Vad händer om ingen värvas?

Alla väntar på vad som ska hända på värvningsfronten just nu och när någon av de skadade spelarna är tillbaka. Tänk om ingen värvas och om det dröjer med de skadade. Vad händer då?

Björklöven har haft en ledig lördag och söndag efter att åkt buss hela natten med frukoststopp i Sundsvall från Västervik natten till lördag.

Nu tränar Björklöven som vanligt under måndag, tisdag och med värmning onsdag.

Alltså 11.00-13.00 måndag och tisdag, värmning 11.00-12.00 onsdag.

Matcherna i veckan är alltså Timrå hemma på onsdag och Oskarshamn borta på fredag. Till Oskarshamn reser Björklöven den här gången redan på torsdag för att inte göra om missen från Troja-matchen där laget reste för tajt inpå match.

Till dagens tema.

Alla funderar just nu hur läget är med de skadade. Alex Hutchings (höft), Jonas Emmerdahl (oklart), Tobias Hage (oklart). Sedan är Cody Murhy och Isak Stenlund-Ädelgran borta säsongen ut sedan tidigare.

När det gäller Hage är beskedet att han ska vara tillbaka den kommande veckan om inget oväntat sker. När det gäller Hutchings och Emmerdahl finns inga besked. Day-to-day kallade Fagervall det och har gjort en vecka (två när det gäller Hutchings).

Det andra som det pratas om är värvningar och där har det varit ganska tyst från Lövens sida:

”Jag jobbar hela tiden på den biten, men vi vill inte bara ta in en kropp. Även om det är en kropp vi behöver ska den kroppen också innehålla en eventuell fortsättning i föreningen. Tar vi in en spelare som inte matchar gruppen kan den lika gärna ta sönder gruppen och den gruppdynamik som vi byggt upp, men kommer det något intressant kan det gå väldigt fort”, sa Fagervall förra söndagen till kollega Ruuth.

Den kommentaren tar ju egentligen bort alla spelare som inte vill vara i Björklöven över tid, alla spelare som inte passar in i systemet. Ta en Hurtubise, en Trotter, en Smotherman. De rimmar inte med det Fagervall säger. Även en Emil Lundberg eller annat lån från SHL där det är ganska tydligt att de hellre klänger sig fast i SHL på bänken än spelar i Löven nästa säsong. Så på det sättet kan vi egentligen tänka bort alla värvningar av den typen. Alltså kortsiktiga, spetsiga för nuet och bara nuet. Kommer något är det en spelare som ska kunna tänka sig allsvenskt spel nästa säsong. Fagervalls synsätt kan vara smart över tid, men för här och nu känns det mest tråkigt.

Men om det inte kommer något nyförvärv, om Hutchings och Emmerdahl är långt bort. Vad innebär då det?

För mig två saker:

1. Björklövens forwardssida blir väldigt tunn när laget går in i viktigaste delen av säsongen. Speciellt när spelare som tidigare under säsongen med ett skadefritt lag har bänkats, men nu har bärande roller med tung istid.

2. Defensivt har systemet och lagförsvaret gjort att det fungerar när spelare faller bort, även spetsspelare, men offensivt så ser det ut som att laget är helt beroende av Axel Ottosson, David Lindqvist och Austin Farley som kreatörer. Visst, Fredric Andersson gör poäng, Jacob Andersson och Jakob Stenqvist likaså, men tappar Löven en eller två av Otto, Linkan och Farley får de kreativa problem.

Men, här ska vi inte bara påstå saker. Vi tar en titt på historiken den här säsongen. Hur har det egentligen gått när nyckelspelare varit skadade, när ”bänken” fått lira.

Normen för Björklöven över hela säsongen är 57 poäng på 27 matcher, alltså 1,54 poäng per match med målskillnaden 100-100 eller 2,7-2,7 per match.

Emil Norberg, Erik Rainersson, Andreas Vikström, Nicklas Johansson och Simon Åkerström är de spelare som bänkats eller läktats mest av Joakim Fagervall under säsongen när alla spelare varit tillgängliga och får därmed ses som spelarna längst ute i den individuella rankingen över hela säsongen. De fem tillhör också fem av spelarna som fått mest kritik av fansen tillsammans med Stefan Andersson. Hur har det gått för Björklöven i matcher när alla fem ingått i ordinarie uppställningen på sex backar och 12 forwards

4-1 mot Södertälje (h), 4-1 mot Troja (b), 6-1 mot Tingsryd (h), 1-5 mot AIK (b), 0-2 mot Västervik (b), 0-3 mot Timrå (h), 1-6 mot Oskarshamn (b), 1-2 mot Leksand e.fl (b) och 3-5 mot Västervik (b).

Det ger totalt 10 poäng på 9 matcher, 1,11 poäng per match och målskillnaden 20-36 eller 2,0-3,6 per match.

Det är finns alltså ett litet statistiskt belägg för att när dessa fem spelare alla är med på fyra linor och tre backpar så tar Björklöven färre poäng. Är du dum i huvudet kanske ni säger, det är väl självklart. Näe, det är det inte, ibland säger statistiken och intryck olika, men här verkar det säga detsamma.

Nästa statistiska koll. Om vi kikar i 3:e och 4:e och fjärdelinan från senaste matchen, alltså hur Björklöven skulle spela om de inte värvar eller får tillbaka de skadade. Då ser det ut så här:

Roope Talaja 26 matcher 10 (3+7) poäng
Nicklas Johansson 32 matcher 3 (1+2) poäng
Emil Norberg 23 matcher 1 (1+0) poäng

Mattias Granlund 30 matcher 7 (2+5) poäng
Andreas Vikström 31 matcher 0 poäng
Marcus Jonsson 37 matcher 8 (6+2) poäng

Lägg där till:
Lukas Ericsson 15 matcher 3 (0+3) poäng
Erik Rainersson 25 matcher 5 (4+1) poäng
bland spelarna i förstalinan.

Då är det ganska tydligt att Björklöven med nuvarande uppställning är extremt beroende av ett fåtal spelares produktion. I grunden är det ingen ovanligt, men ska du tampas med Leksand, AIK, Timrå och de andra i toppen av serien så har de en helt annan bredd. Det är ju den typen av lag som står för motståndet i ett slutspel.

Så för att svara på min egen fråga i rubriken. Vad händer om ingen värvas?

Värvar ingen och Alex Hucthings skada blir långvarig, då ser jag inte att Björklöven har någon chans att sluta topp 5 eller ha något att hämta i ett slutspel. Oavsett hur fin formen sett ut på slutet. Spelarkvalitet tar nästan alltid ut sig i längden.

15 kommentarer

  1. Hasse Båth

    Fick höra att Hutchings var borta av disciplinära skäl!Men det kan väl inte vara sant??
    Vi får hoppas på att Fagervall hittar någon lämplig i Liiga snart!!
    Såg att Leksand var ute efter några i tyska ligan.Det är ju dyra spelare men att
    ge dom kontrakt i några månader känns ändå som långskott!!
    Tror vi får in nån värvning om några veckor!!!

  2. Bonke Innocent

    ” Kommer något är det en spelare som ska kunna tänka sig allsvenskt spel nästa säsong.”

    Handen på hjärtat Gustav, när ser du Löven i SHL? Löven själva har väl målsättning att gå upp 2018/2019 m jag minns rätt.

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

      Det var inte så jag menade. Utan det handlar om att man kan ta in en spelare som kan hjälpa laget nu, men som sedan går vidare ut i europa eller vad sm helst. Alltså en Hurtubise, Totter eller liknande. De vill kanske inte vara kvar i allsvenskan, men de kan hjälpa på kort sikt. När Löven kommer till SHL? Med nya tv-avtalet. Aldrig!

  3. Bonke Innocent

    I praktiken menar du att ligan stängs alltså? Frågan är hur Löven ska förhålla sig till det. Å ena sidan driva frågan om avtalet som sådant, å andra sidan bygga lag och spela om det på isen.

    Tycker hockey-Sverige ska skämmas, inklusive Löven, som inte med alla till buds stående medel förhindrat detta avtal.

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

      Jag tror att om det inte sker en omfördelning via SIF så kommer SHL att bli i praktiken stängd, Detta då de ekonomiska skillnaderna i praktiken gör Allsvenskan til en farmaiga, Björklöven har inte sämre chans än någon annan att gå upp rent specifikt, men jag tror att det här avtalet är en nådastöt. Jag kan utveckla det mer i något inlägg och jag har skrivit om det förr. Dock när det tv-avtalet gå ut är det ju oklart vad som händer.

      • John

        Den stora risken är om SHL köper på sig jättestora trupper vilket gör att HA inte får tillgång till bra spelare, annars lär samma spelare få högre löner. Tror att SHL troligen inte kommer att locka till sig bättre spelare eftersom KHL, Schweiz har betydligt gynnsammare skatteregler.
        Men sen finns det många nackdelar med pengafördelningen, absolut.

        Ja, C-More, vart ska de få pengarna ifrån? TV4 gruppen har pengar absolut men, är det värt att strö pengar på C-More (SHL) i längden? Vilka rättigheter har C-More framöver, SHL, HA, NBA och Golf (innebandy) men övriga har de förlorat, de är inne på sista året (nästsista?) för fotbollsallsvenskan etc. Så ända sättet snart att få in pengar om de inte får in nya rättigheter är att höja avgifterna, och det lär inte slå väl ut. Så frågan är, vad händer?

  4. Vinnie Vincent

    Riktigt bra artikel Gustav, välformulerat och med god stavning ;)…måste tagit lång tid att gräva fram all den statistiken. Uppskattat.

    Tycker Fagges tänk angående gruppdynamiken tyder på gott ledarskap, det kan vara riskabelt att bara slänga in första bästa man hittar på marknaden,frågan är väl vad som finns där ute?

    Tycker inte heller man bör gå utanför ramen för budgeten för att värva, spara dessa pengar till nästa säsong då vi kommer ha ett ännu lite bättre lag. Tas nån in bör det gör med externa medel eller pengar som frigörs av försäkringskassan.

  5. Hasse Båth

    Vi har gjort resan många gånger.Att värva och kontraktera i blindo.Det måste byggas bra ekonomi och bra trupp
    Vi har lärt oss läxan och vi får inte göra om samma tabbar igen

  6. Statistikern

    Intressant statistik där Gustav. Tog mig friheten att kika på lite mer av den varan.

    Om en enbart tittar på de spelare som ansågs ha en ordinarie plats vid säsongens start skulle jag, efter att ha tittat på hur Fagervall matchat laget, vilja påstå att det bara var nr 22 av de du nämnt ovan i din artikel. Om vi för skojs skull sätter oss in i lite mer personlig statistik och sedan jämför den med Björklövens tilltänkta poänggörare, Hutchings nr 90 så ser det ut som följande: N. Johansson har startat som ordinarie i 29 matcher och Björklöven har i dessa matcher tagit 47p, vilket ger ett snitt på 1,69p/match. Målskillnaden har landat på +2 (79-77). A.Hutchings har startat som ordinarie i 30 matcher och i dessa har Björklöven tagit 45p vilket ger ett snitt på 1,50p/match. Målskillnaden -3 (81-84).
    Håller med om att Johansson varit en av de som erhållit kritik från fans på forum som gröngult. Vi fortsätter jämförelsen med en av de mest sörjda spelaren av ovanstående fans som fick lämna Björklöven under säsongen, K.Karlsson nr 6. Karlsson startade som ordinarie i 8 matcher och i dessa tog Björklöven 9p vilket ger ett poängsnitt på 1,12p/match. Målskillnaden i dessa matcher räknas till -11 (24-35). I de tre matcher han inte spelade (i samband med att han blev pappa) tog Björklöven 9 av 9 p och målskillnaden räknades till +7.

    Slump? Kanske, kanske inte. I forskarvärlden ett i allafall betydligt mer pålitligt resultat än den statistik du presenterar då risken för bias minskar ju större det undersökta materialet är samt då data insamlats över en längre tidsperiod.

    Med det sagt så krävs inte statistik för att fastställa att en trupp blir försvagad när flertalet ordinarie spelare är skadade/borta under en längre tid.

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

      Det är ju så med statistik att den ljuget ibland. Den talar inte om hur omständigheterna ser ut med motståndare, formkurva, övriga skador och annat. Nicke J har inte alls underpresterat den här säsongen så jag skyller inget på honom. Dock väljer ju Fagervall vilka han ställer åt sidan när han har fullt lag och de som ställts åt sidan under säsongen när Löven haft fullt lag är de fem jag nämnt samt Kim Karlsson. Det måste ju betyda att Fagervall allafall någon gång ansett att andra spelare gått före.

  7. Daniel

    Hur många spelar ska fagge värva in som ersätter för Tobias hage Lucas Eriksson var ju tänkt som Tobias ersätter och nu Filip riska.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.