöven har bara vunnit två av de tio senaste mactherna på Hovet och bara en av dessa under full tid. Det var i januari 2009. Ett tag sedan alltså. De sex senaste matcherna på Hovet har slutat 1-5, 2-3, 1-5, 2-7, 1-4 1-4. Det ger en målskillnad på 8-28. Det går inte att blinda för att Björklöven haft svårt för just den här matchen borta mot AIK.

AIK är dessutom seriens hetaste lag med fem segrar, tre oavgjorda (två förluster, en seger) och inte en enda förlust under ordinarie tid på åtta matcher. 19 poäng alltså. Björklöven är två i hela serien med 17 poäng och bara en förlust under ordinarie tid under samma åtta omgångar.

Just för AIK så kommer de från en seger mot Leksand.  AIK förlorade skotten med 19-52 mot Leksand senast, men de vann med 3-2 på bortais trots att de långa stunder knappt tog sig ur egen zon. Erik Källgren i målet var makalöst bra.Innan det slog AIK Karlskoga med 4-0 hemma och Västervik med 2-1 efter straffar borta.

Det är dock lite speciellt att AIK går så bra precis som med Löven på grund av alla skador, just nu sju för AIK. Dock har laget varit aktiva på slutet med värvningar som Michael Haga, Alexander Deilert och Erik Nyström för att nämna de mest namnkunniga.

Senast Björklöven och AIK möttes vann AIK alltså med 5-1, men då hade Björklöven inte alls samma försvar som de har nu. Den här gången tror jag precis som mot Pantern på en jämn match. Nyckeln är att stå emot AIK:s starka start på hemmaplan och stoppa deras spelvändningar. Frågan är om Löven klarar av att hålla uppe energin med så tätt mellan matcherna. Jag är lite skraj för den här matchen.

Laget: 

Cody Murphy och Isak Stenlund-Ädelgran är långtidsskadade, Alex Hutchings, Jonas Emmerdahl, Tobias Hage och Andreas Vikström är också skadade. När jag pratade med Joakim Fagervall senast lät Hage som den som var närmast spel. Nicklas Johansson var sjuk senast, är ett osäkert kort.

Niklas Pavel är tillbaka från hjärnskakning och avstängning.

Så här ser laget ut: (Bekräftat)

Adam Werner (Oscar Masiello)

Mikko Pukka – Jakob Stenqvist
Simon Backman – Stefan Andersson
Simon Åkerström – Jacob Andersson
Niklas Pavel

Austin Farley – Fredric Andersson – Lukas Ericsson
Emil Norberg – David Lindqvist – Roope Talaja
Jesper Emanuelsson – Axel Ottosson – Erik Rainersson
Mattias Granlund  – Jacob Peterson – Marcus Jonsson
Nicklas Johansson

Bloggens nycklar:

¤ Få hål på Källgren – AIK har seriens hetaste målvakt som var en vägg mot Leksand. Björklöven behöver få hål på honom tidigt för att Källgren inte ska bli en vägg.

¤ Hantera vändningarna – AIK vänder spelet oerhört snabbt och backcheckingen efter pucktappen är en rejält nyckel mot AIK.

¤ Sätt press på AIK – AIK är som sämst i egen zon med pucken där de ställer till det en hel del. Precis där måste Björklöven våga pressa AIK och ta vara på deras svaghet.

Sagt från Lövenhåll: 

– Jag har en bra känsla md hovet. Jag tyckte att vi gjorde en bra match inledningvis, men skänkte bort det sen. Vi var i en period där vi delade ut poäng till motståndarna. Vi var inte konsekventa då, men vi spelar en annan typ av hockey nu. Vi är konsekventa över tid just nu, vi har större tålamod i hur vi jobbar oss genom matcherna. Att skapa en konsekvent grupp tar tid och vi har haft modet att jobba vidare och tro på det vi gör. Jag tycker att AIK inte är ett bättre lag än Björklöven så det är bra förutsättningar, säger Joakim Fagervall till klubbens hemsida.

Noterbart om AIK:

¤ Eric Castonguay är en av seriens bästa spelare och hans siffror talar också om det. 31 (313+18) poäng på 35 matcher, +11, tre matchavgörande och två PP-mål och slutligen 56.41 på tekningar. Han är den stora kreatören offensivt för AIK.

¤ Anton Holm är bästa målskytten med sina 16 mål och har lagets bästa skott, har varit något ojämn, men är alltid ett hot. Även Jesper Fröden med sina 12 mål (och 13 assist) är lagets mest effektiva spelare. Noterbar bland spelarna är också Erik Nyström som värvats under säsongen som tidigare varit riktigt bra i Pantern. Han har 11 (3+8) poäng på 12 matcher i AIK.

¤ Poängbäste back är Eric Norin med 10 (3+7) poäng, men han är långtidsskadad och då är det Alexander Deilert som är hotet från blå med 9 (3+6) poäng på 12 matcher. Deilert som värvats från Karlskrona under säsongen.

¤ Erik Källgren och Linus Lundin har stått i stort sett varannan match, men sett till insatsen mot Leksand är Källgren hetast just nu. Hans 91.52 och 2.24 är dock sämre än Lundins 91.74 och 2.15.

¤ AIK:s powerplay har 17.80 i PP-procent vilket är nionde i serien. I boxplay har AIK 82.86 procent vilket är femte i serien. Bästa målskytt i powerplay är kaptenen Christian Sandberg med fem mål.

¤ AIK är bäst i serien i första perioden med endast 9 förluster på 25 förstaperioder. AIK har också vunnit 11 av de 15 matcher där de haft ledningen efter första perioden.

¤ AIK är seriens näst bästa lag på att teka med 52.39 procent vunna tekningar.

¤ Simon Fernholm, Eric Norin, Jonas Almtorp, Emil Lundberg, Andreas Hjelm och lagkapten Christian Sandberg saknas skadade för AIK som alltså även de har en tuff skadelista.

Sagt från AIK-håll:

– Det kändes som en av mina bättre insatser den här säsongen. Det var mycket att göra, bra tryck på läktaren, det var jättekul match att spela och framförallt att vi lyckades vinna. En bra krigarinsats av alla och en moralhöjande seger. Vi har en bra känsla i gruppen, vi har gjort det som krävts för att vinna de senaste matcherna. Alla kämpar för att göra sitt yttersta varje match. Vi har stort självförtroende just nu så det är självklart att det är bidragande. . Det kommer vara som alla andra matcher den här serien, tufft och tight är min gissning, det gäller att vi komma ut och är redo från start. Visa att det är vår hemmaplan. , säger målvakten Erik Källgren till klubbens hemsida.

¤ ¤ ¤

Matchens följer ni via sportens liverapport som Simon Lindmark sköter eller via Cmore. Matchstart 19.00. Jag själv är på plats och ska leverera texter och webb-tv efter matchen.

4 kommentarer

  1. Stefan

    Hur länge blir Emmerdahl borta nu då…är det en ny skada eller är han inte fullt återställd från den förra???

  2. Per

    Hej Gustav. Vill bara hälsa dina kollegor att det är dags att byta bakgrund på er Nedsläppsändning. Tag då helst en på H med Gren Devil i högsta hugg. Nuvarande bild har till och med gamla taket. Ikväll vinner vi 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.