Det stora bussrånet i Leksand

Björklöven kom, sågs och stal med sig poängen. Det måste vara tufft att vara Leksing den här kvällen.

Jag har redan avhandlat den här matchen i min krönika på vk.se och folkbladet.nu. Läs den här så får ni helheten tillsammans med det här blogginlägget.

Jag gillar statistiken från den krönikan:

41-12 i skott på mål, 75-26 i avslut, 65-35 procent i puckinnehav, 23.42 minuter mot 8.40 med puck i offensiv zon, 77-33 i puckinnehav i tredje perioden och mitt i allt det här hade Björklöven sex minuter i powerplay.

Men om vi kort ska ta den från start.

Leksand ägde spelet från nedsläpp i stort sett, men kom inte alls in på mål första 15 minuterna. Det kändes som att Björklöven hade kontroll. Att Adam Werner såg allt som kom emot honom. Dock kändes det åt andra hållet som att varje gång Björklöven kom upp i anfall fysade Leksand ned Björklöven vilket gjorde att de aldrig fick iväg några skott på mål.

Första gången det blev öppet att skjuta på mål var den gången där efter dyra 10 minuter när Simon Åkerström stötte pucken till Jacob Peterson, som jag tycker var lysande, och han valde i ett två mot ett läge att skjuta själv. Jag tyckte att det var rätt beslut för det var en ganska svår passning och när skottet sedan gick in så var det naturligtvis rätt.

Leksands Daniel Bertov slog sedan hål i luften och tappade pucken till Roope Talaja som verkligen tryckte sig fram och ordnade en straff för Löven. Det såg inte ut som att Jacke Andersson skulle sätta den. Det gick långsamt, Tex Williamsson såg ut att han kontroll, men Jacke satte pucken i nät och Björklöven hade 2-0.

Sista fem minuterna var det som att Leksand började gå rakt på mål och då blev det direkt lite farligare. De fick delvis energi av sitt powerplay i slutet på första när Pukka helt onödigt crosscheckade i ryggen på en Leksing i ofarligt läge. Men det kändes som att Leksand tänts av att släppt in två mål. Det var också så de startade andra perioden. De hade mycket folk på mål, två första skotten såg inte Werner mycket av för han hade ett Leksandsarsle i ansiktet. Det kändes där och då som att Leksand skulle komma tillbaka i matchen målmässigt.

Så kom nästa utvisning. Niklas Pavel stötte helt onödigt och kanske var han knappt på med klubban och skulle inte åkt ut, men det var så onödigt att stöta där. Då kom 1-2 efter att Löven överbelastat i BP och Leksand trots det kommit ut med pucken och hittat Alex Friesen. Leksand hade därefter 2-2 i stort sett klart, men Emil Bemströms skott räddade Adam Werner mirakulöst.

Sedan kom Björklövens smala lycka. Leksand gjorde precis det som varit deras svaghet den här säsongen. Anton Karlsson tog en tripping i offensiv zon, Jon Knuts följde upp det med att skicka upp klubban i ansiktet på Filip Westerlund och vips så fick Björklöven i stort sett fem mot fyra i sex minuter. Det var bara det att Björklöven inte kunde göra något med det.

Så här skrev jag då i mina anteckningar: ”Löven har verkligen svårt att hitta några kombinationer i PP. Det är en en pass och skott eller en spelare som håller pucken och skott. Inget spel över centrallinjen, inget bakom målet. Det är i princip bara backskott från point-positionen som känns farligt.”. Det börjar bli lite besvärande det där med Björklövens powerplay. Det har gått att gömma sig bakom statistik och individuella prestationer länge nu, men som helhet ser det inte bra ut.

Björklöven kom allafall ur perioden med 1-2-ställning vilket får ses som bra i slutändan. Sedan kom då David Lindqvists mål. Han bröt pucken, spelade Axel Ottosson som lirade tillbaka och sedan är Linkans dragning riktigt fin. Det målet är i slutändan matchavgörande. Jag tror inte att Björklöven hade klarat av att stå emot eller komma tillbaka om de bara haft 1-2 att gå på. Nu fick de 1-3 och det var för mycket för Leksand. I tredje perioden hade Leksand flera vassa lägen och puckar som studsade vid Lövenmålet, men som helhet tycker jag ändå att Björklöven spelade upp sig något och lyckades att få tillräckligt med andrum för att klara sig.

Över hela matchen var Leksand spelmässigt överlägsna och skulle egentligen bara ha vunnit, men ibland blir det så här. Det är oskickligt från Leksand, det är tur från Björklövens sida, men det handlar också om att det finns individuell skicklighet i Björklöven som David Lindqvist, Axel Ottosson, Adam Werner som avgör matchen.

Adam Werner måste vara en av seriens bästa målvakter just nu. Snacka om timing för det. Hur många kvalificerade räddningar hade han idag? 7?

Roope Talaja gjorde 4-2 i öppen kasse. Hans fjärde mål på tre matcher. Han kanske kommer upp i de där 9-12 målet tillslut som jag tyckte att man kunde kräva av honom.

Axel Ottosson noterades för en ny poäng. Han är uppe på 35 och går mot 43-44 poäng sett till snittet. Det är grymma siffror.

Nu återvänder Frölundalånen hem till Göteborg. Det gör att Björklöven troligen petar i Riska i tredjelinan nästa vecka, sedan får vi se om Lukas Ericsson hamnar i första eller fjärde linan.

På backsidan är Niklas Pavel igång. Han tog ett antal av Stefan Anderssons byten i den här matchen. Han ser i mina ögon så där ut, men det verkar som att han ska in om inte Jakob Stenqvist är tillbaka.

Joakim Fagervall pratade lite om skador i videointervjun efter matchen. Han pratade mest om Hutchings och menade att det var day-to-day på Hutchings skada som han kallade en ”överträning” tidigare när han sa det, men nu har det visat sig inte vela bli bra så snabbt. Han räknar inte med Hutchings nästa vecka, men känner ingen stress över det ändå. När kameran var släckt pratade Fagervall om Stenqvist.

”Det var fel att skriva att det var en lögn att säga att han var sjuk för han var sjuk. Han fick en febertopp och sedan när han kom tillbaka från den då konstaterade läkarna att han hade en hjärnskakning. Det var därför jag sa att han var sjuk för att han var det och det var därför vi sa att han hade en hjärnskakning för det har han. Han kanske inte spelar på onsdag nästa vecka, men kanske på fredag”.

Så sa Fagervall om Stenqvist. Hage verkar vara långt borta är min bedömning.

Björklöven ligger nu femma på 67 poäng. Pantern strax före på 69 förlorade mot Timrå och har släppt skyttekungen Olle Liss till Rögle. Almtuna bakom på 66 poäng har usel form. AIK, Leksand och Timrå tror jag blir svåra att ta ikapp, men fjärdeplatsen finns där för att ta. Det kommer att krävas mer spelmässigt än vad Björklöven presterat mot Karlskoga och Leksand.

Till sist. Björklöven kan sammanfatta sin säsong mot Leksand, seriens på pappret bästa lag med att de har tagit 10 av 12 poäng mot dem och släppt in totalt sex spelmål på fyra matcher. Alltså mot Leksand som gjort 112 mål den här säsongen. Det är bara sjukt. Nästan lika sjukt som att Björklöven fick med sig tre poäng den här dagen.

5 kommentarer

 1. Per

  Stenqvist må ha blivit sjuk men jag kan inte tänka mig att man inte visste om hjärnskakningen efter smällen som han åkte på. Jag tror dock att Löven lär sig med kommunikationen och sedan du hotat att fråga så kommunicerar ju faktiskt Löven. Gott så.

  Otroligt viktig seger idag. Starkt!

  Kan du inte stämma av läget med Grönberg? Känslan är att man kommer att ersätta Hutch inom kort. Powerplay skulle må gott av att få in någon som är spelskicklig och som kan skapa ordning i Lövens pp. Då kan du också kolla möjligheterna att få tillbaka Westerlund efter OS. Jag vet inte riktigt om det är möjligt med tanke på att deadline kommer att ha passerats. Förr kunde junisar flytta även efter men jag är osäker på hur det fungerar numera.

 2. Sven

  Pavel såg sådär ut men tycker han avslutat starkt i tredje när han avstyrde mycket framför egen kasse och spelade med fysik det har man saknat. Sen att han slarvar får vi leva med

 3. Fredrik

  sannerligen ett rån! men all respekt till spelarna som stångade sig blodiga defensivt för att hålla kvar de tre poängen: Adam Werner som gör en kanonmatch, finska backmuren med Pukka och Backman samt knegarna som i stort sett gör varannat byte sista perioden: Nicke Johansson, kapten Andersson och Mattias Granlund i ena bytet och Messy J, Lukas Eriksson och Roope i andra. Bra krigat grabbar!! För ni står upp för löven!

 4. Knutte

  Kände mig helt lugn när Leksand öste på med sina ärtbössor. Löven ska i varje match spela så här då blir det SHL inom kort.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>